Oldal frissítése

MESH WiFi hálózat - mi az és miért érdemes használni

Aktualizálva

Ha gyors és stabil, nagy lefedettségű vezeték nélküli hálózatot szeretnél, nem kell bonyolult konfigurációkkal foglalkoznod, mégis ma már sokkal jobb eredményeket érhetsz el, mint egyetlen WiFi routerrel. Ezt a WiFi Mesh rendszereknek köszönhetjük. Az otthoni Mesh WiFi több hálózati elemből áll, amelyek együttesen egy nagy vezeték nélküli hálózatot alkotnak. A sebesség, a stabilitás és a nagy lefedettség mellett az egész megoldásnak egyéb előnyei is vannak, többek között az egyszerű kábelezés. Ebből a cikkből többet megtudhatsz arról, hogy mi is az a Mesh WiFi, és miért nem hiányozhat egyetlen modern otthonból sem.

Mesh WiFi - TARTALOM

 1. Mesh WiFi: Mi is az?
 2. A Mesh hálózat telepítésének és vezérlésének módja
 3. A Mesh-hálózat előnyei a hagyományos WiFi routerekkel és jelerősítőkkel szemben

Mesh WiFi: Mi is az?

A WiFi Mesh egy olyan helyi hálózati módszer, amely több vezeték nélkül összekapcsolt hálózati elemet használ, amelyek együttesen egyetlen WiFi routernek adják ki magukat. Ezek a hálózati elemek - csomópontok, pontok, esetenként szatellitek - együttesen egy hálózatot alkotnak egy névvel és egy jelszóval. Ha csatlakozol, másra már nem lesz gondod. Ahogy a lakásodban mozogsz, a telefonod automatikusan vált a szatellitek között, attól függően, hogy melyik kínálja az adott pillanatban a legjobb minőségű jelet.

Mesh WiFi
A mód, ahogy a Mesh WiFi szatellitek egymáshoz kapcsolódnak, stabil kapcsolatot és nagy lefedettséget biztosít.

Leegyszerűsítve, a WiFi Mesh rendszer nagyobb hatótávolsággal rendelkezik, mint egy WiFi router, mivel több ilyen "router"-ből áll. Elég közel vannak egymáshoz ahhoz, hogy erős vezeték nélküli kapcsolatot tartsanak fenn, ugyanakkor elég távol vannak ahhoz, hogy a jel minél nagyobb területet fedjen le. Ennek köszönhetően egyetlen Mesh-hálózat több száz négyzetméternyi területet képes lefedni, ami jóval több, mint amire egy hagyományos WiFi router képes. A hasonló lefedettségű, bonyolult vállalati hálózatokkal ellentétben ehhez a megoldáshoz nincs szükség hálózati szakemberre.

i

A Mesh hálózat bármikor könnyen bővíthető egy újabb "szatellit" megvásárlásával. Nem csak beltéren, hanem kültéren is elhelyezheted, így könnyedén elláthatod a medence környékét, a kerti pavilont vagy akár az egész kertet vezeték nélküli kapcsolattal.

Otthoni hálózati megoldások - miben különböznek?

  Az otthonok és kisebb vállalkozások számára tervezett hálózati elemek - legyen szó akár routerről, jelerősítőről vagy Mesh WiFi hálózatról - ma már általában viszonylag könnyen kezelhetőek. De mennyire specifikusak?

 • WiFi router - több eszköz (mobiltelefonok, számítógépek stb.) egy internetkapcsolathoz történő vezeték nélküli csatlakoztatására szolgál. Általában csak egy WiFi router van, így még ha nagy teljesítményű is, a hatótávolsága nagyon korlátozott. Mivel a jelerősség a távolság növekedésével csökken, egyetlen WiFi routerrel csak viszonylag kis területet lehet lefedni.
 • Jelerősítők - A jelerősítő a fő WiFi routerrel együtt használható a jel kiterjesztésére. Ezek azonban általában egy új párhuzamos hálózat létrehozásával működnek, amelyhez manuálisan kell csatlakozni, ahelyett, hogy egyszerűen megnövelnék a fő hálózat hatótávolságát. Ez nem túl kényelmes, és a kapcsolat, amely egy ilyen hálózatból származik, általában lassabb.
 • Mesh Wi-Fi rendszer - a legfejlettebb módja az otthoni vezeték nélküli hálózat összekapcsolásának. Jellemzően egy WiFi router tartozik hozzá, amely csatlakozik az internethez, és a WiFi-n keresztül nemcsak a végberendezéseknek (számítógépek, mobiltelefonok stb.), hanem a "szatelliteknek" is küld jelet. Ezek gyakran megegyeznek a fő WiFi routerrel, és fenntartják a jelet. Tehát bizonyos mértékig hasonlóan működik, mint egy WiFi jelerősítővel ellátott hálózat, de minden sokkal jobban össze van kötve, ami pozitív hatással van mind a felhasználói élményre, mind az egész rendszer teljesítményére.
Mesh WiFi
Az összes Mesh WiFi szatellit egyetlen nagy vezeték nélküli hálózatot alkot. A kevésbé praktikus WiFi jelerősítők viszont mindig új hálózatot hoznak létre, amelyhez manuálisan kell újra csatlakozni, ha a ház vagy lakás bizonyos részein használni szeretnéd a felerősített jelet.

A Mesh hálózat telepítésének és vezérlésének módja

A Mesh-hálózat és valamennyi hálózati elemének a telepítése nagyon egyszerű. A szatellitek már a dobozból kivéve párosítva vannak, és bekapcsolás után maguktól csatlakoznak egymáshoz. Csak csatlakoztasd a fő szatellitet az internethez egy kábellel, és helyezd el a többi szatellitet a lakás különböző pontjain. Az alapvető beállítások, például a saját hálózati név és jelszó megadása általában egy egyértelmű mobilalkalmazáson keresztül történik, így percek alatt üzembe helyezhető.

Tenda Nova Mesh rendszer
Ez a három Tenda Nova hálózati elem egy egész házat vagy nagy lakást képes kiváló minőségű WiFi jellel lefedni.

A mobilalkalmazás segítségével egyéb beállításokat is el lehet végezni. Általában egy második WiFi hálózatot is beállíthatsz a vendégek számára, letilthatsz bizonyos felhasználókat, vagy figyelemmel kísérheted, hogy milyen eszközök csatlakoznak a hálózathoz, és némelyiknél szülői felügyeletet is beállíthatsz.

A Mesh-hálózat előnyei a hagyományos WiFi routerekkel és jelerősítőkkel szemben

  A Mesh WiFi rendszereknek számos előnye van a hagyományos megoldásokkal szemben. A legfontosabbakat fel is soroljuk:

 • Nincs jelkimaradás - az egyes szatellitek egyetlen hálózatot alkotnak, és a te végberendezéseid (pl. mobiltelefon) automatikusan összekapcsolódnak ezzel. Ennek köszönhetően nyugodtan átmehetsz egyik szobából a másikba, vagy felmehetsz az emeletre, vagy akár a kertbe is kimehetsz, anélkül, hogy a kapcsolat megszakadna.
 • Egyetlen Mesh hálózat sokkal nagyobb területet fed le - akár több száz négyzetmétert is. A Mesh-hálózatok nagy előnye a könnyű bővíthetőség. Ha növelni szeretnéd a lefedettségét, egyszerűen vásárolj egy másik szatellitet vagy több szatellitet, attól függően, hogy mire van szükséged.
 • Fogd a WiFi-t még az olyan helyeken is, ahol korábban nem volt térerő - mivel a Mesh WiFi több szatellitből áll, nemcsak nagyobb lefedettséggel rendelkezik, hanem olyan helyekre is eljut, ahova egyetlen routerrel nem érne el a WiFi. A szatelliteket kedvező pozícióba lehet helyezni, így a jelet "a sarkon túlra" is el lehet juttatni.
 • Stabil kapcsolat egyszerre több eszköz számára - A Mesh hálózatok jól kihasználják az internetkapcsolat rendelkezésre álló sávszélességét, és okosan osztják el azt a csatlakoztatott eszközök között. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók még akkor sem tapasztalnak jelentős lassulást, ha a hálózat nagyon túlterhelt.
 • Egyszerű beállítás a mobilalkalmazáson keresztül - minden beállítás a telefonon található, és ezeket akkor is tudod módosítani, amikor nem vagy otthon.
i Az Alza.hu Hírek oldalon további érdekes cikkeket is találhatsz:

A Mesh WiFi rendszerek nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek, mint a hagyományos WiFi routerek, stabilabb és kényelmesebb kapcsolatot biztosítanak, mint a WiFi jelerősítők. Röviden, ez egy modern otthoni vezeték nélküli hálózat, amely az egyszerű beállítás ellenére a professzionálisan kezelt vállalati hálózatokhoz hasonló minőségű és hatótávolságú kapcsolatot biztosít.Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20