Oldal frissítése

Grillezés mesterfokon - a grill hús előkészítése

A magyarok szeretnek grillezni, a szabadban sütögetés kiváló alkalom a barátokkal és a családdal való időtöltésre. A közelmúltban készült egy felmérés a legkedveltebb grillételekről, ahol 1500 válaszadó közül 31% mondta azt, hogy hétvégenként szokott grillezni. Nem biztos, hogy mindenki ismeri a grill hús előkészítésének csínját-bínját, hogy a grillparti végeztével a vendégek elismerően csettintsenek. Ezért van néhány hasznos tippünk a számodra. Tanácsot adunk, hogyan válassz húst a grillezéshez, eláruljuk a grill csirke pác titkát és finom grill pác receptekkel szolgálunk sertéshúshoz és marhahúshoz.

Hogyan kell grillezni

A grillezés szabályai

Ha nem szeretnéd elrontani a hétvégi grillezés élményét, az alábbi dolgokra figyelj oda:

  • minőségi grill hús kiválasztása,
  • a hús frissességének ellenőrzése,
  • a grill pác és a grill fűszerkeverék elkészítése,
  • egy jó grill kiválasztása,
  • a megfelelő grillezési idő betartása.

Nézzük meg közelebbről az egyes pontokat, és zárásként adunk még néhány tippet a hasznos grill segédeszközökkel kapcsolatban.

Milyen húst grillezzünk?

Szinte mindenféle hús felhasználható - hal, csirke, sertés, marha, bárány. Ne becsüld alá a minőségi alapanyagok beszerzésének fontosságát. A húsok grillezésekor a következő tényezőkre mindenképpen figyelni kell:

  • Frissesség - a legjobb hús közvetlenül a hentesnél kapható, ha lehet, kerüld a vákuumcsomagolt húst.
  • Zsírerek - puhaságot eredményez, és a húsnak mámorító illatot és ízt kölcsönöz. Ha azonban a sovány húst kedveled, semmi kifogásom ellene.
  • Érettség (puhaság) - a csomagolt húsok esetében közvetlenül a címkén van feltüntetve; a kellően érett húst néha érlelt húsnak is nevezik. Néhány csepp citrom- vagy ananászlével javíthatod a puhaságát.
  • Szín - minél sötétebb, annál idősebb a hús, és annál kevésbé alkalmas a grillezésre.
i Ha a nyers húson megmarad az ujjlenyomatod, az a hús érettségét és minőségét jelzi.

A frissesség érzékelő a grill hús ellenőrzésére szolgál

Tudtad, hogy a különböző kórokozók, baktériumok már azelőtt megjelenhetnek a húsban, hogy annak kellemetlen szaga vagy íze lenne? Az orrunk, nem is beszélve a szemünkről, egyszerűen nem mindig képes időben észlelni a romlási folyamatot. A FOODsniffer frissesség érzékelő viszont néhány másodperc alatt megbízhatóan meg tudja állapítani a hús minőségét. Meghatározza, hogy a nyers hús romlott-e vagy romlásnak indult-e.

FOODsniffer

Az érzékelő a húsból felszabaduló gázok érzékelésének elvén működik. Négy érzékelő méri a hőmérsékletet, a páratartalmat, az ammónia és az illékony szerves vegyületek jelenlétét, amelyek közül akár százat is képes kimutatni. Az eredményeket továbbíthatod a mobiltelefonodra is, ahol egy jól átlátható alkalmazásban részletesen megnézheted az adatokat. Egy teljes feltöltéssel akár 12 órán keresztül képes a hús elemzésére.

A FOODsniffer praktikus. Szinte alig foglal helyet, ugyanakkor garantálja, hogy ne fogyassz romlott húst.

A grill hús pácolása

Minden bizonnyal te is azt szeretnéd, hogy az általad készített grill hús a lehető legízletesebb legyen. Ebben az esetben kerüld az alábbiakat:

  • fagyasztott hús grillezése,
  • hús felolvasztása a mikrohullámú sütőben,
  • hús puhítása,
  • só használata a grillezés előtt, mivel az kiszárítja a húst.

A nyári grillezés előtt pácold a húst egy fedeles rozsdamentes acél edényben 1 és 24 órán át. Finomabb, lágyabb és lédúsabb lesz. A pácolás időtartama a hús fajtájától és a kívánt íztől függ - a baromfinak és a halnak gyakran csak egy órára van szüksége, a sertéshúsnak két és 12 óra közötti időt kell a grillpácban töltenie, a marhahúsnak pedig néha akár 24 óra is kell. A húst ne közvetlenül a grillezés előtt vedd ki a hűtőből, hogy megóvd a hősokktól.

i A húst csak a sütés után sózzuk, még a grillpácok esetében is érdemes spórolni a sóval. Próbáld ki a friss fűszernövényeket is az ízesítéshez.

A boltban lehet kapni előre pácolt húst, de semmi sem jobb, mint a saját magunk által készített grill pác. Még különlegesebb lesz az ízélmény, ha a grill fűszerkeverék házilag készül. Nem mellesleg még pénzt is spórolhatsz.

Grill pác

Hogyan készül a grill csirke pác, vagy milyen a finom pác marhahúshoz? A grill pác alapvető összetevői a következők:

  • olívaolaj - jobban érvényesül a felhasznált fűszerek íze
  • ecet vagy bor - friss ízt biztosít és meghosszabbítja az eltarthatóságot
  • fűszerek (grill fűszerkeverék) - használj belőle annyit, amennyit jónak látsz

Kezdheted egyszerű olaj és fűszernövények kombinációjával (pl. halakhoz), majd fokozatosan add hozzá a kívánt hozzávalókat. Az eredmény garantáltan meg fog felelni az ízlésednek és elképzeléseidnek.

Néhány grill pác recept

Grill pác csirkéhez és halhoz - olívaolaj és fehérbor egyenlő mennyiségben, finomra vágott fűszernövények, hagyma és fokhagyma, só és bors.

Grill pác sertéstarjához - olívaolaj, citromlé, vaj, kakukkfű, zsálya, őrölt fekete bors.

Grill pác marhahúshoz (steak grillezés) - olívaolaj, bors és só.

Camembert grill pác - keverj össze 1 dl olajat és 2 evőkanál grill fűszerkeveréket, vond be vele a camembert sajtot, majd grillezd fóliában.

Grill fűszerkeverék házilag - receptek

Olaj használata nélkül készülnek, az ujjaddal tudod "belemasszírozni" a húsba. Nagy előnyük, hogy jól tárolhatók a későbbi felhasználás érdekében.

Klasszikus grill fűszerkeverék (2 teáskanál 0,5 kg húshoz) - alkalmas bordához, sertéslapockához, halfiléhez és grillezett csirkéhez. Barna cukorból, fokhagyma- és hagymaporból, őrölt édes paprikából és fekete borsból, durvára őrölt sóból és cayenne borsból áll.

Csípős grill fűszerkeverék (3 teáskanál 0,5 kg húshoz) - marhaszelethez, sertésszelethez és sertéstarjához kifejezetten ízletes. Készítsük zúzott szárított chili és petrezselyem, durva só és őrölt fekete bors keverékéből.

Provence-i grill fűszerkeverék (3 teáskanál 0,5 kg húshoz) - tökéletes csirkéhez és bárányhúshoz. Az elkészítéséhez szárított oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, fokhagymát, tárkonyt és kaprot, őrölt borsot és szárított citromhéjat, durva sót használj.

Alap grill fűszerkeverék halhoz (5 teáskanál 0,5 kg húshoz) - nádcukrot, szárított kaprot, őrölt fekete borsot és sót tartalmaz.

i Húsdarálót is használhatsz:

Melyik grillen lesz a legízletesebb a grillezett csirke?

A hús elkészítése a használt grillsütőtől is függ. A gáz grill azonnal használatra kész, és nagy grillezőfelülettel rendelkezik. Ha kevésbé gyakorlott grillező vagy, akkor tökéletes lesz számodra.

Hogyan grillezzünk

A faszenes grill a faszén magas fűtőértékének köszönhetően nagyon hatékony, a rajta elkészített húsnak fás illata és remek íze van. Ugyanakkor füst keletkezik, és a zsír közvetlenül a tűzbe csöpög, ahol káros anyagokat bocsát ki.

Az elektromos grill gyorsan felmelegíti a grillfelületet, és a lakásban is használható. A kontakt grillek gyorsak, mert a húst két oldalról sütik, míg a raclette grillek kis serpenyőket tartalmaznak a sajt és más finomságok elkészítéséhez, a füstölővel ellátott kerti grillek pedig a füstölt húsok kedvelőinek szereznek örömet.

A húshőmérő segít a hús pontos ízlés szerinti elkészítésében

Végül elérkeztünk a tényleges grillezéshez. A húst már előkészítetted a grillezéshez (receptek bőven találhatók az interneten), most nézzük meg, mi befolyásolja még a grill hús minőségét:

  • a grill hőfoka,
  • a hús állaga, vastagsága és belső hőmérséklete a grillezés megkezdésekor,
  • grillezési idő,
  • kültéri klíma a grillezés során.

Általában a legjobban ellenőrizhető tényező a grillezési idő, amely több mindentől, például a hús típusától és a kívánt íztől függően változik. A halat a leggyorsabb elkészíteni, a csirkemell grillezése igényli a legtöbb időt.

De hogyan lehet a lehető legpontosabban megtudni a hús belső hőmérsékletét? A hús felvágása utáni szemrevételezésen (vagy akár kóstoláson) kívül csak egyetlen garantált módszer létezik: a digitális konyhai tűhőmérő használata.

Két hőmérő változat közül választhatsz. Az első egy rövid tű digitális kijelzővel, a másiknál a tű hegyében van a hőszonda, amely hőálló kábellel kapcsolódik az alaphoz. Segítségével a grillezés során végig nyomon követheted a hús hőmérsékletét.

i Ne szúrd át a húst grillezés közben feleslegesen, és csak egyszer fordítsd meg, így egyenletesen átsül és szaftos lesz.

Főleg a steak grillezés esetében minden azon múlik, hogy te mennyire szereted átsütve. Szaftos és véres darab húst szeretnél, vagy jól átsütöttet, de kevesebb megbetegedés kockázatával? Nézzük a steak sütési fokozatokat:

  • Raw (nyersen, sütés nélkül) - a tatár beefsteak vagy carpaccio esetében jellemző.
  • Blue / very rare - a hús belül még véres, miután a láng felett gyorsan megpirítottuk.
  • Rare (kissé megsült) - a hús belül sötétedni kezd, a belső hőmérséklet eléri az 52 °C-ot.
  • Medium rare - a rózsaszínű belső rész hőmérséklete 55 °C.
  • Medium (kissé átsült) - a közepe 58-60 °C-os és még mindig rózsaszínű.
  • Medium well (jobban átsült) - a hús majdnem barna, és a belső hőmérséklete 65 °C-ra emelkedik.
  • Well done - a belső hőmérséklet 71 °C-os, a hús szürkésbarna.

Steak grillezés

i A tökéletesen elkészített steakhez gyakorlatra van szükség, mindenesetre a húson nem érdemes spórolni, azt megfelelően kell felvágni, és pihentetni kell egy ideig.

Próbálj ki más grill kiegészítőket is

Élvezheted a grillezést, miközben nagyon egyszerűvé teheted azt. Ebben egy egész sor praktikus kiegészítő lesz a segítségedre. A grillkészletek például olyan praktikus eszközöket tartalmaznak, mint a kenőecset, fordítólapát, villa, steak szeletelő kés vagy drótkefe. A grilltálca felfogja a húsról lecsöpögő szaftot, így kevésbé csapnak fel a lángok.

A grillkesztyű megvédi a kezedet az égési sérülésektől, valamint a felfröccsenő forró olajtól. A grilltisztító kefe megkönnyíti a szennyeződések eltávolítását. Sok esetben egy kaparó és egy szivacs is tartozik hozzá.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20