Oldal frissítése

Mit jelent az egér DPI értéke?

Aktualizálva • Szerző: Szerkesztőség

Már találkoztál a számítógépek világában az egér DPI rövidítéssel, de fogalmad sincs, hogy mi az egér DPI jelentése? Nem éppen agysebészetről van szó, így könnyen el tudjuk magyarázni, hogy mi az a DPI, és mit kell róla tudni a gamerek és általános felhasználók szemszögéből.

Gamer egerek

Az egér DPI jelentése - TARTALOM

  1. Mi az a DPI az egerek esetében?
  2. Melyik DPI értéket válaszd?
  3. Az egér érzékenységének beállítása

Mi az a DPI az egerek esetében?

Az egér DPI érték nem más, mint az egér érzékenységének kifejezése. A rövidítés az angol "dots per inch" kifejezésből származik, és azt jelzi, hogy a kurzor milyen gyorsan mozog a képernyőn. Minél magasabb az érték, annál magasabb az egér érzékenység, és az egér annál jobban érzékeli az alatta lévő felületet. A felhasználó szemszögéből nézve az egérkurzor sokkal gyorsabban mozog, és a teljes útvonal egyik pontból a másikba rövidebb, amely különösen hasznos például célzáskor játék közben. Egyszerűen fogalmazva, a gamerek és a komolyabb igényű felhasználók olyan egeret választanak, amely magasabb DPI értéket kínál. A konkrét értékek gyakran közvetlenül az egér neve mellett szerepelnek, vagy könnyen megtalálhatók a gyártó weboldalán.

i

Ha sehol sem látod az egér DPI értékét, akkor nagy valószínűséggel az adott egér alacsonyabb DPI értéket kínál. Jellemzően az egér DPI érték egy olyan paraméter, amellyel a gyártók szívesen dicsekednek, és nincs okuk rejtegetni.

Melyik DPI értéket válaszd?

Minden számítógépes egér optikai vagy lézeres érzékelővel van felszerelve. Mindkét típus nagy számban megtalálható a piacon, de a minőség természetesen az egér beszerzési árától is függ. Az egér érzékelőjének típusa szintén egy olyan paraméter, amelyet a tapasztalt játékosok figyelembe vesznek a megfelelő gamer egér kiválasztásánál. Míg az irodai modelleknél csak az számít, hogy milyen méretű az egér, hogyan illeszkedik a kézbe, vagy milyen színű, addig egy gamer egérnél, amelyet feltehetőleg online játszásra is használni fogsz, több szempontot kell figyelembe venni.

Manapság hihetetlenül sok gamer egér van jelen a piacon. A gyártók szó szerint versenyeznek, hogy melyik egér a leginkább tökéletes a gamerek számára, és büszkén sorolják a különböző specifikációkat, beleértve az egér DPI értékét is. Egy minőségi gamer egérnek legalább 3200-as DPI értékkel kell rendelkeznie, mivel ez minden mozgást pontosabbá tesz. Nem árt a jövőre is gondolni, hiszen minél többet játszol, annál jobb leszel, és az egérrel szemben támasztott igényeid is nőni fognak. Ezért érdemes kezdetben olyan egeret választani, amelynek DPI értéke 10 000 körül van, és nyugodtan kezdd el használni az egeret a maximális érték körülbelül egyharmadánál. Így elég egér DPI tartalékod lesz a jövőre nézve, és az egeret is tovább tudod használni.

Eternico ergonomikus egér

Az Eternico ergonomikus egér a DPI érték váltására szolgáló külön gombbal rendelkezik.

Az egér érzékenységének beállítása

A legolcsóbb modellek kivételével ma már minden gamer egér rendelkezik egy gombbal a manuális érzékenységváltáshoz. A DPI érték így könnyen átállítható az aktuális igényeknek megfelelően. Például alacsonyabb értékre válthatsz, ha a Windows-ban dolgozol, míg a kedvenc játékod indításakor a DPI-t magasabb értékekre állíthatod.

Megjegyzés: bár a DPI szorosan kapcsolódik a kurzor sebességéhez, nem szinonimák.

  • Egérérérzékenység (DPI): a nagy egérérérzékenység (DPI-ben kifejezve) lehetővé teszi a finomabb egérmozgások érzékelését. Ha csak a DPI-t növeljük, az eredmény a sebesség növekedése. Az érzékenységet vagy szoftveresen, vagy az egéren lévő gombbal lehet beállítani (ha az egér rendelkezik ilyen gombbal).
  • A kurzor sebessége: ezt kizárólag szoftveresen állíthatjuk be az operációs rendszerben vagy a játék beállításaiban. A nagyobb kurzorsebesség beállítása, ha az egér érzékenysége alacsony, az egér pontatlanságát hangsúlyozhatja.

Természetesen az egér érzékenysége (DPI) és az egér sebessége egyéni beállítások kérdése. Amit az egyik játékos úgy érzékel, mint egy fénysebességgel repülő, irányíthatatlan kurzort, azt egy másik játékos a pontosság és a sebesség kiváló kompromisszumának tartja.

A kompetitív játékosok mégis a magas egérérérzékenység kombinációját választják, de ezt a kurzor sebességének szoftveres csökkentésével kompenzálják. Ennek eredményeként a magasabb DPI nem befolyásolja a kurzor sebességét, de a nagy érzékenységgel járó előnyök megmaradnak. Mi értelme van a magasabb érzékenységnek önmagában?

Midjourney gamer egér

Az egér nagyobb érzékenységével és a kurzor sebességének ebből következő csökkentésével pontosabb irányítás érhető el a kurzor vagy egy karakter felett a játékban, mivel az egér képes érzékelni és kurzormozgásokká alakítani a kisebb mozgásokat. Ez a beállítás különösen hasznos lehet kompetitív játékokban (CS:GO, PUBG stb.), illetve ha grafikai programokkal vagy videoszerkesztéssel foglalkozol.

Lehet, hogy ellentmondásosnak hangzik, mégis nem kívánatos az olyan kurzor, amely a csukló legkisebb mozgására is a hangsebességet meghaladva reagál. Sőt, a gyorsabb mozgás nem csak a pontosság, de még a reakcióidő rovására is mehet, mert amit játékosként (vagy felhasználóként) a villámgyors mozgással nyerünk, azt kamatostul visszaadjuk azzal, hogy korrigálni kell a mozgást. Ráadásul, ha valami meglep, és a kezed ösztönösen reagál, akkor inkább túlreagál, mint fordítva.

i

Izommemória: a siker kulcsa?

Az izommemória létfontosságú a kompetitív játékosok számára. Ez azért van, mert lehetővé teszi a gyors és pontos mozdulatok elvégzését. Az izommemória edzésével a játékosok "automatikus" reakciókat fejlesztenek ki, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy gyorsabban és pontosabban célozzanak.

Az izommemória gaminghez való edzése több kulcsfontosságú lépést foglal magában. Az első az egér érzékenységének és DPI-jének stabil beállítása. A legutolsó dolog, amit szeretnél, hogy minden második nap át kelljen állítanod a beállításokat. Az izommemória edzésénél (kis túlzással) a megszokási folyamat újraindításáról van szó. Vannak olyan trükkök is, amelyek nem igényelnek bonyolult méréseket. Segíthetsz magadnak például azzal, hogy megjegyzed, hányszor fordul meg a karaktered egyetlen balról jobbra törtnő egérhúzással valamilyen általad megadott dimenzióban.

A második trükk a rendszeres gyakorlás. Bizonyos speciális alkalmazások is a segítségedre lehetnek, melyek közül sok ingyenes. Tapasztalataink szerint az Aimtastic (Steam), vagy a Human Benchmark (weboldal) ajánlható.

Edzés közben számolj azzal, hogy az izommemória a türelemről és az ismétlésről szól. Ahhoz, hogy az edzés ne váljon tortúrává, érdemes statisztikákat vezetni. Semmi sem motivál jobban, mint látni, hogy napról napra egyre jobb és jobb leszel.

Míg a reakcióidő csak minimálisan javítható, addig például a gyorsaság és a pontosság a célba lövésnél drasztikusan (kb. 20-30%-kal) növelhető. Mindössze annyit kell tenned, hogy minden nap szánsz rá néhány percet. És mindenekelőtt ne feledd, hogy a rendszeresség fontosabb, mint a hirtelen fellobbanó érdeklődés az izommemória fejlesztése iránt.

Rapture gamer egér

A minőségi gamer egér elengedhetetlen minden olyan játékos számára, aki a PVP kíméletlen világába szeretne belépni.

Az egér beállításához fontosabb egy minőségi alkalmazás, mint az operációs rendszer alapértelmezett környezete. Minden gyártó saját megoldást kínál. A DPI-t nem lehet közvetlenül a Windows-ból megváltoztatni, ezért mindig a gyártó szoftverét kell feltelepíteni. Alternatívaként megfelelnek az előre beállított profilok is, amelyek között a már említett külön gombbal válthatsz. Személyes tapasztalataink szerint minden gyártó igyekszik tökéletesíteni az alkalmazását. Arra azonban figyelj, hogy egyes márkák a robusztusságra, a makrók, az RGB színbeállítások, az egyes gombok funkciójának beállíthatóságára helyezik a hangsúlyt, míg mások az áttekinthetőségre és a könnyű kezelhetőségre. Az egér kiválasztásakor tehát ne becsüld alá a hozzá tartozó alkalmazást, és próbáld meg előre kideríteni, hogy mik a többi játékos tapasztalatai.

i

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Az egér DPI értéke jól jelzi az egér minőségét. Ha 3D-s lövöldözős játékokhoz és hasonlókhoz keresel egeret, válassz a 10 000 DPI értéket kínáló modellek közül. Pusztán irodai használat esetén az egér DPI értéke nem különösebben fontos.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20