Oldal frissítése

Milyen lézernyomtatót vegyek?

A lézernyomtatók és LED nyomtatók leginkább gyors és olcsó fekete-fehér nyomatásra alkalmasak. Így főként azok számára ideálisak, akik nagy mennyiségű szöveget nyomtatnak.

Előnyök és hátrányok
  • Alacsonyabb nyomtatási költségek
  • Alkalmas szövegek nyomtatására
  • Inkább fekete-fehér nyomtatáshoz
  • Gyakran nem nyomtat a lap széleire
  • Egyes alkatrészek elhasználódhatnak

Gyakori kérdések lézernyomtató és LED nyomtató választásakor

Meddig tart ki a toner vagy tintapatron?

A legtöbb lézernyomtató és LED nyomtató modell több mint 2000 oldal nyomtatására képes normál tonerrel, ezért ideálisak a nyomtatási költségek csökkentésére.

Mi a különbség a lézernyomtató és a LED nyomtató között?

A lézernyomtató működése és a LED nyomtató működése alapvetően hasonló, csak az elektromágneses sugárzás forrásában különböznek. A lézernyomtató tökéletesen fókuszált lézersugárt használ, amely fokozatosan világítja meg a képhenger pontjait. A sugárnyalábot tükörrendszer irányítja. A LED nyomtatók egy vagy több diódasort tartalmaznak a nyomtatófejben, amelyek egyszerre világítják meg az egész sort. Így sokkal kompaktabbak, ugyanakkor kevesebb mechanikus alkatrészből állnak, ami csökkenti a meghibásodás kockázatát. A LED nyomtatók másik előnye, hogy képesek változtatni a kibocsátott fény intenzitását, ami azt jelenti, hogy nyomtatáskor különböző színárnyalatokat és finomabb átmeneteket érhetünk el.

Mennyit érdemes lézernyomtató vagy LED nyomtató vásárlásába fektetni?

Az alap lézernyomtató modellek már 30 000 Ft-tól beszerezhetők, míg a legolcsóbb LED nyomtatók ára 35 000 Ft körül kezdődik.

Ha azonban gyakrabban nyomtatsz, érdemes befektetni a fejlettebb készülékekbe, amelyek nagyobb felbontást, gyorsabb nyomtatást, kényelmesebb kezelést és több kiegészítő funkciót kínálnak, mint pl. Wi-Fi kapcsolat, automatikus adagoló, duplex nyomtatás, vagy akár szkennerként és másolóként is működhetnek. Az ilyen multifunkciós lézernyomtató otthonra nagyjából 30-40 000 Ft körül indul.

A lézernyomtatók esetében, ha színesben szeretnél nyomtatni, akkor a fentieknél magasabb árral kell számolnod. A színes lézernyomtató modellek ára 80 000 Ft-tól kezdődik.

A kisebb irodák számára alkalmas jól felszerelt lézernyomtatók ára 60 000 Ft körül indul, míg a nagyobb irodák számára tervezett professzionális lézernyomtatók ára több százezer forint is lehet.

Kinek alkalmas a lézernyomtató?

A lézernyomtatók leggyakoribb használói a főiskolai vagy egyetemi hallgatók, irodák, hivatalok, és bárki más, akinek nagy mennyiségű szövegek nyomtatására van igénye.

Lézernyomtatók és LED nyomtatók

  • Alacsony üzemeltetési költségek
  • Nagy mennyiségű szöveg gyors nyomtatása
  • Árkategória: 30 000–500 000 Ft
Laserové a LED tiskárny

Fontos paraméterek


Papírméret

Papírméret

A legtöbb lézer- és LED-nyomtató A4-es vagy annál kisebb méretű papírt használ, de léteznek lézernyomtató típusok, amelyek A3-as vagy annál nagyobb papírmérettel is megbirkóznak. Azonban fontold meg, hogy reálisan hány A3-as oldal nyomtatására lesz szükséged, és hogy megéri-e felárat fizetni ezért a funkcióért. Az A3-as nyomtatásra alkalmas lézernyomtatók ára 200 000 Ft körül kezdődik.

Felbontás

Maximális nyomtatási felbontás

A maximális nyomtatási felbontás, amelyet leggyakrabban DPI-ban (Dots per inch) adnak meg, a nyomtató által egy adott területre nyomtatott képpontok maximális számát jelzi, pontosabban a hüvelykenként kinyomtatott pontok számát. Általában minél magasabb a DPI, annál finomabb és részletesebb a nyomtatott kép vagy szöveg.

Az alap lézernyomtató modellek 600×600 dpi felbontással dolgoznak, de még az olcsóbb készülékek között is találhatsz olyan modelleket, amelyek akár 4800×600-as felbontást is képesek kezelni. Mivel azonban a lézernyomtatókat elsősorban szövegek nyomtatására tervezték, a felbontás értéke nem olyan fontos paraméter, mint a képek és fényképek nyomtatására alkalmas tintasugaras nyomtatók esetében.

Lézernyomtató - Nyomtatási sebesség

Nyomtatási sebesség

A lézernyomtatók esetében a szabványos nyomtatási sebesség 20-30 oldal/perc körül mozog, de vannak olyan léreznyomtató modellek is, amelyek akár 60 oldal/perc vagy annál is nagyobb nyomtatási sebességre képesek.

Wi-Fi

Wi-Fi kapcsolat

Manapság sok nyomtató képes Wi-Fi-n keresztül csatlakozni számítógéphez vagy telefonhoz. Így például lézernyomtató használatakor sincs szükség kábel csatlakoztatására. Ez nem csak gyorsabbá teszi a nyomtatóval való munkát, hanem azt meg is könnyíti.

Fogalomtár - nyomtatók

Nyomtatófej

A nyomtatófej a tintasugaras nyomtatók egyik fő alkatrésze, amely tulajdonképpen a nyomtatást végzi. A nyomtatóban vízszintesen, oda-vissza mozog, és a tintát a papírra helyezi. A patron a nyomtatófej része is lehet. A nyomtatófej leggyakrabban három szín nyomtatását biztosítja.

Cartridge vagy patron

Cserélhető tintapatron tintasugaras nyomtatókhoz.

Toner

Lézernyomtatókban és fénymásolókban használt fekete vagy színes por (CMYK: Cyan - kék, Magenta - bíbor, Yellow - sárga és Black - fekete). A toner előállításához különböző polimereket használnak.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05