Oldal frissítése

Fogalomtár

Gore-tex membrán

A Gore-Tex egy speciális membrántípus, amelyet tartós szövetekkel kombinálva használnak. Ezáltal egy nagyon tartós anyag jön létre, amelyet nemcsak cipők, hanem kabátok, nadrágok stb. gyártásánál is használnak. A Gore-Tex tartós vízszigeteléssel és nagyfokú fagyállósággal büszkélkedhet, miközben légáteresztő képességét is megőrzi.

Az első mikroszámítógépek | Mobil forradalom

Az 1971-es év mérföldkő volt a számítástechnikában: az Intel bemutatta az első mikroprocesszort, és megnyitotta az utat az íróasztalon elférő számítógépek előtt. Ez a cikk bemutatja, hogyan jutottunk el a nehéz számítógépektől a mai könnyű tabletekig és ultrabookokig. Visszaemlékezünk az első IBM hordozható számítógépre, az Apple garázsbeli kezdeteire és a Dynabook vízióra, amely megelőlegezte a mai tableteket. Olvasd el a Mobil forradalom sorozat következő cikkét.

Flexi zóna

A flexi zóna lehetővé teszi két főzőzóna egy nagy felületté történő összekapcsolását, amelyet különösen akkor fogsz nagyra értékelni, ha nagy edényekben vagy tepsiben szeretnél főzni.

Mi az a WiFi 7?

A WiFi 7, vagy műszaki nyelven IEEE 802.11be, a vezeték nélküli hálózati szabványok legfrissebb generációját képviseli. Az előző generációk, mint például a WiFi 6 és a 6E által lefektetett alapokra építve, a WiFi 7 gyorsabb adatátviteli sebességet, fokozott megbízhatóságot, valamint az elérhető frekvenciaspektrum hatékonyabb felhasználását kínálja. A WiFi 7 fő célja, hogy teljes vezeték nélküli szabadságot nyújtson felhasználóinak. Hogyan állhatunk át a WiFi 7-re, és milyen eszközök szükségesek ehhez a váltáshoz?

Minden, amit a WiFi 6E-ről tudni kell

Az előrejelzések szerint 2025-re világszerte mintegy 100 milliárd internetkapcsolat lesz. Az IoT, a VR/AR és más jövőbeli technológiák számára pedig a 2,4 és 5 GHz-es sávok egyszerűen nem elegendőek. Ezért a WiFi hálózatokat továbbfejlesztik: a WiFi 6 szabványt WiFi 6E-re bővítik, így előtérbe kerül a 6 GHz-es átviteli sáv. Mit jelent ez a felhasználók számára a gyakorlatban, és milyen előnyökkel jár?

Mi a számítógépes vírus?

A számítógépes vírus a rosszindulatú szoftverek egy olyan típusa (úgynevezett "malware"), amely úgy terjed, hogy önmagát sokszorosítja, és saját kódját más programokba vagy fájlokba illeszti. A vírusok gyakran fertőzött e-mail mellékleteken, internetes letöltéseken, illetve pendrive-okon és más cserélhető adathordozókon keresztül terjednek. Cikkünkben megismertetünk a számítógépes vírus fogalmával és ötleteket adunk arra is, hogyan védekezzünk a számítógépes vírusok ellen.

Mi az a WiFi 6?

Az elmúlt hónapokban példátlan mértékben megnövekedett az otthoni WiFi-hálózatok igénybevétele. Ennek eredményeként elengedhetetlen, hogy otthonod minden pontján stabil és gyors kapcsolat álljon rendelkezésre. Ebben kulcsfontosságú lépés lehet a WiFi 6 vezeték nélküli szabványra való áttérés, amely kiemelkedő sávszélességet kínál számos eszköz egyidejű támogatásához.

Az alaplap, a videokártya és a processzor megfelelő kombinációja

Szeretnél saját számítógépet építeni, de nem tudod pontosan, hogyan kell csinálni? Szívesen segítünk, mert mi is jól ismerjük azt a felemelő érzést, amely egy új számítógép sikeres első indítását kíséri. Nemcsak abban adunk tanácsot, hogyan építsd meg technikailag a számítógépét, hanem az alaplap, a videokártya és a processzor megfelelő kiválasztására is összpontosítunk.

RAID lemezkötegek

A különböző RAID lemezkötegek alapvető módon különböznek egymástól, ami befolyásolja a teljesítményüket, a biztonságot és az árat. Egyes kötegek alkalmasak az írás és olvasás gyorsítására, míg mások szinte azonnali adatmentést biztosítanak több meghajtó hirtelen meghibásodása esetén.

Mi az a gyorsítótár, avagy cache?

A gyorsítótár egy puffer, amely adatokat tárol a későbbi gyors hozzáférés érdekében. Előnye a nagy sebesség és a rövid hozzáférési idő. A cache-memória megtalálható a processzorokban, merevlemezekben stb.

Mi az a CPU cache?

A gyorsítótár (cache) rendkívül fontos része minden processzornak. A gyorsítótár villámgyors hozzáférést biztosít a leggyakrabban használt adatokhoz. A CPU-ban lévő gyorsítótár-memóriának több rétege és funkciója van. Nézzük meg közelebbről, hogyan működik mindez.

Memória késleltetés (RAM latency)

A Column Address Strobe (CAS) késleltetés a dinamikus véletlen hozzáférésű memóriamodulok (DRAM) sebességének egyik mércéje. Ez az az idő, amely az olvasási vagy írási parancs memóriába történő elküldése és az adat tényleges processzor általi rendelkezésre állása között telik el. A CAS késleltetést a felhasznált chipek típusa és a gyártó határozza meg, így az utólag nem változtatható meg. Nézzük meg közelebbről, hogyan működik a memória késleltetése, és hogyan befolyásolja a megfelelő RAM-modulok kiválasztását.

Mi a P-OLED kijelző?

A P-OLED kijelzők műanyag hordozót használnak, amely lehetővé teszi, hogy rugalmasak legyenek. A nem-P-OLED kijelzők azonban szintén műanyag hordozót használnak, de csak egy gyártó használja ezt a megnevezést. Mi is az a P-OLED valójában, és miben különbözik például az AMOLED technológiától?

VESA felfüggesztés

A VESA felfüggesztés egy olyan szabvány, amely megkönnyíti a vásárlók számára a tájékozódást, amikor a tévéjükhöz vagy monitorukhoz állványt vásárolnak. Egységesíti a rögzítőelemeket, azaz a tévé hátoldalán lévő rögzítő nyílások elhelyezkedését, illetve a tartóelemeket. Cikkünkből megtudhatod, hogy hogyan működik, illetve hogyan igazodhatsz el a számok között.

Direct LED: Mi az és hogyan működik?

A Direct LED a LED televíziókban használt háttérvilágítási technológiák egyike. Mi a lényege, mik az előnyei és hátrányai, és miben különbözik az RGB LED-től vagy az Edge LED-től?

Mi az a Mini LED?

A Mini LED egy új LED háttérvilágítási technológia, amelyet LCD TV-kben használnak. Kisebb méretű LED-ekről van szó, ami sokkal nagyobb kontrasztot és ezáltal nagyobb képmélységet biztosít a tévékészülékeknek.

Mi a processzor TDP-értéke?

A processzor termikus tervezési teljesítménye (TDP) a processzor legnagyobb lehetséges hőteljesítménye, amely a szabványos alkalmazásokban elérhető. Azt jelzi, hogy a számítógép hűtőrendszerének mennyi hőt kell elvezetnie a processzortól, hogy megvédje a túl magas hőmérséklettől, amelyet az nem képes kezelni. A tervezett hőteljesítmény értékét a gyártó adja meg minden egyes komponensre (processzorok, videókártyák stb.). A magasabb TDP érték általában nagyobb teljesítményű processzort jelent. Azonban ahogy nő az értéke, úgy nőnek a hűtési követelmények is. A TDP mértékegysége a watt.

Mi az OLED kijelző és hogyan működik?

Az OLED kijelző úgynevezett szerves diódákat használ. A technológia elnevezése is innen ered, az Organic Light-Emitting Diode (szerves fénykibocsátó dióda) rövidítése. Fejlettebb és sok szempontból jobb technológia, mint a hagyományos LCD és LED kijelzők, de számos tekintetben különbözik tőlük, és hátrányai is vannak. Az OLED kijelzők televíziókban, mobiltelefonokban és egyéb készülékekben is megtalálhatók.

Mi az a WiFi 802.11ac?

A 802.11n - WiFi 4 szabvány mindkét sávban (2,4 és 5 GHz) képes kommunikálni, és a MU-MIMO (többutas jelterjedési) technológiának köszönhetően komoly valós sebességet biztosít. A MU-MIMO technológia itt azért fontos, mert lehetővé teszi, hogy a WiFi router egyszerre több eszközzel is nagy sebességgel kommunikáljon.

Aktív vagy passzív hangfal?

Az aktív hangszóró saját erősítővel rendelkezik, amely be van építve a testébe. A passzív hangszóróhoz viszont külső erősítőre vagy vevőegységre van szükség.
20 További...

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05