Oldal frissítése

Az ergonomikus egerek előnyei

Aktualizálva

A számítógépes egerek különbözőek, van köztük olcsó, luxus, gamer, professzionális... és ergonomikus. Honnan tudhatod valójában, hogy melyik a megfelelő egér? Gamingre, alkalmi munkára alkalmasak, vagy grafikusok és más igényes felhasználók számára lettek specializálva? És miben különböznek a népszerű vertikális egerektől?

Ergonomikus egerek

Az ergonomikus egerek előnyei – TARTALOM

 1. Mi a különbség a vertikális és az ergonomikus egér között?
 2. Milyen előnyökkel rendelkeznek az ergonomikus egerek?
 3. Hogyan kell helyesen fogni a vertikális egeret?
 4. Mi okozza a carpalis alagút-szindrómát?
 5. Ergonomikus munkakörnyezet kialakítása

Mi a különbség a vertikális és az ergonomikus egér között?

Mind a vertikális, mind az ergonomikus egeret úgy tervezték, hogy nagyobb kényelmet biztosítson, és csökkentse az ismétlődő munkafolyamatokkal kapcsolatos sérülések kialakulásának kockázatát. A köztük lévő különbség a kialakításukban és a konkrét rendeltetésükben rejlik:

Vertikális egér:

 • Arra tervezték, hogy a felhasználó függőleges helyzetben tartsa az egeret. Ez a testtartás közelebb áll a természetes kéztartáshoz, mint amikor a kéz nyugalmi állapotban van és a test mentén lóg.
 • Mérsékli a csukló oldalirányú hajlításának szükségességét.
 • A cél a csuklóban lévő feszültség minimalizálása és az olyan problémák megelőzése, mint a kéztőalagút-szindróma.

Ergonomikus egér:

 • Az "ergonomikus egér" kifejezés meglehetősen tág fogalom, és minden olyan egeret magában foglal, amelyet úgy terveztek, hogy nagyobb kényelmet biztosítson, és csökkentse az esetleges egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát.
 • Ide sorolható számos különböző kialakítású egér, köztük a korábban említett vertikális egér is. Egyéb kialakítások lehetnek a trackball, a joystick egerek, a csuklótámasszal ellátott egerek és még sok más.
 • A kialakítás gyakran a kéz anatómiáján alapul, és arra irányul, hogy minimalizálja az izmok, inak és ízületek megterhelését.

Bár minden vertikális egér ergonomikusnak tekinthető, nem minden ergonomikus egér vertikális. A megfelelő egértípus kiválasztása a felhasználó egyéni igényeitől, preferenciáitól vagy sajátos egészségügyi aggályaitól függ.

Ergonomikus egér

Milyen előnyökkel rendelkeznek az ergonomikus egerek?

Az ergonomikus egereket úgy tervezték, hogy elősegítsék a természetes kéztartást, és megelőzzék a hagyományos egerek hosszan tartó használatával járó kellemetlenségeket és lehetséges egészségügyi problémákat. Vegyük sorra az ergonomikus egerek legfontosabb előnyeit:

 • Fájdalom és feszültség megelőzése: A jól megtervezett ergonomikus kialakítás segít csökkenteni a csuklóban, a kézben és az ujjakban fellépő feszültségét, valamint csökkenti a kéztőalagút-szindróma és más ismétlődő megterheléssel kapcsolatos sérülések kockázatát.
 • Természetes kéztartás: Sok ergonomikus egeret úgy terveztek, hogy a felhasználó kezét természetesebb, "függőleges" helyzetben tartsa, ami nagymértékben csökkenti a kézizmokban jelentkező feszültséget.
 • Mérsékelt fáradtság: A jobb formának és kialakításnak köszönhetően a felhasználók hosszabb ideig dolgozhatnak a számítógépen anélkül, hogy fáradtságot vagy kényelmetlenséget éreznének.
 • Jobb alátámasztás: Egyes ergonomikus egerek támaszpárnákkal vagy speciálisan kialakított részekkel rendelkeznek, amelyek jobb alátámasztást és kényelmet biztosítanak.
 • Jobb mozgathatóság és irányíthatóság: Sokan úgy vélik, hogy az ergonomikus egér jobb irányíthatóságot biztosít számukra a kurzor mozgatásakor, ami javíthatja a pontosságot és a produktivitást.
 • Hosszú távú egészségügyi problémák megelőzése: Az ergonomikus egér rendszeres használata megelőzheti azokat a krónikus problémákat, amelyek a hagyományos egerek több éves használatának következtében alakulhatnak ki.
 • Széles választék: Manapság már számos különböző típusú ergonomikus egér kapható, ami azt jelenti, hogy a felhasználók kiválaszthatják az igényeiknek és preferenciáiknak leginkább megfelelő modellt.
Ergonomikus egér
Az ergonomikus egerek úgy vannak kialakítva, hogy úgy illeszkedjenek a kézhez és a csuklóhoz, mint egy kesztyű.

Hogyan kell helyesen fogni a vertikális egeret?

A vertikális egér az ergonomikus egér egy speciális típusa, amelyet arra terveztek, hogy minimalizálja a csukló és a kéz megterhelését azáltal, hogy a hagyományos egerek által megkövetelt vízszintes helyzet helyett függőleges pozícióban tartja a kezet. Vertikális egér használatakor a kéz külső része a munkafelület felé néz, míg a kéz belső része a test közepe felé.

A hagyományos lapos egerek arra kényszerítik a felhasználókat, hogy a hosszú órákon át tartó számítógépes munka közben forgassák a kezüket, csuklójukat és alkarjukat, hogy megfogják és tartsák az egeret. Ezzek ellentétben az ergonomikus egerek egyenesebb kéz- és csuklótartást (a kézfogáshoz hasonlóan) támogatnak, ami jobban megfelel az anatómiának. Az ergonomikus egér hosszan tartó használata kevésbé terheli az izmokat, így a fáradtság és a zsúfoltság érzése is csökken.

Logitech; kvalitní příslušenství; myši;
A prémium vertikális egerek méretének összehasonlítása.

Fontos megjegyezni, hogy bár a vertikális egerek jelentős ergonómiai előnyöket kínálnak, nem mindenki számára ideálisak. Egyeseknek nehézséget okozhat az új pozícióhoz való alkalmazkodás, míg mások úgy találhatják, hogy más típusú ergonomikus egeret részesítenek előnyben. Azonban abban abszolút minden felhasználó motivált, hogy nagy ívben elkerülje az egészségügyi problémákat, különösen a kéztőalagút-szindrómát.

Mi okozza a carpalis alagút-szindrómát?

A kéztőalagút-szindróma a keskeny carpalis alagútban lévő nervus medianus érintettsége által okozott nyomásos szindróma. Kialakulhat sérülés, ín- vagy szalaggyulladás után (akut forma), de sokkal gyakoribb a krónikus forma, amelyet a számítógépes munka során a helytelen ergonómia miatt a terület túlzott megterhelése okoz. A középkorú nők a leginkább veszélyeztetettek.

Carpalis alagút-szindróma
A kéztőalagút-szindróma oka a csuklóban lévő idegek hosszú távú összenyomódása a kéz helytelen munkahelyi tartása miatt. Kép forrása: Wikimedia Commons

A carpalis alagút-szindróma leggyakrabban a terület gyengült érzékenységében, bizsergésben és égő érzetében nyilvánul meg, és ezek a tünetek akkor is jelentkeznek, amikor a csukló nyugalomban van, nagyon gyakran éjszaka. A kéztőalagút-szindróma diagnosztizáláshoz ideggyógyászati vizsgálatokat vagy EMG-t kell végezni.

A carpalis alagút-szindróma egyik lehetséges oka a számítógépes egér vagy billentyűzet használata során a csukló hosszan tartó helytelen megterhelése.

i Az ülőmunka gyakran vezet hátfájáshoz. Hogyan előzhetjük meg az ilyen problémákat, és hogyan segíthetünk magunkon, ha valóban fáj a hátunk? Cikkünkből megtudhatod: A helyes út az egészségesebb üléshez.

Vertikális egerek vezetékes és vezeték nélküli változatban egyaránt jelen vannak a piacon, és mindenképpen előnyös, ha a laptoppal való munka során is használjuk őket, mivel az további kihívást jelent a csukló számára. Részben alkalmasak gamerek számára is, de ők jellemzően inkább a professzionális gaming egereket részesítik előnyben, egyéb munkához pedig a minőségi, ergonomikus egereket. Érdekes alternatíva lehet (pl. zenei producerek vagy grafikusok számára) a hanyattegér, amely minden erőfeszítést az ujjakra hárít, a csuklónak pedig pihenést biztosít. Ha nem szeretnél azonnal új egeret vásárolni, akkor célszerű legalább egy ergonomikus egérpadot fontolóra venned. Ezek az egérpadok megemelt felülettel rendelkeznek, amely lehetővé teszi, hogy pihentesd a csuklódat, amely így egyenes pozíciót vehet fel, és nem feszül a kéztőalagút.

i

A vertikális egér és a gaming?

Sajnos a vertikális egerekkel a sajátos kialakításuk miatt kompromisszumokat kell kötni. Egyfelől a gamerek körében népszerűek a sok extra gomb és a kényelem miatt, így ideálisak a hosszú RPG-, stratégiai, MMORPG- és egyéb taktikusabb játékokhoz. Másfelől kialakításukhoz alacsonyabb pontosság társul. Ez különösen a versenyszerűen játszó gamereknek jelent problémát, akik számára a vertikális egerek rosszabb alternatívát jelenthetnek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az ergonomikus egér önmagában nem feltétlenül akadályozza meg a kéztőalagút-szindrómát vagy más, ismétlődő műveletkből eredő kézsérüléseket. Számos más tényező, többek között a munkahely általános ergonómiai kialakítása, a munkaidő hossza, az elvégzett feladatok, valamint az egyéni egészségi állapot és fittség is befolyásolhatja e problémák kialakulásának kockázatát.

Vertikális egér
A vertikális egerek a megfelelő helyzetben tartják a kezet, ami nem olyan megerőltető az izmok és az inak számára.

Ergonomikus munkakörnyezet kialakítása

Az ergonómia egy viszonylag tág terület, amely a környezetnek az ember számára legmegfelelőbb módon történő módosításával foglalkozik. A számítógépen végzett munka szempontjából az ergonómia a munkakörnyezet optimalizálását jelenti a hosszas ülés káros hatásainak minimalizálása érdekében. Az ergonómia részének tekinthető a helyes ülés elvei, az eszközök/bútorok olyan kialakítása, amely lehetővé teszi a kényelmes ülést, valamint a munkahely olyan megszervezése, amely támogatja a helyes ülést.

Ebben a tekintetben az álló munkavégzés az utóbbi években egyre népszerűbbé vált. Megfelelő alternatívát kínál azok számára, akik a munkanapjaikat egy monitor előtt töltik. Hogyan valósítható meg a Standing Office, és mire van szükség egy ilyen változtatáshoz? Mindössze a megfelelő asztal kiválasztására van szükséged, és ezzel új lehetőségek nyílnak meg. Ha állva dolgozol, nem terheled meg annyira különösen a hátizmaidat, és elkerülheted a kellemetlen fájdalmakat, mivel egyenesen kell állnod, nem pedig begörnyedve. Az egész tested remek vérkeringést kap, és ha megfelelően állítod be az íróasztal magasságát, mindkét kezedet kényelmesen leteheted az asztalra.

i Ha érdekel a Standing Office trend, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket: Standing Office, avagy hogyan dolgozzunk irodában és számítógéppel álló helyzetben?

Másrészt a Standing Office nem azt jelenti, hogy nyolc órán át állnod kell ahelyett, hogy a számítógép előtt ülnél. Az lényeg, hogy a hosszú munkaidő alatt pontosan úgy váltogatod az ülést és az állást, ahogy a tested megkívánja. Ez a gyakorlat ma már eléggé elterjedt, különösen Németországban és Skandináviában, és fokozatosan az otthonokba is átterjed, mivel az emberek egyre nagyobb hányada dolgozik részben vagy egészben otthonról.

standing office; álló munka
Az álló munka alapja egy minőségi állítható asztal.

Az ergonomikus egerek számos előnnyel járnak, de nem csupán a kényelem szempontjából. Ha ergonomikus egeret használsz, a kezedet a megfelelő pozícióban tartod, ami csökkenti az izmokra és az inakra nehezedő megterhelést. A tevékenységek széles skálájára alkalmasak, a munkától a játszásig. Ha hosszú órákat töltesz a számítógép előtt, akár munka, akár gaming céljából, egy ergonomikus egérbe való befektetés több szempontból is kifizetődő lehet.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05