Oldal frissítése

Milyen kávédarálót vegyek?

A kávédarálók nélkülözhetetlenek minden kávébarát számára, mivel a főzés előtt frissen őrölt kávéval lesz elkészült ital íze a lehető legtökéletesebb. Manapság klasszikus kézi, és modern elektromos darálók is kaphatók. Melyik alkalmasabb nagy mennyiségű kávé őrlésére? Mire kell figyelnünk a vásárláskor, hogy ne égjen meg a kávé?

Milyen kávédarálót vegyek?
Első lépésként válaszold meg magadnak a következő kérdéseket:
  • Hány csésze kávét iszol meg naponta?
  • A durvára, vagy finomra őrölt kávét szereted?
  • A kávézás számodra csak koffeinforrás, vagy egy afféle rituálé?
  • Mennyi pénzt vagy hajlandó a kávédarálóra áldozni?

A kávédarálók legfontosabb paraméterei

Őrlőmechanizmus

Őrlőkéses kávédarálók – leggyakrabban acélból, de néha kerámiából készülnek. Az olcsóbb kávédarálókban használják őket, ahol a kávébabot egyenetlen darabokra aprítják. A probléma az, hogy a daráló kések a nagy sebességnél megégethetik a kávét, tönkretéve annak ízét és aromáját. Előnyük a hosszú élettartam, a könnyű karbantartás és a sokoldalúbb használat, hiszen a kávén kívül más élelmiszereket is őrölhetünk velük.

Őrlőköves kávédarálók – lapos és kúp alakúakra oszthatjuk őket. Mindkét típus egyenletesen őrli a kávét, így több illóolaj szabadul fel a kávébabból. A kúpos kövek hosszabb ideig bírják és kevésbé melegszenek fel. Az őrlőköves technológiának köszönhetően nem égnek meg a kávébabok, így a kávédat a legteljesebb mértékben élvezheted. Hátrányuk azonban a háromélű késekkel szemben az egyoldalú használat és az igényesebb karbantartás.

Őrlési finomság

Az elektromos kávédarálók esetében gyakran több őrlési durvasági fokozat is elérhető. A skála az őrlő típusától függően különböző értékeket vehet fel, pl. 1-20 vagy 1-60. Minél nagyobb a skála, annál nagyobb a választási lehetőség a kívánt durvaság/finomság tekintetében.

A kézi kávédarálók esetében az őrlés durvaságát kézzel, a őrlőkövek meghúzásával vagy kiengedésével állíthatjuk be.

Kávétartály kapacitása

Azt a kávébabmennyiséget jelzi grammban, amely egyszerre a daráló tartályába tölthető.

15-tól 75 grammig – kis őrlők, amelyek napi egy-két csésze elkészítésére alkalmasak.

80-tól 250 grammig – közepes méretű darálók, amelyekkel naponta körülbelül 2-3 csésze kávét lehet őrölni.

280 grammtól felfelé – nagy darálók, amelyek napi három vagy több csésze kávé elkészítésére alkalmasak. Ideális választás, ha gyakori kávéfogyasztó vagy, esetleg sok látogatód van.

A kávédarálók típusai

Kézi kávédarálók

Kézi kávédarálók

  • Napi 1–4 csésze kávé elkészítésére alkalmas
  • Durvábbra őrölt kávé készíthető vele
  • A "kávészertartás" része lehet
  • Az őrlés finomsága egyszerűen állítható
  • Egyenletes darálás őrlőkövek segítségével

A kézi kávédarálók a régmúlt termékei. Ugyanakkor sokan értékelik autentikusságukat, valamint a használatuk szinte szertartásos mivoltát. Kávédarálás közben az egész helyiséget belengi a finom kávéillat, valamint ezeknek az őrlőknek az élettartama is hosszabb, mint az elektromos darálóké. A kézi kávéőrlők legtöbbször stílusos fa, esetleg műanyag kivitelben kaphatók, és daráláshoz őrlőköves mechanizmust használnak. Működésük során nem égetik meg a kávét, és nem befolyásolják annak ízét. A kézi darálók csak körülbelül négy csésze kávé készítésére használhatók naponta, mivel nagyobb mennyiségek őrlése nagyobb erőbefektetést kíván részünkről is.

Előnyök és hátrányok
  • Alacsonyabb vételár
  • A kávézási rituáléhoz kapcsolódó hitelesség
  • A darálókövek nem égetik meg a kávét őrlés közben
  • Stílusos dizájn
  • Kisebb mennyiségű kávéhoz alkalmas
  • Hosszabb őrlési idő, mint az elektromos daráló esetében
  • Kizárólag durvább őrlésű kávékhoz
Elektromos kávédarálók

Elektromos kávédarálók

  • Napi öt, vagy több csésze készítésére használhatók
  • A pontos őrlési finomság egyszerűen beállítható rajtuk
  • Nem annyira stílusosak, de gyorsabbak és kényelmesebb a használatuk

Az elektromos kávédarálók legfőbb előnye a gyorsaságuk és a kényelmes használatuk. Könnyedén készíthetsz naponta öt, vagy akár több csésze kávét is, és családi összejövetelekkel is gond nélkül megbirkózik, a kézi őrlés kényelmetlenségei nélkül. Ugyanakkor nem olyan stílusosak, mint kézi társaik, és többe is kerülnek. A kávé darálását őrlőkövekkel, kerámia, vagy acél késekkel végzik. Az acél kések esetében azonban előfordul, hogy a kávé darálás közben megég, és ez tönkreteheti annak ízét. Emiatt mi az elektromos kávédarálók közül azokat ajánljuk, amelyekben őrlőkövek, vagy kerámia kések vannak.

Előnyök és hátrányok
  • Gyorsabb és kényelmesebb őrlés
  • Alkalmas nagyobb mennyiségű kávé elkészítésére
  • Modern dizájn
  • Nagyobb kávétartály
  • Magasabb beszerzési ár
  • A késekkel ellátott daráló megégetheti a kávét őrlés közben
  • A késes daráló egyenetlenül őrli a kávét

Gyakran ismételt kérdések a kávédaráló kiválasztásakor

Miért lehet szükségem kávédarálóra?

Azért, mert csak a frissen őrölt kávéból készíthető tökéletes ízű ital. A kávé nagyon könnyen köti meg a párát, és már néhány tíz perccel a ledarálása után megkezdődik az oxidációs folyamat, ha levegővel érintkezik. Ez az íz és aroma nagy részét eltünteti. A kávé akkor lesz a legfinomabb, ha a főzés előtt maximum 10 perccel őröljük meg. Ez idő alatt még megőrzi eredeti tulajdonságait.

Hogyan állíthatom be a kávéőrlés finomságát?

  • Kézi darálók esetében a finomság szabályozása az őrlőkövek kijjebb, vagy beljebb mozgatásával történik. A kövek beeresztésével az őrölt kávé finomabb lesz, a kihúzásukkal pedig durvább.
  • Az elektromos darálók esetében a beállítás egy karral, illetve drágább modelleknél egy kijelzőn történhet.

Milyen márkájú kávédarálót vegyek?

  • A klasszikus kézi kávédarálók esetében a cseh Lodos márkát ajánljuk, amelynek története 1923-ig nyúlik vissza. Kiváló minőségű fa és rozsdamentes kézi őrlőket kínál. Távolabbra tekintve a japán Hario vagy Porlex is jó választás lehet, amely különböző méretekben és több dizájnban elérhető műanyag és rozsdamentes fém darálókra specializálódott.
  • Ha elektromos kávédarálót keresel, akkor a Phillips, De'Longhi, vagy Graef termékeivel nem nyúlhatsz mellé. Az ártól függően több funkciót és beállítást is kínálhatnak.

Megéri megvenni egy körülbelül 8000 forintos elektromos darálót?

Ebben az árkategóriában az elektromos darálók általában késekkel vannak felszerelve. Ezek tulajdonképpen nem megőrlik a kávét, hanem egyenetlen méretű darabokra vágják, amely gyengébb minőségű kávét eredményez. A jobb minőség érdekében azt ajánljuk, hogy válassz inkább egy őrlőköves kávédarálót.

Milyen gyakran kell kitakarítanom a kávédarálót?

Ideális esetben minden használat után, mivel a kávémaradék befolyásolhatja a következő adagok ízét. A tisztításra megfelelő módszer, ha egy fogkefével lepucoljuk az őrlőmechanizmust. Ha nem akarod minden használat után kitakarítani a darálót, akkor is legalább hetente egyszer pucold ki. A fogkefe helyett használhatsz speciális tisztítótablettákat, amelyek kukorica- és búzalisztből állnak.

Fogalomtár - Kávédarálók

Őrlőkések

Az őrlőkések általában acélból, ritkábban kerámiából készülnek. Olcsóbb kávédarálókban használják őket, amelyek egyenlőtlen méretű darabokra őrlik a kávészemeket.

Kúpos őrlőkövek

Ez egy olyan őrlőmechanizmus, amely a kávészemeket egyenletesen darálja le, és amely segít több aromát kinyerni a kávébabokból.

Fogalomtár

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05