Oldal frissítése

Milyen smoothie készítőt vegyek?

Szereted a smoothiekat, de nem tudod, melyik smoothie készítőt válaszd? Az alábbiakban tanácsokkal látunk el arra vonatkozóan, hogyan válaszd ki azt a modellt, amely pontosan azt nyújtja, amit elvársz tőle, és nemcsak a konyhád egyik stílusos kiegészítőjeként végzi. Megnézzük, mekkora teljesítménnyel és sebességgel kell rendelkeznie egy smoothie készítőnek, és milyen funkciók segítségével könnyíti meg a turmixok készítését.

Milyen smoothie készítőt vegyek?

Milyen smoothie készítőt vegyek? Először is válaszold meg magadnak az alábbi kérdéseket:

 1. Milyen hozzávalókat szeretsz? Azt várod egy smoothie készítőtől, hogy diófélék, magvak vagy jég hozzáadásával is selymes smoothiekat készítsen?

 2. Meguntad, hogy apróra kell darabolnod az alapanyagok? Olyan smoothie készítőt szeretnél, amely nagyobb hozzávalókat is képes feldolgozni anélkül, hogy porcióznod kellene azokat?

 3. Elég egy hordozható edény vagy több, különböző méretű palackra lenne szükséged? Például a családtagjaid számára?

 4. Gyakran utazol autóval? Olyan hordozható palackra van szükséged, amely belefér az autós italtartóba?

 5. Olyan új smoothie készítőt keresel, amely csak smoothiekat turmixol vagy étrendkiegészítő italok, levesek vagy bébiételek készítésére is szeretnéd használni?

A smoothie készítők legfontosabb paraméterei

A smoothie készítő teljesítménye

A smoothie készítő energiafelhasználása, és következésképpen a teljesítménye az egyik legfontosabb jellemző a választás során. A készülék fogyasztásának elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy jól el tudja végezni a feladatát, és hosszabb ideig tartó használat esetén se melegedjen túl.

Minél magasabb a felvett energia, annál erősebb lesz a smoothie készítő, de az energiafelhasználása is magasabb lesz. Azonban, ez egy percig se aggasszon, hiszen ilyen rövid távú használat esetén az energiahatékonyság nem ellenőrizhető. A smoothie készítők energiafelhasználása 100 W és 1 700 W között mozog. Azonban hozzá kell tennünk, hogy a 100 W-os teljesítmény egyáltalán nem elegendő. Ezzel szemben az 1 200 W feletti érték szükségtelen a normál smoothie készítéshez.

Egy, az alapfunkcióját jól ellátó smoothie készítő minimális energiafelhasználása 180 W. Egy ilyen készülék az alkalmi és kevésbé igényes felhasználók számára alkalmas. Sima smoothiet készít puhább gyümölcsökből és zöldségekből, ám a kemény darabokkal már gondjai lehetnek.

Egy smoothie készítő ideális teljesítménye 300 W – 500 W. Ezek a modellek nem melegednek túl és elég erőteljesek mindenféle zöldség és gyümölcs, vagy akár fagyasztott gyümölcskeverékek feldolgozásához is. Egy 500 W vagy magasabb teljesítményű smoothie készítő könnyedén zúza össze a jeget, így akár fagylatot is készíthetsz vele. De ügyelj rá, hogy a készülék elég stabil legyen és ne boruljon fel a konyhapulton.

Magas energiafelhasználásnak, amelyre a diófélékért és magvakért rajongóknak lehet szüksége, az 1 000 W számít. Ha egy smoothie készítő teljesítménye 1 200 W vagy magasabb, akkor azt már inkább nutrimixernek hívjuk, amely a smoothiek keverése mellett tápláló koktélok készítésére is alkalmas.

Fordulatszám

A fordulatok száma határozza meg, hogy percenként hányszor fordul meg a keverőpenge, és ebből tudhatjuk, mennyi időre van szüksége a mixernek az italunk elkészítéséhez. Minél több a fordulat, annál gyorsabban lesz kész a smoothienk, ráadásul annál simább is lesz. Egy alacsony sebességű smoothie készítő nem keveri el elég jól a keményebb hozzávalókat.

A smoothie készítők legalacsonyabb sebessége percenként 10 000 fordulat. Ám ez nem elég ahhoz, hogy a készülék könnyen és gyorsan küzdjön meg az alapanyagokkal, illetve hogy simára keverje azokat. Éppen ezért válassz 20 000 fordulat/perc körül smoothie készítőt, amely egy perc alatt, gond nélkül elkészíti a turmixodat. Egy ennél nagyobb sebességű géppel sem nyúlhatsz mellé. A 20 000-nél magasabb fordulatszámmal bíró smoothie készítők másodperceken belül varázsolják eléd az ínycsiklandó, lágy koktélodat.

Sebességfokozat

A legtöbb smoothie készítő mindössze egy sebességgel rendelkezik. Ez úgy van beállítva, hogy a készülék egy, maximum két percen belül végezzen. Ha a smoothie készítő két vagy több sebességgel bír, akkor azokat az alapanyagoknak megfelelően választhatod ki. Két sebesség már bőven elegendő. A három vagy több sebességet azok fogják üdvözölni, akik igazán sima smoothiera vágynak, amely villámgyorsan elkészül.

A maximális folyamatos üzemidő

A smoothie általában egy perc alatt elkészül, ám a keményebb vagy fagyasztott darabok turmixolása miatt a folyamat néha tovább is tarthat. A gyártó mindig meghatározza azt a maximális időt, ameddig a smoothie készítő folyamatosan működtethető. Amennyiben ez az idő kevesebb, mint két perc, ne vedd meg azt a gépet.

A smoothie edények űrtartalma és száma

Jellemző a smoothie készítőkre, hogy közvetlenül abból az edényből ihatod meg a turmixodat, amelyben elkészült. Ez az edény hordozható palackként is szolgál, amelyre csak egy fedelet kell raknod, és máris bárhová magaddal viheted. Mindenképpen meg kell fontolnod tehát, hogy mekkora legyen. És hogy elég-e egy, vagy akár többet is használnál belőle.

 • A smoothie edények űrtartalma

A hordozható palackok űrtartalma 500 ml-nél kezdődik. Egy 600 ml-es edény egy adag smoothiehoz elegendő. Ha uzsonnaként magaddal vinnéd a smoothiet, akkor inkább olyan palackokban gondolkodj, amelyek űrtartalma eléri a 700 ml-t vagy a 800-1200 ml-t.


TIPP: Ha gyakran ülsz autóban és a smoothiedat is magaddal viszed arra az esetre, ha megéheznél, akkor mindenképpen győződj meg róla, hogy az edény olyan átmérővel rendelkezik, amely belefér az autód italtartójába.

 • A smoothie edények száma

Egyes smoothie készítők esetében utazópalackkal találkozhatsz, míg más modelleknél több, különböző méretű edény képezi részét az alapvető kiegészítőknek. Bizonyára több edényt fogsz használni, ha a családod több tagjának is készítesz turmixot, de akkor is, ha különféle mennyiségű italt készülsz magaddal vinni, például sportoláshoz, az útra vagy snackként a munkába. Azonban, ha leginkább otthon szereted átadni magad kedvenc smoothiednak, nem szükséges azonnal több edényt is beszerezni, amelyek aztán a szekrényben porosodnak.


TIPP: Néhány gyártó lehetővé teszi további kiegészítők megvásárlását, így ha smoothie készítésre adod a fejed és nem vagy biztos az edények számában, azt javasoljuk, hogy egyelőre egy edénnyel rendelkező modellt válassz, de további kiegészítők beszerzésének a lehetőségével.

A smoothie készítő anyaga

Az anyag, amelyből a smoothie készítő készül, befolyásolja a készülék súlyát, stabilitását, ám mindenek felett annak minőségét és ellenállását.

 • Az alap anyaga

A smoothie készítők a leggyakrabban műanyagból vagy rozsdamentes acélból készülnek. A műanyag alapok általában olcsóbbak, ám rövidebb élettartam, alacsonyabb teljesítmény és kevesebb stabilitás jellemzi őket. A rozsdamentes acél smoothie készítők valamivel többe kerülnek, viszont ellenállóbbak és stabilabbak is.

 • Az edények anyaga

A smoothie készítők edényei műanyagból, üvegből vagy rozsdamentes acélból készülnek. Ha műanyag, akkor ügyelj rá, hogy egészségre ártalmatlan legyen, amely ellenáll a karcolódásnak és a repedésnek. A minőségi modelleknél manapság leginkább a Tritán nevezetű anyaggal találkozhatunk. Könnyű, ellenálló műanyag BPA nélkül, amely jól bírja a magas hőmérsékletet és mosogatógépben is tisztítható. A Tritán ellenáll a rázkódásnak és a karcolódásoknak, valamint a tisztántartása is egyszerű. Néhány smoothie edényt üvegből készítenek. Azonban, ezek nem hordozhatók és könnyen törnek. Ritka ugyan, de a kínálatban találkozhatunk akár rozsdamentes palackokkal is.


TIPP: Egyes prémium modellek mellé kis, hordozható műanyag palackok, ugyanakkor egy nagy üveg edény jár, amelyben jó nagy adag smoothie készíthető.

 • A keverőpenge anyaga

Ügyelj rá, hogy fémből készült pengét válassz. A műanyagot kerüld. Néhány gyártó speciális felülettel ellátott rozsdamentes acél pengét kínál, mint a titánium, hogy a keverés közben ezzel minimalizálják az enzimek és vitaminok elvesztését.

A tisztítás módja

A smoothie készítő fő funkciója a smoothie gyors és egyszerű elkészítése. Tehát, ha a tisztítás gondot okoz a számodra, idővel abba fogod hagyni a turmixok készítését. Éppen ezért fontos, hogy a smoothie készítő a lehető legkönnyebben tisztítható legyen. Az edénynek elég szélesnek kell lenne ahhoz, hogy a kezed beleférjen és könnyedén elöblíthesd és kimoshasd. A túl keskeny szájú palackok megnehezítik a tisztítást. Emellett arra is ügyelj, hogy a kivehető pengét és a fedeleket lehessen mosogatógépben tisztítani.

Biztonsági elemek

Manapság a legtöbb smoothie készítő biztonsági zárral van ellátva, amely gondoskodik róla, hogy a készüléket ne lehessen bekapcsolni, amíg az edény nincs megfelelően az alapra helyezve. Azonban arra is figyelned kell, hogy az új mixered rendelkezzen ilyen biztosítékkal. Az alap alja legyen csúszásmentes, illetve rendelkezzen csúszásgátló lábakkal.

A smoothie készítő tömege

Általában minél alacsonyabb a tömege, a smoothie készítő annál könnyebben kezelhető. Azonban, a nehezebb súly nagyobb stabilitást garantál, amely fontos jellemző a nagy teljesítményű mixerek esetében. Szóval, ha csak zöldség- vagy gyümölcskoktélok készítésére alkalmas smoothie készítőt választasz, a könnyebb készülék könnyebben is kezelhető. Viszont, ha kemény zöldségdarabokat, diót vagy jeget is tervezel a turmixokba rakni, nem árt, ha nehezebb készüléket választasz. Emellett, a tömeg szorosan összefügg azzal az anyaggal, amelyből a mixer készült, így a minőségi rozsdamentes acél készülék mindig nehezebb lesz, mint a műanyag.

A smoothie készítő zajszintje

A smoothie készítők alapvetően a zajosabb készülék közé tartoznak. Ám mivel még csak rövid ideje vannak köztünk, ez a paraméter nem kapott túl nagy figyelmet. Mindazonáltal hozzá kell tennünk, hogy ez a hajszárítóhoz hasonló zaj nem éppen a legkellemesebb. Főleg reggel. A legtöbb smoothie készítő zajszintje 70 - 90 dB közötti. Viszont a gyártók nem adják meg ezt az információt, ezért azt ajánljuk, hogy olvasd el az egyes termékek vásárlói visszajelzéseit.

A smoothie készítők funkciói és kiegészítői

Impulzus funkció

A pulzáló funkció egy alapvető és fontos funkció, amely biztosítja a nagyobb és keményebb darabok hatékony leturmixolását. Lehetővé teszi, hogy rövid időre a legmagasabb teljesítményre kapcsold a smoothie készítőt. Mivel a mixer csak addig dolgozik, amíg az impulzus gombot nyomva tartod, teljes mértékben kontroll alatt tarthatod, ezáltal megelőzöd a készülék túlmelegedését. Minden minőségi smoothie készítőnek rendelkeznie kell impulzus gombbal.

Előre beállított programok

Egyes smoothie készítők előre beállított programokkal rendelkeznek, amelyek a tökéletes smoothiek készítésére vannak optimalizálva. Egy ilyen előre beállított program futtatása közben nem kell nyomva tartanod a kapcsolót, a mixer a program végén kikapcsolja magát. Általában két előre beállított programmal találkozhatsz - egy program a puha zöldségek és gyümölcsök, és egy program a keményebb zöldségek és gyümölcsök számára.

Keverés vákuummal

A vákuumos smoothie készítők levegő nélküli keverést tesznek lehetővé. Egy speciális technológiának köszönhetően a levegő kiszivattyúzásra kerül, így az alapanyagok nem oxidálódnak. Ezáltal a hozzávalók jobban megőrzik az ízüket, színűket, de mindenekelőtt az összes bennük található tápanyagot.

Jégzúzás

A jégzúzás funkció lehetővé teszi, hogy télen fagyasztott gyümölcsökből, nyáron pedig jég hozzáadásával készíts frissítő koktélt. Ezt a funkciót a magasabb bemeneti teljesítménnyel bíró smoothie készítők tudhatják a magukénak. Ezért számíthatsz rá, hogy ha a mixer képes megbirkózni a jéggel, akkor a dióféléket vagy magvakat is viszonylag jól el fogja keverni.

Levesek, szószok, bébiételek készítése

Ha kisgyermeked van vagy a RAW étrendet követed, akkor minden bizonnyal tetszene egy olyan smoothie mixer, amellyel levest, bébiételeket vagy szószokat és krémeket is készíthetsz. Ilyen opciókat az 500 W vagy magasabb teljesítményű készülékek, vagy a nutrimixerek kínálnak.

Kiegészítők

A gyártók gyakran kínálnak smoothie készítőikhöz praktikus kiegészítőket, mint például, különböző űrtartalmú hordozható palackok vagy hőcsomagolás, amely megtartja az ital hőmérsékletét. Egyes smoothie készítők aprítóval is rendelkeznek, amelyben megdarálhatod a húst, vagy felapríthatod a fűszernövényeket, kávébabot és dióféléket. Úgyhogy gondold át, mit fogsz használni a kínált kiegészítők közül.

A smoothie készítők típusai

Milyen smoothie készítőt vegyek? - Smoothie készítők

Smoothie készítők

 • Kompakt méretek és egyszerű kezelés
 • A mixelő edény alkalmas az ital azonnali elfogyasztására vagy az ital hordozására
 • Színek és dizájn széles választéka

Kompakt mixer, amelynek edényéből azonnal elfogyaszthatod a gyorsan és egyszerűen elkészített italt. Ezek a palackok hordozhatóak. Csak helyettesítsd a pengés részt egy fedéllel, és bárhová magaddal viheted. A smoothie készítők ideálisak gyümölcsből vagy zöldségből készült koktélek elkészítésére.

Milyen smoothie készítőt vegyek? - Automatikus smoothie készítők

Automatikus smoothie készítők

 • Előre beállított programok a tökéletes smoothiekhoz
 • A hordozható mixelő edény alkalmas az ital azonnali elfogyasztására
 • Kompakt méretek és egyszerű kezelés

Az automatikus smoothie készítők a hagyományos smoothie készítőkkel szemben előre beállított programokkal vannak ellátva. Ezek a programok a tökéletes turmixok érdekében optimalizált keverési hosszúsággal és intenzitással rendelkeznek. Előre beállított program esetén a mixelés során nem kell nyomva tartanod a gombot. A program végén a készülék kikapcsolja magát. Az előre beállított programok választéka eltérhet, a leggyakrabban a puha és kemény alapanyagok közötti különbség határozza meg.

Milyen smoothie készítőt vegyek? - Nutrimixerek

Nutrimixerek

 • Speciális technológia a hasznos tápanyagok kinyeréséhez
 • A magas teljesítmény lehetővé teszi a kemény és ellenálló anyagok feldolgozását is
 • Ideális tápláló koktélok, smoothiek, levesek és snackek készítéséhez

A nutrimixerek hasonlóak a smoothie készítőkhöz, ám jelentősen magasabb teljesítménnyel büszkélkedhetnek, és képesek a nehezen hozzáférhető, például, a magvakban, héjban vagy gabonafélékben megbújó tápanyagok kinyerésére. Áruk magasabb, mint a hagyományos smoothie készítőké, ám a konyhában is szélesebb körű használatot tesznek lehetővé. A smoothiek mellett játszi könnyedséggel készítenek tápanyagokban gazdag koktélokat, leveseket, szószokat, zöldség- vagy gyümölcspüréket. Probléma nélkül kezelik a dióféléket és magvakat is. Gyakran rendelkeznek előre beállított programokkal. Főleg sportolók, kisgyermekes anyukák, illetve az egészséges vagy RAW étrendet követők körében népszerű.

Milyen smoothie készítőt vegyek? - Gyakran ismételt kérdések

Hogyan kell vigyázni egy smoothie készítőre?

A smoothie készítő egy kevésbé igényes készülék, ennek ellenére a használat során nem árt betartani néhány szabályt a megfelelő működés és a hosszú élettartam érdekében.

Mindenekelőtt fontos, hogy ne terheld túl a smoothie készítőt. A túlmelegedés elkerülése érdekében érdemes szem előtt tartani a gyártó által megadott maximális üzemeltetési időt. Hasonlóképpen, csak az erre a célra alkalmas hozzávalókat dolgozd fel a mixerben. Mindig kövesd a gyártó utasításait és javaslatait. Igaz, hogy minél nagyobb a teljesítmény és a sebesség, annál jobban birkózik meg a készülék a keményebb és ellenálló alapanyagokkal. Amennyiben az útmutatóban nem találsz semmilyen konkrét javaslatot a hozzávalókra vonatkozóan, egy alacsonyabb teljesítményű készülék esetében próbáld a lehető legkisebb darabokra felvágni azt, különösen a keményebbeket.

A másik fontos dolog, hogy egy smoothie készítőt minden egyes használat után meg kell tisztítani. Ellenkező esetben penész képződhet az edényekben, és a nem megfelelően elmosott penge korrodálódhat vagy károsodhat. A műanyag palackokat érdemes minden egyes használatot követően alaposan elmosni, mivel a műanyag hajlamos átvenni a szagokat.

Hogyan kell megfelelően elmosni a smoothie készítőt?

Smoothie készítő vásárlása előtt győződj meg róla, hogy a készülék szétszedése gyors és egyszerű, mivel minden használat után el kell mosnod.

Mindig ügyelj rá, hogy a készülék a szétszedés és tisztítás előtt legyen kikapcsolva és kihúzva az aljzatból. Egy törlőkendő segítségével töröld el a smoothie készítő alapegységét. Távolítsd el a pengét a mixelő edényből és öblítsd el meleg, folyó víz alatt. Amennyiben ez nem elég, egy lágy mosogatókefével alaposan tisztítsd meg. A mixelő edényt és a fedelet is öblítsd el meleg vízzel, vagy mosd el mosogatószerrel. A megtisztított részeket el kell törölni vagy hagyni kell, hogy szabadon megszáradjanak. Ne tedd vissza vagy csatlakoztasd az egyes részeket, amíg még vizesek vagy nedvesek. Főleg a fémből készült részek esetében figyelj rá, hogy teljesen szárazak legyenek.

Ha a penge, az összes edény és a fedelek is tisztíthatók mosogatógépben, az egy remek előny. Ezzel energiát spórolhatsz meg magadnak, a mosogatógép pedig mindent alaposan megtisztít és meg is szárít.

Milyen smoothie készítőt válasszak, ha még nem vagyok tapasztalt a smoothie készítésben?

Ha csak most kezdesz ismerkedni a smoothie készítés fortélyaival, azt ajánljuk, hogy egy alacsonyabb árú alapmodellt válassz, ám megfelelő energiafelhasználással (350 W körül). Ügyelj rá, hogy a működtetése és a karbantartása egyszerű legyen, hogy ez ne vegye el a kedved a smoothie készítéstől már rögtön az elején. Egyelőre elég lesz egy hordozható palack, ám olyan márkájút válassz, amely lehetővé teszi további kiegészítők megvásárlását.

Mi a nutrimixerek legnagyobb előnye?

A nutrimixerek a magvakban, diófélékben és a gyümölcsök és zöldségek szárában található, ám nehezen hozzáférhető tápanyagokat is képesek kinyerni. A nagy teljesítmény és egy speciális extrakciós penge kombinációjának köszönhetően a növényi szövetek sejtfalát is megbontják, ezáltal hatékonyabban tartják meg az alapanyagokból származó fontos enzimeket és vitaminokat. Finomabb anyaggá alakítják a rostokat és a pépet, amely ennek köszönhetően könnyeben emészthetővé válik az emberek számára. A készülék ennek révén a különféle típusú alapanyagokat rendkívül tápláló italokká változtatja, amelyek a speciális feldolgozás miatt könnyebben emészthetőek lesznek.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10