Oldal frissítése

Milyen hajformázót vegyek?

Aktualizálva

A hajsütővas és a hajszárító sok nő számára elengedhetetlen segédeszköz a mindennapos hajformázás során. A hajformázó ennek a két eszköznek az ügyes kombinációja, melynek köszönhetően könnyed frizurát készíthetünk pár pillanat alatt. Ha nem csak az ünnepélyes alkalmakkor szeretnél tökéletesen elkészített hajkoronát, hanem a mindennapok során is, a hajformázó ideális megoldás lehet számodra, mert a hajformázás folyamatát jelentős mértékben lerövidíti. A hajformázók kínálata rendkívül színes. Az alábbi sorokban azt taglaljuk, hogy milyen paraméterekre kell odafigyelned egy ilyen eszköz kiválasztása során. Elmagyarázzuk, mi a különbség a fix fejes és a forgófejes hajformázók között, emellett további hasznos tippekkel és trükkökkel is szolgálunk, amelyek segítenek olyan hajformázót választani, amely tökéletesen megfelel az igényeidnek.

Milyen hajformázót vegyek?

Néhány hasznos tipp a hajformázó kiválasztásához:

 1. Figyelj oda az alapvető paraméterekre. Elsősorban a fej anyagára, a fogyasztásra és a hőmérséklet szabályzására gondolunk.

 2. Megvásárlás előtt bizonyosodj meg róla, hogy számodra a forgófejes vagy a fix fejes hajformázó felel-e meg jobban.

 3. Ezen felül bizonyosodj meg arról, mi mindent tartalmaz a hajformázó csomagolása.

 4. Gondold át, mit vársz el pontosan a hajformázótól. Milyen gyakran szándékozod használni és mennyi időt szeretnél tölteni a hajad formázásával?

 5. A kiválasztás során vedd figyelembe a hajad típusát és hosszúságát.

 6. Ha biztos szeretnél lenni abban, hogy a hajad gyengéd bánásmódban részesül, fektess be egy drágább hajformázóba, mely nagyon gyengéden szárítja és formázza a hajat.

Alapvető paraméterek a hajformázó kiválasztásához

Teljesítmény

A teljesítmény az a fizikai mértékegység, amely az adott készülék elektromos igényeit fejezi ki. Egyben ez az egyik legfontosabb paraméter is. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb a teljesítmény, annál nagyobb a fogyasztás is. Habár a kisebb teljesítmény kíméli a pénztárcádat, de az eszköz valószínűleg nem lesz túlzottan hatékony.

Létezik mindössze 50 W-os teljesítménnyel rendelkező hajformázó is. A modellek nagy része azonban 600 – 800 W között mozog. A legjobb eredményt az 1000 – 1200 W közötti hajformázókkal érheted el. Gondold át, milyen gyakran fogod használni az eszközt, és a használat gyakorisága alapján válaszd ki a megfelelő teljesítményt. A nagy teljesítményű eszközök legfőbb előnye az időmegtakarítás és a jobb eredmények. A nagyobb teljesítményű hajformázók azonban hangosabbak és a beszerzési áruk is magasabb.

Anyagfelhasználás

A hajformázók két fő részből tevődnek össze, ezek pedig a fogantyú és a fej, ez utóbbi kefével van ellátva. A fogantyú ideális esetben ergonomikus, így jól illeszkedik a kézbe. Figyeld meg a gombok elrendezését is. A fogantyúk általában műanyagból készülnek, amely érintésre kellemes, emellett nem csúszik a kézben.

A fej készülhet rozsdamentes acélból, kerámiából vagy turmalinból. Az anyagot a hajtípusodnak megfelelően válaszd ki. Az anyag kiválasztása hatással van az eszköz súlyára (átlagos súly 400 - 500 g). Ha nagyon vékony szálú a hajad, a rozsdamentes acél fej nem alkalmas számodra.

Légfúvás sebessége

A légfúvás sebessége szintén egy nagyon fontos paraméter, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani rá. Ez a technikai paraméter határozza meg, hogy mennyi időt vesz igénybe a kívánt frizura elkészítése. Egyes modellek háromfajta szárítási sebességgel rendelkeznek. A legtöbb modell azonban csak kettővel. A nagyobb légáramlási sebesség meggyorsítja a frizura elkészítésének folyamatát.

Hőmérséklet szabályozása

A hőmérséklet-programok lehetővé teszik annak a hőmérsékletnek a kiválasztását, amely a leggyengédebben bánik a hajaddal. Ezért a hőmérséklet-szabályozás döntő faktor lehet a kiválasztás során. A modellek nagy része három fokozattal rendelkezik. A magasabb minőségű modellek azonban négy, vagy több programmal is rendelkezhetnek. A több hőmérséklet-program nagyobb rugalmasságot jelent a használat során. A nagyon vékony szálú hajhoz az alacsony hőmérsékletű programok a megfelelőek. De számolj azzal is, hogy minél több programmal rendelkezik a hajformázó, az ára is annál magasabb.

Funkciók

A hajformázók különböző funkciók sokaságát kínálhatják, amelyek még tovább könnyítik a frizura elkészítésének folyamatát. A hajformázók a következő funkciókkal rendelkezhetnek:

 • Ionizálás

Pont mint a klasszikus hajszárító, a hajformázó is rendelkezhet ionizáló funkcióval. Ha nemcsak a hajad megszárítása és formázása a fontos, hanem szeretnéd ápolni is egyben, akkor az ionizáló funkciót neked találták ki. A hajad a szárítás közben egyfajta védelmet kap. Emellett az ionizálás antisztatikus hatással is rendelkezik, így nem kell aggódnod amiatt, hogy a hajad a frizura elkészítése után elektrizálni kezd. További előny, hogy fényessé és selymessé varázsolja a hajad.

 • Hideg levegő

Ez a hasznos funkció főleg a nagyon vékony szálú, érzékeny hajhoz megfelelő. Egy gombnyomással vezérelhető. A forró levegő helyett a hajformázóból hideg levegő áramlik. Ez a funkció elsősorban a frizura rögzítése során használatos, mivel meggyorsítja magát a folyamatot. Ha csak forró levegővel formázod a hajad, akkor a teljes kihűléséig nem szabad azt megérintened, mivel így a frizura tönkremehet. A hideg levegő funkciónak köszönhetően nem kell várnod. Némelyik hajformázó ún. CARE funkcióval is büszkélkedhet. Ez a funkció lehetővé teszi a szárítás hőfokának szinte azonnali lecsökkentését.

 • Gyorsmelegítés

Szintén egy olyan funkció, mely időt spórol. A gyorsmelegítés funkciónak köszönhetően a hajformázó nagyon gyorsan felmelegszik, így hamar készen áll az használatra.

 • Kétirányú forgás

Praktikus funkció, melyet főleg akkor fogsz értékelni, ha véletlenül belekuszálódik a hajad a kefébe. A kétirányú forgással felszerelt hajformázók jobbra és balra is képesek forogni.

 • Automatikus kikapcsolás

Ha hosszabb ideig nem használod a készüléket, automatikusan, magától kikapcsol. Az automatikus kikapcsolás tehát egy biztonsági funkció, melynek célja a túlmelegedésből adódó tűzesetek megakadályozása.

Tartozékok

A különböző fejek széles választékának köszönhetően a hajformázó rövid és hosszú hajhoz is alkalmas, valamint a göndör hajfürtök sem jelenthetenek problémát. Abban az esetben, ha a hajformázóval bonyolultabb frizurákat tervezel elkészíteni, vagy ha tudod, hogy az eszközt több, különböző hajhosszúsággal rendelkező személy is használni fogja, bizonyosodj meg arról, hogy milyen fejek részei a kiszerelésnek, esetleg lehet-e kompatibilis fejeket vásárolni az eszközhöz. A drágább modellekhez praktikus állvány és tárolódoboz is jár, melyekben a fejeket tárolhatjuk.

Fejek típusai:

 • Formázó fej – más szavakkal formázó kefe, mely egy adott helyre összpontosítja a forró, vagy hideg levegő áramlását. Ennek köszönhetően pontosan az elképzelésed szerint hozhatsz létre különböző hajviseleteket.
 • Koncentrátor – ennek köszönhetően gyorsabban száríthatod meg a hajad, mert célzottan összpontosítja a levegő áramlását.
 • Hajkiegyenesítő kefe – ennek a fejnek a segítségével könnyedén kiegyenesítheted a hajad. A kefével történő egyenesítés során a haj telt hatása nem veszik el.
 • Kefés fúvófej – egy kihúzható fej, amely megkönnyíti a frizura elkészítését.
 • Forrólevegős hajformázó – megkönnyíti a hosszú haj formázását. Segítségével a hosszú, unalmas tincsekből tökéletes hajkoronát varázsolhatsz.

Tápkábel hossza

Ne becsüld alá ezt a technikai paramétert! Nincs rosszabb, mint azzal szembesülni, hogy a hajformázónak túl rövid, vagy épp ellenkezőleg, túl hosszú a kábele. A kábelhossz 1 - 2,7 méter között mozog. Az utazáshoz használatos eszközök kábelhosszúsága rövidebb. Vásárlás előtt a dugaszolóaljzat tükörtől való távolságát is érdemes lemérni, és eszerint kiválasztani azt a hajformázót, amely elég hosszú kábellel rendelkezik.

Ár

A hajformázók árai közötti különbségek nagyon széles skálán mozognak, a "mezei felhasználók" számára készült eszközöktől egészen a professzionális berendezésekig. Az ár logikusan függ a funkcióktól, teljesítménytől, márkától stb. Ha tudod, hogy naponta fogod használni a hajformázót, esetleg nemcsak te fogod használni azt, ne félj egy minőségibb eszközbe fektetni. Egyéb esetekben minden attól függ, mit vársz el a hajformázótól és milyen funkciók a legfontosabbak számodra.

Csak a miheztartás végett, a legolcsóbb hajformázók néhány ezer forintról indulnak. Ezek a modellek általában a legalapvetőbb funkciókkal és nagyon alacsony teljesítménnyel rendelkeznek. Ezzel szemben a professzionális hajformázók 30 ezer forinttól felfelé kaphatók.

Milyen hajformázót vegyek - Forgófejes hajformázók

Forgófejes hajformázók

 • A kefe forgásának iránya meghatározható
 • Nemcsak szép formát, hanem dús hatást is ad a hajnak
 • A modellek széles választéka áll rendelkezésre

A forgófejes hajformázók a forgó kefe alapelvén működnek. Eszerint jobbra és balra is foroghatnak. Ennek köszönhetően a szárítás hőmérséklete és intenzitása is jobban szabályozható. A kefék saját maguk csavarják fel a hajat, így szinte maguktól dolgoznak. Ezért a kezelésük nagyon könnyű és gyors. A hajkorona pár pillanat alatt könnyedén elkészíthető.

Előnyök és hátrányok
 • A kétirányú kefe jobbra és balra is forog
 • Jobb a szárítás hőmérsékletének és intenzitásának vezérlése
 • Könnyű és gyors hajformázás
 • Könnyed, dús hatást kelt
 • Cserélhető fejek
 • Számos funkció közül választhatunk
 • Zajosak lehetnek
Milyen hajformázót vegyek - Fix fejes hajformázók

Fix fejes hajformázók

 • A kefe nem forog
 • A haj felcsavarása a kéz segítségével történik, nem automatikusan

A fix fejes hajformázók nem rendelkeznek forgó fejjel, így a hajat manuálisan, a kéz mozgatásával kell felcsavarnunk a kefére. A fix fejes hajformázók ugyanolyan funkciókkal és cserélhető fejekkel rendelkeznek, mint a forgófejes modellek. A fő különbség a kezelésben keresendő. A választás tehát a személyes preferenciáidtól függ.

Előnyök és hátrányok
 • Kiegészítő funkciók lehetősége
 • Dús hatást hoz létre
 • Cserélhető fejek
 • A fix fej nem hibásodik meg olyan könnyen
 • Bonyolultabb kezelés
 • A haj felcsavarása manuálisan történik

Gyakran ismételt kérdések - Milyen hajformázót vegyek?

Mi az a hajformázó és hogyan működik?

A hajformázó egy olyan eszköz, mely kombinálja a hajsütővas és a forró levegős hajszárító tulajdonságait. A forró vagy hideg levegő áramlásának alapelvén működik. Nemcsak szárítja a hajat, hanem megadja neki a megfelelő dús hatást és a kívánt formát is, amely sokáig kitart. Több különböző fejjel rendelkezik, melynek köszönhetően számtalan egyedi frizurát hozhatunk létre.

Mi a különbség a hajsütővas és a hajformázó között?

A hajsütővas fűtőtesttel rendelkezik, mely felmelegíti a hajat. A hajsütővasra felcsavarjuk a hajat, és a hő segítségével a kívánt formára alakítjuk. A végerdemény szabályos, tökéletes loknik vagy hullámok. A hullámok formája függ a hajsütővas méretétől és szélességétől is. A hajsütővassal tökéletes hullámokat hozhatunk létre az abszolút egyenes és vékony hajból. A hajsütővas a legtöbb esetben nem használható nedves hajon.

A hajformázó forró vagy hideg levegő segítségével szárítja és formázza a hajat. A különböző fejeknek köszönhetően lehetőségünk nyílik egyedi hajviseletek készítésére, amelyek gazdag, könnyed hatást keltenek és hosszan kitartanak. A hajformázók nedves, félszáraz és száraz hajon is használhatóak. Emellett ionizáló funkcióval is rendelkezhetnek, így a haj nem elektrizál és gyönyörűen fényessé válik.

Milyen anyagból készült hajformázót vegyek?

A hajformázók, ill. a cserélhető fejek leggyakrabban rozsdamentes acélból, kerámiából vagy turmalinból készülnek. Az eszköz ezen része közvetlen kontaktusban áll a hajaddal.

 • Rozsdamentes acél – ha nagyon vékony szálú hajjal rendelkezel és nem szeretnéd a rendszeres formázással károsítani azt, a rozsdamentes acél fejek nem megfelelőek a számodra, mivel ezek a legkevésbé gyengédek a hajhoz
 • Kerámia – a kerámia fej a gyengédebb változat. A kerámiafejen a haj jobban csúszik.
 • Turmalin – a turmalin fejjel rendelkező hajformázó a leggyengédebb a hajhoz. Épp ezért megfelelő választás vékony szálú hajhoz is.

A hajnak mindig nedvesnek kell lennie?

Nem, nem muszáj. A haj lehet nedves, félszáraz, de száraz is. Az optimális eredményhez mindig kövesd a gyártó utasításait.

Hogyan ügyeljek arra, nehogy megégessem a hajam a formázás során?

A hajformázó kezelése során mindig kövesd a gyártó utasításait. Döntő tényező a hajad struktúrája is. A nagyon vékony szálú hajat csak alacsony hőfokon szárítsd. Ne próbálkozz magasabb hőmérséklettel, hogy felgyorsítsd a folyamatot, ha az adott hőmérséklet nem felel meg a hajtípusodhoz. Bármilyen hővel történő hajformázás előtt használj hővédő készítményt.

 • Ha nagyon vékony szálú hajjal rendelkezel, ne lépd át a 190 °C-t
 • Kemény, merev hajszálak esetén a hőfokot akár 250 °C-ra is beállíthatod

Milyen hajformázó alkalmas rövid hajhoz?

Összpontosíts a fejekre. Rövidebb hajhoz kisebb fej az optimális választás. A rövid hajat nem könnyű a kívánt formára alakítani, mivel elég merev. Ebből a szempontból is ideálisabb és praktikusabb egy hajformázó, mint egy klasszikus hajszárító.

Milyen hajformázó ideális hosszú hajhoz?

A hosszú haj formázása mindig időigényesebb, ezáltal megerőltetőbb, ezért menj biztosra és szerezz be egy forgófejes hajformázót, amely automatikusan csavarja fel a hajat. A forgó fejnek köszönhetően könnyedén megoldható az helyzet, amikor a haj beleakad a kefébe. Elég megváltoztatni a forgás irányát és a probléma meg is van oldva. Válassz olyan fejeket, amelyek hosszú hajhoz alkalmasak.

A hajformázó károsíthatja a hajat?

A haj rendszeres hőkezelése károsíthatja a hajat. Ha szeretnél biztos lenni abban, hogy a lehető legtöbbet megtetted a hajadért, válassz az ionizáló funkcióval rendelkező hajformázók közül. Az ionizálásnak köszönhetően természetes selymességet és fényt adsz a hajnak. Az ionizációnak antisztatikus hatása is van. A hajformázó használata előtt mindig használj megfelelő hővédő készítményt. A készítményt mindig közvetlenül a hőkezelés vagy szárítás előtt vidd fel a hajra.

Hogyan szárítsuk helyesen a hajat?

A nedves haj a hőkezelés során nagyon gyorsan elveszíti a nedvességet. Ez a haj kiszáradásához, majd töredezéséhez vezet. Ebből az okból kifolyólag nem ajánlott a hajsütővas alkalmazása nedves vagy vizes hajon. Ha minimalizálni szeretnéd a hajformázó vagy hajszárító által okozott kiszáradás hatásait, kezdd azzal, hogy a hajadat gondosan átszárítod egy törölközővel. Ezután használj hővédő készítményt és alacsonyabb hőfokon szárítsd meg a hajat. A magasabb hőmérsékletet a hajkorona formázásához használd, és csak a szükséges ideig. A hajviseletet rögzítsd hideg levegővel.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05