Oldal frissítése

Apple keynote 2021: itt az iPhone 13, az Apple Watch 7 és az új iPadek

Frissítve • Szerző: Szerkesztőség

Az őszi Apple keynote véget ért. A bemutatón, amelyen ez a technológiai óriás rendszeresen bemutatja legnagyobb innovációit, idén elsősorban az új iPhone 13, az Apple Watch Series 7 és az új iPadek voltak porondon. Alábbi összefoglalónkból megtudhatod, milyen újdonságokat kínálnak, és hogy megfelelnek-e a legnagyobb elvárásoknak, ahogy eddig is. És ha ez nem elég a számodra, olvasd el a híreket a többi cikkünkben.

Apple keynote 2021, iPhone 13

Apple keynote 2021 (ÖSSZEFOGLALÓ) – TARTALOM

  1. Az Apple iPad 10.2" erősebb A13 Bionic chipet kap
  2. Az iPad Mini 2021 5G-t és teljesen új külsőt kap
  3. Apple Watch Series 7 nagyobb kijelzővel és on-screen billentyűzettel
  4. iPhone 13: A15 Bionic processzor, hosszabb akkumulátor üzemidő és optikai képstabilizátor
  5. iPhone 13 Pro: adaptív 120Hz-es kijelző, 1TB-os tárhely és javított hármas kamera

Az Apple iPad 10,2" erősebb A13 Bionic chipet kap

Rögtön a 2021-es Apple Keynote elején hatalmas meglepetés ért bennünket egy továbbfejlesztett alap iPad bemutatása révén. Ez is 10,2"-es átlót kínál, ám teljesítmény tekintetében megfelelő doppingot kap az Apple A13 Bionic chip formájában. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag még a legátlagosabb tablet is körülbelül 3x erősebb, mint egy tipikus Chromebook. És akár 6x erősebb, mint a legtöbbet eladott Androidos tablet. Röviden: ebben az árkategóriában nem akad párja, ráadásul milliónyi alkalmazás vár rád az App Store-ban.

iPad 2021
Az új iPad 10,2"-es formatervét tekintve gyakorlatilag megegyezik elődjével, amely nem gyengeség, hanem erősség. Megfizethető készülékként a felhasználók értékelni fogják, hogy ugyanazokat a tartozékokat használhatják, mint a 2020-as modellnél. Forrás: apple.com/newsroom

Az Apple Pencil támogatás az 1. generációnál marad. Az, hogy az Apple nem adta hozzá a 2. generációs támogatást, nem meglepő. A két generáció a rajz tekintetében gyakorlatilag megegyezik, a fő különbségek a perifériákban találhatók - a 2. generáció praktikusabb formát, számos új funkciót és mindenekelőtt vezeték nélküli töltéssel ellátott mágneses markolatot kapott. És ezt csak a magasabb kategóriás iPad-ek (iPad Air, iPad Pro és most már iPad mini) esetében fogod használni, amelyeknek lapos oldala és vezeték nélküli töltésük is van, éppen erre a célra. A megszokott formatervezés mellett az alap iPad továbbra is rendelkezik Lightning-csatlakozóval, és minden csomagban találsz egy nagy teljesítményű, 20 W-os töltőt is.

Típus iPad 2021 iPad 2020
Képátló 10,2” True Tone funkcióval 10,2”
Felbontás 2 160 × 1 620 px 2 160 × 1 620 px
Chip Apple A13 Bionic Apple A12 Bionic
Alap kapacitás 64 GB 32 GB
5G támogatás nincs nincs
Apple Pencil támogatás Csak 1. generáció Csak 1. generáció
Előlapi kamera 12 Mpx aktív arckövető funkcióval 1,2 Mpx
Hátlapi kamera 8 Mpx 8 Mpx
Töltőcsatlakozó Lightning Lightning
Ár 149 390 Ft-tól 134 990 Ft-tól

Az iPad Mini 2021 5G-t és teljesen új külsőt kap

Ha valaki azt gondolta, hogy az Apple elfelejtette az iPad mini-t, az nagyot tévedett. Mert ez az aranyos eszköz kapott egy extra adag változtatást. Hol is kezdjük? Nos, például a design, amely gyakorlatilag megegyezik az iPad Airrel. A 8,3"-es Liquid Retina kijelző körüli keret teljesen minimális, és az ikonikus home gomb is eltűnt. Ez a jobb felső szélre került, beleértve a Touch ID-t is.

iPad mini 2021
Az alap iPaddel ellentétben az idei iPad mini nagy változáson ment keresztül, és átvette a nagyobb testvérek szinte keret nélküli kialakítását. Forrás: apple.com/newsroom

Az iPad Mini most először kínál USB-C portot és - meglepő módon - 5G csatlakozási lehetőséget, feltéve, hogy a megfelelő, cellatámogatással rendelkező verziót választod. Felhasználói szempontból annak is örülünk, hogy az iPad Mini már támogatja a 2. generációs Apple Pencilt. Ez megkönnyíti a jegyzetelést vagy a remekművek megalkotását.

És a teljesítmény? Bár az Apple nem használta a rendkívül nagy teljesítményű, házon belüli M1 chipet, az Apple A15 Bionic chip legújabb generációjára támaszkodott (ugyanaz, amely az iPhone 13-ban is megtalálható lesz), amely 40%-kal erősebb CPU-t és akár 80%-kal erősebb GPU-t kínál, mint az előző generáció. Így bármilyen játékot a lehető legjobban játszhatsz az iPad Minin. A 149 390 Ft-os induló árért egy 20 W-os USB-C töltőt is találsz a tartozékok között, amely a felhasználók szempontjából egy nagyon szép bónusz.

Négy szín közül választhatsz: asztroszürke, rózsaszín, lila és csillagfény.

Típus iPad mini 2021 iPad mini 2019
Képátló 8,3” True Tone funkcióval 7,9”
Felbontás 2 266 × 1 488 px 2 048 × 1 536 px
Chip Apple A15 Bionic Apple A12 Bionic
Alap kapacitás 64 GB 64 GB
5G támogatás igen nem
Apple Pencil támogatás Csak 2. generáció Csak 2. generáció
Előlapi kamera 12 Mpx aktív arckövető funkcióval 7 Mpx
Hátlapi kamera 12 Mpx 8 Mpx
Töltőcsatlakozó USB-C Lightning
Ár 208 699 Ft-tól 151 699 Ft-tól

Apple Watch Series 7 nagyobb kijelzővel és on-screen billentyűzettel

A várakozások teljesültek, és az Apple bemutatta az új Apple Watch Series 7-et. A legjelentősebb változás a kijelző, amely 20%-kal nagyobb, mint az előző generációé, és az óra tetején lényegesen nagyobb területet foglal el, egészen a szélekig. Emellett lényegesen ellenállóbb üveggel rendelkezik, és az egész Apple Watch 7 megfelel az IP6x minősítésnek, így a vízállóság mellett porállóságot is biztosít. Megnövelt akkumulátor üzemidőre és 33%-kal gyorsabb töltésre is számíthatunk. 45 perc alatt 80%-ra töltődik fel, és este csak 8 percet kell a töltőn lennie a 8 órás alváskövetéshez. Természetesen az új Apple Watch nemcsak Wi-Fi-kapcsolattal lesz elérhető, hanem Cellular változatban is, azaz a telefonhálózathoz és a mobilinternethez való csatlakozás képességével.

Apple Watch Series 7
Az Apple Watch Series 7 kijelzője lényegesen nagyobb, mint a régebbi modelleken, és gyakorlatilag a teljes felső oldalt elfoglalja. Forrás: apple.com/newsroom

A nagyobb kijelzőn sokkal több tartalom fér el, és végre egy teljes érintőképernyős billentyűzet is. Ez azt jelenti, hogy az Apple Watch 7 egy kicsit függetlenebb a telefontól. A sport- és egészségügyi funkciók között is akadnak fejlesztések. Különösen a kerékpárosok várhatják a jobb mozgásaktivitás-naplózást, amely felismeri, hogy mikor kezdenek el pedálozni. Ráadásul segít nekik pontosabban mérni az elégetett kalóriákat. Nem feledkezve meg az új színválasztékról sem - az alumínium modellek zöld, kék, Product RED, csillagfény, éjfekete, ezüst, grafit és "rozsdamentes" (stainless steel) színben lesznek kaphatók.

iPhone 13: A15 Bionic processzor, hosszabb akkumulátor üzemidő és optikai képstabilizátor

Láttuk az új iPhone 13 és 13 mini készülékeket is. Az előző generációval való formatervezésbeli hasonlóságok valószínűleg senkit sem lepnek meg - első pillantásra az új iPhone-ok szinte teljesen egyformának tűnnek, de új színekkel, átlósan tájolt hátsó kamerapárossal és kisebb kijelzőkivágással érkeznek. A kijelző sem úszta meg a fejlesztéseket, különösen a maximális fényerő terén, amely most már eléri a 800 nitet (HDR-ben 1200 nit). Az Apple vadonatúj A15 Bionic processzora jelentős teljesítménynövekedést ígér.

iPhone 13 Pro
Az iPhone 13 színváltozatainak látványa kellemes, ahogy már megszokhattuk az Apple-től. Forrás: apple.com/newsroom

A fényesebb kijelző és az erősebb processzor ellenére azonban nem kell aggódnod a csökkentett üzemidő miatt. Az Apple teljesen újratervezte az új iPhone-ok belsejét, így most már mindkettőben nagyobb akkumulátort találunk, amely az iPhone 13 mini esetében 1,5 órával, az iPhone 13 esetében pedig 2,5 órával hosszabb üzemidőt biztosít. A 64, 128 és 256 GB-os változatok helyett az új iPhone-ok 128, 256 és 512 GB-os tárhellyel lesznek elérhetőek.

A bemutató során az Apple az új iPhone-okon elérhetővé váló filmszerű módot is prezentálta. Ez lehetővé teszi egy élethű digitális mélységélesség-hatás létrehozását, amely a már felvett jelenetekben is szerkeszthető és módosítható. A videók rögzítése is Dolby Vision HDR-ben történik majd, és nemcsak emiatt, hanem a továbbfejlesztett kamerák miatt is az Apple ismét a legjobb videót ígéri, amelyet okostelefonnal készíthetsz.

iPhone 13 Pro: adaptív 120Hz-es kijelző, 1TB-os tárhely és javított hármas kamera

Az iPhone 13 Pro hasonló változásokon ment keresztül a megjelenés tekintetében, mint az iPhone 13. Ez azt jelenti, hogy kisebb kivágásra számíthatsz a kijelzőn, amely több helyet biztosít a felső értesítési sávban. A hátsó kamerák triója is átesett egy kis átalakításon, és most már első pillantásra is kiállóbbak és masszívabbak. Az új design a megnövekedett fényképészeti teljesítmény benyomását kelti, amely az iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max esetében valóban megnőtt. Mindhárom fényképezőgép Sensor-Shift optikai stabilizátorral rendelkezik, az ultraszéles látószögű objektív pedig akár 2 centiméterről is képes fókuszálni, így látványos makrófotókat készíthetsz.

iPhone 13 Pro
A kedvezőbb árú új iPhone-hoz képest a Pro változat hagyományosan visszafogottabb színekben pompázik. A legújabb szín a Sierrakék. Forrás: apple.com/newsroom

Az egyik legjobban várt újdonság azonban a 120 Hz-es kijelző volt, amelyet az iPhone 13 Pro valóban megkapott. A magasabb képfrissítési frekvencia sokkal simább élményt biztosít nemcsak a játékhoz, hanem a mindennapi használathoz is. De azok járnak a legjobban, akik szeretnek festeni vagy fotókat szerkeszteni az iPhone-jukon - a kijelző ugyanis olyan gyorsnak tűnik, mintha papírra rajzolnál. Ráadásul a kijelző frissítési frekvenciája adaptív - amikor nincs rá szükség, a telefon 10 Hz-re csökkenti azt az akkumulátor kímélése érdekében.

Természetesen a színváltozatok is megújultak - a négy árnyalatból három nagyon hasonlít az iPhone 12 Pro-hoz (ezüst, arany, grafitszürke), de a vadonatúj szín egy lágy sierrakék. A tárolási fronton is nagy híreket hallhatunk - az iPhone 13 Pro lesz az első iPhone, amely 1 TB-os változatban is elérhető lesz.

i Apple Keynote 2021 az Alza.hu-n

Lezajlott az idei év legjobban várt technológiai bemutatója. Az Apple elkészítette számunkra az iPhone 13, az Apple Watch Series 7, valamint a frissített iPad 10.2 és a vadonatúj iPad Mini készülékeket. És a kínálatuk folytatódni fog, mert a részleteket már külön cikkekben közöljük.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20