A serpenyő jelentős beruházásnak számít, ha jól döntesz, az mind az elkészített ételek minőségében, mind az edény tartósságában tükröződni fog. Mivel sokféle serpenyő létezik a piacon, mindig próbálj meg a felhasználás célja és módja alapján választani. Mi a legfontosabb a serpenyő kiválasztásakor, és mire kell figyelni?
Sokféle serpenyő létezik - vajon melyik a legjobb számodra?
A különböző ételek készítéséhez különböző típusú serpenyők kaphatók, rendkívül széles a választék.
A hagyományos serpenyő bármilyen típusú étel készítéséhez és sütéséhez használható.
A grillserpenyő legfontosabb jellemzője a bordázott belső alj, amely ideális steakek, grillsajt vagy grillezett zöldségek készítéséhez.
A wok serpenyő mély, lefelé keskenyedik. Ázsiai ételek, tészták és más egytálételek készítéséhez használják, amelyeket alaposan össze kell keverni.
A mély serpenyő alja lapos, a pereme pedig magas. Használhatod húsokhoz való mártások készítéséhez, zöldségek párolásához vagy mexikói specialitások készítéséhez.
Az elektromos serpenyő bármilyen típusú étel készítésében segíthet, és a nyaralóban vagy egy kisebb konyhában való használatra alkalmas. Működtetéséhez csak elektromos csatlakozóra van szükség.
A serpenyőkészlet több különböző méretű és kialakítású darabot tartalmaz.
Serpenyő fedővel együtt is kapható. Viszont, ha nem tartozik fedő a serpenyőhöz, akkor az külön is megvásárolható.
Inkább az édes ételeket szereted? Gyakran készítesz palacsintát, tarkedlit vagy éppen tükörtojást? Mindhárom étel tökéletes elkészítéséhez fontos a jó minőségű serpenyő, amelyben nem ég oda a tészta vagy a tojás.
A palacsintasütő a palacsinta könnyebb megfordítása érdekében alacsony peremmel rendelkezik.
A serpenyő kiválasztása a belső felület anyaga alapján
A serpenyő belső felületének anyaga fontos az étel tényleges elkészítése szempontjából, és befolyásolja a serpenyő hőtani tulajdonságait és a főzési folyamatot.
A kerámia serpenyő igen kedvelt tapadásmentes tulajdonságai miatt, és gyakran kerül említésre az egészséges táplálkozással kapcsolatban. Alacsony hőmérsékleten történő, lassú főzésre alkalmas.
Az öntöttvas serpenyő nagyon tartós, és tapadásmentes felülettel rendelkezik, amely egyenletesen osztja el a hőt a serpenyő aljának egész felületén.
Az acél serpenyő jó hővezető képességgel rendelkezik, így használható húsok, zöldségek és egyéb ételek sütéséhez és grillezéséhez egyaránt. Javasoljuk, hogy az első használat előtt égesd ki.
A tapadásmentes serpenyő lehetővé teszi, hogy zsír hozzáadása nélkül főzz, miközben nem égnek oda az ételek. Másik előnye, hogy könnyen tisztítható.
A rozsdamentes acél serpenyő anyaga tartós, erős és funkcionális. Hátránya azonban a rosszabb hővezető képesség, emiatt nehezebben oszlik el a hő a serpenyő teljes felületén.
A zománcos serpenyő minden tűzhelytípushoz gond nélkül használható. Ha egészségesen főzöl, a zománcos serpenyő a tartósság és a kiváló minőség miatt is ideális választás.
A márvány és gránit serpenyő kíméletes az ételekhez, így azokban megmarad az összes vitamin és ásványi anyag. Ezenkívül nem tapad le az étel a márvány- és gránitfelületeken.
Az alumínium serpenyő nemcsak nagyon könnyű, hanem jó hővezető képességgel is rendelkezik. Az ételek készítésekor azonban ügyelni kell arra, hogy ne karcoljuk meg a felületet.
A serpenyő kiválasztásánál a tűzhely típusa is számít
A serpenyő esetleges sérülésének elkerülése és a tűzhely megfelelő működése érdekében ellenőrizd, hogy hagyományos vagy indukciós főzőlapod van-e. Az indukciós főzőlapokhoz olyan edényekre van szükség, amelynek fémfelülete ehhez a hőforráshoz alkalmas.
Az indukciós serpenyő ismérve az elektromágneses indukciós alj. Az indukciós serpenyő anyaga lehet: öntöttvas, zománcos, rozsdamentes acél vaslemezzel és mágnesezhető porcelán.
Ha meg szeretnél győződni arról, hogy az edény alkalmas-e az indukciós főzőlapra, úgy is ellenőrizheted, hogy a serpenyő aljára mágnest helyezel, és megnézed, rátapad-e. Az indukciós serpenyő könnyen felismerhető a szimbólumról, amelyen egy tekercs látható felette több hullámvonallal.
A serpenyő kiválasztása a méret alapján
A serpenyők hagyományosan különböző méretekben készülnek. A serpenyő méretét aszerint válaszd ki, hogy mennyi ételt szoktál egyszerre főzni.
A 20-24 cm-es átmérő elegendő 1-2 személynek vagy kezdő konyhatündéreknek.
A 26-30 cm átmérőjű közepes serpenyő a leggyakrabban használt méret. Általában elég egy négytagú családnak.
A 32-40 cm átmérőjű serpenyő a profi szakácsok számára is megfelelő lehet, mivel nagy mennyiségű ételt lehet benne egyszerre készíteni.
7 egyéb hasznos tulajdonság, amelyekkel a serpenyő rendelkezhet
Egy serpenyő számos egyéb jellemzővel rendelkezhet, amelyek nemcsak a főzést könnyítik meg, hanem a tisztítást is egyszerűbbé teszik.
A mosogatógépben mosható serpenyő segítségével időt takaríthatsz meg, és nem kell aggódnod, hogy megsérül mosogatás közben.
A tapadásmentes felület megakadályozza, hogy leégjen az étel, nem mellesleg a nem éles fém konyhai eszközöknek is ellenáll.
A megerősített alj tartósabbá teszi a serpenyőt, és jó hőtani tulajdonságokkal ruházza fel.
A levehető nyél vagy fogantyú a sütőbe tehető serpenyő egyik jellemzője. A fogantyú alakja és anyaga is fontos, nem szabad, hogy hővezető legyen.
A hőmérsékletjelző jelzi, milyen meleg a serpenyő. Tudatja veled, mikor teheted be az ételt a serpenyőbe.
A sütőbe tehető serpenyő 200 °C-ig ellenáll a magas hőmérsékleteknek, ennek köszönhetően ideális az ételek sütéséhez. A levehető és hőálló fogantyúk szintén előnyt jelentenek.
Az átfordítható dupla serpenyő kiválóan alkalmas omlett, rántotta, palacsinta, de akár sültkrumpli készítéséhez is, hiszen egyenletes sütést biztosít.
A Serpenyők kategóriában összesen 548 termék közül válogathatsz online boltunkban. Rendelésedet hétköznapokon 2 napon belül házhoz szállítjuk. A Budapest több pontján elérhető AlzaBoxokból már másnap felveheted a rendelésed, de ellátogathatsz áruházunkba is.
Folytatás
Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.