Oldal frissítése

Az Apple az új MacBookokkal ismét felülmúlta önmagát

Aktualizálva

A WWDC 2022 fejlesztői konferencia nyitó keynote-ja rengeteg szoftveres újdonságot mutatott be az Apple világából. De voltak hardveres fejlesztések is, mint például a teljesen újratervezett MacBook Air M2 chippel. Tim Cook azt ígérte, hogy gyakorlatilag azonnal elkezdődik az értékesítés. Mennyiért? Cikkünkből megtudhatod.

i

Az új MacBookok a jövő hónapban kerülnek forgalomba.

Új MacBook 2022 M2 chippel

WWDC 2022: Új MacBook Air M2 chippel - TARTALOM

 1. Hardverújdonságok az Apple-től
 2. MacBook Air teljesen új köntösben
 3. Nagy 13,6" Liquid Retina kijelző és 1080p kamera
 4. M2 - Az Apple második generációs chipje
 5. MacBook Air (M1) vs. MacBook Air (M2) összehasonlítás
 6. MacBook Pro 13" kijelzővel és M2 chippel

Hardverújdonságok az Apple-től

Az Apple bemutatta a teljesen újratervezett MacBook Air-t és a frissített 13 hüvelykes MacBook Pro-t (lásd lejjebb a cikkben), amelyek már a vadonatúj M2 chipet használják - ezzel együtt az M1 chip áttörő teljesítménye és képességei sokkal, de sokkal tovább fejlődtek. A MacBook Air-ben tehát minden benne van, amit a felhasználók a világ legkelendőbb laptopjában szeretnek. A teljesen új, feltűnően vékony kialakítású és még nagyobb teljesítményű MacBook Air nagyobb, 13,6 hüvelykes Liquid Retina kijelzővel, 1080p FaceTime HD kamerával, négy hangszórós hangrendszerrel, akár 18 órás akkumulátor-üzemidővel és a népszerű MagSafe töltőcsatlakozóval is rendelkezik.

Vegyük górcső alá a MacBook Air M2-t.

MacBook Air teljesen új köntösben

Kezdjük az elején. Az M2 chipre épült MacBook Air teljesen új dizájnt kapott, amely minden szögből nézve figyelemre méltóan vékony. A készülék vastagsága 11,3 mm, súlya mindössze 1,22 kilogramm, és tartós, teljesen alumíniumból készült unibody házzal büszkélkedhet, amely hihetetlenül erősnek tűnik, úgy épült, hogy ellenálljon a nehéz bánásmódnak is. A karcsú és könnyű kialakítás ellenére az alkatrészek olyan hatékonyan lettek beépítve, hogy az 20%-os térfogatcsökkenést eredményezett. És ami a legjobb? Az M2 chip energiahatékonyságának köszönhetően a MacBook Air minden változata a teljesen csendes, ventilátor nélküli kialakításban érhető el. Az ezüst és a világosszürke mellett a MacBook Air mostantól két új kivitelben - Dark Ink és Star White - is kapható.

MacBook Air 2022 - iPhone MacBook Air 2022 MacBook Air 2022

MacBook Air 2022 MacBook Air 2022

Ami a csatlakozókat illeti, üdvözölhetjük a MagSafe technológia visszatérését, amely a felhasználók számára egy speciális töltőportot biztosít egyszerű mágneses csatlakozással. A MacBook Air két Thunderbolt 4 porttal is rendelkezik a különféle kiegészítők csatlakoztatásához, valamint egy 3,5 mm-es audiocsatlakozóval, amely támogatja a nagy impedanciájú fejhallgatókat. A Magic Keyboard egy teljes magasságú funkciósávot és Touch ID-t is tartalmaz, valamint a csúcskategóriás Force Touch trackpad is rendelkezésre áll.

MacBook Air M2: új dizájn
A MacBook Air billentyűzete.

Nagy 13,6" Liquid Retina kijelző és 1080p kamera

A MacBook Air gyönyörű, a szélekig meghosszabbított, 13,6 hüvelykes Liquid Retina kijelzővel rendelkezik. A felső szélén egy integrált Face Time kamera található, amely a klasszikus "notch" formában helyezkedik el, pont mint az iPhone-okon vagy a MacBook Pro-n. Az eredmény a nagyobb kijelző, sokkal vékonyabb kávával, így a felhasználó összességében véve több teret kap a képernyőn. A kijelző 500 nites fényerővel és 2560×1664 pixeles felbontással rendelkezik, emellett 25 százalékkal fényesebb, mint a korábbi modellben. Ráadásul a Liquid Retina kijelző már 1 milliárd színt támogat, így a fényképek és filmek hihetetlenül élénkek.

Apple M2 processzor
A gyönyörű Liquid Retina kijelző.

A MacBook Air új, 1080p FaceTime HD kamerával is büszkélkedhet, amely nagyobb képérzékelővel rendelkezik, és kétszer nagyobb felbontást, valamint észrevehetően jobb minőséget biztosít gyenge fényviszonyok között, mint az előző generáció. Az M2 fejlett képjelfeldolgozó képességének köszönhetően minden videohívás tökéletesen jól fog kinézni.

A MacBook Air része egy négy hangszóróból álló hangrendszer is. Ahhoz, ez elférjen egy ilyen vékony kialakításban, a hangszórókat és a mikrofonokat teljesen a billentyűzet és a kijelző közé kellett helyezni - mindez úgy, hogy közben még a hangélmény is kifogásolhatatlan legyen. A három mikrofoncsoport a fejlett sugárformáló algoritmusoknak köszönhetően tisztán rögzíti a hangot, míg a hangszórók jobb sztereó szétválasztást és tisztább hangzást biztosítanak. A MacBook Air a Dolby Atmos technológia segítségével magával ragadó térhatású hangzással szólaltatja meg a zenéket és a filmeket.

M2 - Az Apple második generációs chipje

Amikor az Apple 2020-ban bemutatta saját fejlesztésű M1 chipjét, az hatalmas hullámokat vert. Teljesítménye gyakorlatilag az Intel minden más termékét felülmúlta. Utólag is le kell szögeznünk, hogy a tavalyi MacBook Air az M1 chippel a felhasználók nagy része számára még mindig tökéletesen megfelel. A szakemberek, programozók, tartalomkészítők és még sok más ember munkája azonban még nagyobb teljesítményt követel meg. Ők 2021 őszén meg is kapták az új MacBook Pro formájában, M1 Pro és M1 Pro Max lapkakészlettel. Ezek már minden tekintetben extrém számítási teljesítményt kínálnak.

A kétéves ciklus lezárult, az Apple éppen most mutatta be a MacBook Air-ben megfigyelhető M2 chipet.

Apple; Apple M2; processzor; MacBook Air;
Az Apple M2 chip.

Az M2 egy akár 8 magos chip, amely energiatakarékos 5 nm-es technológiával készül, ráadásul 20 milliárd tranzisztort tartalmaz, ami 25 százalékkal több, mint az M1 chipnél. Természetesen ez még mindig egy SoC (socket on chip), ahol az összes kulcsfontosságú komponens (CPU, GPU, RAM, Thunderbolt 4 vezérlő, I/O interfész, illetve T2 biztonság) egy nagyobb chipre van integrálva, ám egyértelműen erre felé mutat a trend, mivel észrevehető teljesítménynövekedést biztosít csökkentett energiafogyasztás mellett.

Az új Apple M2 processzor gyorsabb, erősebb magokkal és több gyorsítótárral lett ellátva. Együttesen 18%-kal nagyobb többszálú teljesítményt nyújtanak, mint az M1, így az M2 nagyon kis energiafogyasztás mellett képes kezelni az olyan CPU-intenzív feladatokat, mint a réteghatású zenék létrehozása vagy összetett szűrők alkalmazása a fényképeken. A Windows-alapú laptopok legújabb tízmagos chipjeivel összehasonlítva az M2 processzora közel kétszer akkora teljesítményt nyújt ugyanolyan teljesítményszint mellett.

Apple; Apple M2; processzor; MacBook Air;
Nagyszerű, generációkon átívelő teljesítménynövekedés az energiafogyasztás fenntartása vagy akár csökkentése mellett.

Az M2 chip az Apple új generációs grafikus processzorát is magába foglalja, amely akár 10 maggal rendelkezik - kettővel többel, mint az M1. A nagyobb gyorsítótárral és nagyobb memória-sávszélességgel kombinálva a 10 magos GPU nagymértékben növeli a grafikai teljesítményt, azonos energiafogyasztás mellett akár 25%-kal erősebb, mint az M1, és akár 35%-kal nagyobb teljesítményt nyújt maximális energiafogyasztás mellett. Ez azt jelenti, hogy akár 4K vagy 8K videókat is könnyedén vághatsz vele.

Tekintsd meg az új Apple M2 chip legfontosabb előnyeinek áttekintését:

 • 5 nm-es gyártási technológia
 • 16 milliárd tranzisztor
 • 8 CPU-mag + 10 GPU-mag
 • 16 Neural Engine mag
 • akár 24 GB nagy teljesítményű egyesített memória
 • akár 18%-kal nagyobb számítási teljesítmény (az M1-hez képest)
 • akár 35%-kal nagyobb grafikai teljesítmény (az M1-hez képest)
 • 100 GB/s memória-sávszélesség
 • integrált biztonsági technológiák
 • teljesítménynövekedés csökkentett energiafogyasztás mellett
 • hosszabb akkumulátor-üzemidő
 • ugyanaz a HW platform, mint az iPhone és az iPad esetében = ugyanazok az alkalmazások állnak rendelkezésre
 • Thunderbolt / USB 4 támogatás

MacBook Air (M1) vs. MacBook Air (M2) - összehasonlítás

Paraméterek/Modellek MacBook Air (M1) MacBook Air (M2)
Chip Apple M1 8magos CPU, 7magos GPU és 16magos Neural Engine;
Apple M1 8magos CPU, 8magos GPU és 16magos Neural Engine
Apple M2 8magos CPU, 8magos GPU és 16magos Neural Engine;
Apple M2 8magos CPU, 10magos GPU és 16magos Neural Engine
Képernyő mérete 13,3", 400 nit fényerő 13,6", 500 nit fényerő
Képernyő felbontása 2 560 × 1 600 px 2 560 × 1 664 px
RAM memória 8 vagy 16 GB 8, 16 vagy 24 GB
SSD kapacitása 256 GB, 512 GB, 1 TB vagy 2 TB 512 GB, 1 TB vagy 2 TB
Akkumulátor-kapacitás 49,9 Wh 52,6 Wh
Akkumulátor-üzemidő Akár 18 órányi videolejátszás Akár 18 órányi videolejátszás
Akkumulátor-üzemidő Akár 15 órányi webböngészés Akár 15 órányi webböngészés
Csatlakozók 2× USBC Thunderbolt interfésszel / USB 4, 3,5mm jack 2× USBC Thunderbolt interfésszel / USB 4, 3,5mm jack, MagSafe 3
Vezeték nélüli kapcsolat WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0 WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0
Méret 304 × 212 × 16,1 mm 304,1 × 215 × 11,3 mm
Tömeg 1,29 kg 1,24 kg
Ár 416 190 Ft-tól 599 990 Ft-tól

Az Apple M2 chippel felszerelt MacBook Air a jövő hónapban kerül forgalomba 599 990 Ft-tól kezdődő áron.

MacBook Pro 13" kijelzővel és M2 chippel

Való igaz, hogy a klasszikus Apple MacBook Pro 13" könnyen feledésbe merült az újratervezett MacBook Pro 14" és MacBook Pro 16" megjelenése óta. Az Apple azonban az M1 helyett M2 chipet tett a "régi" házba. Tulajdonképpen ez az egyetlen változás, de a konzervatív felhasználók számára ez bőven elegendő is.

Apple; Apple M1;procesor; Big Sur; MacBook Pro;
A 15 órás akkumulátoros üzemidővel akkor dolgozhatsz, amikor csak a kedved tartja. Akár a szabad levegőn egy padon, miközben a barátaidra várakozol.

Az Apple-nek sikerült egy nagyobb, 58,2 Wh teljesítményű akkumulátort is beépítenie, amely akár 20 órán át is bírja (filmek lejátszása az Apple TV alkalmazásban), vagy 17 órán át böngészhetsz a weben. Talán éppen ezért nem is fog hiányozni kettőnél több USB-C csatlakozó, hiszen azokat szinte csak töltésre fogod használni.

A 13 hüvelykes MacBook Pro az M2 chippel júliusban jelenik meg. Az ára 630 ezer forint környékén kezdődik.

Apple; Apple M1;procesor; Big Sur; MacBook Pro 13;
Az M1 lapkában a gépi tanulás masszív alkalmazásának köszönhetően az új MacBook Pro 13 érezhetően gyorsabb még a legigényesebb alkalmazásokban is.
i Ezek is érdekelhetnek:

Az új M2 chippel felszerelt MacBook Air valóban nagy durranás! Továbbfejlesztett dizájn, extra teljesítmény, vékony kialakítás és akár 18 órás akkumulátor-üzemidő. Prémium kategóriás laptop négy izgalmas színben. Melyiket választod?

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB34