Oldal frissítése

Hogyan válasszunk kézi porszívót?

Frissítve

A kézi porszívók a kisebb szennyeződések gyors tisztítását és feltakarítását teszik lehetővé. A kézi porszívó praktikus otthoni segítőtárs lehet, amely mindig kéznél van. Manapság kézi porszívók rendkívül széles kínálatából választhatunk, és nem könnyű megtalálni a megfelelőt. Útmutatónk tanácsot ad, hogyan válassz olyan kézi porszívót, amely pontosan megfelel az igényeidnek.

Hogyan válasszunk kézi porszívót

Tippek a kézi porszívó kiválasztásához

 1. Nézzük, milyen típusú tisztításhoz és takarításhoz használható a kézi porszívó. Egyeseknek elegendő a száraz porszívózás a száraz szennyeződések azonnali tisztításához, de a nedves porszívózás mindenképpen hasznos funkció lehet a konyhában.

 2. Vezeték nélküli akkumulátoros kézi porszívó kiválasztásakor ügyelj a töltési idő és az üzemidő arányára.

 3. Ha azt szeretnéd, hogy a kézi porszívó valóban mindig kéznél legyen, akkor számodra a falra akasztható töltőállomás praktikusabb lesz.

 4. Ha olyan kézi porszívót keresel, amelyet autód tisztításához is használhatsz, győződj meg róla, hogy rendelkezik 12 V-os adapterrel a gyújtáshoz való csatlakozáshoz.

Fontos paraméterek a kézi porszívó kiválasztásához

Tápellátás

Az áramellátás módja szerint kétfajta kézi porszívót különböztetünk meg.

 • Kábeles kézi porszívók

Ezek a kábeles, hálózatról táplált kézi porszívók. A kábeles kézi porszívók nagy előnye, hogy nem korlátozza őket az akkumulátor kapacitása és teljesítménye. Másik előnyük a vezeték nélküli kézi porszívókkal szembeni nagyobb szívóteljesítmény. Itt azonban ki kell emelni, hogy néhány drágább akkumulátoros modell szívóereje sikeresen vetekszik a kábeles porszívók teljesítményével.

A kábeles kézi porszívó akkor is hasznos lehet, ha kézi autóporszívóként szeretnéd használni a készüléket. A piacon találni olyan kézi porszívókat is, amelyeket kimondottan az autó tisztítására terveztek, s amelyek hosszú résszívóval vannak felszerelve, amellyel könnyedén bejuthatsz az ülések közötti nehezen tisztítható helyekre. Az ilyen autós porszívónak 12 V-os adapterrel kell rendelkeznie az autó gyújtásához való csatlakozáshoz.


TIPP: Bármilyen okból is döntesz kábeles kézi porszívó mellett, győződj meg róla, hogy a vezeték hossza megfelel az igényeidnek.

 • Akkumulátoros kézi porszívók

A vezeték nélküli akkumulátoros kézi porszívók jelentős túlsúlyban vannak a piacon. Könnyű hordozhatóságuk vitathatatlan és alapvető előny a kábeles kézi porszívókkal szemben. Használatukkor nem korlátoz kábel, így bárhol használhatod őket, ahol csak szükséged van rájuk.

Az akkumulátor típusa és kapacitása fontos a vezeték nélküli akkumulátoros kézi porszívók esetén, mivel nagy hatással van az eszköz egyetlen töltéssel rendelkezésre álló üzemidejére és általános teljesítményére.

Az akkumulátor típusa

Az akkumulátoros kézi porszívók Ni-Mh vagy Li-ion akkumulátorokkal vannak felszerelve.

 • A Ni-Mh akkumulátorok némileg elavultak, és az olcsóbb kézi porszívók esetén használatosak. Az ún. „Memória effektustól” szenvednek, azaz ha feltöltik őket, mielőtt 100% -osan lemerülnének, akkor csökken a kapacitásuk.

 • A Li-ion akkumulátorok modernebb technológiát képviselnek, és a leggyakrabban őket használják. A Li-ion akkumulátorok esetében fontos, hogy az akkumulátor ne merüljön le teljesen, mert úgy csökken az élettartama. Az élettartamuk általában 350-500 töltési ciklus körül mozog, amely után ajánlott kicserélni az akkumulátort.

Akkumulátor kapacitás

Az akkumulátor kapacitás a kézi porszívó teljesítményét tükrözi, ugyanakkor jelentősen befolyásolja az akkumulátor egy töltéssel elérhető üzemidejét.

Az akkumulátor kapacitását jól jelzi a töltés ideje és az üzemidő aránya aránya. Minél alacsonyabb a töltésenkénti üzemidő és a töltési idő aránya, annál nagyobb az akkumulátor kapacitása .

Üzemidő és töltési idő

 • Az üzemidő modellenként változik. 9 percnél kezdődik, de ha hosszabb ideig is szeretnéd használni a kézi porszívót, akkor olyan modellek között is válogathatsz, amelyek egyetlen töltéssel 20-30 perc üzemidőt is képesek biztosítani.

 • A töltési idő is rendkívül változó, 16 perc és 23 óra között mozog.


TIPP: Ne feledd, hogy minél alacsonyabb az üzemidő és a töltési idő aránya, annál nagyobb az akkumulátor kapacitása. A nagyobb akkumulátor kapacitás pedig a porszívó nagyobb teljesítményét biztosítja.

A kézi porszívó szívóteljesítménye és energiafogyasztása

A szívóteljesítményt nem szabad összekeverni a bemeneti teljesítménnyel. A kézi porszívóknál ez az érték általában 500 és 900 W között mozog, és azt jelzi, hogy a porszívó mennyi energiát vesz le a hálózatból. Ez a porszívó leglátványosabb értéke, de ne ez legyen a mérvadó adat a porszívó kiválasztásakor.

A szívóteljesítmény a porszívózás közben kifejtett szívóerőt és a levegő sebességét jelzi, és wattban is kifejezhető. A gyártók a szívóteljesítmény értékét nem mindig adják meg. A szívóteljesítmény erejét elsősorban a kiváló minőségű ciklon technológia, a szűrés, és az erőteljes akkumulátor összjátéka biztosítja. Az ár ennek megfelelő, mivel a nagy teljesítményű kézi porszívók általában a drágábbak.

Porszívózási módszerek

Minden kézi porszívóval lehetséges a száraz porszívózás, ahogyan azt megszoktuk. De a kínálatban találhatók nedves porszívózásra alkalmas kézi porszívók is.

 • Kézi porszívók száraz porszívózáshoz

A csak száraz porszívózásra alkalmas kézi porszívó csak száraz felületekről képes felszívni a szennyeződéseket. Ellenkező esetben károsodhat.

 • Kézi porszívók száraz és nedves porszívózáshoz

A nedves porszívózásra is alkalmas kézi porszívók egyenletes nedves felületek porszívózását is lehetővé teszik a készülék belső részeinek károsodása nélkül. Használhatók például padlóra ömlött víz vagy tea feltakarítására. Ezek a modellek drágábbak, de lényegesen sokoldalúbbak.

Szűrés

Mint minden porszívónál, a kézi porszívóknál is fontos a szűrés, és különösen az allergiásoknak fontos figyelniük erre a paraméterre. A szűréstől és a szűrők minőségétől függ, hogy mennyire tiszta a porszívó által kifújt levegő.

A kézi porszívókat bemeneti szűrővel látják el, amely elsősorban a motort védi az eltömődéstől, illetve kimeneti szűrővel, amely közvetlenül befolyásolja a kibocsátott levegő tisztaságát. Leggyakrabban kétféle kimeneti szűrőt használnak.

 • A mikroszűrők szövetből vagy habból készülnek. Vízhatlanságuk nem 100%, és olcsóbb porszívó modelleknél találkozhatsz velük.

 • A HEPA szűrők a leggyakrabban használt és a leghatékonyabb típusú szűrők. A HEPA szűrőknek különböző hatékonysági szintjük lehet, amely számokban van kifejezve. Minél magasabb ez az érték, annál nagyobb a szűrési hatékonyság. Korábban a porszívók csak a HEPA megjelölést használták 10–13-as számértékkel. Ma az új szűrők besorolása szerint a megjelölésük EPA 10 – EPA 12 és HEPA H13, amely a porszemcsék akár 99,95% -át is kiszűri. Ha családjában van allergiás beteg, mindenképpen HEPA szűrővel ellátott készüléket válassz.


Megjegyzés: A szűrőket rendszeresen ellenőrizni kell és tisztán tartani. A kézi porszívók karbantartását megkönnyíti az ún. mosható szűrő, amely folyó víz alatt mosható. Az erősen eltömődött szűrőt azonnal ki kell cserélni. 

Zajszint

Annak ellenére, hogy a kézi porszívókat mindig csak rövid ideig használjuk, a zajszintjük befolyásolja a munkánk kényelmét. A leghalkabb kézi porszívók 66-70 dB zajt bocsátanak ki. A 70-78 dB közötti zajszint még a komfortzónába tartozik. Viszont a 78 dB-nél magasabb hangot kibocsátó kézi porszívók zajosnak számítanak.

A portartály térfogata

A kézi porszívók valójában miniatűr porzsák nélküli porszívók, ezért nem kell aggódnod a porzsákok vásárlása miatt. A kézi porszívók a szennyeződéseket egy portartályba gyűjtik, amely aztán könnyen kiüríthető.

Mivel a kézi porszívók kisméretű kompakt készülékek, a portartály térfogata sem lehet nagy. A kézi porszívóknál maximum 1 literes porzsákkal találkozhatsz. Normál igények esetén a portartály ideális mérete körülbelül 0,5 liter.

Kézi porszívó tömege

Minél nagyobb a kézi porszívó tömege, annál megerőltetőbb a használata, ezért érdemes figyelni erre a paraméterre is. Az ideális tömeg legfeljebb 1,5 kg, bár léteznek ennél nehezebb kézi porszívók is.

Tartozékok és felszerelések kézi porszívókhoz

Töltőállomás

A töltőállomás kérdése abból a szempontból fontos, hogy vagy olyan modellt választasz, amelyik helyet fog foglalni a lakásban valahol, vagy olyan típust, amely könnyedén a falra függeszthető, ahol a porszívó mindig kéznél lesz, de mégsem lesz útban.

Vezeték nélküli kézi porszívó kiválasztásakor ezért figyelj a töltőállomás méretére és alakjára, valamint elhelyezésének módjára. A helytakarékos felakasztható verziók igazán praktikusak.

Tartozékok

A különféle kiegészítők és tartozékok, amelyek a kézi porszívók felszerelésének részét képezik, nagyban megkönnyítik munkádat.

 • A gumis fej biztosan jól jön majd, ha nedves porszívózásra is alkalmas kézi porszívót választasz. A gumis fej tökéletesen szívja fel a folyadékokat.

 • A résszívó mindenképp jól jön majd a szűk és nehezen elérhető helyek tisztítására. Különösen a konyhában található sok ilyen terület. Egyes modellek kihúzható résszívóval rendelkeznek, amely közvetlenül a készülékbe van beépítve.

 • A kefés szívófej egy olyan tartozék, amely szőnyegek és hasonló felületek porszívózására alkalmas. Hasznos lesz haj vagy állatszőr felszívásához is.

 • A puhított kerekek lehetővé teszik, hogy a porszívót egy adott felületre helyezd, hogy használata még könnyebb legyen. A felület károsodásának elkerülése érdekében ezek a kerekek gyakran puhább anyagból készülnek.

A szívóerő megválasztása

Bizonyos kézi porszívó modellek kétféle szívóteljesítményt kínálnak, amelyek közül minden használatkor kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt.

Az akkumulátor állapotjelzője

A kézi porszívó LED-jelzői jelzik, ha az akkumulátor lemerült, és a töltési folyamatról is tájékoztatnak.

UV-C sterilizáló lámpa

Az UV-C sterilizáló lámpa a drágább kézi porszívók tartozéka, ezért ezek a modellek különösen alkalmasak allergiások számára. Az UVC-sugárzás megszabadít a textíliákban és matracokban tanyázó baktériumoktól és atkáktól.

Kézi porszívók

Akkumulátoros kézi porszívók

 • Kisméretű, mindig kéznél lévő kompakt porszívók
 • Kisebb területekre alkalmas
 • Hasznos gyors, azonnali háztartási szennyeződések tisztításához

A kézi porszívó ideális segítő a kisebb szennyeződések tisztításához. Mindig kéznél van, tömörségének és kis méreteinek köszönhetően könnyen kezelhető. Az akkumulátoros kézi porszívók könnyű hordozhatóságuknak köszönhetően a leggyakoribb modellek a piacon. A gyártók ezért nagyobb figyelmet fordítanak rájuk, és különböző innovatív tulajdonságokkal és funkciókkal szerelik fel őket. Mobilitásuk mellett az akkumulátoros porszívók egyik alapvető előnye a nedves porszívózás lehetősége is. De csak néhány modell rendelkezik ezzel a funkcióval, általában a drágább típusok. A nedves porszívózás funkció azonban jelentősen kibővíti a kézi porszívó használatának lehetőségeit otthonunkban.

Előnyök és hátrányok
 • Kicsi és kompakt
 • Alacsony tömeg
 • A kisebb szennyeződések könnyű és gyors eltávolítása
 • Könnyű kezelhetőség
 • Mindig kéznél van
 • Alacsonyabb szívóteljesítmény
 • Kisebb méretű portartály
 • Gyakori feltöltést igényel

Autós porszívók

 • Hasznos az egész jármű tisztításához
 • A nehezen elérhető helyek is tisztíthatók vele
 • Kisméretű, kompakt porszívó, melyet bárhová magaddal vihetsz

Az autóporszívó praktikus segítőtárs, amellyel mindig megoldhatod járműved tisztítását. Kompakt méreteinek köszönhetően nem sok helyet foglal az autóban, így mindig magaddal viheted. Könnyedén elbánik az összes száraz és nedves szennyeződéssel, és képességeit különösen a háziállatok tulajdonosai vagy a kisgyermekes családok fogják értékelni. A legtöbb elsősorban autótisztításra tervezett porszívó 12 V-os tápellátással rendelkezik, így kényelmesen tölthető az autóaljzatról. Ha számodra fontos, hogy járműved belső tere mindig tiszta legyen, akkor az autós porszívónak érdemes állandó helyet találnod a csomagtérben.

Előnyök és hátrányok
 • Kicsi és kompakt
 • Tápellátás az autó aljzatából
 • Száraz és nedves szennyeződések eltávolítása
 • Tartozékok a kevésbé hozzáférhető helyek porszívózásához
 • Alacsonyabb szívóteljesítmény
 • Kisebb portartály térfogat
 • Töltéskor az autó akkumulátorából fogyaszt energiát

Kézi ablakporszívók

 • Gumis fejek az ablakfelületek mosásához
 • Sima felületek mosására alkalmas
 • Gyors és kényelmes tisztítás

A kézi ablaktisztító porszívó gumis fejek segítségével ablakok és más sima felületek gyors, egyszerű és hatékony tisztítását kínálja. Használható mind hagyományos ablakmosáshoz, mind egyéb sima felületek, például kirakatok, zuhanyzófülkék, asztalok vagy üvegajtók, és csempék tisztításához. A kézi ablaktisztító porszívó legfőbb előnye a piszkos víz elszívása a gumis fejek segítségével, majd a koszos víz gyűjtőedénybe űrítése, s egyúttal a megtisztított felület tisztára törlése. Ennek eredményeként nem fordulnak elő csúnya foltok, és az eredmény sugárzó tisztaság.

Előnyök és hátrányok
 • Könnyű tisztítás
 • Foltmentes ablakok
 • A vízcsorgás megszüntetése
 • Használható más felületeken is
 • Magasabb vételár
 • Korlátozott működés az akkumulátor kapacitásától függően

2 az 1-ben kézi porszívók

 • Kézi porszívó rúdporszívó részeként
 • Helyi szennyeződések gyors tisztítása
 • Használható otthon és autóban is

A 2 az 1-ben kézi porszívó, amely egy rúdporszívó részét alkotja, nagyon praktikus és hasznos eszköz. Használható akár az egész háztartás és a nehezen hozzáférhető helyek teljes tisztításához, illeti helyi szennyeződések tisztításához is, amikor egyszerűen csak előkaphatod anélkül, hogy elő kellene venned az egész rúdporszívót. Könnyű hordozhatósága és alacsony tömege miatt belső terek és otthonodon kívüli területek tisztítására is alkalmas, például jármű tisztításakor. Ezeknek az előnyöknek köszönhetően használhatják idősek vagy gyerekek is, akik szívesen segítenek a takarításban.

Előnyök és hátrányok
 • Rúdporszívó része
 • Könnyű és könnyen hordozható
 • Könnyű kezelhetőség
 • Könnyen vezérelhető
 • Mindig kéznél van
 • Korlátozott szívóerő
 • Gyakori töltés szükséges

Gyakran Ismételt Kérdések

Szükségük van-e karbantartásra a kézi porszívóknak?

Igen, a kézi porszívók egyszerű, de rendszeres karbantartást igényelnek. Ideális esetben minden porszívózás után ürítsd ki a portartályt. Ne feledd, hogy időről-időre alaposan meg kell mosni. Rendszeresen ellenőrizni kell a behelyezett porszűrőket is. Ha moshatóak, öblítsd le őket folyó víz alatt. Ha nem moshatók, alaposan rázd ki őket. Az eldugult szűrőt azonnal ki kell cserélni.

A kézi porszívó kínálhat-e többet a szennyeződések felszívásán kívül?

A minőségi kézi porszívó segít megszabadulni nemcsak a szennyeződésektől és a portól, de ha antibakteriális UVC lámpával rendelkezik, akkor a matracokból, párnákból vagy kárpitozott bútorokból is képes eltávolítani a baktériumokat és atkákat. Tehát egy nagy teljesítményű és ötletes kialakítású porszívó nemcsak felporszívózza, hanem UVC sugárzással el is pusztítja őket. A minőségi HEPA szűrő megakadályozza az allergének későbbi visszakerülését a helyiségbe.

Mi az a nedves porszívózás?

A nedves porszívózás azt jelenti, hogy kis mennyiségű folyadék kézi porszívóval is felszívható a készülék károsodása nélkül, mivel a porszívó belseje ennek megfelelő kialakítású. Tehát a konyhapultra ömlött folyadék kényelmesen feltakarítható nedves porszívózásra is alkalmas kézi porszívóval. Kérjük, vedd figyelembe, hogy a gyártónak a készülék használati útmutatójában kifejezetten meg kell jelölnie, hogy az adott kézi porszívó modell nedves porszívózás funkcióval is rendelkezik.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10