Oldal frissítése

A hűtő és a fagyasztó leolvasztása (ÚTMUTATÓ)

Frissítve

Ha a hűtőszekrény vagy fagyasztó nem rendelkezik No Frost funkcióval, időről-időre le kell olvasztani őket. Szeretnéd megtudni, hogyan oldható meg a hűtő leolvasztása gyorsan és egyszerűen? Akkor olvass tovább. Cikkünk részletes információt kínál a hűtő és a fagyasztó leolvasztása kapcsán, valamint egyéb hasznos tippeket a hűtő fogyasztásának hatékony csökkentésére.

A hűtő leolvasztása

A hűtő és a fagyasztó leolvasztása – Tartalom

 1. A fagyasztó leolvasztása lépésről lépésre
 2. A 3 fő ok, amiért a fagyasztó leolvasztása fontos
 3. A hűtőszekrény nem hűt, a fagyasztó fagyaszt
 4. És fordítva: A hűtőszekrény hűt, a fagyasztó nem fagyaszt
 5. Nincs vesztegetni való időd? A fagyasztó leolvasztása gyorsan
 6. A No Frost funkcióval a fagyasztő és a hűtő leolvasztása nem szükséges

A fagyasztó leolvasztása lépésről lépésre

Ha szó szerint küszködnöd kell, hogy a fagyasztó fiókjait kihúzd, akkor az egyértelmű jelzés, hogy fagyasztó leolvasztása nem várhat. Másik jel a falakon és a tárolt élelmiszereken felhalmozódott jégréteg. Ha a fiókokat már egyáltalán nem lehet kinyitni, akkor már ne halogasd, a fagyasztó leolvasztása nem várhat. Tanácsaink segítségével könnyen fog menni a dolog.

Mielőtt belekezdenél, jó ha tudod:

A No Frost funkcióval nem rendelkező fagyasztókat rendszeresen le kell leolvasztani. A fagyasztó leolvasztása legalább évente 1-2 alkalommal javasolt, s ideális a téli hónapokra tervezni. Ha szükség van leolvasztásra a nyári hónapokban is, a fagyasztóból kivett élelmiszereket addig hűtődobozban tárolhatod. Ha nincs hűtődobozod, akkor egy hűtőtáska is megteszi. Nincs egyik sem? Nem számít. Helyezd az ételeket a leghidegebb helyiségbe, közel egymáshoz, így lassabban hűlnek le. A fagyasztó leolvasztása remek alkalmat kínál a tárolt élelmiszerek ellenőrzésére.

i

Biztosan tudod, mennyi ideig tárolhatók az egyes élelmiszerek? Még ha az étel tökéletesen is fagyasztott, ez nem jelenti azt, hogy évekig a fagyasztóban tárolhatod. A sovány hús 12 hónapig kibírja a fagyasztóban, de a steak csak 6 hónapig. A pékárut maximum két hónapon belül legjobb elfogyasztani. A vaj 6 hónap után elveszíti ízét. Legjobb a gyártó ajánlásait követni. A túl sokáig tárolt ételeket legbiztonságosabb gondolkodás nélkül kidobni.

A fagyasztó leolvasztása - Egyszerű lépések

 1. Ha kombinált hűtő leolvasztása a cél, tehát a fagyasztó a hűtő része, két lehetőséged van. Külön a mélyhűtő leolvasztása, vagy egyből az egész kombinált hűtő leolvasztása. Ha különálló fagyasztó leolvasztása a cél, elég lekapcsolni a hálózati áramról.
 2. Nyisd ki az összes rekeszt, és távolítsd el a tartalmukat. Ha a fiókok be vannak fagyva, ne próbáld erővel kinyitni őket, mert megsérülhetnek. Inkább várj egy kicsit, amíg a jég kissé megolvad és meglazul.
 3. Ha a fagyasztóban nincs lefolyó, készíts elő elegendő törülközőt vagy rongyot. Helyezd őket a fagyasztó alá, hogy a fagyasztóból kiszivárgó víz ne folyjon szét a konyhában. A vizet folyamatosan törölgesd.
 4. Miután az összes jég megolvadt, alaposan tisztítsd meg a fagyasztót. Vedd ki az összes fiókot és mosd ki őket. De ne önts rájuk forró vizet, mert megrepedhetnek vagy eltörhetnek. Csak meleg vízzel és kevés mosószerrel tisztítsd őket. Vásárolhatsz speciális mosószereket, de használhatsz hagyományos mosogatószereket is. Ha úgy érzed, hogy a fagyasztónak szaga van, érdemes természetes szagelnyelőkkel próbálkozni, mint a szódabikarbóna vagy az ecet. Ezután nagyon óvatosan törölgesd át a fiókokat és a fagyasztó belső falát. Csak ezután helyezd vissza a fiókokat.
 5. A fagyasztó és a hűtőszekrény tisztításakor ne feledkezz el a tömítésekről, s ellenőrizd, hogy megfelelően tömít a fagyasztó ajtajának egész kerületén. Ha az ajtó nem zár szorosan, akkor ki kell cserélni.
 6. Ha a mélyhűtő leolvasztása kész, kapcsold be a készüléket. Várj fél órát, mielőtt visszatennéd az élelmiszereket. Ügyelj arra, hogy a megfelelő hőmérsékletet állítsd be. A fagyasztó hőmérsékletének mindig legalább -18°C-nak kell lennie. Ha a hőmérséklet magasabb a fagyasztóban, akkor a baktériumok elszaporodhatnak és az élelmiszer gyorsabban romlik.
Hűtő jegesedés
Ha a kombinált hűtőszekrény nem rendelkezik No Frost vagy Total No Frost funkcióval, akkor rendszeresen le kell olvasztani.

A 3 fő ok, amiért a fagyasztó leolvasztása fontos

Talán nem is tudod, hogy konkrétan miért miért jegesedik a fagyasztó és ez miért jelent problémát. Nem csak arról van szó, hogy a jég miatt nem lehet fiókokat kinyitni. Azonnal elmagyarázzuk, miért szükséges a fagyasztó leolvasztása rendszeresen.

A fagyasztó leolvasztása rendszeresen igazán megfizetődik

 • A fagyasztó és hűtő jegesedés növeli az energiafogyasztást - már 3 mm jég is akár 30% -kal növeli a fogyasztást. Ha 1 cm jegesedés van a fagyasztóban, akkor az akár 75% -kal több energiát fogyaszt. Tehát a jegesedés hatással lesz a villanyszámládra is. Az 1,5 cm feletti jegesedés már kritikus, mivel ekkor a fagyasztó nem működik megfelelően. A tárolt ételeket nem képes hatékonyan fagyasztani, így gyorsabban megromolhatnak.
 • Befagyott fiókok - a jegesedés miatt nehezebb a fiókok használata. Ha a jégréteg nagyon vastag, akkor teljesen elzárhatja a fiókokat.
 • A jégdarabok és a jégréteg helyet vesznek el - minél vastagabb a jégréteg és több a jégdarab, annál kevesebb a hely az élelmiszerek tárolására. Jégréteg alakulhat ki az ételeken is. Felolvasztáskor a nagy mennyiségű víz ronthatja az étel minőségét (különösen a bogyós gyümölcsök esetén).

A hűtőszekrény nem hűt, a fagyasztó fagyaszt

Észrevetted, hogy a hűtőszekrény nem hűt, de a fagyasztó fagyaszt és úgy tűnik, hogy gond nélkül működik? Miért nem működik a hűtőszekrény rendesen? Ennek több oka is lehet.

A hűtőszekrény nem hűt, a fagyasztó igen. Miért?

 1. A hűtőszekrény nem kap áramot - először nyisd ki az ajtót, és győződjön meg arról, hogy a lámpa világít, és a kompresszor működik. Ha az izzó nem működik, és a kompresszor sem működik, akkor előfordulhat, hogy a tápkábel sérült vagy nincs megfelelően csatlakoztatva. Ez például akkor fordulhat elő, amikor tisztítás közben mozgatod a hűtőszekrényt.
 2. A hűtőkompresszor javításra szorul - ha a kompresszor megsérült, akkor szervizt kell hívnod. A kompresszor megsérülhet a készülék helytelen kezelése során, például mozgatás közben. A probléma az, hogy a kompresszor javítása nagyon drága lehet. Ha régebbi hűtőszekrény modelled van, akkor érdemesebb új hűtő vásárlásába befektetned.
 3. A termosztát nem működik vagy a motor megsérült - Ha a tápkábel és a kompresszor is rendben van, akkor nincs más választásod, mint szervizt hívni. Ha úgy tűnik, hogy minden rednben van, de a hűtő mégsem hűt megfelelően, akkor valószínűleg a termosztát vagy a motor sérült. Mindkettő szakszerű javítást igényel, és ismét érdemes megfontolnod, hogy érdemes-e akkora összeget a javításért kifizetned.
A hűtőszekrény nem hűt, a fagyasztó fagyaszt
A fagyasztó fagyaszt, de a hűtőszekrény nem hűt? A hiba oka lehet hibás kompresszor, termosztát vagy motor.

És fordítva: A hűtőszekrény hűt, a fagyasztó nem fagyaszt

Mielőtt szervizt hívnál, győződj meg róla, hogy a fagyasztóban a hőmérséklet megfelelő. Az optimális hőmérséklet a fagyasztóban -18°C. Elképzelhető, hogy a hőmérséklet ennél magasabbra van állítva, ezért tűnhet úgy, hogy a fagyasztó nem fagyaszt megfelelően. Ellenőrizd a tápkábelt is. Ha minden rendben van, de az ételek mégis olvadni kezdenek, akkor ne habozz, azonnal hívd a szervizt. Ha a szakember nem a termosztátban vagy a motorban talál hibát, akkor a legtöbb esetben kisebb javításokra van szükség, amelyek nem költségesek.

Nincs vesztegetni való időd? A fagyasztó leolvasztása gyorsan

A mélyhűtő leolvasztása valóban időigényes folyamat. Hogyan lehet a fagyasztót gyorsan kiolvasztani, anélkül, hogy sérülést vagy hibát okoznánk? Ha helyesen és a hűtővel a lehető legkíméletesebben kívánsz eljárni, akkor ne siess vele. De mégis lehetnek olyan helyzetek, amikor egyszerűen nincs időd várni.

A fagyasztó leolvasztása gyorsan

 • Egy spatula vagy kaparó segíthet. Óvatosan távolítsd el vele a jégdarabokat, de figyelem! Ha fiókok befagytak, ne próbáld kihúzni őket erőszakkal. Lehet, hogy végül a fiók egy darabja marad a kezedben.
 • Spatula vagy kaparó helyett használhatsz meleg vízbe áztatott rongyot is. A víz legyen meleg, de nem forró. Ha forró víz kerül vagy ömlik a műanyag fiókokra, azok megrepedhetnek.
 • Ha sikerült eltávolítani az összes fiókot, helyezhetsz egy fazék forrásban lévő vizet a fagyasztóba. A forró gőz elősegíti a jég gyorsabb olvadását.
 • A sóoldat szintén nagyon hatékony, felgyorsítja a jég olvadását.
 • Ha valóban nagyon sietsz, próbáld forró levegővel megolvasztani a jeget hajszárító használatával. De a levegőt ne fújd közvetlenül a műanyag fiókokra. Ugyanaz a szabály érvényes, mint a forrásban lévő víz esetében. A hősokk miatt a fiókok megrepedhetnek.

A No Frost funkcióval a fagyasztő és a hűtő leolvasztása nem szükséges

A No Frost hűtő leolvasztása nem igényel figyelmet. A No Frost egy olyan technológia, amely megakadályozza a fagyasztó jegesedését. Ha a hűtőd rendelkezik ezzel a funkcióval, akkor nem kell a fagyasztó és a hűtőszekrény leolvasztására időt és energiát fordítanod, mivel a No Frost funkciónak köszönhetően a fagyasztóban nem keletkezik nedvesség. A ventilátor száraz levegőt oszt el a készülék belsejében. Ha a hűtőszekrény nem rendelkezik No Frost funkcióval, a benne lévő nedvesség idővel jegesedést és jégdarabokat eredményez. Az is előfordulhat, hogy a hűtő hátfala jegesedik, ezért azt rendszeresen le kell olvasztani, mivel a jegesedés növeli az energiafogyasztást. A No Frost hűtők ezért gazdaságosabbak.

A No Frost technológiával nem rendelkező hűtő leolvasztása rendszeresen elvégzendő feladat, mert a hűtő jegesedés jelentősen megnöveli az energiafogyasztást. A rendszeres leolvasztás csökkenti az energiafogyasztást és meghosszabbítja a készülék élettartamát. Ne hagyd a leolvasztást az utolsó pillanatra. A leolvasztást legjobb előre megtervezni és a téli hónapokra ütemezni.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15