A moccacino egy meleg ital, mely némi csokoládészirup és eszpresszó összekeverése során keletkezik, felhabosított tej vagy tejszínhab hozzáadása után. A kávé eredete nem teljesen ismert. A megnevezés a jemeni Mocha település nevéből származik, mely a kávékereskedés központjának számított egykor.
Abban az esetben, ha a moccacino-t eszpresszóból készted, a kávéőrlemény durvaságának a fogós lisztre kell emlékeztetnie.
A moccacino elkészítéséhez nincs szükség specifikus kávéfőző. Bármilyen kávégép megfelel, ami képes elkészíteni egy eszpresszót.
Az ital alapja egy eszpresszó, amibe 1:2 arányban csokoládészirup kerül, ezután hozzáadhatjuk a tejszínhabot, vagy a felhabosított tejet.
i
Érdekességek a kávé világából, kávéitalok receptjei és a kávé elkészítésének módszerei megtalálhatóak a Kávé enciklopédiánkban.