Oldal frissítése

Elnézést kérünk, de technikai problémák miatt jelenleg előfordulhat, hogy a megszokottnál több időbe telhet a csomagjaiknak átvétele az üzleteinkbeny. Keményen dolgozunk a probléma megoldásán. Köszönjük megértésüket.

Hogyan válasszunk serpenyőt

Frissítve

El tudod képzelni, hogy nincs a konyhádban serpenyő? A serpenyő minden konyha legalapvetőbb felszereltségének része. Sütéshez, pároláshoz, főzéshez, grillezéshez is használják. Vannak hagyományos és speciális serpenyők, amelyek bizonyos típusú ételek elkészítéséhez alkalmasak. A serpenyők különböző méretűek. Egy személynek elég lesz egy 25 cm átmérőjű serpenyő, nagyobb családoknak nagyobbat ajánlunk. Sokféle anyagból készülnek serpenyők. Melyik a legjobb és hogyan kell egyáltalán ápolni a serpenyőt? Tanácsokkal látunk el azzal kapcsolatban, hogyan válaszd ki a számodra megfelelő serpenyőt, amely hosszú ideig és megbízhatóan szolgál.

Hogyan válasszunk serpenyőt

Nem tudod, milyen serpenyőt válassz? Ezt a 3 fontos tényezőt mindenképpen vedd figyelembe:

  1. A főzőlap típusa és mérete (gáz, elektromos, indukciós)

  2. Milyen típusú ételeket fogsz készíteni leggyakrabban a serpenyőben?

  3. Hány személyre (hány adagot) főzöl

A serpenyők típusai

  • Alacsony falú serpenyő - alkalmas hússütéshez, zöldségek grillezéséhez vagy tojáskészítéshez
  • Mély serpenyő - használhatod sütéshez és nagyobb mennyiségű alapanyagból készült ételek készítéséhez is
  • Grill serpenyő - húst grillezhetsz benne, és péksüteményeket is piríthatsz rajta
  • Sauté serpenyő - a mártások és a tészták minden rajongója hasznát veheti. Kiválóan alkalmas pároláshoz és sütőben történő sütéshez
  • WOK serpenyő - különösen az ázsiai konyha kedvelői fogják értékelni. Tészta készítéséhez is használhatod

A legfontosabb paraméterek, amelyeket a serpenyő kiválasztásánál figyelembe kell venni

Méret

  • Kisebb serpenyők (20, 22 és 24 cm átmérőjű) - kisebb adagok főzéséhez alkalmas serpenyők. Csak kisebb darab húsok, kisebb adag zöldség vagy kicsi halak férnek bele, de még kezdők számára is jól kezelhetők. Gyakran használják 1-2 tagú háztartásokban.

  • Közepes méretű serpenyők (26, 28 és 30 cm átmérőjű) - a legkeresettebb serpenyők. Több mint 2 fő számára történő főzéshez alkalmasak. Az ilyen méretű serpenyőkben kényelmesen elférnek a nagyobb húsdarabok, de belefér a több személy számára elegendő zöldség vagy egy átlagos méretű hal is.

  • Nagy serpenyők (32, 36, 40 cm átmérőjű) - ezekben elkészítheted a legnagyobb húsdarabokat, egész csirkét vagy nagyobb halakat is. Az ilyen nagy serpenyők viszonylag nehezek és nehezen kezelhetők. Elsősorban tapasztalt vagy profi szakácsok főznek velük.

Anyag

Régebben lehetett bádogserpenyőket is kapni, de ez már a múlté. Ehelyett a gyártók ma már modernebb anyagokra támaszkodnak.

  • Kerámia serpenyők - alacsony hőmérsékleten történő, lassú főzéshez tervezték, ami egészséges ételek készítéséhez alkalmas.

  • Öntöttvas serpenyők - viszonylag nehezek, de rendkívül karcállóak. A porozitásnak köszönhetően a tapadásgátló tulajdonságuk idővel egyre jobb lesz.

  • Tapadásmentes felület - az egyik legismertebb tapadásmentes felület a teflon. 250 °C feletti hőmérsékleten azonban káros anyagok szabadulhatnak fel belőle. A főzés során azonban általában nem éri el ezt a magas hőmérsékletet. A fém eszközök károsítják az olcsó teflon serpenyőket, de a kiváló minőségűeket nem. Egy másik tapadásmentes felület például a DuPont. A karcolásoknak ellenálló gránit (márvány) felületek az utóbbi években nagyon népszerűek lettek.

  • Alumínium serpenyők - Nagyszerű ár-teljesítmény arány. Az alumínium jól vezeti a hőt, de könnyen alakítható, így idővel fennáll annak a veszélye, hogy a túlmelegedés miatt az alja domborúvá deformálódik. Mivel a deformálódott serpenyőben az étel a szélére folyik, nehezebb főzni benne. A gyártók ezt az alj megerősítésével oldják meg.

  • Rozsdamentes acél serpenyők - egy igazi klasszikus, amelyre sok profi szakács esküszik. A rozsdamentes acél edények egyenletesen osztják el a hőt, maximális hőfokon is ellenállnak a magas hőmérsékletnek, és sérülés nélkül átvészelik a mosogatógépben történő mosogatást vagy éppen a durva fém dörzsivel történő tisztítást. Hátránya azonban az, hogy olaj nélküli főzésnél odaéghet az étel.

  • Acél (vagy vas) serpenyők - a profi szakácsok körében is népszerűek, mert tökéletesen vezetik a hőt. Szinte elpusztíthatatlanok, és idővel sötétebbek lesznek. Ez azonban nem baj, mivel ezáltal javul a tapadásgátló tulajdonságuk és a bennük készült ételek is finomabbak lesznek. Az acél serpenyőket gyakran használják steakek, húsok és zöldségek sütéséhez. Érdekes az így kapott ételek kissé nyersebb íze, amely a grillezett ételekre emlékeztet.

  • Titán serpenyők - A titán nagyon kemény, tartós és tapadásmentes anyag. A titán serpenyőkben fém eszközöket is használhatsz, túlélik, ha leesnek a földre és ellenállnak az intenzív száraz hevítésnek. Kiváló például steakekhez. Könnyen tisztítható. A nagyszerű tulajdonságok a magas vételárban is megmutatkoznak.

  • Réz serpenyők - a réz nemcsak a luxus szimbóluma, hanem nagyszerű hővezető is. Ezért a réz serpenyők villámgyorsan reagálnak az égő vagy a főzőzóna teljesítményének változásaira, és a bennük történő főzés gyors és gazdaságos. A rézből készült serpenyők rendelkezhetnek alumínium belső réteggel, de a rozsdamentes acél jobb minőségű.

Forma

  • Kerek aljú serpenyők - a serpenyők leggyakoribb formája. Jól lehet benne keverni az ételt és könnyen tárolhatók.

  • Különleges alakú serpenyők - a serpenyőknek is lehet több részre osztott alja, amelyekben egyszerre készíthető hús, zöldség, hal és más étel. Időt takaríthatsz meg és kevesebb edényre lesz szükséged. Vannak olyan téglalap alakú serpenyők is, amelyek mindkét oldalán fogantyúval rendelkeznek és sütőben történő sütéshez is alkalmasak. Ezekbe nagy halakat is könnyedén beletehetsz.

Fedő

Ha teheted, mindig vegyél fedőt is a serpenyő mellé. Energiát takarít meg, mert a hő alatta marad. És nem kell letakarítani az olaj- vagy szószcseppeket a tűzhelyről és a csempéről. Ha a fedő rozsdamentes acélból készült fogantyúval rendelkezik, akkor be tudod tenni a sütőbe.

    Hőálló fogantyú

    Ha a serpenyő hőálló fogantyúval rendelkezik, akkor sütéshez biztonságosan beteheted a sütőbe anélkül, hogy a fogantyú megolvadna. Ez akkor hasznos, ha szószos tésztát készítünk, amelyet aztán közvetlenül a sütőben meg is süthetünk.

      Hagyományos serpenyők

      Hagyományos serpenyők

      • Univerzális felhasználás
      • Különböző anyagok és méretek közül választhatsz
      • Javasoljuk, hogy fedőt is vegyél hozzá

      Ebbe a kategóriába univerzális és mélyebb serpenyők tartoznak, amelyek különféle ételek készítéséhez alkalmasak. Úgy tervezték ezeket, hogy hússzeleteket is süthetsz, szószokat is főzhetsz, vagy húst és zöldséget is párolhatsz bennük. Különböző anyagokból készülhetnek, és többféle méret közül választhatsz. Gyakran fedő is tartozik hozzájuk.

      Előnyök
      • Többféle étel készítéséhez alkalmasak
      • Elég mélyek, így szószok főzéséhez is alkalmasak
        WOK serpenyők

        WOK serpenyők

        • Ételek pirításához, sütéshez és főzéshez tervezték
        • Üreges az alja
        • Javasoljuk, hogy pároláshoz vegyél fedőt is hozzá
        • A legjobb WOK serpenyők acélból vagy öntöttvasból készülnek

        A WOK serpenyők üst alakúak, ezért kisebb az alsó átmérőjük. A cél nem csak a serpenyő aljának, hanem a falának a felmelegítése is. Az ázsiai ételeket leggyakrabban WOK serpenyőkben készítik, legyen szó grillezett friss zöldségekről, fűszeres húsdarabokról, tofuról vagy különféle szószokról. A speciális, kettő vagy három lánggal rendelkező WOK gázégők a legalkalmasabbak az ilyen típusú serpenyőkhöz.

        Előnyök
        • Ideális ázsiai ételek főzéséhez
        • Egyszerre több személyre készíthetsz benne ételt
          Grill serpenyők

          Grill serpenyők

          • Steakek és grillezett zöldségek készítéséhez
          • Masszív és nehéz serpenyők
          • Nem olyan könnyű velük dolgozni, mint a tapadásmentes serpenyőkkel
          • A legjobb minőségű acélból, azaz vasötvözetből készülnek

          A minőségi grill serpenyők masszívak, nehezek és vasból készülnek, hogy hosszú ideig tartsák a hőt, és egyenletesen oszlassák el azt az alján. Steak serpenyőknek is hívják őket, de nemcsak steakeket készíthetsz bennük, hanem grillezett zöldségeket, ropogós sajtokat és egyéb ételeket is. A felületük bordázott és gyakran négyzet alakúak, hogy minél több húsdarab férjen el rajtuk.

          Előnyök
          • Ideális steak készítéséhez
          • Több darab húst is készíthetsz bennük egyszerre
            Palacsintasütők

            Palacsintasütők

            • Palacsintasütéshez vagy tócsni sütéséhez alkalmasak

            A palacsintasütőknek alacsony a pereme és lapos az alja, így a palacsintát kényelmesen lehet forgatni bennük. Könnyűek és tapadásmentes felületűek. A palacsintasütőben nem csak palacsintát, amerikai palacsintát, hanem tócsnit, omlettet vagy krumplis lángost is készíthetsz.

            Előnyök
            • Palacsinta vagy tócsni készítéséhez alkalmas
            • Nagyon alacsony a pereme
            • A fogantyú úgy van kialakítva, hogy könnyen lehessen emelgetni a palacsintasütőt
              Tarkedlisütők

              Tarkedlisütők

              • Tarkedli, tócsni vagy tükörtojás készítéséhez
              • Négy-, öt- vagy hétlyukú tarkedlisütők léteznek

              A tarkedlisütő alja több részre oszlik, amelyekbe egyenletesen lehet adagolni a tésztát tarkedli, tócsni vagy tükörtojás sütéséhez. Hétlyukú serpenyőt is vásárolhatsz, így könnyen elkészítheted az ételt az egész család számára. Javasoljuk, hogy tapadásmentes felületű tarkedlisütőt válassz, amelyet könnyű karbantartani és könnyebb benne főzni is.

              Előnyök és hátrányok
              • A serpenyő alja a kívánt formákra van osztva
              • Ergonomikus fogantyú a könnyű használat érdekében
              • Kényelmesen és egyenletesen adagolható a tészta
                Elektromos serpenyők

                Elektromos serpenyők

                • Tűzhely vagy sütő nélküli főzéshez
                • Alkalmas olyan konyhákba, amelyekben nincs sütő, illetve lakóautóba és lakókocsiba
                • Termosztáttal rendelkezik a könnyű hőmérséklet-szabályozás érdekében

                A különálló elektromos serpenyők tökéletesek a hagyományos értelemben vett sütéshez, grillezéshez, pároláshoz és főzéshez, de csőben sütéshez és sütemények sütéséhez is. Ezért nagyon népszerű azon szakácsok körében, akiknek nincs lehetőségük hagyományos sütőben sütni a konyhájukban, vagy azok körében, akik lakókocsival vagy lakóautóval járják a világot.

                Előnyök
                • Minden típusú étel készíthető benne
                • Könnyen karbantartható
                • A hagyományos remoska alternatívája
                  Serpenyőkészletek

                  Serpenyőkészletek

                  • Alkalmasak egy személy és nagycsaládok számára is
                  • Néhány készletben hagyományos és grill serpenyők is helyet kaptak

                  Hosszú távon mindenképpen érdemes egy egész serpenyőkészletet vásárolni. Nemcsak azért, mert mindig kéznél lesz a szükséges méretű serpenyő, hanem azért is, mert az egész készlet olcsóbban jön ki, mintha minden egyes serpenyőt külön vásárolnál meg.

                  Előnyök
                  • A serpenyőkészletek költséghatékonyabbak
                  • Alkalmasak egy adag, de akár egy ünnepi lakoma elkészítéséhez is
                  • A levehető fogantyúval ellátott készletek helyet takarítanak meg és növelik az edények felhasználási körét (sütőhöz is alkalmasak)

                    Tippek a serpenyőben történő főzéshez

                    1. Mindig tiszta serpenyőben kezdj főzni, a szennyeződések nemcsak az ételt rontják el, hanem az edény felületének élettartamát is lerövidítik
                    2. Ne főzz olyan égőn, amely nagyobb, mint a serpenyő alja. A láng túlnyúlna a serpenyő aljának a szélén, ami károsíthatja az edényt
                    3. Főzés után hagyd kihűlni a forró serpenyőt, mielőtt elmosogatnád
                    4. A serpenyő legérzékenyebb része az alja. Tárolás közben úgy védheted, ha pamut konyharuhát teszel az edények közé

                    Gyakran feltett kérdések a serpenyő kiválasztásakor

                    Hogyan kell ápolni a serpenyőket?

                    Megfelelő ápolással több évvel meghosszabbíthatod az edények élettartamát.

                    Kerámia serpenyők

                    • Soha ne használd a kerámia serpenyőket maximális lángon/hőfokon
                    • Nem ajánlott mosogatógépbe tenni, mert a vékony kerámiaréteg gyorsan elveszíti tulajdonságait

                    Öntöttvas serpenyők

                      Az öntöttvas serpenyők tartósak, de csak vízzel és puha kefével vagy konyharuhával tisztítsd őket.
                    • Ne mosd őket mosogatógépben, mert a nedves környezet és a tisztítószerek együttesen a serpenyő rozsdásodásához vezethetnek
                    • A rozsdát növényi olajjal és sóval távolítsd el

                    Teflonos serpenyők

                    • A teflonos felületű serpenyőknél a legjobb teflonos vagy fából készült keverőeszközöket használni. Ne használj fém eszközöket, mert azok megkarcolhatják a teflont
                    • Ne hevítsd túl a teflonos serpenyőket, ez is károsítja a felületet
                    • A sértetlen felületre nem éghet oda semmi, de ha valami mégis letapad, tisztításhoz használj finomabb papírtörlőt vagy mosogatószivacsot.
                    • Ne tedd a teflonos serpenyőket mosogatógépbe, ez károsítja a felületet és lerövidíti a serpenyő élettartamát.

                    Alumínium serpenyők

                    • Ne tisztítsd az alumínium serpenyőket szódával, hogy elkerüld a feketedést
                    • Dörzsöld be a megfeketedett serpenyőt 1:1 arányban alkohollal kevert olajjal
                    • Tej forralása a serpenyőben az első főzés előtt segíthet megelőzni a feketedést

                    Rozsdamentes acél serpenyők

                    • A foltos elszíneződés elkerülése érdekében ne hevítsd túl a rozsdamentes acél serpenyőket
                    • Zsiradék nélkül melegítsd fel a serpenyőt, azt csak a felhevített serpenyőbe tedd
                    • A szivárványszínű, elszíneződött foltok, amelyek idővel megjelenhetnek rajtuk, nem rontják a serpenyők funkcionalitását, és nem is károsak az egészségre. De ha nem tetszik, ecettel vagy citromlével eltávolíthatod ezeket
                    • Óvatosan mosogasd a serpenyőket, különben a felület megsérülhet, ami csökkenti a tapadást
                    • Ne dörzsöld fém dörzsivel az odaégett ételt, hanem önts bele sütőporos vizet, majd ezt lassan főzd. A letapadt étel lassan fellazul
                    • A rozsdamentes acél serpenyők mosogatógépben moshatók

                    Acél serpenyők

                      Mosogatás után alaposan töröld szárazra, hogy ne rozsdásodjon.

                    Titán serpenyők

                      A titán serpenyők mosogatógépben moshatók, de a víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 60 °C-ot, és csak kímélő mosószert használj.

                    Réz serpenyők

                      A réz serpenyők nem moshatók mosogatógépben, mivel a kémiai tisztítószerek károsíthatják azokat.
                    • Ha azt szeretnéd, hogy ragyogjanak, minden használat után fényesítsd ki egy speciális réztisztítóval. Ha nem zavar a patina, elég csak időnként

                    Tanácsos a serpenyőt a sütőbe tenni?

                    Csak akkor, ha hőálló vagy levehető fogantyúval rendelkezik.

                    Tanácsos a serpenyőt mosogatógépbe tenni?

                    A serpenyőt mindig jobb kézzel mosogatni, mert kíméletesebb. A mosogatógépben történő rendszeres mosogatás, különösen az öblítés, károsítja a serpenyő vékony tapadásmentes rétegét. Idővel fokozatosan elveszíti tapadásmentességét.

                    Minden serpenyő használható az összes főzőlap- és tűzhelytípuson?

                    Általában az összes serpenyő alkalmas bármilyen gáz- vagy elektromos tűzhelyhez vagy kerámia főzőlaphoz. Ha azonban indukciós főzőlapod van, akkor a serpenyő aljának ferromágneses anyagból kell készülnie, vagyis rozsdamentes acélból, öntöttvasból, zománcozott fémből stb. Ellenkező esetben a serpenyőt nem fogod tudni használni.

                    A serpenyőket a gáztűzhelyeknél csak az égő mérete, az elektromos tűzhelyeknél pedig a főzőzóna mérete korlátozza. Ha túl kicsi a serpenyő és nagy az égő vagy főzőzóna, az energiapazarlás, és fordítva, a túl nagy serpenyővel történő főzés egy kis égőn nem lesz hatékony.


                    Tipp: Mágnes segítségével ellenőrizheted, hogy a serpenyő alkalmas-e az indukciós főzőlaphoz. Ha szilárdan rátapad a serpenyő aljára, akkor valószínűleg nem lesz gondja az indukciós főzőlappal.

                    A fedők több azonos méretű edényre is illeszkednek?

                    Igen, mert a fedők mérete standardizált. Ezért minden azonos méretű és alakú edényre illeszkedniük kell.

                    Nem tudod, mit válassz? A serpenyőtesztekből megtudhatod, melyik termék nem okoz csalódást

                    A megfelelő serpenyő kiválasztása nem biztos, hogy elsőre könnyű. A serpenyők kínálata valóban széles. Ha nem szeretnél olyan termékbe fektetni, amely nem felel meg az elvárásaidnak, javasoljuk, hogy minél több független serpenyőtesztet nézz végig. A tesztekből megtudhatod az egyes modellek és márkák előnyeit és hátrányait. Általában részletesen megismerheted a serpenyők jellemzőit és megtudhatod a hozzávetőleges árukat is. Jó ötlet lehet megnézni, más felhasználók hogyan értékelték a serpenyőket, akik megosztották személyes, gyakorlati tapasztalataikat.

                    Hogyan készítsünk lédús marha steaket serpenyőben

                    A csodálatosan lédús és puha steak elkészítése egyáltalán nem könnyű. Te is szeretnél ilyen ínyencséget enni? Kövesd az alábbi lépéseket:

                    1. Vágd a húst 2-3 cm-es szeletekre. Vigyázz, a szeleteket egyenletesen kell levágni. Nem lehet az egyik fele vékonyabb, a másik pedig vastagabb. Ne mosd le a marhahúst. Felszívja a vizet, és nehezen fogsz tudni vele dolgozni. Csak töröld szárazra
                    2. Sütés előtt ne fűszerezd a steaket, csak olajozd meg mindkét oldalát
                    3. Gyújts alá a serpenyőnek. A serpenyő akkor áll készen, amikor füstölni kezd. Soha ne tegyél olajat közvetlenül a serpenyőbe!
                    4. Tedd a steaket a serpenyőbe, és 3 percig süsd mindkét oldalát
                    5. Ízlés szerint tegyél vajat és fűszernövényeket a steakre. Húzd le a tűzhelyről és fedd le fedővel vagy egy másik serpenyővel. Hagyd állni 10 percig
                    6. Ezután sózd és borsozd a steak mindkét oldalát

                    Hogyan lehet pizzát sütni serpenyőben

                    Ez a zseniális recept megérdemli az elismerést, és a serpenyő nagy szerepet játszik benne.

                    Hozzávalók:

                    • 4 evőkanál tejföl
                    • 4 evőkanál majonéz
                    • 2 tojás
                    • 9 evőkanál liszt

                    Az elkészítés módja

                    1. Keverjük össze az összes hozzávalót alaposan
                    2. Öntsük a tésztát egy serpenyőbe
                    3. Tedd a tetejére kedvenc összetevőidet (sajt, szalámi, zöldségek, gombák stb.)
                    4. Letakarva lassú tűzön kb. 12 percig sütjük
                    5. Kész, tálalhatod

                    Hogyan készítsünk pattogatott kukoricát serpenyőben

                    A házi készítésű popcorn elkészítése nem nagy tudomány. Nem kell mikrohullámú sütőhöz alkalmas pattogatott kukoricát vásárolni, amely tele van sóval és fűszerekkel. A házi készítésű pattogatott kukoricához az alábbiakra lesz szükséged:

                    Hozzávalók:

                    • 100 g pattogatni való kukorica
                    • 1 evőkanál olaj
                    • 1 teáskanál vaj

                    Az elkészítése nagyon egyszerű. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat és a vajat. Öntsük a kukoricát a serpenyőbe. Tegyük rá a fedőt, és időnként rázogassuk meg a serpenyő tartalmát, hogy minden szem kipattogjon. Ha 5 másodpercig nem hallasz durranást, zárd el a serpenyőt. Szórjunk a forró pattogatott kukoricára sót és már ropogtathatod is!

                    Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

                    Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

                    További információ
                    Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
                    P-DC1-WEB20