Oldal frissítése

Milyen alaplapom van? (ÚTMUTATÓ)

Aktualizálva

Tisztában vagy vele, hogy milyen alaplap van a számítógépedben? Vagy nem? Az ilyen információk gyakran jól jöhetnek. Számos oka van annak, hogy miért jó tudni az alaplap típusát és nevét. Előfordulhat, hogy a PC nem működik együtt úgy, ahogyan azt szeretnéd, de mielőtt elkezdenéd keresni az okokat, vagy tanácsot kérnél valakitől, fontos, hogy tudd, milyen alaplapod van valójában. Ha már tudod, hogyan szerezhetsz teljes körű információkat az alaplapodról, azt is megtudhatod, mi mindenre képes és mit tud az alaplapod, és azt is, hogy mennyire kompatibilis például az kiszemelt processzorral vagy más új alkatrészekkel.

Milyen alaplapom van?

Milyen alaplap van a gépemben? (TIPPEK ÉS TRÜKKÖK) – TARTALOM

  1. Milyen alaplap van a gépben? - UEFI (BIOS)
  2. Hogyan lehet beazonosítani az alaplapot szoftveresen?
  3. Az alaplap nevének megállapítása - fizikai vizsgálat
  4. További információk keresése a számítógépben lévő alaplapról

i

Milyen paraméterek érdekelhetnek minket, amikor az alaplapot szeretnénk beazonosítani?

Ha bármilyen okból meg szeretnéd tudni, milyen alaplapod van, elsősorban néhány alapvető információra kell odafigyelned. A legfontosabb és elsődleges paraméter az alaplap gyártója és modellje.

A következő három fejezetben megtudhatod, hogyan állapíthatod meg, milyen alaplapod van a számítógépben. Az első két fejezet azt feltételezi, hogy a PC-d rendben működik, a harmadik fejezet pedig az alaplap nem működő PC esetében történő beazonosítását foglalja magában.

Milyen alaplap van a gépben? - UEFI (BIOS)

Ha a PC-d rendben működik, a leggyorsabb és legegyszerűbb módszer az, ha megfigyeled a monitor képernyőjét közvetlenül a számítógép bekapcsolása után.

Milyen alaplapom van?
Hogyan tudom megállapítani, milyen alaplapom van? Figyelj az ehhez hasonló logó megjelenésére közvetlenül a PC beindítása után. Az alatta megjelenő információk segítenek az alaplap beazonosításában.

Az első, amit a képernyőn látni fogsz, az a gyártó logója lesz. Közvetlenül alatta több információ is megjelenik, többek között az alaplap gyártója és modellje, valamint a BIOS verziója.

Az alaplap beazonosítása
Az alaplap UEFI BIOS környezete is elegendő információt nyújt arról, milyen alaplapod van.

A második legközelebbi hely és egyben a leggyorsabb módja annak, hogy megtudd, milyen modellt és gyártót képvisel az alaplapod, a UEFI BIOS környezetbe való belépés. Ide a DEL (DELETE) vagy néha az F2 gomb megnyomásával juthatsz be közvetlenül a logó megjelenése után. A mai UEFI interfészeknek két módja van, az Easy és az Advanced mode. Az alaplapról szóló információkat leggyakrabban az Easy mode interfész bal felső sarkában találod meg.

Hogyan lehet beazonosítani az alaplapot szoftveresen?

Ha valamilyen okból kifolyólag az előző fejezet információi és lépései nem segítettek a meghatározásban és nem okoz gondot számodra az operációs rendszerhez rendszergazdai jogokkal való hozzáférés, több nagyon hasznos alkalmazás is van, amelyek mindent elmondanak neked az alaplapodról, és még sok mást is.

CPU-Z

A CPU-Z egy egyszerű freeware alkalmazás, amely a CPU, RAM és GPU információkon kívül segít az alaplap modelljének és gyártójának, valamint az esetleges revíziónak és a BIOS verziójának meghatározásában

Milyen alaplapom van?
A CPU-Z alkalmazás Mainboard fülén megtalálod az alaplap alapvető információit.

AIDA64

Az AIDA64 egy professzionális diagnosztikai szoftver, amely sok mindent elárul a számítógépedről és különösen arról, hogy milyen alaplapod van.

Milyen alaplapom van?
Az AIDA64 alkalmazás Alaplap fülén találod a PC-dben lévő alaplap alapvető információit.

Az AIDA64 előnye a magyar nyelv, és főleg a részletesen kidolgozott információk. A funkciók többségét csak a felhasználók egy kis része használja ki, mégis hasznos lehet az alaplap meghatározásához, teljes információkkal.

HWINFO

A HWINFO egy szlovák gyártmányú diagnosztikai program, amely elsősorban a különböző szenzorokból és érzékelőkből kinyert, részletesen kidolgozott információkat nyújt. A HWINFU segítségével részletes információkat is megtudhatsz az alaplapról, mint például a tápegység hőmérséklete stb.

Milyen alaplapom van?
A HWINFO alkalmazás környezetében a legapróbb részleteket is megtudhatod a PC-d alaplapjáról.

A HWINFO szintén részletes információkat nyújt az alaplapodról, emellett képes valós időben számos működési információt gyűjteni az alaplap egyes komponenseiről és részeiről, mint a hőmérsékletek, fogyasztás, feszültség, áramerősség stb.

Az alaplap nevének megállapítása - fizikai vizsgálat

Természetesen előfordulhat az is, hogy meg kell határoznunk, milyen alaplapunk van, de a gép nem kapcsol be. Ilyenkor nincs más hátra, mint a fizikai ellenőrzés.

Milyen alaplapom van?
Hogyan állapítható meg az alaplap típusa? Gyakran elég csak egy felszíni vizsgálat!

Ebben az esetben tulajdonképpen örülhetünk neki, hogy a mai világ ennyira dizájn-orientált. Manapság egyetlen gyártó sem engedheti meg magának, hogy ne írja rá jól látható formában az alaplap modelljét (akár többször is) közvetlenül az alaplapra. A kevésbé drága modelleknél talán kicsit többet kell keresgélni, de nagy valószínűséggel megtalálható a modelljelölés és a gyártó valahol közvetlenül az alaplapon.

További információk keresése a számítógépben lévő alaplapról

Ha már tudod, hogy a számítógépedben lévő alaplap melyik gyártó melyik modellje, már egyszerű további információkat keresni. Ebben az esetünkben elég beírni a Google-be például az XI APEX kulcsszavakat, és az első néhány link közvetlenül az ASUS gyártó weboldalára irányít a keresett modellhez.

Milyen alaplapom van?
Az alaplap teljes specifikációjának a gyártó weboldalán történő megtekintéséhez elég beírni a Google-be a sorozatot és a modellt.

Az alaplap beazonosítására szolgáló fent említett módszerek alapinformációkat nyújtanak, amelyek segítségével megtalálhatók a teljes információk, beleértve a meghajtóprogramok, segédprogramok és BIOS-ok támogatása is.

Milyen alaplapom van?
A megfelelő eredmény általában az első helyeken található a keresési eredmények között.

A konkrét termékkel és modelllel kapcsolatban a legbiztosabb információkat mindig a gyártó hivatalos weboldalán találod.

Milyen alaplapom van?
A gyártó weboldalán a konkrét modell alatt a motherboard info vagy specifications alatt található a teljes információk áttekintése (beleértve a meghajtóprogramok és BIOS-ok támogatását is).
i Cikkajánló

Az alaplap típusának, modelljének és gyártójának megállapítása nem nagy tudomány. Csak ismerkedj meg néhány praktikus programmal, és az aggodalmaknak máris vége.


Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20