Mióta az etiópiai Kaffa régió nomádjai zöld kávébogyókból energiasűrű golyókat készítettek, a kávé a világ egyik legkedveltebb italává nőtte ki magát. Naponta 2,25 milliárd csészével isznak belőle világszerte, így a víz mellett a Föld második legnépszerűbb itala. Most bemutatjuk, milyen kávéfajták léteznek, hogyan őrlik és tárolják a kávét, milyen a kávé hatása az emberi szervezetre, és számos egyéb érdekességet, beleértve azt is, hogy mi milyen kávét szeretünk itt, az Alza.hu-nál.
A kávé a világ minden táján emberek millióinak van jelen a mindennapjaiban és személyes rituáléikban. Reggeltől estig kortyolgatjuk, legyen szó akár egy kellemes eszpresszóról, mely mellett az élet nagy kérdéseiről vitatkozunk, vagy csak egy nyugodt pillanatról, amikor csendben elmélkedünk. Ez az élénkítő ital különleges társadalmi eseményeken is tiszteletét teszi, gyakran rituális formában. Szerelmesei számára elképzelhetetlen az élet kávé nélkül; számunkra már egyértelműen az élet része.
A kávénak nagyon érdekes története van, amiről sokunknak fogalma sincs. Hasonlóképpen, sok fogyasztónak fogalma sincs arról, hogy milyen fajták közül választhat, hogyan termesztik és dolgozzák fel jelenleg a kávét. Mindezek a szempontok közvetlen hatással vannak egy adott márka minőségére és ízére.
i
Az első ismert magyar kávéház története 1714-re nyúlik vissza, és Cavesieder Blasiushoz, azaz Kávéfőző Balázshoz kötődik, aki házat vásárolt Pesten. A 20. század elejére pedig már 500 kávéház üzemelt a fővárosban, ahol rendkívül élénk társasági élet zajlott és a különböző státuszú és foglalkozású emberek találkozására adott lehetőséget.
A kávéra vonatkozó legkorábbi fennmaradt említések az 5. századból, Etiópiából származnak. A kávé csak a 17. században vált népszerűvé Európában. Az első európai kávéházat 1615-ben alapították az olaszországi Velencében. 1686-ban nyílt meg az első bécsi kávéház, míg Prágában csak 1714-ben (Kavárna U Zlatého hada).
A kávébab útja a csészéig meglehetősen hosszú. Tudtad, hogy legalább 50 kávéfajta létezik, de mindössze négyet használnak élelmiszeripari célokra? Ezek a következő kávéfajták:
i
Ha egyszer és mindenkorra szeretnéd tisztázni, mi a különbség az Arabica és a Robusta között, olvasd el cikkünket: Arabica vs. Robusta: tanuld meg megkülönböztetni.
A kávé az olaj után a világ legtöbbet forgalmazott árucikke. Legnagyobb termelője Brazília volt 2016-ban 2 592 000 tonnával. Ezt követi Vietnam, Kolumbia, Indonézia, Etiópia, Honduras, India, Uganda, Mexikó és Guatemala.
i
A kávéfőzéshez az ideális vízhőmérséklet 95 °C, a tálaláshoz 85 °C.
A kávéfák 3-13 m magasra nőnek. A könnyebb betakarítás érdekében legfeljebb 1,5-3 m magasan tartják őket. Ezek a növények stabil hőmérsékletű trópusi éghajlaton fejlődnek (a kávéfákat nem érintik a nagy hőmérséklet-ingadozások), és különleges követelményeket támasztanak a talajjal és az általános éghajlattal szemben. Az első szüretre átlagosan 2 és 6 év között kell várni. A kávécserjék évente egyszer virágoznak, és virágaik illatát a jázminéhoz hasonlítják. Egyetlen kávéfa 5-8 kg kávétermést hoz, amelyből 1-2 kg kávébabot lehet előállítani.
i
A kávé iránti kereslet évről évre nő. A tömeges termelés azonban megterheli a környezetet. Szerencsére vannak olyan termelők, akik számára a fenntarthatóság és a Fair Trade kulcsfontosságú. A fő cél az, hogy a kávét környezetbarát módon termesszék, amely nem szennyezi a környezetet, és tisztességes munka- és életkörülményeket biztosítsanak a helyi termelők számára.
Gondolkodtál már azon, hogy mi mindenből áll össze a pörköletlen kávébab? Tartalmának közel negyedét a tanninok alkotják, amik kifejezetten fanyar ízükről ismertek. Emellett jelentős mennyiségű zsírt (10-20%), vizet (10-15%), fehérjét (5-15%) és cukrot (5-15%) is tartalmaz. A sokat emlegetett koffein viszont csak egy szinte elhanyagolható részt képvisel: a pörkölt arabica babban 0,7 és 1,4% között, míg a robusta esetében 2,2-2,4% között található.
A koffein keserűsége jelentősen befolyásolja a kávé aromáját és ízét. Fontos tulajdonságai közé tartozik a gyomor- és epeváladék kiválasztásának elősegítése, valamint vízhajtó hatása (ezért érdemes a kávét egy pohár vízzel tálalni a folyadékpótlás érdekében). Ezenkívül ingerlő hatással van a központi idegrendszerre, csökkenti az izmok fáradtságát, és mint azt valószínűleg mindenki tudja, segít a teljesítmény növelésében. Tudd meg a cikkből, mi is a kávé hatása valójában: A kávéfogyasztás egészségünkre gyakorolt jótékony hatása. Mi a titka?
A kávé aromáját és ízét jelentősen befolyásolja a pörkölés folyamata is. Ez egyfajta kis alkímia: a pontos pörkölés speciális gépekben zajlik, ahol a kávébabokat folyamatosan keverik, miközben forró levegő áramlik át rajtuk. Ez alapvető lépés a kávé készítése során, hogy elérjük a vásárló által kért intenzitást.
i
FIGYELMEZTETÉS: 5 csészénél több erős kávé fogyasztása rövid időn belül káros lehet az egészségre.
A kávé hatása változatos lehet. Elsősorban ugyan azért fogyasztjuk, mert ízletes és élénkítő ital, de az előnyei ennél jóval tovább terjednek. A kávé fogyasztása számos jótékony hatással bír az emberi egészségre, különösen, ha minőségi, adalékanyagoktól mentes őrölt vagy babkávét választunk, amely nem tartalmaz felesleges cukrot, mesterséges aromákat, zsíros tejet vagy tejszínhabot. Fontos azonban, hogy ne lépjük túl az ajánlott napi koffeinbevitelt, mivel semmit sem szabad túlzásba vinni. Milyen egészségügyi előnyökkel járhat tehát a mértékletes kávéfogyasztás?
A hosszú távú, túlzott kávéfogyasztás viszont összefüggésbe hozható a következő egészségügyi problémákkal: álmatlanság, vérnyomás-emelkedés, szívdobogás, idegesség, figyelemzavar, pánikrohamok, megnövekedett koleszterinszint.
A magas cukor- és zsírtartalmú kávéitalok túlzott fogyasztása súlygyarapodáshoz és koleszterinszint-emelkedéshez vezethet.
A kávékészítés egyesek számára nagyon egyszerű napi rutin, mások számára viszont egy saját szabályokkal rendelkező rituálé. A tökéletes csésze őrölt vagy babkávé elkészítésének számos módja van. Mivel sokan az egyszerűséget kedvelik, ezért még mindig nagyon népszerűek az oldódó kávékeverékek, amelyeket csak forró vízzel kell felönteni, és kész.
A kávét az emberek szívesen készítik filteres kávéfőzőben, kotyogós kávéfőzővel, French press-szel, automata kávéfőzőkkel, melyek a kávébabot is megőrlik, valamint kávékapszulákból. Ha már megkóstoltad ezeket az italokat, és téged is magával ragadott a kávézás világa, és szeretnél valami teljesen újat kipróbálni, akkor próbáld ki ezeket az új kávétrendeket:
A 20. század elején a kávéfogyasztás és a kávéházi kultúra lassan, de biztosan beépült a nagyközönség életébe, egészen a második világháború kitöréséig. Ezt követően egy mintegy 50 éves hanyatlási időszak következett. A kávéipar újjáéledése az 1989-es forradalom után indult újra, amikor a hagyományos kávézók, mint például a prágai Louvre, fokozatosan visszanyerték egykori fényüket.
Az új kávézók belső tere gyakran egyszerű stílusú (az indusztriál stílus nagyon népszerű). Hagyományos és nem hagyományos módon készítik a kávét. A nagyobb városokban a vásárlók több tucat kávé és kávékészítmény közül választhatnak, beleértve a legújabb trendeket is (pl. vákuumkanna vagy Coldbrew).
i
A kávékultúra fejlődése szorosan összefonódik a barista szakma előretörésével. A barista egy olyan szakember, aki a kávé elkészítésére specializálódott és tökélyre fejlesztette a kávé elkészítésének, díszítésének (mint például a Latte Art) és felszolgálásának különböző módjait. Az első barista világbajnokságot 2000-ben rendezték meg Monte-Carlóban, amely tovább emelte e szakma presztízsét.
A kávé finom aromájának megőrzése őrléskor kulcsfontosságú. Ehhez lassan kell őrölni a kávét, hogy elkerüljük a túlmelegedést, és fontos, hogy jó minőségű, állítható durvaságú kávédarálót használjunk. A kávédarálók több típusát különböztetjük meg, mint például:
A vákuumos vagy inert gázzal összenyomott, védőgázas kávécsomagolások esetében fontos, hogy a csomagoláson feltüntetett tömeg pontos legyen. A fogyasztót nem vezetheti félre a csomag súlya, így az előírások szerint a tényleges súly a következőképpen térhet el a címkén szereplőtől: legfeljebb 10%-kal 10 g-ig terjedő csomagok esetében, 3%-kal 11-150 g közötti csomagoknál, 2%-kal 151-250 g közötti csomagoknál, és 1%-kal 250 g feletti csomagoknál.
A pörkölt kávé tárolásával kapcsolatban fel kell hívnunk a figyelmedet néhány dologra. A megengedett maximális hőmérséklet nem haladhatja meg a 20 °C-ot, a relatív páratartalom pedig a 70 %-ot. A kávét az eredeti csomagolásban, tiszta fa raklapokon és más élelmiszerektől elkülönítve kell tárolni.
Amikor megveszed a kedvenc kávédat, győződj meg róla, hogy a címke minden lényeges információt tartalmaz. Az alza.hu-n forgalmazott kávék esetében az alábbi információkat találod a címkén:
Azért, hogy valóban élvezni tudd a kávénkat, létrehoztuk saját kávémárkánkat. A neve AlzaCafé, és mi magunk is beleszerettünk.
Az AlzaCafé 100% arabica kávé, amely kiegyensúlyozott, telt ízével és minimális savasságával hódít. Az első korty után a csokoládé és egy leheletnyi mogyoró jegyei nyerik el az ízlelőbimbókat. Tökéletes választás nemcsak klasszikus eszpresszóként, hanem krémes cappuccinóként vagy tejeskávéként is.
Az AlzaCafé márkanév alatt ma már kiváló őrölt és babkávékat vásárolhatsz Hondurasból, Brazíliából, Guatemalából, Kolumbiából vagy a Dominikai Köztársaságból.
i
Egy jó csésze kávé mellé tökéletesen illik egy finom falat is. Bár a desszerteket gyakran kínálják kávéval, ha egészségesebben szeretnél táplálkozni, próbáld ki a nehéz sütemények helyett a jó minőségű csokoládéval vagy joghurttal bevont Berry Jones aszalt gyümölcsöket.
Már tudod, hogy melyik a kedvenc koffeines vagy koffeinmentes kávéd, vagy még csak kísérletezel, hogy milyen kávét szeretnél, és milyen gépet válassz? Nézd meg kávék és kávégépek széles kínálatát, és kényeztesd magad a legjobb kávéval!