Oldal frissítése

Hogyan válasszunk egeret

A számítógépes egér a billentyűzet mellett az egyik leggyakoribb periféria. Csak az érzékelő technológiájában, a számítógéphez való csatlakozás módjában, méretben és egyéb paraméterekben különböznek egymástól. Egeret viszont elsősorban az alapján válassz, hogy mire fogod leggyakrabban használni. Lehet ez játék, irodai munka, de hordozhatod magaddal a laptophoz is?

Myš

Az egerekkel kapcsolatos útmutató fejezetei

Gamer egér

Hogyan válasszunk gamer egeret

 • Hangsúlyos, néha szinte agresszív design
 • Programozható nyomógombok
 • Magasabb DPI

A gamer egér sok szempontból különbözik az összes többitől. Hangsúlyosabb designnal készülnek, ergonomikusabbak, néhány közülük ráadásul még világít is. Felprogramozhatod az egér billentyűit, ezáltal egyetlen kattintással hajthatsz végre műveleteket a játékban. Biztosan tudod fogni gyors mozgatás során is a gumírozott felületnek köszönhetően, és a cserélhető súlyoknak köszönhetően még az egér tömegét is személyre szabhatod. Ez növelheti hatékonyságodat, és javíthatja játékbeli eredményeidet. Vannak különbségek még az akciójátékokhoz és a stratégiai játékokhoz való egerek között is. Hogyan tudunk eligazodni közöttük, és mire kell odafigyelnünk a megfelelő egér kiválasztásakor?

Mi fontos a gamer egereknél?

A túlnyomórészt játszott játékok típusa

Akciójátékok

Az akciójátékokhoz való egerek finomabbak, mint azok, amik stratégiai játékokhoz valók. Testükön kevesebb gombot találunk, mivel a heves harcban csak kevernénk őket. Általában körülbelül 5 gombbal rendelkeznek, a jobb és bal gombot beleértve. Lövöldözős játékokhoz olyat válassz, amely rendelkezik Double-shot vagy Triple-shot funkcióval! Egy gombnyomással kétszer vagy háromszor tudsz majd lőni a fegyvereddel.

Stratégiai játékok

Stratégiai játékok játszása során, mint amilyen a League of Legends vagy a Dota, adott esetben szükség lehet rá, hogy több gombot nyomj meg egyszerre. Erre a célra olyan egeret érdemes választani, amelynek gombjai programozhatóak, vannak olyan modellek is, amiken akár 10 ilyen gomb is van.

MMO játékok

Az MMO játékok kedvelőinek van a leginkább szüksége programozható gombokra, mivel varázslatból sok szokott lenni, és egyszerűen nem férnek rá a billentyűzetre. Szerencsére árulnak olyan egereket is, amelyek kifejezetten az MMO játékokhoz lettek tervezve. Olyat is találhatsz, amely 24 gombbal rendelkezik. Ez jelentős előnyt biztosít majd számodra az ellenfelekkel szemben.


Egér akciójátékokhoz Egér akciójátékokhoz
Egér stratégiai játékokhoz Egér stratégiai játékokhoz
Egér MMO játékokhoz Egér MMO játékokhoz

Vezetékes versus vezeték nélküli

Vezetékes gamer egerek

Azok a gamer egerek, amelyek vezetékkel csatlakoznak a számítógéphez, általában olcsóbbak, mint az ugyanolyan minőségű és felszereltségi szintű vezeték nélküliek. USB csatlakozóval kapcsolódnak. Nem kell elemet venned hozzájuk, viszont a vezeték valamilyen szinten korlátoz majd játék közben.

Vezeték nélküli gamer egerek

Ez nem fenyeget viszont a vezeték nélküli egereknél. Annak köszönhetően, hogy akár 10m is lehet a hatótávolságuk, teljes szabadságot biztosítanak a játék során. Időről-időre ki kell majd viszont cserélned bennük az elemet, esetleg feltölteni az akkumulátort. Hátrány lehet az is, hogy általában hosszabb a válaszidő, mint a vezetékes társaiknál. Ez mozoghat akár 2ms alatt is, az ilyen egerek viszont drágábbak, és gyakoribb elemcserét vagy akkumulátortöltést kívánnak, mivel az alacsony válaszidő növeli az egér energiaszükségletét.


A vezeték nélküli egerek Bluetooth technológia használatával csatlakoznak a számítógéphez, vagy úgy, hogy direktben vannak összekapcsolva a notebookkal, vagy USB-s csatlakozó segítségével. A második opció hátránya az, hogy elfoglal egy USB portot.


Tipp: Léteznek olyan vezeték nélküli egerek is, amelyek kábellel is csatlakoztathatók.

Érzékelő technológiája

Optikai egerek

Olcsóbbak, mint lézeres társaik, de rosszabbul teljesítenek fényes és sima felületeken, vagy olyan asztalokon, amelyeken több fajta textúra is található. Amennyiben ilyen felületen kell dolgoznod vele, a nagyobb megbízhatóság érdekében ajánlott egéralátétet használni. Az optikai egereket karakteres piros LED fényükről ismerjük fel, amellyel a mozgást érzékelik.

Lézeres egerek

Játékokhoz lényegesen jobban használhatóak, mint az optikai egerek, mivel jobb érzékelési képességeik vannak és magasabb DPI értékük. Vannak olyan modellek is, amelyeknél a DPI érték állítható. Megbirkóznak a gyors mozgással is - egéralátét nélkül - és megbízhatóan működnek fényes és sima felületen is, például üvegen. Az optikai egerekkel ellentétben a lézeresek a látható tartományban nem világítanak.

Optikai vs lézeres egér

Ha arra vagy kíváncsi, hogy az optikai vagy lézeres egér a jobb, fontos megérteni, hogy mekkora hatással van az egér milyensége a játék kimenetelére. Elsősorban az érzékelő finomsága és a magasabb DPI fontos paraméter. Azoknál a játékoknál, ahol inkább a kattintás a fontos, az egér mozgása viszont kevésbé, egy optikai egér is elegendő lesz. Ha azonban lövöldözős vagy más olyan számítógépes játék a kedvenced, amelyben a mozgás hangsúlyos szerepet kap, akkor a lézeres egér az igazi.

Méret a kéz nagysága alapján

A kéz méretét a középső ujj végétől a csukló első hajlatáig számoljuk.
 

Méret jelölése Hosszúság
S (kicsi) max. 17 cm
M (közepes) 17–19 cm
L (nagy) 19–21 cm
XL (extra nagy) min. 21 cmKéz nagysága


Tipp: Vannak olyan gamer egerek is, amelyeknél állítható a méret, és a kivehető súlyoknak köszönhetően a tömeg is.

DPI

DPI (dots per inch) az egerek érzékenységének meghatározására használt szabvány. Értéke azt mutatja meg, egy hüvelyken hány ponttal tud az egér érzékelője dolgozni. Magasabb DPI értéknél többet érzékel, így ahhoz, hogy nagy távot tegyünk meg a képernyőn, elegendő egy kis mozdulat az egérrel. Akkor válassz ennek megfelelően magas DPI értékkel rendelkező egeret, ha a kurzort gyorsan szeretnéd mozgatni a képernyőn, például a stratégiai játékok játszása során a térképen.


A magas DPI érték akkor is fontos, ha nagy felbontású képernyővel dolgozol. A gamer egereknél általában gombbal állítható a DPI, mégpedig általában 800 és 2000 között. Stratégiai játékokhoz legalább 4000 DPI-s egeret ajánlunk.

Válaszidő

A válaszidő legfőképpen lövöldözős játékok esetén fontos. Olyan adatról van szó, amely meghatározza, hogy milyen hosszú idő alatt ér el az információ az egérből az USB portba és onnan tovább a számítógépbe. Az USB port standard válaszideje 8ms, és az az akciójátékoknál, ahol tényleg minden milliszekundum számít, nem is kevés. Néhány egér lehetővé teszi, hogy ezt az értéket akár 0,2ms értékre is lecsökkentsük.
 

Ezzel a fogalommal függ össze a polling rate, tehát az a frekvencia, amelyen az egér kommunikál a PC-vel, mértékegysége hertz. Általánosságban az érvényes, hogy a magasabb frekvencia rövidebb válaszidőt jelent. Például 125 Hz frekvencián az információ a standard 8ms alatt jut el a számítógépbe, 1000 Hz frekvencián ez csak 1ms.

Gombok száma

Minél több programozható gomb van egy egéren, annál több műveletet tudsz majd végrehajtani egy gombnyomással. Olyan egerek is vannak, amiken húsznál több gomb is van.
 

Gamer egér alapgombokkal – azoknak való, akik alkalmanként játszanak, vagy stratégiai játékokkal játszanak.

Gamer egér néhány tucat gombbal – a nagy számú gomb főként a MOBA/MMORPG játékoknál jön majd jól;

Megvilágítás

A megvilágítás nincs befolyással az egér funkcionalitására, csak esztétikai értéke van. A különféle effektek segíthetik viszont a megfelelő atmoszféra kialakítását, a játékkedv fokozását.

Egyszínű megvilágítás

Az egér egy színnel világít, ráadásul nem is biztos, hogy ki lehet kapcsolni. Azoknak tetszik majd, akinek nem annyira fontos a hangulat és a külső, inkább a megfelelő funkcionalitás vonzza őket, vagy kisebb a keret.

Többszínű megvilágítás

Az ilyen egerek általában 5-8 színben pompáznak, amelyeket ki is lehet kapcsolni. Ideális választás minden olyan gamer számára, aki nem csak a monitoron szeretné kiélvezni a játékot, és nem fél a pluszköltségektől.

RGB

Ennél a változatnál széles palettából válogathatsz - akár 16,8 millió színből. Egyszerűen kiválasztod a kedvenced, mondjuk összehangolod az egér, a billentyűzet és a többi kiegészítő színeit. Az ilyen egerek árai széles skálán mozognak - a többi paraméterük függvényében - például attól függően, hogy személyre szabható-e még más módon is az egér.


Tipp: Az igazán igényesek a többszínű vagy RGB megvilágítású egereknél nagyra értékelik majd a kapcsolhatóság mellett a színek váltakozását, villogást és egyéb effekteket.

Szabályozható tömeg

A gamer egerekhez néhány esetben tartoznak súlyok is, amelyeket tetszés szerinti mennyiségben rögzíthetsz az egérre. Tökéletesen beállíthatod így, hogy milyen nehéz legyen az egér - attól függően, hogy hogyan tudod a legjobban mozgatni játék közben. A tömeg változtathatósága viszont már egyre kevesebb egérnél van jelen.

A gamer egér választása során gyakran felmerülő kérdések

Mi a jobb a játékhoz? Vezetékes vagy vezeték nélküli egér?

A tapasztaltabb lövöldözős játékokat játszó gamerek azonnal rávágnák, hogy vezetékes, mivel alacsonyabb a válaszidejük. Az 1ms és 8ms közti különbséget nem egyszerű érzékelni, és valószínűleg nem történik meg, hogy a hosszabb válaszidő miatt marad el az ellenfél legyilkolása. Másrészt viszont az elemcsere fárasztó lehet, és ha ráadásul egy játszma kellős közepén fogy ki, gond van. Amennyiben gyakran és hosszasan játszol, ugyanakkor nem zavar a vezeték, ajánljuk, hogy inkább a vezetékes változatok mellett dönts.

Hogyan válasszak DPI-t?

Nagyon fontos szempont, hogy milyen típusú játékokkal szoktál játszani. Amennyiben több stílusú játékkal is szoktál játszani, olyan egeret válassz, amelyiknél állítható a DPI, és maximum 800-nál kezdődik, és 2000-nél és felette ér véget. Számos tapasztaltabb CS:GO gamer állít be ugyanis alacsonyabb képernyőfelbontást és egyúttal alacsonyabb DPI-t. A célzás így lényegesen egyszerűbb és pontosabb lesz. Ezzel ellentétben a stratégiai játékoknál vagy RPG-knél sokkal jobb a magasabb DPI, mivel az a fontos, hogy a reakcióid minél gyorsabbak legyenek.

Irodai egér

Hogyan válasszunk irodai egeret

 • Ideális otthoni vagy céges irodába
 • Letisztult design jellemzi
 • Olcsóbbak, mint a gamer egerek

Az irodai egér fogalomkörbe az otthoni vagy céges irodába szánt egerek is beleférnek. Letisztult design jellemzi őket, és vezetékesek vagy vezeték nélküliek is lehetnek. Általában három gombbal rendelkeznek - bal, jobb, görgő - és – főként a magasabb árkategóriába tartozóknál – fontos szempont, hogy sok-sokórás napi szintű használat esetén is kényelmesek legyenek. Előnyük az ugyanilyen felszereltségű gamer egerekhez képest alacsonyabb ár.

Mi fontos az irodai egereknél?

Vezetékes versus vezeték nélküli

Az irodai munkához megfelelő minőséget a vezetékes és a vezeték nélküli egerek is biztosítani tudják. Így ebben az esetben csak az dönt, Te melyiket preferálod.

Vezetékes irodai egerek

A vezeték nélküli egerekhez képest megbízhatóbban kapcsolódnak a számítógéphez, nem kell őket tölteni vagy elemet cserélni bennük. Valamivel olcsóbbak is. Néha útban lehet viszont a kábel is. Zavaró, főleg, ha sok papír van az asztalon - vagy egy kávéval teli bögre, amit a kábel könnyen felboríthat. A kábelt a számítógép egyik szabad USB portjába lehet bedugni.

Vezeték nélküli irodai egerek

A vezeték nélküli egér teljes szabadságot az asztalon, és szebb munkaállomást biztosít, mivel nem lesz útban a nem túl mutatós kábel. Nem fenyeget annak a veszélye sem, hogy felborítsd a forró italt vagy belegabalyodjon a papírkupacokba. Szükség lesz viszont arra, hogy néha kicseréld az elemet (néhány havonta), vagy feltöltsd az akkumulátort. A számítógéppel Bluetooth-on keresztül kommunikál, és gyártanak USB vevős változatokat is, valamint olyanokat is, amelyek direkt módon kapcsolódnak ugyanezen technológia segítségével.


Hogyan csatlakoztassuk a vezeték nélküli egeret


Egér USB-s vevőegységgel

 1. Az egérbe tedd bele a megfelelő elemeket (AA, esetleg AAA) és kapcsold át a kapcsolót ON pozícióba.
 2. A mini vevőegységet csatlakoztasd a számítógép vagy notebook egyik szabad USB portjába.
 3. Amennyiben egyszerűen csatlakoztatható Plug and Play egérről van szó, automatikusan összekapcsolódik a géppel, és már dolgozhatsz is. Ellenkező esetben automatikusan letöltésre kerülnek a driverek, ezeket telepítve már minden elő lesz készítve a használathoz.


Egér USB-s vevőegység nélkül

 1. Az egérbe tedd bele a megfelelő elemeket (AA, esetleg AAA) és kapcsold át a kapcsolót ON pozícióba.
 2. A számítógépen tedd aktívvá a Bluetooth-t, majd "keresd meg" az egeret.
 3. Miután megtalálta, párosítsd össze a készülékeket. Ezt követően már használhatod is az egeret.

Tipp: Olyan vezeték nélküli egerek is léteznek, amelyek kábellel is csatlakoztathatók a számítógéphez.

Érzékelő technológiája
 

Optikai egerek

Olcsóbbak, és az általános irodai feladatokhoz megfelelő minőségűek is. Piros LED világításukról ismerszenek meg. Hátrányuk az, hogy rosszabbul működnek üvegen és egyéb fényes felületeken. Ha ilyenen szeretnénk használni, érdemes egéralátéttel dolgoznunk.

Lézeres egerek

Az optikaiakkal ellentétben ezek megbízhatóan működnek üvegen is, mégpedig alátét nélkül. A nagyon gyors mozdulatokkal is megbirkóznak, de drágábbak, mint az optikai egerek. Magasabb igényű felhasználóknak ajánljuk őket, akik nagyon megbízható működést várnak el.


Bluetrack egerek

Az irodai egereknél a Bluetrack technológiával is találkozhatunk. Aránylag új még ez a szenzortípus, megbirkózik csaknem minden felülettel. A kéken világító LED dióda akár 4× nagyobb felületet is bevilágít, mint egy hagyományos optikai érzékelő. Amennyiben mondjuk notebookkal dolgozol - időnként ágyban vagy szőnyegen is, a Bluetrack egér megfelelő választás lehet a számodra.

Lézeres vs optikai egér

Az irodai munkához különösen fontos egy jobb lézer vagy optikai egér kérdése azok számára, akik nagy megbízhatóságot igényelnek az egerektől. Az optikai egeret különösen azok használják, akiknek nincs nagy mértékben szükségük az egérre a munkájukhoz. Ez az egér típus nem működik jól fényes felületeken, ezért ajánlott hozzá egérpadot vásárolni. Azok számára, akik viszont rendszeresen használják az egeret és fontos részét képezik a „felszerelésnek”, javasoljuk egy lézeres irodai egér beszerzését. Bár kétségkívül drágább eszköz, de biztonságot és kényelmet garantál munka közben. További előnye, hogy fényes felületeken is működik, tehát akár az irodai üvegasztalon is használható.

Ergonomia és méret

Sok ember csaknem az egész munkaidő során a kezében tartja az egeret, ezért fontos, hogy pont megfelelő méretű legyen, és - ha lehet - ergonomikus kialakítású.
 

Méret jelölése Hossz
S (kicsi) max. 17 cm
M (közepes) 17–19 cm
L (nagy) 19–21 cm
XL (extra nagy) min. 21 cmKéz mérete

Az egerek legnagyobb számban jobbkezeseknek készülnek, formájuk jobb kézre van kialakítva. Léteznek balkezes egerek is, valamint szimmetrikusak is, amelyek bármelyik kézzel használhatóak. Az ilyen egér azon felhasználók által használható jól, akik valamilyen okból váltott kézzel használják az egeret. Az ergonomikusan kialakított egereknél van hely kialakítva a hüvelykujj megtámasztásának, tenyered az egész egeret körbefogja majd, ami sokkal kényelmesebb póz a munkavégzéshez.

DPI

A DPI (dots per inch) érték arról árulkodik, mennyire érzékeny az egér. Minél magasabb az érték, annál nagyobb távolságot tesz meg a kurzor a monitoron az egér kisebb megmozdítása esetén. Amennyiben óriási monitorral dolgozol, és gyorsan szeretnél mozogni a képernyőn, ez az adat a fontos számodra. 2000 DPI-ig megfelelő értékről beszélünk, igényesebb felhasználóknak 2500 és afeletti DPI értékkel rendelkező lézeres egeret ajánlunk.

Görgő

Praktikusabbak az olyan görgővel ellátott egerek, amelyet oldalra is lehet mozgatni, aminek köszönhetően oldalirányban is lehet görgetni vele. Hosszú dokumentumokkal sokkal könnyebben lehet dolgozni a Hyperscroll görgőzésnek köszönhetően - a technológiát a Logitech egereinél találjuk meg. Néhány egérnél görgő helyett érintőfelületek vannak, például az Apple egereknél.

Az irodai egér választása során gyakran felmerülő kérdések

Érdemes spórolni az irodai egér megvásárlásakor?

Az irodai egéren természetesen nem kell sok gombnak lennie, nem kell világítania és egyéb extrákkal rendelkeznie. Nem nagyon érdemes viszont kifejezetten spórolni. A kiválasztás során főként ergonómiai szempontokat vegyél figyelembe. A kialakítás az olcsóbb elemeknél gyakran nem a legjobb, és egészségügyi következményei is lehetnek a nem megfelelő egerek használatának.

Úti egér

Hogyan válasszunk egeret utazáshoz

 • Alkalmasak laptop-táskába való hordozáshoz
 • Kisebbek a hagyományos egérhez képest
 • Ideális esetben vezeték nélküliek

Azok az egerek, amelyek gyakori hordozásra és utazások során való használatra alkalmasak, kisebbek, mint a többi, és rendszerint vezeték nélküliek, így a táskában nem tekereg majd felesleges kábel. Laptop-egereknek is hívjuk őket, mivel legfőképpen laptopokkal használjuk őket. Nem igazán alkalmasak egész napos használatra, de ha gyakran változik a munkaállomásunk, vagy tárgyalásról-tárgyalásra járunk, ideális társaink lesznek.

Mire érdemes figyelni gyakran hordozott egér választása során?

Ergonomia és méret

Minél kisebb egy utazós egér, annál könnyebben fér majd be a notebook-táskába. Kicsi egérnek azok számítanak, amelyek nem hosszabbak 10 centinél. Vigyázni kell viszont, a túl kicsi modellek elvesznek majd a kezedben, és nem fogsz tudni velük kényelmesen dolgozni. Az utazós egerek általában szimmetrikus kialakításúak, így balkezesek és jobbkezesek is használhatják őket.

Vezetékes versus vezeték nélküli
 

Vezeték nélküli egerek

Minél kevesebb zsinórt hurcolsz a táskádban, annál jobb. És ha eggyel kevesebb van az egér miatt, ráadásképpen elkerülheted, hogy minden alkalommal ki kelljen gubancolni, amikor kiveszed a táskából. A vezeték nélküli egér Bluetooth technológia használatával kommunikál a géppel, vagy USB vevőegység használatával, vagy direkt párosítással. 

Az USB vevőegység olyan pici, hogy gyakran ki sem kell venni a notebook portjából, ha beteszed a táskába. Az egér használatának idejére viszont foglalt lesz az egyik USB portod. Ez a változat akkor jöhet szóba, ha a laptopon kettő vagy több USB port van, hogy az egérrel egy időben külső merevlemezt vagy egyéb kiegészítőket is használhass.

Ha a laptopod kevés USB porttal rendelkezik, válassz olyan egeret, amely direkt Bluetooth kapcsolódással csatlakozik. Ebben az esetben elég a laptopon aktiválni a technológiát, bekapcsolni az egeret, és a két készülék már hangolódik is egymásra.
 

Vezetékes egerek

Akkor sem hibázol, ha vezetékes egér mellett döntesz, de előfordulhat, hogy gyakran kell majd kábelt bogoznod. Olyan modellek is léteznek, amelyeknél a kábel felcsévélhető, így használaton kívül el lesz dugva.

Egér USB-s vevőegységgel Egér USB-s vevőegységgel
Vezetékes egér Vezetékes
Egér felcsévélhető kábellel Felcsévélhető kábellel

Érzékelő technológiája


Optikai egerek

Olcsóbbak, mint a lézeres egerek, de a fényes felületeken, mint amilyen mondjuk az üveg, problémákkal küzdenek majd. Ilyen esetben egéralátét használatát javasoljuk. Az optikai egerek jellemző LED fényükről ismerszenek meg, azzal érzékelik a mozgást.


Lézeres egerek

Előnyük, hogy fényes és sima felületeken is gond nélkül tudnak működni, mégpedig alátét nélkül. Egy utazáskor használt egérnél ez lehet előny, mivel az utazás során sokfajta munkafeltétel között kellhet dolgoznod.

Optikai egér vs lézeres egér

Úti egerek esetében nagyon fontos a megfelelő szenzortechnológia kiválasztása. Mivel utazás közben csak bizonyos helyeken használod az egeret és általában nincs kéznél asztali alátét, az optikai egér nem feltétlenül jó választás. Sima felületen az érzékelő nem működik és az egérrel történő munka nehézkessé válik. A legtöbb felhasználó ezért lézeres úti egeret választ. Ez fényes felületen is remekül működik, így bárhol és bármikor használható.

Az utazáskor használt egerek kiválasztása során gyakran feltett kérdések

Alkalmas a notebook egér mindennapos, sokórás munkára?

Nem. Az utazáskor használt egerek kisebbek, mint a hagyományos egerek, és csaknem kizárólag notebookkal használjuk őket, mivel jobban beleférnek a táskába. Méretük miatt viszont inkább rövidebb munkára alkalmasak. Hosszabb távú használat esetén nem annyira kényelmesek, mint egy normál egér. Sok ember megszokta viszont ezt a méretet, és semmiért nem adnák az egerecskéjüket.

Vertikální myš

Hogyan válasszunk függőleges egeret

 • Természetesebb kéztartást biztosítanak
 • Csökken a csukló és az alkar fájdalma
 • Azoknak is jó szolgálatot tesz, akik kéztő-csatorna szindrómában szenvednek
 • Ennek a megbetegedésnek a megelőzésére is hasznos

A függőleges vagy vertikális egerek előnye a hagyományos egerekkel szemben az, hogy ergonomikusabb a kialakításuk, helyes kéztartásban foghatjuk őket. Ha így tartjuk a kezünket, csökken a feszültség a csuklóban és az alkarban is. Csökken a fájdalom, ugyanakkor megelőzi a kéztő-csatorna szindróma és az ínhüvely-gyulladás kialakulását is. Emiatt a függőleges egerek olyan embereknek is nagyon jó szolgálatot tesznek, akik minden nap 6 órát vagy többet töltenek számítógépes munkával, például grafikusok, tervezők, stb. Nem gyártanak szimmetrikus változatokat, tehát olyanokat, amelyek balkezesek és jobbkezesek számára is alkalmasak lennének, és hátrányuk lehet még a magasabb beszerzési ár.

Mi fontos a vertikális egereknél?

Vezetékes versus vezeték nélküli

Az irodai vagy grafikusi munkához vezeték nélküli és vezetékes függőleges egerek is használhatóak, de mindkettő változat mellett és ellen szólnak pro és kontra érvek.

Vezetékes vertikális egerek

A vezetékes vertikális egerek előnye az, hogy megbízhatóbb a kapcsolat, és gyorsabb a reakció a mozgatásra. Nem kell töltened sem, vagy elemet cserélned, mivel az egeret közvetlenül a számítógép tölti. Útban lehet viszont a kábel az asztalon.
 

Vezeték nélküli vertikális egerek

Azoknak a függőleges egereknek, amelyek nem kábellel, hanem Bluetooth technológia segítségével kapcsolódnak a számítógéphez, legnagyobb előnye az, hogy teljes szabadságot biztosítanak az asztalon. A papírokba nem gabalyodik majd bele semmilyen kábel. Szükség lesz viszont időnként az elemek cseréjére vagy az akkumulátor feltöltésére.

Érzékelő technológiája
 

Optikai függőleges egerek

Karakteres LED világításukról ismered meg őket. Főként átlagos munkafolyamatokhoz kielégítő a minőségük, ugyanakkor olcsóbbak, mint a lézeres egerek. Amennyiben üvegasztalon dolgozol viszont, ajánljuk az egéralátét használatát. 
 

Lézeres függőleges egerek

Magas DPI jellemzi őket, és az, hogy megbízhatóan működnek sima felületeken, mint amilyen az üveg. Emiatt az esetek túlnyomó többségében nincs szükség egéralátét használatára. Amennyiben számodra a kényelem a legfontosabb, és grafikusként dolgozol, vagy olyan játékokkal játszol, amelyek magas DPI-t követelnek meg, a lézeres függőleges egerek biztosítják majd számodra a jó megoldást.

DPI

A DPI (dots per inch) érték azt jelöli, mennyire érzékeny az egér érzékelője. Minél magasabb a DPI érték, annál gyorsabban mozoghat a kurzor a képernyőn. CAD applikációkkal való munkához a 2000 pont feletti DPI értékkel rendelkező függőleges egerek a legalkalmasabbak. Számos olyan egér van, amelynél a DPI érték kapcsolóval állítható.

Méret

Méret jelölése Hossz
S (kicsi) max. 17 cm
M (közepes) 17–19 cm
L (nagy) 19–21 cm
XL (extra nagy) min. 21 cmKéz hossza

A függőleges egér kiválasztása során leggyakrabban feltett kérdések

Hogyan kell tartani a függőleges egeret?

A függőleges egérrel úgy tudsz dolgozni, ha vagy az nekitámasztod a csuklódat annak az alátétnek, amely az egér része, vagy az asztalnak. A jobb és bal nyomógombot nem a mutató és a középső ujjaddal kell megnyomni, hanem hüvelykujjal. A görgőt is azzal forgatod. Léteznek olyan függőleges egerek is, amik első ránézésre nagyon is emlékeztetnek egy joystickre.
 

Kifizetődő függőleges egeret venni, úgy, hogy drágább, mint egy hagyományos egér?

A függőleges egerek általában valamivel drágábbak, mint a hagyományos egerek. Ha szeretnél viszont enyhíteni csuklód fájdalmán, vagy kéztő-csatorna szindrómád van, vagy azt szeretnéd megelőzni, ideális választás lehet a számodra egy ilyen egér. A kezdeti nagyobb befektetés megtérül a kényelmesebb munkában és a kevesebb egészségügyi problémában.
 

Nehéz megszokni a függőleges egeret?

Egyáltalán nem. A függőleges egeret teljesen máshogy kell tartani, mint egy hagyományosat. Ennek ellenére viszont az, hogy megszokd, hogy máshogy kezeled, csak pár órába szokott telni. Ezt követően már természetes lesz számodra az új kezelés, és az is előfordulhat, hogy nem is szívesen váltasz majd vissza hagyományos egérre.


Trackball

Hogyan válasszunk trackballt

 • A golyót forgatva tudod mozgatni a kurzort
 • A kurzor pontos mozgása garantált
 • CAD applikációkhoz, számítógépes grafikához, stb.

A trackball vagy hanyattegér speciális golyóval ellátott – vezérlő, amelyek alternatív megoldásként szolgál a hagyományos egerek mellett. Kezelésekor nem mozgatod az asztalon az eszközt, egy helyben marad. Egy dolog történik csak, a hüvelykujjaddal mozgatod a golyót, amely a kurzor monitoron való mozgását vezérli. A trackball-ok rendkívül pontosak, és gyakran használják őket olyan esetben is, amikor nagyon nagy precizitás az elvárt. Például a CAD applikációknál, számítógépes grafikánál, stb. Játékok játszásához viszont nem túlzottan alkalmasak, mivel ott a kurzor nem csak pontos, hanem gyors mozgására is szükség van.

Mire kell figyelni a hanyattegereknél?

Vezetékes versus vezeték nélküli
 

Vezetékes hanyattegerek

A vezetékes hanyattegereknél ugyanaz érvényes, mint a vezetékes egereknél. Megbízhatóbbak, ritkábban romlanak el, gyorsabban reagálnak, mint a vezeték nélküli trackball-ok. Nem kell majd foglalkoznod az akkumulátor töltésével vagy az elemek cseréjével sem. Egyszerűen be kell dugni a számítógépbe, és mással már nem is kell foglalkoznod. Van, akinek útban van viszont a kábel az asztalon, főleg akkor, ha pont arra a részre tennéd a papírkupacokat, vagy ott szoktad tartani a kávésbögréd.
 

Vezeték nélküli hanyattegerek

A vezeték nélküli hanyattegereknek is vannak előnyei és hátrányai - hasonlók, mint a vezeték nélküli egereknél. A legnagyobb előny a teljes szabadság, mivel nincsenek a számítógéphez kötve vezetékkel, de leggyakrabban USB vevőegységen keresztül kommunikálnak, esetleg direkt Bluetooth kapcsolattal. Idővel viszont szükség lesz majd az elem cseréjére vagy az akkumulátor feltöltésére.

DPI

A DPI (dots per inch) a trackball érzékenységének számítására használt szabvány. Az érték azt jelöli, hogy egy hüvelyken hány pontot jegyez az egér érzékelője. Magasabb DPI érték esetén többet, így elég egy kicsit mozdítani a golyón ahhoz, hogy nagy elmozdulás történjen a képernyőn. A magas DPI értékkel rendelkező trackball-okat azoknak ajánljuk emiatt, akiknek a kurzor gyors mozgására van szükség.
 

A vezérlő golyó elhelyezkedése

A vezérlő golyó elhelyezkedése nincs befolyással a hanyattegér működésére. Nem lehet ezért megmondani, hogy melyik elhelyezés jobb a másikkal szemben. Csak az a kérdés, neked melyik felel meg jobban az ergonómia szempontjából. Azok a trackballok, amelyeknél középen van a golyó, van, akinek pontosabbnak fognak tűnni, mivel a golyó nagyobb, és két ujjal kezelhetjük.
 

Hüvelykujjal kezelt golyó

A golyót ott helyezték el, ahol a hüvelykujjnak van kialakítva hely, általában a bal oldalon. Nagyrészt emiatt jobbkezesek ezek a hanyattegerek, a balkezeseknek valók ritkaságszámba mennek. A mutatóujj, a középső ujj és a többi ujjak feladata itt az, hogy a scroll-görgőt tekerjék és nyomják meg. Az ilyen trackball golyója általában kisebb, mint azoké, ahol a mutatóujj kezeli.
 

Mutatóujjal kezelt golyó

Ezeknél a trackballoknál a golyó általában nagyobb, mint azoknál, amelyeknél hüvelykujjal kell kezelni, és itt a készülék közepén van. Emiatt balkezesek és jobbkezesek is egyaránt használhatják. A golyót leggyakrabban mutatóujjal és középső ujjal kell kezelni. A gombok pedig kétoldalt találhatóak, és hüvelykujjal és gyűrűsujjal kezelhetjük őket (vagy akár kisujjal). A scroll-gomb vagy a golyó környékén, vagy a készülék oldalainak valamelyikén található.

Kezelés hüvelykujjal
Kezelés mutatóujjal

Méret

Méret jelölése Hossz
S (kicsi) max. 17 cm
M (közepes) 17–19 cm
L (nagy) 19–21 cm
XL (extra nagy) min. 21 cmKéz hossza

Gombok száma

A hanyattegerek alapmodelljein két gomb van, nagy részük viszont 4 vagy akár 8 gombbal is rendelkezik. Azoknak a felhasználóknak, akik nagyrészt interneteznek vagy általános irodai számítógépes munkát végeznek, általában elegendő 2 gomb. Fejlesztők és olyanok, akik fejlettebb programokkal dolgoznak, gyakran több gombbal ellátott trackballt igényelnek.

Trackball kiválasztása során leggyakrabban feltett kérdések

Milyen előnyei vannak a hanyattegérnek a hagyományos egerekkel szemben?

Kevés helyet foglalnak – mivel nem az egész trackball-t kell mozgatni, hanem csak a golyót, nincs szükség túl nagy helyre az asztalon. Az is mindegy, milyen felületre helyezed, nem kell egéralátét.

Pontosság– a hanyattegerek nagy előnye, hogy nagyon pontosak, mivel viszonylag nagy golyót kezelsz.
Ergonomia – a trackballok használata csökkenti a csukló és alkar fájdalmát, és megelőzi a kéztő-csatorna gyulladását. Attól is megkíméled kezed, hogy több ezer mozdulatot kelljen elvégeznie naponta, mivel a kéz a trackballon nem mozog.


Digitalizáló tábla

Hogyan válasszunk digitalizáló táblát

 • Ideális, ha grafikával vagy fotókkal dolgozol
 • A tartozékként küldött tollal használd
 • Egymástól főként a kijelző méretében térnek el

A digitalizáló táblák grafikusok számára való segédeszközök, a papírt és ceruzát helyettesítik. Segítségével egyszerűen át tudják vinni a festett vagy rajzolt képet egyenesen a számítógépre, amelyhez USB porton keresztül csatlakoznak. Grafikai programokkal való munkára valók, és az egerekkel összehasonlítva lehetővé teszik, hogy egyszerűbben lehessen lokálisan szerkeszteni a fényképeket, rajzolni, festeni, skiccelni, vektoros anyagokkal dolgozni vagy webes tartalmat tervezni. Rendkívül sokoldalúan használhatóak, és számos felhasználó használja őket ráadásként hagyományos számítógép-kezelésre is.

Mi fontos a digitalizáló tábláknál?

Munkafelület felbontása

A digitális táblák felbontása egyenesen arányos az elvégzett munka pontosságával. A magasabb felbontással rendelkező digitális táblák ára is magasabb tehát.

3000 DPI alatt – Áruk alacsony, idővel viszont nem biztos, hogy kielégítő lesz a kisebb tablet.

3000 DPI felett – amennyiben intenzívebben foglalkozol grafikai munkákkal, inkább 3000 DPI feletti felbontású táblát válassz.

Munkafelület mérete

S – kis tabletek, kb. 150 × 100 mm alatti munkafelület-mérettel. Utazáskor használhatóak jól, vagy kezdőknek gyakorlásra. Általában olcsóbbak.
 

M – közepes tabletek, amelyeknek munkafelülete kb. 210 × 140 mm. Kompromisszumos megoldást jelentenek a kijelző mérete és a kedvező ár között.

L – nagy tabletek kb. 310 × 220 mm aktív munkaterülettel. A legdrágább és legjobban felszerelt tabletek.

A digitalizáló táblák vásárlása során leggyakrabban feltett kérdések

Milyen előnye van a digitális tábláknak az egerekhez képest?

Amennyiben gyakran rajzolsz, festesz, skiccelsz vagy szerkesztesz képeket, az egér sok esetben lassíthatja a munkát. Néhány - komplikáltabb - feladathoz nem is biztos, hogy megfelelő lesz. Másrészt viszont a rajzok vagy skiccek scannelése aránylag időigényes és nem túl praktikus. Egy digitális tableten viszont kényelmesen rajzolhatsz, és valós időben figyelheted, mi ábrázolódik a számítógép monitorán. A tollal emellett rendkívül természetesen lehet dolgozni, mivel a tablet felismeri a dőlésszöget is, és a nyomás erejét is, amit használsz. 
 

Nem vagyok biztos benne, hogy használni fogom-e a digitalizáló táblát. Ilyen esetben jobb olcsóbbat venni, kisebb kijelzővel, vagy drágábbat?

Nézegeted a digitalizáló táblákat, és nem vagy biztos benne, hogy megszokod-e majd a másfajta vezérlést, és fogod-e használni? Ebben az esetben biztosan nem a legjobb döntés a legdrágább és legjobban felszerelt modellt választanod. Logikusnak az tűnik, hogy jobb inkább alapkivitelű digitalizáló táblát venni, kisebb kijelzővel. Előfordulhat viszont, ha megszokod, egy idő után nem biztos, hogy kielégít a kis kijelző, mivel folyamatosan tologatnod kel majd a rajzterületet. Megfelelő megoldás lehet a középút választása, tehát egy olyan digitalizáló tábla, amely kompromisszum a jó felszereltség és az alacsony ár között.
 

Használhatok digitalizáló tábla helyett iPad típusú vagy Androidos tabletet?

Nem. A hagyományos tabletek, mint az iPad és Androidos társai, gyakorlatilag nagy kijelzőjű számítógépek. Rajzolni és festeni ezeken is lehet, viszont a digitalizáló táblákkal ellentétben operációs rendszer fut rajtuk, és applikációk. Nem arra valók, hogy számítógéphez csatlakoztassuk őket, és nem helyettesítik a papírt és ceruzát. Nem szolgálnak segítségül a grafikusoknak, így nem tudják kiváltani a digitalizáló táblák feladatát.

Fogalomtár - egerek

DPI

Az egér érzékenységének mérésére szolgáló szabvány. A rövidítés pontokat jelent hüvelykenként. A nagyfelbontású monitorokhoz nagy DPI-értékű egeret célszerű választani.

Programozható gombok

A programozható egér vagy billentyűzet gombokkal különböző műveleteket állíthatsz be játékoknál vagy egyes alkalmazásoknál (pl. gránátot dobhatsz velük az akciójátékoknál vagy egy Word dokumentumba illeszthetsz be velük képet). Lehetővé teszik makrók beállítását is. A makrók előre beállított billentyűkombinációk vagy kattintások, amelyeket a makrót tároló gomb megnyomásával hívhatsz elő. Makrókat az egér vagy a billentyűzet gyártója által biztosított szoftverben hozhatsz létre.

MOBA

MOBA (multiplayer online battle arena) egy olyan játék műfaj, amelyben két többjátékos csapat versenyez egymással egy arénában.

MMORPG

MMORPG (massively multiplayer online role-playing game) egy játék műfaj nagyszámú játékossal és RPG elemekkel. Ez egy kalandjáték, amely egy kitalált világban játszódik, leggyakrabban fantasy vagy sci-fi környezetben.

A carpalis alagút szindróma

A carpalis alagút egy keskeny rész a csukló területén, amelyet a csukló három oldala és a csukló szalag negyedik oldala veszi körül. Az alagút vezeti az inak és a média idegszálait. A carpalis alagút szindróma ezen idegek állandó összenyomódása miatt alakul ki. Ez a csukló hosszú távú természetellenes pozíciója miatt következik be, például számítógépes egér használata esetén. Napjaink egyre gyakoribb népbetegségévé vált.


Fogalomtár

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.

További információ
Értem Részletes beállítások
P-DC1-WEB25