Oldal frissítése

Új Sony tévék: 8K, Oled és ragyogó képek

Frissítve

A Sony az egyik legérdekesebb tévés portfólióval állt elő idén. Nem hiányoznak belőle az új, futurisztikus Acoustic Surface technológiával ellátott 4K OLED tévék, a nagy képátlójú 8K televíziók és a mindenki számára megfizethető modellek. Az összes televíziót a legkorszerűbb X1 processzorok hajtják, amelyek nagyobb hatással vannak a képminőségre, mint amilyennek elsőre tűnhet. Az alábbiakban bővebben beszélünk majd ezekről az újdonságokról.

Sony ZG9

Új Sony televíziók - TARTALOM

  1. Az X1 Ultimate és Extreme processzorok szinte mindent biztosítanak
  2. Sony Master Series: Nagy képátlójú 8K tévék
  3. Új Sony OLED: Hang közvetlenül a képernyőből
  4. Sony 4K LED TV: Olcsó és csúcsminőségű modellek

Az X1 Ultimate és Extreme processzorok szinte mindent biztosítanak

Noha a képalkotó technológiák kapják a legnagyobb figyelmet, az új televíziókban a képminőséget legalább olyan nagy mértékben, ha nem jobban, a processzorok biztosítják. Az okostévéknél, amelyekből manapság egyre több van, az alkalmazások zökkenőmentes működéséről is gondoskodnak. A különbségek a képfeldolgozásban vannak, amelyekkel a gyártók megpróbálják megragadni a figyelmet és bebizonyítani a saját technológiájuk érettségét.

Sony X1 Ultimate
X1 Ultimate processzor, amely a legjobb Sony televíziókat működteti.

A tévékészülékek processzorai biztosítják, hogy a kijelzőpanel „megértse” a forrásjelet. Ezenkívül jelentős hatással vannak az élességre, a dinamikus tartományra vagy a színmegjelenítésre. A 4K és 8K televíziók idejében a figyelmet arra kellene összpontosítani, hogy a gyártó miként kezeli a skálázási módszereket, azaz hogyan növeli meg az alacsonyabb minőségű forrás felbontását a panelen megjelenített minőségig. Ahhoz, hogy a skálázás ne jelenítsen meg nemkívánatos részleteket és tiszta képeket állítson elő, a processzornak nemcsak nagy teljesítményűnek, hanem jól megtervezettnek is kell lennie.

A Sony szerint az X1 Ultimate és az X1 Extreme processzorok határozottan ilyenek. A képességeiket a gyártó időtlennek tartja, mivel a mostaniaknál lényegesen fejlettebb kijelzőpaneleket is ki tudnak szolgálni. Jelenleg azonban a legfontosabb, hogy hibátlan 8K (X1 Ultimate) és 4K képeket biztosítanak a manapság látható legjobb minőségű HDR-k egyikével.

Sony ZG9 Master Series: Nagy képátlójú 8K tévék

Noha a 4K televíziók nincsenek veszélyben, azok, akik többet akarnak fizetni, most még magasabb színvonalat választhatnak - négyszer nagyobb, azaz 8K felbontást. A Sony új 8K televízióval is rendelkezik, amely kibővíti a Master Series sorozatot és megfelel a filmkészítők gyártási igényeinek. A Sony Bravia ZG9-ként megjelölt 8K pilótamodellek 85"-es és 98"-es méretben kaphatók. Az említett 98" körülbelül 2,5 méternek felel meg. A Sony jelenleg a két vezető gyártó egyike, amely ilyen televíziót értékesít.

Sony ZG9
A 98" igazán nagy képátló, és a nagyobb változat nem mindenkinek fér el a nappalijában.

A Sony Bravia ZG9 nem OLED tévé, hanem egy hagyományosabb, nagyon jól feldolgozott LCD technológiájú modell. Az OLED legnagyobb előnye, hogy képes teljesen kikapcsolni a képernyő egyes részeit, valamint képes abszolút feketét és nagy kontrasztot létrehozni, illetve helyettesíti a Backlight Master Drive technológiát. Ez sűrű háttérvilágítási LED-ek hálózatát használja, amelyek mindegyike külön-külön vezérelhető. Ezáltal a háttérvilágítás tökéletesen alkalmazkodik a képhez, és az OLED-hez hasonló kontrasztot generál minden tekintetben.

Új Sony OLED: Hang közvetlenül a képernyőből

Amellett, hogy a Sony az új OLED televízióiban a legkiválóbb képet nyújtja a csúcskategóriás tévék iránt érdeklődők számára, a hangzást is megpróbálja forradalmasítani. Az új Acoustic Surface Audio+ technológiával a Bravia OLED AG9 felhasználói olyan szinten élvezhetik a hangzást, amelyet másutt nem hallanak. Az említett technológia ugyanis hangszóróvá változtatja a teljes képernyőt, amikor a két beépített aktuátor rezeg. Így a hang közvetlenül a képernyőből szól.

A Sony AG9 OLED TV is a Master Series sorozatba tartozik, tehát az abszolút legjobbakhoz.

Az Acustic Sourface Audio+ nélküli AG8 modellekhez hasonlóan, az AG9 televíziók is rendelkeznek további hangszórókkal a magas és a mély hangok minőségének és intenzitásának fokozása érdekében. De a kisebb sorozattól eltérően teljes mértékben helyettesítik a 2 + 2 audiorendszert. Ha a valódi térhangzást részesíted előnyben, akkor a Sony Bravia AG9 készüléket csatlakoztathatod egy külső erősítőhöz, és központi hangszóróként használhatod a saját rendszeredben.

i Hogyan tájékozódhatsz a kínálatban?
A modellsorozatok számát, amelyekről a cikkben írunk, megtalálhatod a TV-jelölés végén. Például: amikor a Sony Bravia XG9505 tévékről beszélünk, akkor összefoglalóan írunk a 85"-es KD-85XG9505 és a 75"-es KD-75XG9505 modellről, illetve az összes többi változatról.

Az OLED televíziók iránt mindenki elsősorban a képalkotó tulajdonságai miatt érdeklődik. Ezek biztosításában vezet a Sony. A 4K HDR-tartalom feldolgozása a Master Series sorozatba tartozó AG9 modelleknél az X1 Ultimate processzor feladata. Az olcsóbb AG8 egy szinttel alacsonyabb, azaz X1 Extreme processzorral rendelkezik. Míg az AG8 tévék legfeljebb 55"-es és 65"-es méretben kaphatók, addig az AG9 televíziók 77"-es változatban is elérhetők.

Sony 4K LED TV: Olcsó és csúcsminőségű modellek

A csúcskategóriás ZG9 tévékhez hasonlóan más Sony modellek is LED-eket használnak a képalkotáshoz. Ezek között a 4K tévék között megtalálhatók mind a csúcsminőségű modellek, mind pedig azok, amelyek nem terhelik meg túlságosan a pénztárcádat. A LED televíziók tetején, azaz közvetlenül a Master Series sorozat alatt a Sony Bravia XG9505 nevű modellek állnak. A két sorozatnak gyakorlatilag mindene azonos, kivéve a felbontást.

A Sony XG70-hez hasonló modellek bizonyítják, hogy egy kiváló minőségű televíziót nagyon alacsony áron is megkaphatunk.

Egy fokkal lejjebb, azaz a középosztályban megtaláljuk a 49"-es Sony Bravia XG9005 (X1 Extreme processzor) modellt - az XG9505 csökkentett verzióját és a Sony Bravia XG85 (X1 HDR processzor) televíziók csoportját, amelyekben már hiányoznak bizonyos prémium szolgáltatások az árcsökkentés miatt. Megemlíthetjük például a fejlett helyi háttérvilágítás hiányát, amely javítja az OLED minőségét.

Az idei évben a Sony 4K LED TV-k alacsonyabb osztályába négy modelltípus tartozik: XG83, XG81, XG80 és a legolcsóbb XG70. Ezek eltérő funkcióikkal, más minőségű panelekkel vagy kidolgozású helyi világítással rendelkeznek. Ezek a tévék elérhetők 43"-es képátlótól egészen 75"-es képátlóig (csak az XG80).

A Sony televíziós portfóliója minden bizonnyal az egyik legérdekesebb. 8K Master Series, OLED televíziókat és LED modelleket is találhatunk benne. Ahhoz, hogy a kínálatban könnyen megtaláld a legújabb termékeket, feltétlenül pipáld ki a 2019-es évjárat szűrőt az ablak bal oldali oszlopában.

P-DC1-WEB20