Oldal frissítése

Milyen ruhagőzölőt vegyek?

Tökéletes megjelenésű ruhák egy pillanat alatt, erőfeszítés nélkül. Ez az egyik oka annak, hogy a ruhagőzölők egyre népszerűbbek. Számtalan modellt találhatsz a kínálatban, és nem könnyű olyan gőzölőt választani, amely pontosan megfelel az igényeidnek. Ezért állítottuk össze ezt az útmutatót, amely bemutatja a különbségeket, és tanácsot ad, melyik ruhagőzölőt válaszd.

Milyen ruhagőzölőt vegyek?

Mielőtt ruhagőzölőt választanál, válaszolj a következő kérdésekre:

 1. A ruhagőzölőt csak egyes ruhadarabok gyors vasalásához szeretnéd használni, vagy teljesen ki szeretnéd váltani vele a vasalót?

 2. Finom anyagokat fogsz gőzölni, vagy azt szeretnéd, hogy a gőzölő még az erősebb szövetekkel is megbirkózzon?

 3. Otthoni használatra szánt gőzölőt szeretnél, vagy olyat keresel, amely könnyedén formába hozza a ruháidat menet közben?

Mire kell figyelni a ruhagőzölő kiválasztásakor?

Teljesítmény

Minél nagyobb a teljesítmény, annál jobban képes a gőzölő bármilyen anyagot kezelni. Általában három képzeletbeli csoportba oszthatjuk a ruhagőzölőket a teljesítmény alapján:

Az 1200–1400 W teljesítmény ideális kényes anyagokhoz és ruházathoz.

Az 1600 W körüli teljesítmény már elég erős az összes szabványos textiltípushoz.

A 2000 W körüli teljesítmény még a legdurvább anyagokat is képes kezelni, és egy ilyen teljesítményű gőzölővel egyszerre több szövetréteget is lehet vasalni.

Gőzkimenet

A gőzkimenet vagy gőzkibocsátás azt mutatja meg, hogy mennyi gőzt bocsát ki folyamatosan a ruhagőzölő. Minél nagyobb mennyiségben állít elő folyamatosan gőzt, annál gyorsabban és könnyebben vasalhatsz vele.

A kézi gőzölőknél 20-30 g/perc állandó gőzkibocsátással találkozhatunk. Az állványos gőzölők gőzkibocsátása 30-45 g/perc.

A víztartály mérete

Minél nagyobb a víztartály, annál hosszabb ideig működik a készülék egy utántöltéssel. Vegyünk egy példát, egy 200 ml-es űrtartalmú tartállyal rendelkező kézi gőzölő körülbelül 10 percig fog működni, a 250 ml-es űrtartalom 15-18 percig elegendő. Természetesen a gőzölő teljesítménye is szerepet játszik, mert nagyobb teljesítménynél gyorsabban, alacsonyabbnál lassabban fogyasztja a vizet.

A szabadon álló gőzölőknél lényegesen nagyobb víztartályra van szükség, mivel több ruha vasalására használjuk. A tartály űrtartalma akár 2,5 l is lehet, ez akár 90 perc gőzölést is lehetővé tesz. Az egyszerű kezelés érdekében ellenőrizd, hogy a tartály kivehető-e.


TIPP: A piacon olyan kézi gőzölők is kaphatók, amelyek az adapternek köszönhetően lehetővé teszik, hogy a víztartály helyett a saját pet palackodat csavard be. Ez egy praktikus lehetőség, amelyet különösen út közben fogsz tudni kihasználni.

A ruhagőzölő tömege

A kézi gőzölők tömege nagyon alacsony, körülbelül 1 kg, bár vannak robusztusabb, 2 kg tömegű modellek is. A tömegük valamelyest nő a víz hozzáadása után. Természetesen minél kisebb a tömege, annál könnyebben kezelhető a gőzölő, de figyelj a megfelelő teljesítményre.

Az állványos gőzölőknél nem kell figyelni a tömegre, mert külön víztartályuk van. A lakásban könnyebben tudod mozgatni, ha az állvány kerekeken áll.

A kábel hossza

Bár néha feledésbe merül, a kábel hossza is nagyon fontos paraméter. A ruhagőzölő kábelének elég hosszúnak kell lennie, különösen, ha függönyök és sötétítőfüggönyök kisimítására vagy a különféle burkolatok megjelenésének javítására szeretnéd használni. A tápkábel hossza 1,9-3 méter lehet.

A ruhagőzölők hasznos funkciói és kiegészítői

Anti Calc funkció

Ez egy olyan technológia, amely véd a vízkőlerakódás ellen. Állandó és hatékony gőzölést garantál még több éves használat után is. Ha nem desztillált vizet használsz, akkor mindenképpen érdemes egy vízkőmentesítő funkcióval rendelkező gőzölőt venni.

Automatikus tisztítás funkció

A megfelelő gomb megnyomása után a gőzölő megtisztítja magát, ami meghosszabbítja az élettartamát.

Függőleges és vízszintes gőzölés

A függőleges és vízszintes gőzölés funkció lehetővé teszi a függőleges és vízszintes helyzetben történő gőzölést is. A nehezebben hozzáférhető helyeket, például a gallérokat vagy a mandzsettákat, jobb, ha sík, vízszintes felületen igazítjuk ki.

Gőzszabályozás funkció

Az egyes anyagoknak a legjobb megjelenés érdekében különböző mennyiségű gőzre van szükségük. A gőzszabályozás funkció a különböző gőzintenzitások beállítását teszi lehetővé – gyengébb gőzáram a vékonyabb szövetekhez és erősebb gőzáram a durvább anyagok és kabátok felfrissítéséhez. Ez a funkció leginkább az állványos ruhagőzölőkre jellemző, de a kézi gőzölők drágább modelljeinél is találkozhatunk vele.

Automatikus kikapcsolás

Az automatikus kikapcsolás funkció biztosítja, hogy a készülék néhány perc inaktivitás után magától kikapcsoljon.

Illat hozzáadásának lehetősége

Néhány állványos ruhagőzölőn ún. illatanyagtartó is található, amelybe csepegtethetsz néhány cseppet kedvenc illóolajodból és úgy illatosíthatod az anyagot, hogy sem a készüléket, sem az anyagot nem veszélyezteted vele.

Praktikus kiegészítők és kefék

A gőzölőkhöz érdekes és praktikus kiegészítők is tartoznak, mint például kefe a szösz és az apróbb szennyeződések eltávolításához, vagy a vastagabb anyagokhoz és gyűrődésekhez alkalmas feltét.


TIPP: Ha háziállatod szőre rátapad a ruhádra, használj kefével ellátott gőzölőt a kisebb szennyeződések eltávolításához, hogy gyorsan és egyszerűen megszabadulj tőlük.

Kézi ruhagőzölők

 • Kompakt, könnyű és könnyen tárolható
 • A ruha gyors kiigazítása közvetlenül az akasztón
 • Ideális utazáshoz

A kézi gőzölőknek mindenki hasznát veheti, aki gyorsan és alaposan szeretné a ruháit kivasalni, legyen szó ruháról, blúzról vagy öltönyről. Ugyancsak hasznos segítség út közben is, amikor a ruhádat formába kell hozni, miután kivetted a bőröndből. A ruhagőzölő egy pillanat alatt kivasalja a gyűrött ruhákat, eltávolítja a kellemetlen szagokat is, és friss megjelenést kölcsönöz az anyagnak. Az 1200 W teljesítményű kézi gőzölők kiválóan alkalmazhatók finom textíliákhoz, de durvább szövetekhez már nem biztos, hogy elegendő erővel rendelkeznek. Míg a nagyobb teljesítményűek már képesek kezelni az összes szabványos anyagtípust. A kézi gőzölők ára 10 000 és 60 000 forint között mozog.

Előnyök és hátrányok
 • Vasalás közvetlenül az akasztón
 • A gyűrődések egyszerűen eltávolíthatók
 • Finom szövetek egyszerű kezelése
 • Felfrissíti a ruhát és eltávolítja a kellemetlen szagokat
 • Bármikor, bárhol használható
 • Kisebb teljesítmény gyengébb gőzkibocsátással
 • A kisebb víztartály egyszerre 1-3 ruhadarab vasalását teszi lehetővé

Állványos ruhagőzölők

 • Gyors és hatékony vasalás függőleges helyzetben
 • Nagyobb mennyiségű ruhához alkalmas
 • Több réteg vasalását teszi lehetővé egyszerre

A ruhagőzölő lényegében egy beépített gőzfejlesztővel ellátott fogas. Néhány modellt vasalódeszkával is felszereltek, amely támasztékot biztosít a vasaláshoz. A nagy teljesítmény és az erős gőzkibocsátás lehetővé teszi az összes textília gyors és hatékony vasalását a selyemtől a lakástextíliáig. Néhány mozdulattal tökéletesen kivasalhatsz mindenféle ruházatot, és gyorsan elbánik a legmakacsabb gyűrődésekkel is. A víztartály nagy mérete ellenére ezek a készülékek gyorsan, 1 percen belül üzemkészek. Megkönnyíti a lakásban történő mozgatásukat, ha kerekeken állnak. Az áruk körülbelül 40 000 és 300 000 forint között mozog.

Előnyök és hátrányok
 • Nagyobb teljesítmény és erősebb gőzkibocsátás
 • Alkalmas finom anyagokhoz és lakástextíliákhoz is
 • A gyűrődések gyors és egyszerű eltávolítása
 • Egyszerre nagy mennyiségű ruhanemű vasalását teszi lehetővé
 • Megszabadítja a ruhákat a kellemetlen szagoktól, felfrissíti és fertőtleníti azokat
 • Különböző gőzintenzitások beállításának lehetősége
 • Magasabb vételár
 • Több helyre van szüksége

Milyen ruhagőzölőt vegyek - Gyakran ismételt kérdések

Milyen előnyei vannak a ruhagőzölőnek a gőzölős vasalóval és a gőzfejlesztővel szemben?

 • A ruhagőzölővel történő vasaláshoz nincs szükség vasalódeszkára.
 • Az elérhetetlen és problémás gyűrődések könnyen kisimíthatók.
 • A ruhagőzölő játszi könnyedséggel képes kezelni az öltönyöket, ruhákat, blúzokat.
 • A gőzölők ideálisak olyan ruhákhoz, amelyeket nehéz vasalni - fodros, csipkés, redős.
 • Ezek a készülékek, az adott modelltől függően, 30-60 másodpercen belül használatra készek.
 • A kézi gőzölővel könnyedén és gyorsan tökéletesítheted a ruhád megjelenését útközben is.
 • Az erőteljes gőzáram eltávolítja a cigaretta, az étel szagát és a testszagot is.
 • Egyes gőzölők lehetővé teszik, hogy illatesszenciát tölts a tartályba, így ruháid kedvenc illatodba burkolózhatnak.
 • A speciális feltétek és kefék segítségével eltávolíthatod a textíliákról az apró szennyeződéseket és szöszöket.

A kézi gőzölők alkalmasak a télikabát kezelésére is?

Egyes kézi gőzölők lehetővé teszik a kabátok és télikabátok kezelését is, amelyeket egyébként csak vegytisztítással lehet tisztítani. Egy speciális kefével rendelkeznek, amelyet kifejezetten ezekhez az anyagokhoz terveztek. Ennek köszönhetően a gőz jobban behatol a durva szálak mélyébe, és nemcsak kisimítja és felfrissíti a kabátot, hanem megszabadítja a kisebb szennyeződésektől, szöszöktől és állatszőrtől is.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10