Oldal frissítése

Hangszórók

Aktív vagy passzív hangfal?

Az aktív hangszóró saját erősítővel rendelkezik, amely be van építve a testébe. A passzív hangszóróhoz viszont külső erősítőre vagy vevőegységre van szükség.

A hangszóró membránja

A hangszóró (hangszóró-rendszer) fedőrácsának eltávolítása után a hangszóró membránját fogod először meglátni. Közép- és mélysugárzók esetében dóm rendszerű, tölcsér alakú darabról van szó. A membrán a hangszórók azon eleme, amely a levegő rezegtetése által hoz létre hanghullámokat (hangokat).

Elektroakusztikus átalakító

Az elektroakusztikus átalakító az akusztikus lánc egyik eleme, amely aktívan alakítja át az elektromos jeleket akusztikus hangokká (különálló hangfal kabinet nélkül), vagy épp ellenkezőleg, az akusztikus hullámokat elektromos jelekké (mikrofon, érzékelő, stb.)

Dinamikus hangtartomány

A zenében a dinamikus tartomány jelzi az adott zenei összetétel szélsőséges hangerejének arányát, a leghalkabbtól a leghangosabbig. Példának okáért, amikor zene, amelyet hallgatsz, bizonyos szakaszokban meglepően intenzívnek hat, akkor valószínűleg magas dinamikai tartománnyal rendelkezik.

A hangszórók (hangsugárzók) impedanciája

Az impedancia váltakozó áramú ellenállást jelent. Tehát, ha 4 ohm impedanciájú hangszórót használsz, akkor több, mint 8 ohm-os erősítőre lesz szükséged.

A hangszórók érzékenysége: SPL [dB/W/m]

Az érzékenységi paraméter megmutatja, hogy 1 méteres távolságban, 1 W teljesítménnyel mekkora hangerőt (hangnyomást) képes a hangszóró decibelben elérni.

Hangnyomás (akusztikai teljesítmény)

A hangnyomás az egy hangforrásból (pl. hangszóróból) kiadott hang energiájának (hangerejének) mértéke. Leggyakrabban dB jelzi. Annak érdekében, hogy megtudd, mekkora hangerőt vagy képes kipréselni bizonyos hangszórókból, ellenőrizheted az érzékenységi paramétereket (SPL [dB / W / m]).

A hangszórók (hangsugárzók) sávszélessége

A hangszórók sávszélessége azt jelzi, hogy hány részre (filter) oszlik az erősítő hangváltója, mielőtt a jel elérné a különálló hangszórót (átalakítót). A sávok száma azonban nem szükségszerűen egyedik meg a hangszórók számával (például, a kétutas rendszerek gyakran három hangszóróból állnak). Általánosságban elmondható, hogy a háromsávos hangszóró-rendszerek nem feltétlenül jobbak a kétutasoknál, és ez gyakran fordítva is igaz.

Maximálisan leadott hangteljesítmény (RMS)

A maximálisan leadott hangteljesítményt leggyakrabban olyan rövidítések jelzik, mint az RMS, és az AES, vagy a névleges teljesítmény kifejezés. Ez a maximális bemeneti teljesítmény, amelyet a hangszóró hosszú időn keresztül, károsodás nélkül képes leadni. Általában nem számít, ha az erősítőd RMS értéke magasabb, mint a hangszóród maximálisan leadott hangteljesítménye. A tápfeszültség tartalék viszont hasznos lehet a dinamikus csúcsok lefedésekor. A hangszóró torzítása azonban azt jelezheti, hogy lejjebb kellene venned a hangerőt.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20