Oldal frissítése

IP68-as ellenállóság: mit jelent és mit bír ki egy ilyen tanúsítvánnyal rendelkező telefon?

• Szerző: Szerkesztőség

Az IP68 az egyik legmagasabb por- és vízállósági szint a mobiltelefonoknál és egyéb elektronikai eszközöknél. Leggyakrabban a drágább telefonoknál találkozhatunk vele, amelyek ezzel a tanúsítvánnyal teljes mértékben megállják a helyüket poros környezetben és bizonyos körülmények között vízben is. Mit jelent pontosan az IP68-as ellenállóság?

IP68 ellenállás

IP68 – TARTALOM

  1. Az ellenállóságot laboratóriumi körülmények között tesztelik
  2. Az IP68 már egy nagyon megbízható érték

Az ellenállóságot laboratóriumi körülmények között tesztelik

Az ellenállósági fokozatot a telefonok paramétereiben leggyakrabban két számjegy kombinációjaként adják meg, az IP betűk után az első a szilárd részecskék (pl. por), a második pedig a folyadékok, leggyakrabban a víz behatolásával szembeni ellenállást jelzi. Esetenként az egyik számjegyet egy x-szel helyettesítik. Ez azt jelenti, hogy az eszközt nem vizsgálták a két ellenállás egyikére.

Az ellenállóság értékelése pontosan meghatározott laboratóriumi körülmények között történik, amelyek többek között pontosan meghatározzák a víz hőmérsékletét és nyomását, valamint az eszközre ható folyadék szögét és távolságát. Emellett meghatározza a tesztelt termék forgatásának és helyzetváltoztatásának szükségességét is. A por elleni ellenállásnak összesen hat, a víz elleni ellenállásnak pedig kilenc fokozata van.

i

Az IP védettség mértéke a telefon folyadékkal és porral szembeni ellenállóságát jelöli

Egy fontos megjegyzés: a gyártók a telefonokat ivóvízzel tesztelik. Ez azt jelenti, hogy ha sós tengervíznek vagy bármilyen kiömlött italnak teszik ki a tesztelt eszközt, az eszköz nem feltétlenül mutatja ugyanazt az ellenállóságot.

Az IP68 már egy nagyon megbízható érték

Ha egy igazán strapabíró telefont szeretnél, a legkisebb érték, amely szóba jöhet, az IP67. Természetesen, ha egy fokkal jobb, az csak jó. Az IP68-as védettségi fokozat lehetővé teszi a telefon hosszabb ideig tartó víz alá merítését több mint 1 méter mélységben (de ezt mindig ellenőrizd le az adott eszköz gyártójánál). Természetesen a por behatolása elleni védelem és mindenféle veszélyes érintés elleni védelem, valamint a fröccsenő víz elleni védelem is adott.

A lényegi különbség az előző fokozathoz képest abban van, hogy az IP67 esetében az egy méter mélység a maximum. Az IP68-nak többet kellene bírnia. De hogy mennyit, azt csak a gyártók tudják, és biztosan nem fognak ezzel a információval dicsekedni. Ezért óvatosságra intünk, még akkor is, ha a gyártó nagy ellenállóságot ígér.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A víz- és porállóság a mobiltelefonok egyik fontos paramétere. Ha egy telefon IP68-as tanúsítvánnyal rendelkezik, az szinte a végső ellenállósági szintet jelenti. Egy ilyen telefon tényleg sok mindent kibír, különféle helyzetekben is számíthatsz rá.

Mobiltelefonok

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10