Mi is tulajdonképpen a mandula?
A mandula a mandulafa magja, amely jellegzetes alakjáról és magas tápértékéről ismert. Ez a fa főként a szubtrópusokon nő, ahol olyan növények is virágoznak, mint az olajbogyó, a narancs és a dohány. Természetes élőhelyén a mandulafa nagyon bőségesen terem, de még hazánkban is megtalálható ez a fafajta, viszont nem nő olyan magasra, és közel sem termel annyi magot, mint az eredeti élőhelyén.
Milyen egészségügyi előnyökkel jár a mandula fogyasztása?
A mandula egészséges zsírok, fehérjék, rostok, vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása. Magnéziumot, kalciumot, vasat, E-vitamint, B2 vitamint és egyéb fontos anyagokat is tartalmaz. Antioxidáns tartalmának köszönhetően megvédi a sejteket a károsodástól, és elősegíti a bőr és a haj egészségét.
- Hozzájárul a szív egészségéhez
- Csökkenti a koleszterinszintet
- Erősíti az immunrendszert
- Hozzájárul a csontok, az izmok és az idegrendszer egészségéhez
- Csökkenti a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát
- Segít fenntartani az egészséges testsúlyt
Az ajánlott napi adag 28 g (egy marék). Túlzott fogyasztása puffadáshoz, székrekedéshez vagy hasmenéshez vezethet.
Szeletelt, egész magvas vagy chips állagú mandula?
A mandula három fő formában kapható: szeletelve, egészben és chips állagban. A szeleteket gyakran használják sütemények vagy saláták díszítéseként. Az egész magok népszerűek csemegeként vagy különféle receptek összetevőjeként. A chipsek müzlibe, zabkásába vagy sütőipari alapanyagként használhatók.
Hámozott vs. hámozatlan mandula
A mandula vásárolható hámozva, azaz a sötét héjától megfosztva, vagy hámozatlanul, amikor a barna héja még a magvakon van.
- A hámozott mandulát megfosztják a héjától, de a mag ennek ellenére sok tápanyagot tartalmaz. A hámozott mandula puhább, nem olyan keserű és emészthetőbb.
- A hámozatlan mandula teljesen más ízű, ráadásul a legtöbb antioxidánst a héja tartalmazza, így egy adag jótékony anyagot kapunk, ha hámozatlan mandulát fogyasztunk.
Hámozott mandula
Hámozatlan mandula
A mandula elősegíti a fogyást is?
A mandula remek választás a fogyókúrához is, mert szinte egyáltalán nem tartalmaz cukrot. Emellett a mandula magok rostokat és fehérjét bőségesen tartalmaznak, amelyek növelik a jóllakottság érzését. Ez azt jelenti, hogy tökéletes tápláló snack az éhség elűzésére. A mandula azonban sok zsírt is tartalmaz, ezért nem szabad túllépni az ajánlott napi adagot, viszont a magas zsírtartalom miatt a mandulában lévő kalóriák több mint 10 %-a egyáltalán nem szívódik fel, ami nagyon pozitív dolog.
i
Jobb-e beáztatni a mandulát evés előtt?
Biztosan Te is hallottad már, hogy a mandulát (és minden más diófélét) jobb beáztatni, mielőtt megennéd. Hogy miért? A mandula az áztatásnak köszönhetően megszabadul az enzimektől, így könnyebben emészthetővé válik, ráadásul több tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tud a szervezetünk kinyerni belőle.
Natúr, sózott, füstölt vagy pörkölt mandula is kapható
Mindenki kicsit másképp szereti a dióféléket, ezért a mandula különböző változatokban kapható, hogy mindenki igazán élvezhesse az előnyeit.
- A natúr mandula nem esett át semmilyen feldolgozási folyamaton, például pörkölésen, édesítésen vagy sózáson. Az ilyen mandula természetes állapotban marad, minden tápanyaggal együtt. Gazdag fehérje-, rost- és egészséges zsírforrás, így nagyszerű, tápláló választás mindenki számára.
- A pörkölt mandula serpenyőben készül. A pörkölt mandula finomabb és ropogósabb, ezért gyakran használják tápláló snackként vagy pékáruk, gabonapelyhek és egyéb receptek összetevőjeként. Aromájuk és textúrájuk a diófélék rajongóinak nagy kedvence.
- A sózott mandula sótartalma nagymértékben fokozza a mandula ízét. A sózott mandula népszerű csemege, amelyet gyakran szolgálnak fel snackként vagy különböző ételek kiegészítéseként. A sós íz sok ember számára vonzó.
- A füstölt mandula gyakori ízletes csemege vagy hozzávalóként is használható különféle salátákhoz, pékárukhoz vagy mártásokhoz, ami érdekes ízvilágot kölcsönöz az ételeknek.
- A fűszeres mandulát sütés vagy szárítás előtt fűszeres keverékkel vagy páccal vonják be. Ez a keverék különféle fűszereket tartalmazhat, például borsot, curryport, fokhagymát, rozmaringot, koriandert vagy chilit. A fűszeres mandula fűszeres és aromás ízű, és gyakran fogyasztják csemegeként.
Füstölt mandula
Pirított sós mandula
Pirított fűszeres mandula
Mandula és diófélék keveréke
Ha szereted a különböző dióféléket, mindenképpen érdemes a diófélék keverékét is kipróbálnod, amely nemcsak mandulát, hanem például kesudiót, földimogyorót vagy mogyorót, makadám diót, fenyőmagot és brazil diót is tartalmaz. Ezenkívül a keverék tartalmazhat különféle népszerű aszalt gyümölcsöket is.
Az édesszájúak is imádni fogják - próbáld ki a mandulát csokoládéban, joghurtban vagy sós karamellában
Ha inkább az édes ízekért rajongsz, nem kell kétségbeesned, mert a mandulát te is imádni fogod. A csokoládéval bevont mandula nagyon népszerű finomság. Válogathatsz az étcsokoládéval bevont mandula, de a klasszikus tej- vagy fehércsokoládéval, illetve a fahéjas csokoládéval bevont mandula között is, ami egy szinttel feljebb emeli az ízvilágot. A mézzel, joghurttal, sós karamellel, kókusszal, gyümölcsporral (gyakran málna vagy eper) vagy cukorral készült változatok szintén népszerűek.
Milyen egyéb termékek készülnek mandulából?
A mandula önmagában is nagyszerű finomság, de gyakran használják fel más nagyszerű termékekben is. Mit szólnál a mandulatejhez, a vajhoz, a liszthez vagy az olajhoz?
- A mandulaliszt egy finomra őrölt mandulakeverék, amelyet gyakran használnak a hagyományos búzaliszt alternatívájaként. Fehérjében, egészséges zsírokban és rostokban gazdag. Alacsony szénhidráttartalma alkalmassá teszi a cukorbetegek számára vagy azoknak, akik alacsony szénhidráttartalmú étrendet fogyasztanak.
- A mandulakrém, más néven mandulavaj egy sűrű paszta, amely őrölt mandulából készül. Nagy arányban tartalmaz egészséges zsírokat, fehérjét és rostokat. Alkalmas a laktózérzékenyek vagy vegánok számára is. A klasszikus mogyoróvaj alternatívája.
- A mandulaital, amelyet gyakran mandulatejnek is neveznek, egy növényi ital, amely őrölt mandulából és vízből készül. Finom, és a tehéntej népszerű alternatívája, különösen azok számára, akik laktózérzékenyek vagy vegánok.
- A mandulaolaj enyhe íze és magas egészséges zsírtartalma miatt a konyhában megbecsült összetevő. Elsősorban a hidegkonyhában használják pácok, öntetek, krémek készítéséhez, de édes ételekhez vagy gyümölcssalátákhoz is kiváló hozzávaló lehet.
Milyen kiszerelésben kapható a mandula?
A mandula többféle kiszerelésben kapható, amelyek között vannak kisebb és nagyobb csomagok is, amelyek akár háztartási vagy kereskedelmi felhasználásra is alkalmasak. A szokásos csomagok a pár grammos kis zacskóktól akár 200 grammos vagy az 1 kg kiszerelésig is kaphatóak.
i
Olcsó mandulát keresel? A webáruházunk akciós kategóriája mindenki számára kínál olcsóbb csomagokat is.
A mandula a kozmetikumokban is megtalálható
A mandula a kozmetikai iparban a bőr- és hajápoló tulajdonságai miatt szintén megbecsült összetevő. Ezek a készítmények vitaminokat, ásványi anyagokat és egészséges zsírokat tartalmaznak, amelyek hidratálják, táplálják és védik a bőrt. A mandulaolajat gyakran használják természetes hidratálóként a száraz bőrre, valamint olyan szépségápolási termékek összetevőjeként, mint a krémek, olajok vagy hajmaszkok. Minden férfi és nő imádni fogja a mandulát a kozmetikumokban is.