Oldal frissítése

Élelmiszer-vákuumozás (TIPPEK és TANÁCSOK)

Aktualizálva

Ne pazarold el azokat az élelmiszereket, amelyeket otthon nem lesz időd felhasználni. Van egy hatékony módja annak, hogy ne kelljen kidobni, sőt. A vákuumozás akár többszörösen hosszabb ideig frissen tartja az élelmiszereket, miközben megőrzi természetes illatukat, színüket és ízüket. Ráadásul nem veszítik el a vitamin- és más fontos tápanyagtartalmukat. Kíváncsi vagy, mire lesz szükséged a vákuumozáshoz? Mi alapján érdemes vákuumozót választani, illetve hogyan kell húst, zöldségeket és más élelmiszereket vákuumozni? Cikkünben minden kérdésedre választ kapsz.

Ételek vákuumozása

Tippek és tanácsok élelmiszerek vákuumozásához – TARTALOM

  1. Vákuumozással hosszabb ideig frissen tarthatók az élelmiszerek
  2. Élelmiszer-vákuumozás előnyei és hátrányai
  3. Hogyan kell élelmiszereket vákuumozni?
  4. Milyen vákuumozót vegyek?
  5. Vákuumozásra alkalmas élelmiszerek
  6. 5 tipp az élelmiszerek vákuumozásához

Vákuumozással hosszabb ideig frissen tarthatók az élelmiszerek

A vákuumozás nem a mai modern kor teljesen új keletű találmánya, ez az élelmiszer-tárolási módszer már az előző század vége óta ismert. Manapság azonban sok háztartásban és vendéglátóipari egységben segít szembenézni a jelenkor egy nagy problémájával, nevezetesen az élelmiszer-pazarlással. A termékek hozzáférhetősége és széles választéka ugyanúgy csábít a vásárlásra, mint az akciós árcímkék. És ha az étel mennyiségét nem becsüljük meg helyesen és hirtelen sok friss alapanyag gyűlik össze, előfordulhat, hogy nem tudjuk, mit kezdjünk velük.

Ahhoz, hogy a hűtőben lévő fel nem használt élelmiszerek ne romoljanak meg és ne kelljen őket kidobni, próbáld ki azok biztonságosabb és hatékonyabb tárolását. A vákuumozó gép segít megelőzni a pazarlást. Lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig tárold a fel nem használt élelmiszerkészleteidet és akár ötszörösen is meghosszabbíthatja azok frissességét. Eközben azonban a vákuumozott élelmiszerek megőrzik a fontos tápanyagokat, vitaminokat, illatot és ízt, így semmiről sem kell lemondanod. Búcsút mondhatsz a barnuló gyümölcsöknek, avokádónak vagy krumplinak és választhatod az élelmiszerek vákuumcsomagolásának útját.

Élelmiszerek vákuumozása a fagyasztóba

Ha már előre tudod, hogy az élelmiszereket a közeljövőben nem fogod felhasználni, akkor azokat a hűtő helyett a fagyasztóban is tárolhatod. A vákuumozás után rendezett csomagokat kapsz, amelyek a tárolás során csak minimális helyet foglalnak el. A fóliák ugyan átlátszóak, de célszerű őket címkékkel megjelölni.

Ételek vákuumozása fagyasztóba
A vákuumozott élelmiszerek a tápanyagok mellett a színüket, ízüket és illatukat is megőrzik. A tároláshoz válassz vákuumfóliát, amely kevésbé helyigényes, mint a műanyag tárolóedény.

Élelmiszer-vákuumozás előnyei és hátrányai

Élelmiszer-vákuumozás előnyei

  • Egyszerű és gyors.
  • Az elkészült ételeket is vákuumozhatod, amelyek így azonnal kéznél lesznek.
  • Az illat és az íz a vákuumozás során nem tűnik el.
  • Az élelmiszerek megőrzik a tápanyagokat és vitaminokat.
  • A vákuumozásnak köszönhetően nem kell az ételeket kidobnod.
  • A megfelelő élelmiszertárolás sok betegséget előz meg.
  • A vákuumozás védelmet nyújt a mikroorganizmusok hatása ellen, az élelmiszerek tovább maradnak frissek.
  • A vákuumcsomagolás megakadályozza a szagok terjedését a hűtőben.
  • A vákuumozó gép elengedhetetlen a Sous-vide főzési módszerhez.

Élelmiszer-vákuumozás hátrányai

  • Kezdeti befektetést igényel, meg kell venni a vákuumozót.
  • Ha az élelmiszereket zacskókba vákuumozod, azokat pótolni kell.

i

Az élelmiszerek vákuumozása elengedhetetlen a Sous-vide főzéshez

A Sous-vide egy állandó alacsony hőmérsékleten történő főzési módszer, kb. 90 °C-ig. Ez a módszer húsok, halak, zöldségek és tejtermékek elkészítésére is alkalmazható, de minden alapanyagnál eltérő lehet a maximális hőmérsékleti határ. Mire van szükséged az ilyen típusú főzéshez és élelmiszerek vákuumozásához? Receptre, vákuumozóra, szuvidáló gépre és vákuumozó zacskóra, amelynek fő funkciója itt a vízfürdőben történő főzés lehetősége.

Hogyan kell élelmiszereket vákuumozni?

Az élelmiszerek vákuumozása a leghatékonyabb módja annak, hogy azok hosszabb ideig frissek maradjanak. Hogyan zajlik a folyamat? A vákuumozó gép kiszívja a levegőt az élelmiszercsomagból, ezzel jelentősen csökkentve a teljes térfogatot. Ez a tény megkönnyíti a tárolást, de az élelmiszerek tartósságának meghosszabbítása mögött az áll, hogy lassul a mikroorganizmusok (baktériumok és penészspórák, amelyek befolyásolják az élelmiszerek bomlását) szaporodása, ami máskülönben a levegő jelenlétében rendszerint bekövetkezik.

Vákuumozás előnyei és módszere
Némelyik vákuumozó annyira kompakt, hogy akár folyamatosan kint tarthatod a konyhapulton, nem fog zavarni.

Hogyan érhető el a lehető leghosszabb tartósság az élelmiszerek vákuumozásával?

Az élelmiszer tartósságát a levegőben mindenütt jelenlévő oxigén befolyásolja. A lehető legjobb eredmények és a lehető leghosszabb ideig tartó tartósság elérése érdekében fontos, hogy a tárolandó élelmiszer olyan formájú legyen, amely lehetővé teszi a csomagolás teljesen szoros összehúzódását. Nem kívánatosak az éles szélek, amelyek átszakíthatják a csomagolást. Szintén fontos, hogy maga a csomagolás is elég rugalmas legyen ahhoz, hogy az élelmiszer körvonalaihoz a lehető legjobban alkalmazkodjon. Jól vákuumozott élelmiszer esetén nem maradnak levegőbuborékok, amelyek befolyásolhatják annak tartósságát.

Élelmiszereket vákuumozhatunk zacskókban és tárolóedényekben is

A kiválasztott vákuumozó típusa és a kínált kiegészítők alapján megkülönböztetünk vákuumfóliában vagy zacskóban és különböző tárolóedényekben való vákuumozást.

  • Az olyan ételtartó dobozok és tárolóedények, amelyek kifejezetten az élelmiszer-vákuumozó gépekhez készülnek, üvegből vagy strapabíró műanyagból készülnek. Minőségi fedélzáródást biztosítanak, amely megakadályozza a levegő kiáramlását. A tartály megtöltésekor azonban, hasonlóan a zacskókhoz, figyelni kell a tartály széleinek szennyeződésére. Ellenkező esetben a vákuumozás során a záródás nem lesz megfelelő, a doboz nem zárul le megfelelően, és az élelmiszer megromolhat.
  • A vákuumozó zacskók és fóliák praktikusabbak, ha a vákuumozástól az élelmiszerek tartósságának meghosszabbítása mellett több tárolási lehetőséget is vársz. A műanyag zacskóba vagy fóliába vákuumozott élelmiszerek az eredeti csomagolás méretéhez képest csak minimális helyet foglalnak el. A fóliák előnye, hogy méretüket a vágással szabadon módosíthatod. Néhány zacskótípus többszöri használatra is alkalmas.
Ételek vákuumozása fóliával, zacskóval
Ha az élelmiszerek vákuumozásához zacskót használsz, nem kell aggódnod az eredeti alak megőrzése miatt. Ellenben a tárolóedényeket például sütemények és pékáruk esetén használhatod, amelyek különben a levegő kiszívása során deformálódnának a zacskóban.

i

A tárolóedényeket és fóliákat a vákuumozó kiegészítők között találod.

Milyen vákuumozót vegyek?

Az otthoni használatra szánt vákuumozó gépek többféle kivitele közül választhatunk.

Kézi vákuumozó

A kézi vákuumozók alkalmi használatra alkalmasak. Az egyéb típusokhoz képest árban elérhetőbbek és kompaktabbak, így könnyen tárolhatók kis konyhákban vagy nyaralókban is. Lehetővé teszik az élelmiszerek zacskókban és tárolóedényekben történő vákuumozását is, és többnyire elemekkel működnek.

Fóliahegesztő

A fóliahegesztők a legnépszerűbbek közé tartoznak és gyakori vákuumozáshoz is alkalmasak. Az élelmiszert a zacskóba helyezzük, a vákuumozó egy tömlő segítségével kiszívja a felesleges levegőt, majd a zacskót hőhegesztéssel légmentesen lezárja. Az így vákuumozott élelmiszerek tárolása csak minimális helyigényű.

Vákuum edény

A vákuum edény egy élelmiszer-tárolásra alkalmas műanyag doboz. Egy gomb megnyomásával automatikusan kiszívja a levegőt a tartályból, létrehozva egy olyan környezetet, amelyben az élelmiszerek tovább maradnak frissek. Az edény stabil formájának köszönhetően akár pékárukat is tárolhatunk benne.

Milyen paramétereket vegyünk figyelembe a vákuumozó kiválasztásakor?

  1. A teljesítmény információt nyújt az energiafogyasztásról és szorosan kapcsolódik a szívóteljesítményhez is.
  2. A szívóteljesítmény megmutatja, milyen gyorsan szívja ki a vákuumozó a levegőt. Ez a paraméter különösen akkor fontos, ha gyakran és nagyobb mennyiségben tervezünk vákuumozni. Néhány változat lehetővé teszi a szívás szabályozását az igényeknek megfelelően.
  3. A szélesség azt mutatja, hogy milyen nagy élelmiszereket vákuumozhatunk. A hegesztési szélesség standard mérete körülbelül 30 cm.
  4. A hegesztések száma befolyásolja a biztonságot. Kaphatóak egyhegesztéses és kettős hegesztésű vákuumozók is.
  5. Zacskóra és fóliára folyamatosan szükség lesz a vákuumozáshoz, ezért a vásárlás előtt ellenőrizd azok elérhetőségét és azt, hogy milyen méretek passzolnak a választott vákuumozóba. Néhány zacskó többszöri használatra is alkalmas.
  6. A speciális funkciók megkönnyítik a vákuumozó használatát. Néhány készülék LED működési indikátorral rendelkezik, mások pedig olyan funkcióval, amely megakadályozza a törékeny és finom élelmiszerek deformálódását. Praktikus a túlmelegedés elleni védelem és az állítható szívási sebesség is.

i

Néhány vákuumozó beépített késsel is rendelkezik, amellyel a fóliát a kívánt méretre lehet vágni.

Ételek vákuumozása
A kettős hegesztésű vákuumozás nagyobb biztonságot nyújt a levegő élelmiszerekhez való bejutása ellen.

Vákuumozásra alkalmas élelmiszerek

Számos élelmiszer alkalmas a vákuumozásra. A leggyakrabban vákuumozott élelmiszerek közé tartoznak:

  • húsok
  • halak
  • zöldségek
  • gyümölcsök
  • kész ételek
  • levesek
  • péksütemények
  • száraz és szárított élelmiszerek
  • folyadékok

i

A vákuumozó méretétől függően nem csak élelmiszereket, hanem ruházatot vagy tisztítószereket is tárolhatunk így könnyebben otthon a szekrényben vagy utazás közben. A levegő kiszívásával megtakarított helyet biztosan nagyra értékeled majd.

Hús vákuumozás

A vákuumozás nagyszerű a nyári grillszezonban, amikor pácolt húsoknál használhatjuk. A levegő kiszívása során keletkező vákuum miatt a szövetek kitágulnak, könnyebbé téve a pác felszívódását a húsba. Így a pácolt hús puhább és intenzívebb ízű lesz. Ugyanez igaz a serpenyőben sült steak húsokra is. A vákuumozó segítségével otthon, rossz időjárás esetén is készíthetsz ízletes, lédús steaket, mintha egy kiemelkedő séf készítette volna.

A vákuumozás hatékony a hús füstölése előtti pácolásánál is – így az előkészített hús sokkal gyorsabban készül el, mint ha sóoldatot kellene készíteni és rendszeresen átforgatni a húst, hogy megakadályozzuk a levegő hozzáférését. A folyamat egyszerű, sózd be a húst és azonnal vákuumozd le, mielőtt nedvességet engedne.

Hús vákuumozás
A pácolt hús vákuumozása a grillezéshez meghozza a gyümölcsét, ízletes steaket eredményezve intenzív ízzel.

Zöldségek vákuumozása

A friss zöldségek a hűtőben nehezen maradnak frissek, és néhány fajtát egyáltalán nem ajánlott a fagyasztóban tárolni. A vákuumozásnak köszönhetően a zöldségeket akár 6 hétig is frissen tarthatjuk, a kevesebb vizet tartalmazó fajtákat még tovább. Vigyázz azonban a gázt termelő zöldségekre, ezeket a vákuumozás előtt elő kell készíteni. Ilyen például a brokkoli vagy a káposzta – elég őket forró vízzel leforrázni, hagyni kihűlni és szükség esetén szárítani.

Burgonya vákuumozása

A burgonya kifejezetten vákuumozásra ösztönöz. Különösen akkor, ha egy családi összejövetelre készülsz. Egy nappal előtte meghámozod a burgonyákat, vákuumozod és másnap már csak meg kell főzni.

A kész ételek vákuumozásának is megvannak a maga szabályai

Utazás során, nyaralóba, sátorozás közben vagy más helyzetekben, amikor távol vagyunk otthonról, a vákuumozót használhatjuk a már elkészített ételek megőrzésére. Attól függően, hogy hova mész és milyen lehetőségeid lesznek útközben, válaszd a vákuumozáshoz a fóliát vagy a valamivel praktikusabb tárolóedényeket.

Zöldségek vákuumozása
A kész ételek vákuumozását értékelni fogod, akár a megmaradt ebéd tárolására használod, akár tartós snack készítésére, amikor elutazol.

5 tipp az élelmiszerek vákuumozásához

#1 Jól szárítsd meg a vákuumozott élelmiszereket

Ha lehetséges, az élelmiszereket vákuumozás előtt szárítsd meg klasszikus papírtörlővel. A mosott zöldséget vagy gyümölcsöt először csepegtesd le, csak ezután vákuumozd. Ha ugyanis a kiáramló folyadékok bejutnának a hegesztésekbe, azok nem zárnának jól, és az élelmiszer megromolhat.

#2 Hogyan vákuumozz folyékony élelmiszereket?

Ha folyadékok vákuumozásába kezdesz, ajánljuk, hogy először fagyaszd le őket. Így könnyebben kezelhetők, és csökkented annak kockázatát, hogy a hegesztésekbe kerülnek, ami a vákuumozás sikertelenségét eredményezheti. Ugyanezt a módszert alkalmazd mártások, pürék és levesek esetében is.

#3 A száraz élelmiszereket vákuumozás előtt csomagold be

Őrölt dió, kókusz, zsemlemorzsa és egyéb száraz élelmiszerek ugyanúgy hajlamosak a penészre, mint a nagyobb víztartalmú élelmiszerek. Ezek is vákuumozhatók. Az egyetlen különbség a módszerben van. Száraz élelmiszerek vákuumozásakor helyezz egy szalvétát a készülék szívó részéhez, amely felfogja a finom részecskéket. Így megóvhatod a vákuumozót a szennyeződéstől.

#4 Hogyan vákuumozz éles szélekkel rendelkező élelmiszereket?

Néhány gyümölcs vagy tészta éles szélekkel rendelkezhet, amelyeket vákuumozás előtt papírtörlőbe kell csomagolni. Ez részben megakadályozza a sérülést.

#5 Vákuumozáskor jól jelöld meg az élelmiszereket

A műanyag fóliába vákuumozott élelmiszerek láthatóan deformálódnak. A folyadékok pedig fagyasztás után szinte felismerhetetlenek. Hogy ne tévedj, amikor kiveszed őket a fagyasztóból, ajánljuk, hogy a vákuumozáskor jól jelöld meg a zacskókat.

Zöldségek vákuumozása
Az élelmiszerek kézi vákuumozása csökkenti az élelmiszer-pazarlást otthonodban.
i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

TOP 10 legkelendőbb vákuumozó az Alza.hu oldalon

Maxxo VM Profi vákuumos élelmiszercsomagoló gép

A professzionális, teljesen automatikus Maxxo VM Profi vákuumos csomagológép forradalmi módon segít Önnek vákuumban tárolni az élelmiszereket, így...

Több
42 490 Ft
SENCOR SVS 1010WH

A vákuumfóliázóval az élelmiszerek könnyen megőrzik frissességüket és minőségüket...

Több
20 990 Ft
Catler VS 8010

A CATLER VS 8010 egy vákuumfóliás hegesztő, amely nemcsak a főzés kedvelőnek jelent ideális segítséget. Használatával ételeid hosszabb ideig maradnak frissek, ízletesek...

Több
42 400 Ft

Akár az ételek eltarthatóságának meghosszabbítására, akár egy steak pácolására szeretnéd használni a vákuumozót, ezt a módszer biztosan elnyeri majd a tetszésed. A rendelkezésre álló termékválasztékkal pedig szinte korlátlanok a lehetőségek. Nem kell többé pazarolnod az ételt, a vákuumozásnak köszönhetően hatékonyabban tárolhatod a zöldségeket, húsokat és egyéb élelmiszereket.


Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10