Oldal frissítése

A kávéfogyasztás egészségünkre gyakorolt jótékony hatása. Mi a titka?

Vajon a kávé jótékony vagy káros hatással van az emberi szervezetre? Ez a kérdés már évtizedek óta foglalkoztatja a tudósokat szerte a világon. Az eredmények alapján a kávé amellett, hogy egy olyan energiaforrást jelent, amely nélkül sokan el sem tudnának indulni otthonról reggelente, az egészségünk szempontjából is valóban hasznos. Sőt, a kutatók szerint a rendszeres kávéfogyasztás az életet is meghosszabbítja. Vajon milyen csodálatos anyagok rejlenek a kávéban és milyen betegségekben lehet a segítségünkre?

Pøíprava kávy

A kávéban található antioxidánsok pozitív hatással vannak a szervezetünkre

A kávé fontos antioxidáns forrás, ugyanis még a zöld teánál és néhány gyümölcsnél is nagyobb százalékban tartalmazza ezeket a létfontosságú alkotóelemeket. Az antioxidánsok semlegesítik az idő előtti öregedésért, a degeneratív agybetegségekért, valamint az immun- és az idegrendszer meggyengüléséért felelős szabad gyököket.

i A koffeintartalmú kávéban majdnem ugyanannyi antioxidáns található, mint a koffeinmentes változatban.

A kutatók úgy vélik, hogy a kávéból az étrendünk antioxidánstartalmának akár 70%-át is fedezhetjük, ezzel pedig megfelelő védelemben részesülünk a szív- és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedésekkel szemben.

A koffeintartalmú kávé számos súlyos betegség kialakulását megakadályozhatja

A kávé jellegzetes aromájához a benne található keserű koffein is hozzájárul. Típusától és minőségétől függően egy csésze kávé 0.05 – 0.2 g koffeint tartalmaz. A jótékony hatású adag 0.1 g körül van. A koffein elősegíti a zsírégetést és segít a komoly megbetegedések (lásd lentebb) megelőzésében. Mint minden másra, a kávéra is a ’mindent mértékkel’ szabály érvényes. A túl sok kávé többet árthat, mint használ. Több mint 5 erős kávé elfogyasztása rövid időn belül ingerlékenységet, stresszt, nyugtalanságot, emésztési rendellenességeket, szapora szívverést és álmatlanságot okozhat. Mérsékelt fogyasztása azonban kedvező hatású lehet.

A különféle típusú kávék különböző mennyiségben tartalmaznak koffeint. Lássuk, vajon milyen kávétrendek bukkantak fel az elmúlt években!

Káva s mlékem

A legnagyobb ilyen jellegű kutatás szerint a kávérajongók körében alacsonyabb a hirtelen elhalálozások előfordulásának esélye

A kávé jótékony hatásait számos kutatás támasztja alá. Az egyik legújabb tanulmány alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy összefüggés van a rendszeres kávéfogyasztás és a szívrohamból, agyvérzésből, illetve májelégtelenségből fakadó hirtelen elhalálozások alacsonyabb kockázata között. Már egyetlen csésze kávé elfogyasztása is hozzájárul az egészségügyi előnyökhöz.

i Szeretnél javítani az egészségi állapotodon? Segítünk, hogyan válassz kávéfőzőt!

A maga műfajában a legnagyobb kutatás 16 évig tartott, tíz európai országból származó, több mint 520,000 válaszadó részvételével. Az eredmény szerint a kávét egyáltalán nem fogyasztókhoz képest 18%-kal csökkent az elhalálozás kockázata azon férfiak körében, akik több mint három csésze kávét fogyasztottak el egy nap. A nők esetében ez a szám 8%. A tanulmány során 14,800 válaszadó esetében vérvizsgálatot is végeztek. Az eredmény meglepő volt. A kávékedvelők eredményei több területen – beleértve a májenzimeket és a glükózt - is jobbnak bizonyultak.

„Tudomásunk szerint ezen biológiai tényezők egy része különféle negatív egészségügyi következményekkel jár, ezért fontos számunkra ez az információ” – mondta Marc Gunter, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség tanulmányának társszerzője.

Zrnková káva

Ám a szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a közzétett tanulmány nem minden ember esetében garantálja a korai elhalálozás esélyének  kávéfogyasztás általi automatikus csökkenését. Az eredmények csupán azt mutatják, hogy a kávé fogyasztása segít a halált okozó megbetegedések megelőzésében.

„Itt nem feltétlenül csak a kávéfogyasztásról van szó. Számos más tényező is van, mint például az egészséges életmód és egyebek, amelyek pozitívan befolyásolták a kutatás eredményét” - mondta Naveed Sattar, a Glasglow-i Egyetem belgyógyász-professzora, és rámutatott, hogy a kávénak a korai halálozási kockázat csökkentésében játszott szerepének megőrzéséhez további részletes vizsgálatokra van szükség. Ezzel a tanulmány szerzői is egyetértenek.

„Ezek mindössze megfigyelési tanulmányok, amelyek alapján nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy ha kávét iszol, tovább fogsz élni” – magyarázta Veronica Setiawan, a Dél-Karolinai Egyetem megelőző orvostudomány professzora, valamint egy másik, a kávé befolyásának az elhalálozás kockázatának csökkentésére irányuló, nagy kutatás szerzője.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az antioxidánsokon és a koffeinen kívül a kávé mely más, biológiailag aktív összetevői lehetnek egészségesek.

Espresso s mlékem

9 érv a kávéfogyasztás mellett

Ésszerű mértékkel fogyasztva a kávé egyáltalán nem káros az egészségre. Sőt, a kávé a világ egyik legegészségesebb itala, amelynek fogyasztásával számos súlyos megbetegedés előzhető meg, és javulhat az egészségi állapotunk. A tanulmányok a következő eseteket emelik ki:

1. Elősegíti a zsírégetést

A koffein serkenti az anyagcserét és növeli a zsírsejtek oxidációját, amely zsírégetéshez vezet. Épp ezért található meg a legtöbb testsúlycsökkentő termékben.

2. Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását

A kutatók kimutatták, hogy azok, akik több kávét fogyasztanak, 23-50%-kal kevesebb eséllyel betegszenek meg 2-es típusú diabéteszben. Minden egyes kávé további 7%-kal csökkenti ennek a civilizációs megbetegedésnek a kialakulását.

3. Növeli a fizikai teljesítményt

A kávéban található koffein növeli az adrenalinszintet és csökkenti a zsírszövetekben rejlő zsírsejtek mennyiségét. Ez jelentős, akár 12%-os teljesítményjavuláshoz is vezethet.

4. Fontos tápanyagokat tartalmaz

Egyetlen csésze kávé tartalma:

  • Riboflavin (B2-vitamin): az ajánlott napi bevitel 11%-a
  • Pantoténsav (B5-vitamin): az ajánlott napi bevitel 6%-a
  • Mangán és kálium: az ajánlott napi bevitel 3%-a
  • Magnézium és niacin (B3-vitamin): az ajánlott napi bevitel 2%-a

Az emberek nagy része több, mint egy csésze kávét fogyaszt naponta, amellyel fontos tápanyagokat juttatnak a szervezetükbe.

5. Javítja az agy működésést

A kávéban rejlő koffein az érzékeinkre is hatással van. A kávé elfogyasztását követően a koffein a véráramba kerülve eljut az agyig, ahol blokkolja az adenozin nevű neurotranszmittert. Az ennek hatására megemelkedő norepinefrin- és domapinszint felgyorsítja a neuronokat, és zsenit csinál belőlünk. Számos kutatás is alátámasztja, hogy a koffein javítja a memóriát, a hangulatot, és a reakcióidőt.

Tudtad, hogy október 1-jén ünnepeljük a Nemzetközi Kávénapot? Egy csésze eszpresszó után már biztosan emlékezni fogsz rá!

Káva pøi práci

6. Véd az Alzheimer kór és az időskori demencia ellen

Az Alzheimer kór az egyik legelterjedtebb neurodegeneratív megbetegedés a világon, és egyben a demencia fő oka is. Habár sajnos gyógymódot még nem találtak rá, van néhány dolog, amellyel megelőzhető. Az egészséges életmód alapvető. A kávéfogyasztás szintén a hatékony megelőző módszerek közé tartozik, kutatások szerint ugyanis 65%-kal csökkenti az Alzheimer kór kialakulását.

7. Csökkenti a Parkinson kór kialakulásának kockázatát

A Parkinson kor az Alzheimer után a második legelterjedtebb neurodegeneratív betegség. Oka a középagyi dopamintermelő neuronok elpusztulásában keresendő. Az Alzheimer kórhoz hasonlóan jelenleg ez a betegség sem gyógyítható, ezért fontos, hogy odafigyeljünk a prevencióra. A kávé ebben az esetben is a segítségünkre siet: a kávérajongók 32-60%-kal kevesebb eséllyel betegszenek meg Parkinson kórban. Úgy tűnik, a koffein a kulcs, koffeinmentes kávé fogyasztása során ugyanis nem születtek ennyire pozitív eredmények.

8. Védi a májat

A kávé a májcirrózis ellen is védelmet nyújt. Azok esetében, akik több mint 4 csésze kávét isznak egy nap, 80%-kal alacsonyabb a májzsugor kialakulásának esélye.

9. Nem okoz szívbetegséget és csökkenti a stroke előfordulásának esélyét

Gyakran hallhatjuk, hogy a koffein emeli a vérnyomást. Ez igaz is, de csak mérsékelten. Rendszeres kávéfogyasztás esetén a szervezet hozzászokik ehhez, így a vérnyomás szinte meg sem emelkedik többet. Persze ez nem mindenkire érvényes, ezért, ha problémáid vannak a vérnyomásoddal, igyál kávét. Az, hogy a kávéivás szívbetegségekhez vezet, csak egy újabb mítosz, amelyet számos kutatás cáfol meg. Ellenkezőleg, fogyasztása hozzájárul a megelőzésükhöz, illetve csökkenti az agyvérzés kialakulásának kockázatát.

Ha szigorúan odafigyelsz az egészségedre, akkor nem hiányozhat a konyhádból a kiváló kávéfőző és a minőségi kávé, mint például a kedvenc AlzaCafé márkánk. 

 

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05