Nincs két egyforma kávé. A kávébabok fajtája kiemelkedő szerepet játszik a kávé elkészítése során, mert ez adja meg az ízét, aromáját, habját és keserűségét. A koffeintartalmuk szintén különbözik. De honnan tudhatod, hogy arabica vagy robusta szemeskávét tartasz a kezedben? Nem csak a külsejük és az illatuk lehet a segítségedre, hanem a származási helyük, hogy milyen körülmények között növekedtek és hogy az ültetvényesek milyen módszerrel takarították be őket.
A kávéfáknak több mint 120 fajtája ismert, ám ezen belül csak kettő vált igazán világhírűvé különleges ízük és termesztési tulajdonságaik miatt – ezek teszik ki a világ kávétermelésének mintegy 98%-át. Az arabica és a robusta egyaránt rendelkezik olyan egyedi jellemzőkkel, amelyek nem csak egymástól, hanem más kávéfajtáktól is megkülönböztetik őket.
Az arabica (Coffea arabica) viszonylag nehezen termeszthető. Érzékeny az éghajlatváltozásra, és nagyobb gondozást igényel, ami óhatatlanul tükröződik az árában. Az arabica kávénak nagyon jellegzetes aromája és finom íze van, ráadásul a feleannyi koffeint tartalmaz, mint a robusta. Ez a fajta adja a világ kávétermelésének körülbelül 70%-át. A válogatott kávék általában 100% arabicából készülnek, ezért a legjobb kávézókban gyakran találkozhatunk ezzel a típussal, mely magas minőségével és kiváló ízével tűnik ki. Ezzel szemben a robusta magasabb aránya az őrölt kávéban gyakran rontja az ital minőségét.
A robusta (Coffea Canephora) magas koffein- és klorogénsavtartalma miatt rendkívül könnyen termeszthető, mivel ezek az összetevők természetes rovarriasztóként szolgálnak a kártevők ellen. Ennek köszönhetően a robusta általában olcsóbb, mint az arabica kávé.
Annak ellenére, hogy a robusta könnyen termeszthető és olcsóbb, az arabica sokkal népszerűbb a fogyasztók körében. Ez elsősorban a robusta földes ízének köszönhető, amelyet nem mindenki kedvel. Általában az arabica minősége magasabb, mint a robustáé. Ennek ellenére a robustát gyakran adják hozzá márkás kávékeverékekhez is. Olaszországban például egy kávé akkor is címkézhető 100% arabicaként, ha legfeljebb 10% robustát tartalmaz. A robusta magasabb koffeintartalma miatt erőteljesebb serkentő hatással bír, mint az arabica.
i
A kávé a víz után a második legnépszerűbb ital a világon. Ha lebilincselt a kávé világa, és szeretnéd megismerni a kávékészítés legfrissebb trendjeit, olvasd el cikkünket: A kávé elkészítése, fajtái és a kávé hatása.
Minden kávé más-más követelményeket támaszt a talajtípussal és az éghajlati viszonyokkal szemben, amelyek meghatározzák azok jellemzőit. Ha egy mondatban kellene összefoglalni, az arabica és robusta kávé különbsége nem egyetlen tulajdonságban ragadható meg, mert gyakorlatilag mindenben különböznek egymástól, ezért mindkét típus más célra alkalmas, és ennek megfelelően kell kezelni őket.
|
Arabica | Robusta |
---|---|---|
Íz | Sima, édes, magasabb savtartalommal | Testes, földes, kesernyés, gazdag crema-val. |
Koffein tartalom | 1-1,5 % | 2-2,7 % |
Legjobb elkészítési mód | Filterkávé, eszpresszó | Eszpresszóhoz való keverékek, instant kávé |
Kávébabok külseje | Hosszú, lapos, középen íves barázdával | Gömbölyű, domború, középen egyenes barázdával |
Az arabica kávé intenzív aromájával csábít el, miközben lágy ízt hagy a nyelveden, kellemes gyümölcsös jegyekkel. Ez természetesen édesebb, mint a robusta. A robusta viszont jelentősen keserűbb, földesebb ízvilággal rendelkezik, és körülbelül kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az arabica, amit a markáns keserűségéből is meg lehet állapítani.
Ha az egyik kezünkbe egy arabica kávébabot veszünk, a másikba pedig egy robustát, első pillantásra szembetűnő az arabica és robusta különbsége, mert a kávészemek alakja és a középen lévő barázda is eltér. Az arabica és robusta babok közötti különbséget a pörkölés előtti aromájuk alapján is meg lehet különböztetni. Ha behunt szemmel megszagolsz egy arabica kávébabot, az áfonya illatára emlékeztethet. A robusta illata viszont olyan, mint a földimogyoróé.
Mindkét kávéfa szereti a meleget és utálja a fagyot, ezért különösen a trópusokon, a Rák és a Bak térítő között találjuk meg őket. Az arabica legnagyobb termelője Brazília. Ezután a leggyakrabban Kolumbiában, Etiópiában, Mexikóban és Guatemalában található meg. A robusta legnagyobb termelője Vietnám, de Brazíliában, Indonéziában, Indiában, Indiában, Malajziában, Ugandában és a Fülöp-szigeteken is széles körben termesztik.
|
Arabica | Robusta |
---|---|---|
Részesedés a világtermelésben | 70 % | 30 % |
Nagyobb termelő | Brazília | Vietnam |
Első betakarítás | 3-4 év után | 1-2 év után |
Betakarítás | Főleg kézi betakarítás | Főleg gépi betakarítás |
A legnépszerűbb fajták | Typica, bourbon | Nganda, erecta |
i
Arabica vs. robusta: az arabica kávécserje sokkal kisebb (kb. 3 m), mint a robusta kávéfa (kb. 13 m), de mélyebb gyökérzettel rendelkezik, mivel sziklás talajon kell megmaradnia, és nagyobb mélységből kell felszívnia a vizet. A kávéfa gyökeresedését segíti, ha a kávét kb. 1,5-2 méteres távolságban ültetik el egymástól.
Az arabica csak 3 évvel az ültetés után hoz termést, és körülbelül 9 hónapig tart, amíg a virágokból gyümölcs lesz. Ezek általában spontán hullanak le, ezért leggyakrabban kézzel vagy szelektív fésüléssel szedik őket, ami sokkal időigényesebb. A robusta valamivel korábban terem, de ez nagyon rendszertelen. A virágok kifejlődése 11 hónapig tart, és amint a gyümölcsök készen állnak a szedésre, jön a szedőgép. Ennek oka, hogy a kávécseresznye a kávéfa gallyára tapad, és kézzel fárasztó és nehézkes lenne leszedni.
Nem tudunk biztos választ adni arra, hogy melyiket válaszd. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei, és a személyes ízlésbeli preferenciáid nagyban befolyásolják, hogy melyik fog ízleni. Az arabica általában jobb minőségű és ízű kávénak számít, de a robusta is meglephet néhány tulajdonságával. Mindenképpen érdemes kipróbálni mindkét kávét, vagy a mindkettőből készült keverékeket.
A arabica általában magasabb savtartalommal és gazdagabb ízzel rendelkezik. Összetett ízvilágával fog örömet okozni, hiszen a gyümölcsös jegyeken túl csokoládés, virágos, sőt akár fűszeres ízjegyeket is kínál. Több lipidet (zsírokat, olajokat és vitaminokat) és akár 2-szer több cukrot tartalmaz, de akár 3-szor kevesebb koffeint. A Milyen kávét vegyek? c. cikkünk segít kiválasztani a megfelelő kávéfajtát.
Mindkét típus minden előnye kombinálható szemeskávé keverékekben. Így nemcsak finom ízű kávét, hanem gazdag crema-t és jó adag koffeint is kaphatsz.
i
Az alza.hu-nál imádjuk a kávét, ezért úgy döntöttünk, hogy saját szemeskávéval állunk elő. Folyamatosan fejlesztjük Alzacafe kávénkat, hogy jobb, ízletesebbe és kifinomultabb kávéélményt nyújtsunk Önnek.
Az arabica vs robusta összehasonlításból megtudhattad, hogy a mindkét kávéfajta egyedi a maga nemében. Az arabica édes jegyeivel önmagában is elbűvöl, míg a robusta enyhe keserűsége tökéletesen kiegyensúlyozza a kedvenc desszerted ízét a szádban. Ha a kettőt összekevered, rendkívüli ízorgia vár rád.