Oldal frissítése

Milyen légtisztítót vegyek?

Aktualizálva:

Érzékeny vagy a levegőben lévő szennyező anyagokra, és a por, a penész vagy a pollen allergiát és légzési nehézségeket okoz? Akkor érdemes befektetni egy légtisztítóba. Ezen kívül még akkor is érdemes lehet, ha újszülött van az otthonodban, háziállatod van vagy egy forgalmas városban élsz. A légtisztító javíthatja a nap mint nap belélegzett levegő minőségét, és jelentősen hozzájárulhat az egész család egészségének megőrzéséhez.

Milyen légtisztítót vegyek

Néhány tipp a légtisztító kiválasztásához

 1. A helyiség mérete döntő fontosságú a légtisztító kiválasztásakor - nagyobb helyiségekhez nagyobb légteljesítményű levegőtisztító szükséges.

 2. Ha abban a szobában alszol, ahova a légtisztító kerül, nagyon figyelj a légtisztító zajszintjére, amely éjszaka nem haladhatja meg a 30 dB-t.

 3. Döntsd el magadban, te mit tartasz fontosnak, melyik szennyeződéseket fogja fel a légtisztító.

 4. Nézd át a kínálatunkat. A légtisztító árát befolyásolja, milyen különböző funkciókkal és jellemzőkkel rendelkezik.

 5. A szűrő szennyeződésérzékelője segít takarékoskodni, mégpedig azáltal, hogy érzékeli, mikor kell a szűrőt valóban cserélni.

 6. Egyes levegőtisztítók több teljesítményszintet kínálnak, ami pozitív hatással van a fogyasztásra, különösen egész napos használat esetén.

Alapvető paraméterek a légtisztító kiválasztásához

Légteljesítmény

A légteljesítmény az a paraméter, amelynek mindenképpen meg kell felelnie annak a helyiségnek, amelyben a légtisztító elhelyezésre kerül. A következő képlet alapján lehet kiszámítani: alapterület (m2) × belmagasság (m) × 2,5. Ennek eredményeként a légtisztító szükséges teljesítményét kapjuk meg m3/h-ban. Allergiások esetében nagyobb teljesítményre van szükség, a 2,5-es számot 4-re kell cserélni a számolásnál.

Zajszint

Ahhoz, hogy a légtisztító betöltse a feladatát, rendszeresen és gyakran kell használni. Ezért a zajszint nagyon fontos. A zajszint általában egyenesen arányos a kimenő teljesítménnyel, és ha azt szeretnéd, hogy a levegőtisztító napközben erőteljesen tisztítsa a levegőt, de éjszaka is használni szeretnéd, javasoljuk, hogy egy teljesítményszabályozással rendelkező modellt válassz. Éjszaka a készülék zajszintje nem haladhatja meg a 30 dB (A) értéket.

Energiafogyasztás

A légtisztítók energiafogyasztása általában a bemeneti teljesítménytől függ. Leggyakrabban 30-60 W bemeneti teljesítménnyel találkozhatunk, ami optimális értéknek tekinthető. Általában elmondható: minél nagyobb a bemeneti teljesítmény, annál nagyobb az energiafogyasztás. Ugyanakkor minél kisebb a bemeneti teljesítmény, annál gyengébb a légtisztító teljesítménye. A különböző teljesítményszintek és üzemmódok vagy a használt szűrő típusa szintén hatással lehet a fogyasztásra. Például, a HEPA szűrős légtisztító hatékonyabb, mint más típusok, de több áramot is fogyaszt. Hogy még jobb képet kapj, a légtisztító fogyasztása hasonló, mint a háztartásokban használt villanykörték fogyasztása.

Méret és design

Ha azt tervezed, hogy a légtisztítót egyik szobából a másikba viszed, akkor a könnyű mozgatás érdekében kerekekkel és kompakt mérettel kell rendelkeznie. Ahhoz, hogy a légtisztító igazán hatékonyan működjön, ideális esetben a szoba közepéhez közel kell elhelyezni, ahol nem akadályozzák bútorok, növények vagy dekorációs elemek. Természetesen használat közben nem lehet letakarni vagy bármit elé tenni. Ezért nemcsak a teljesítményre kell figyelni, hanem a designra is, amelynek illeszkednie kell a belső térhez, hogy annak stílusos kiegészítője legyen.

Karbantartási igény

Egyes modellek mosható szűrőkkel rendelkeznek, ezek fenntartási költségei jóval alacsonyabbak. Más modellek esetében rendszeresen új szűrőket kell vásárolni a levegőtisztító megfelelő működésének biztosítása érdekében. A szennyeződésérzékelős szűrővel ellátott modellek pénzt takarítanak meg, mert pontosan tudni fogod, mikor kell a szűrőt cserélni.

Egyéb kiegészítő funkciók

A légtisztító kiválasztásakor az egyéb hasznos funkciókra is figyelj:

A légtisztítók típusai

HEPA szűrős légtisztító

 • Felfogja a szálló port, baktériumokat, vírusokat, penészgombát, allergéneket
 • A port közel 100%-os hatékonysággal begyűjti
 • Igazán tiszta levegőt biztosít, amit jó belélegezni
 • Ideális allergiásoknak, kisgyermekeknek és időseknek

A HEPA szűrő a mechanikus gát elvén működve fogja fel a részecskéket, így ez a szűrőtípus alkalmas allergiások számára, valamint olyanoknak, akik érzékenyek az apró lebegő porrészecskékre. Ez az egyik legkorszerűbb légtisztító szűrő.

Előnyök és hátrányok
 • Magas, közel 100%-os hatékonyság
 • Hosszú élettartam
 • Nem jutnak ki belőle a szennyezett részecskék
 • Javítja az otthoni környezetet
 • Csökkenti a szervezetet érő terhelést
 • Ritkábban kell portalanítani a lakásban
 • A HEPA szűrőt rendszeresen cserélni kell
Vízszűrős légtisztító

Vízszűrős légtisztító

 • Por és mikrobák felfogása
 • Porgyűjtési hatékonyság 50 - 70%
 • Segít a levegő párásításában
 • Különösen jó a téli hónapokban

A vízszűrő azon az elven működik, hogy a szennyeződéseket a víz felszínén fogja fel. Víztartalmának köszönhetően párásítja a levegőt, amit különösen azok fognak értékelni, akiket száraz köhögés gyötör vagy akik asztmában szenvednek.

Előnyök és hátrányok
 • Párásítóként is működik
 • Javítja az otthoni környezetet
 • Alkalmas asztmások számára
 • Egyes modellek ionizátort tartalmaznak, amely még hatékonyabban távolítja el a levegőben összegyűlt szennyeződéseket
 • Allergiásoknak nem alkalmas
 • Alacsonyabb hatékonyság
 • Rendszeres tisztítás és karbantartás szükséges (vízkő miatt)

Gyakran ismételt kérdések a légtisztító kiválasztásakor

Hol helyezzük el a légtisztítót?

A légtisztítók padlóra vagy polcra helyezhető változatban kaphatók. Ideális esetben a tiszta levegőnek oda kell áramlania, ahol a leggyakrabban tartózkodsz (a szoba közepe, íróasztal stb.). Ne helyezd a légtisztítót a földre, mert úgy a tiszta levegő túl alacsonyan áramlik, de a mennyezetre sem. A levegőtisztítót nyitott, akadálymentes tér felé kell irányítani, nem javasoljuk, hogy ablakok vagy ajtók közelébe helyezd.

Milyen gyakran és mennyi ideig kell működtetni a légtisztítót a maximális hatás elérése érdekében?

A légtisztítót ideális esetben zárt térben kell használni (zárt ablakok és ajtók mellett, szellőztetés nélkül). A légtisztító egy óránál rövidebb ideig történő működtetése nem hatékony, napi 2-3 óra ajánlott, de ha a lakásban allergiások, dohányosok élnek, vagy háziállatok tartózkodnak bent, akkor még hosszabb ideig ajánlott használni. A légtisztítót akkor kell bekapcsolni, amikor valaki tartózkodik a szobában.

Milyen extra funkciókat kínálnak a légtisztítók?

Az általános funkciók közé tartozik az időzítő, amellyel beállíthatod, hogy a légtisztító csak a levegő tisztításához szükséges ideig legyen bekapcsolva. Ha nem szellőztetsz egész nap, akkor nem szükséges a tisztítót a nap 24 órájában bekapcsolva tartani. Egy másik nagyra értékelt funkció a teljesítményszabályozás, amelynek éjszaka is hasznát veheted, hiszen csökkentheted a működő levegőtisztító zaját. A jobb modellek a levegőminőségre vonatkozó mutatókkal is rendelkeznek, amelyek segítségével megtervezheted, mikor működteted a légtisztítót, vagy maga a légtisztító is képes szabályozni a teljesítményét ezen információk alapján. Végül, de nem utolsósorban a szennyeződés- és eltömődés-érzékelő is hasznos funkció.

Mi az az ionizáció?

Az ionizáció viszonylag gyakori funkció a légtisztítóknál, ami elektromos kisülés segítségével ionizálja a levegőt. Ha elegendő ilyen ion van a levegőben, az javítja a légzést, ezáltal a vér oxigénellátását, és az emberi pszichére is hatással van. Ezenkívül az ionizáció segít a levegő tisztításában is. Az egyes szennyeződéseket összegyűjti és por formájában tömöríti, amelyet a légtisztító egy másik szűrő (pl. HEPA) segítségével eltávolít.

Léteznek olyan légtisztító készülékek, amelyekben több szűrő kombinációja van?

A piacon ma fellelhető legelterjedtebb légtisztítók a nagyobb hatékonyság érdekében legalább két vagy több különböző szűrőt kombinálnak. A legelterjedtebb a szállópor felfogására alkalmas, népszerű és hatékony HEPA-szűrő, valamint a baktériumokat elpusztító és így a levegőt sterilizáló UV-lámpa kombinációja. A piacon kapható legjobb légtisztítók akár 7 különböző szűrést is kínálnak a tökéletes eredmény érdekében.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15