Oldal frissítése

Samsung Galaxy S23 Ultra (TESZT): még jobb kamera és brutális teljesítmény

Samsung Galaxy S23 Ultra, bevezető

Samsung Galaxy S23 Ultra (TESZT): még jobb kamera és brutális teljesítmény

Teszt

Aktualizováno • Autor: Ondřej Chabr

A Samsung legnagyobb Galaxy S szériája a legújabb generációjában a vizuális és a belső változásokat ötvözi. Ezzel az ígérettel tettük próbára a Samsung Galaxy S23 Ultra készüléket, tapasztalatainkat pedig ebben a bemutatóban osztjuk meg veled.

Samsung Galaxy S23 Ultra (TESZT) – TARTALOM

 1. Az új Galaxy S23 trió nemcsak ökológiai, hanem vizuális szempontból is változásokat hoz
 2. Megváltozott a készülék alakja, így a Samsung Galaxy S23 Ultra még könnyebben kézbe vehető
 3. A Samsung Galaxy S23 Ultra kijelzőjén nem változtattak semmit, nincs is rá szükség
 4. Szívében a legerősebb, kifejezetten a Galaxy S modellek számára készült Snapdragon chip dobog
 5. Javítottak a digitális zoomon, a Samsung Galaxy S23 Ultra már valóban képes jól fókuszálni
 6. A Galaxy S23 Ultra konkurenciája a saját szériáján belül és a csúcsmobilok között keresendő
 7. A Samsung Galaxy S23 Ultra nem okozott csalódást, számos újítást hozott magával

Az új Galaxy S23 trió nemcsak ökológiai, hanem vizuális szempontból is változásokat hoz

Néhány éve már, hogy véget ért a Galaxy Note sorozat, a Samsung istállójának legnagyobb okostelefonja. Nem véletlen, hogy 2020-ban mutatták be az utolsó Galaxy Note 20-at, valamint a teljesen új, 3 modellből álló, árpolitikájuk, de felszereltségük és méretük alapján is osztályozott Galaxy S sorozatot. A Samsung Galaxy S Ultra egy évvel később egyedül állt a Samsung phabletek között.

Samsung Galaxy S23 Ultra, S23 széria
A teljes Samsung Galaxy S23 sorozat.

Már egy éve, hogy az Ultra modell a népszerű Note sorozat megfelelő utódjaként lépett a dobogóra. A beépített S Pen tollal a képességek és a könnyű használat egy olyan szintre lépett, amelyet kevés nagy telefon tud elérni.

i

Google Pixel 7 Pro (BEMUTATÓ): az amerikai gyártó ismét felülmúlta önmagát

Az idei Samsung Galaxy S23 termékcsalád sem tér el a jól bevált felállástól, így az alap Galaxy S23 és a Galaxy S23+ modellek eltérő méretekkel rendelkeznek. Az egyes modelleket, ha vetsz rájuk egy pillantást, de főleg, ha kézbe veszed őket, meg tudod különböztetni az elődjeiktől. A gyártó nagyobb hangsúlyt fektet a bolygóra nehezedő teher csökkentésére is, így mostantól több újrahasznosított üveget, PET-fóliát és az óceánokból származó műanyaghulladékot használ fel a gyártáshoz. Az anyagösszetétel tekintetében a Samsungot dicséret illeti.

Megváltozott a készülék alakja, így a Samsung Galaxy S23 Ultra még könnyebben kézbe vehető

A tesztelést szokás szerint azzal kezdtem, hogy kivettem a dobozból a terjedelmes telefont, amely érezhetően 233 grammot nyom. A telefon az új, világos lilás-rózsaszínes színben érkezett a felülvizsgálatra. Az újdonságot első ránézésre az exkluzivitása különbözteti meg az elődeitől. Ugyanakkor a fotók alapján nem számítottam jelentős és észrevehető változásokra a dizájn tekintetében, leszámítva a színeket és a telefon hátlapján lévő sötétebb lézerfókuszt. Ez azonban már az első másodperctől kezdve egyértelmű volt, amikor a kezembe vettem az új Samsung-ot. A markolat átalakult, méghozzá nagyon kellemesen.

Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, előlap Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, felső él Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, hátlap
A lila színváltozat inkább egy nagyon világos rózsaszínnek látszódik.

Az utóbbi időben a trend az egyenes élű készülékek felé mutat. Ez az iPhone telefonok legújabb generációján és a Xiaomi 13 sorozatán is megfigyelhető. És most a Samsung Galaxy S23 Ultra esetében is ezt látható. Eltűnt a korábban teljesen lekerekített alumínium oldalkeret, ahol a kijelző ívbe megy át. Az új markolatot biztonságosabbnak, kényelmesebbnek értékelem. A perem még mindig nem elég ahhoz, hogy ráállítsuk a telefont, függőleges pozícióban tartva, mégis jó benyomást tett rám. Keskenyebb testre számítottam ugyan, de épp ellenkezőleg, kissé magasabb lett.

i

iPhone 14 Pro Max (BEMUTATÓ): az interakció új formája és kompromisszumok nélküli fotózás

Nem árt, ha a teljes előlapot védőüveggel vagy fóliával vonjuk be, ugyanakkor a kijelző és a hátlap extra védelméről a továbbfejlesztett Gorilla Glass Victus 2 gondoskodik. Az előlap polírozott, hogy az ujjak könnyedén mozoghassanak a kijelzőn, míg a hátlap matt felületet kapott. A kijelző felett és alatt továbbra is vékony keret látható, de ezek nem rontják el a megjelenést, semmilyen módon nem zavaróak. A laposabb széleken a szokásos hangerő- és zárógombokat látjuk, alul pedig az USB-C csatlakozót, a SIM-kártya helyét és mindenekelőtt az S Pen-t.

Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, alsó él Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, S Pen Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, oldal
Az S Pen ismét az alsó élen található. A telefon oldalai valóban kellemesebb benyomást keltenek.

A Samsung Galaxy S23 Ultra kijelzőjén nem változtattak semmit, nincs is rá szükség

Míg az új élek mély benyomást tettek rám, a kijelző nem maradt meg az emlékezetemben. Röviden az a helyzet, hogy a kijelzőben már jó ideje nem sok hibát lehet találni, nem is kell változtatni rajta semmin. A 6,8 hüvelykes Dynamic AMOLED kijelzőn tehát nem történt változás az előző Galaxy S22 Ultra modellhez képest. Az alapértelmezett felbontás megállt a Full HD+-nál, ami bőven elegendő, a pixelek nem észrevehetőek. A maximális Edge QHD felbontás 500 ppi körüli finomságot biztosít.

Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, kijelző Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, ívelt kijelző Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, fektetett kijelző
A nagyon részletes és színekben túlcsorduló Dynamic AMOLED panelt fekvő nézetbe is el lehet fordítani.

Közvetlen napfényben kimondottan jól jött az akár 1750 nites csúcsfényerő. Visszatérve a telefon dizájnjára, a nagyon finom ív az oldalsó élek mentén még mindig ugyanazt a benyomást keltik, mint a tavalyi Ultránál. A kijelző körös-körül ugyanolyan széles fekete keretet kapott, így az ívelt résznek a kijelző csak kevesebb, mint a felét teszi ki, a többi rész pusztán a keret. Egy vékony fekete vonalhoz tudom hasonlítani, így a Samsungnak egyszerűen nem is maradt túl sok lehetősége arra, hogy bármilyen módon összezsugorítsa úgy, hogy ekkora képátlót érjen el.

Szívében a legerősebb, kifejezetten a Galaxy S modellek számára készült Snapdragon chip dobog

Tavaly a Samsung a világ egyes részein eltérő processzorral szerelte fel a csúcsmodelljét, mi itt Európában az S22-es sorozatot a Samsung Exynos chipjével vásárolhattuk meg. A mostani generációval ennek búcsút intünk, most már a teljes kínálatban globálisan a Qualcomm Snapdragon-ja szerepel. Ez nem más, mint a jelenlegi zászlóshajó Snapdragon 8 Gen 2. A 4 nm-es eljárással készült chip hatalmas teljesítményre képes, mégis alacsonyabb a fogyasztása.

i

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (MINDEN, AMIT TUDUNK)

Mi több, a chip közvetlenül "For Galaxy" felirattal van ellátva, és a sammobile.com szerint maga a chip és a GPU is magasabb órajelét hoz a normál Snapdragon 8 Gen 2-höz képest. Emellett a gyártó gondoskodott arról is, hogy tökéletesen kezelje a kamerák képfeldolgozását. A mesterséges intelligenciára (AI) és gépi tanulásra (ML) alapozva a kognitív ISP megfigyeli, hogy mi történik a képen, és ennek megfelelően külön-külön feldolgozza a kérdéses objektumokat.

Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, Geekbench
Képernyőfelvétel a Geekbench teszteredményekről.

A Geekbench eredmények önmagukért beszélnek. A közzétett értékek szerint, amelyeket a tesztelt készüléken még meg is haladtam, az S23 Ultra az egymagos tesztben az első helyet érte el.

Az Android 13-nak és a One UI felépítménynek köszönhetően minden olyan rendezett, ahogy azt a Samsung rajongók már megszokhatták. A kifejezetten az S Pen számára kialakított felület letisztult, és rengeteg lehetőséget kínál, beleértve a távvezérlés beállítását is, kizárólag a tollal tett mozdulatokon és a rajta lévő gombokon keresztül.

Az operatív memória mérete a változattól függően változik. Csak a 256 GB-os Samsung Galaxy S23 Ultra változat rendelkezik 8 GB RAM-mal. Az 512 GB-os és az 1 TB-os változatok egyformán 12 GB RAM-mal rendelkeznek. A beállítások felületes átnézése során nem vettem észre, hogy a telefon 8 GB-nál többet fogyasztana egy adott pillanatban. Tehát a rendszeroptimalizálás a 12 GB-os telefonon még inkább kifogástalan munkát végez.

Az akkumulátort tartom a következő nagyon jól optimalizált területnek. A Galaxy S23 Ultra telefont 2 napig tudtam megbízhatóan használni egy teljes feltöltéssel. A kijelző felbontását közepes értéken hagytam, a 120 Hz-es adaptív válaszidő bekapcsolva maradt. Fotókat, videókat készítettem a telefonnal és folyamatosan rá voltam csatlakozva az otthoni Wi-Fi hálózatra. Kint, a kamera tesztelése közben a hőmérséklete nem szökött fel túl magasra. Az 5000 mAh-s akkumulátor körülbelül egy óra alatt feltölthető egy 45 W-os adapterrel.

i

Honor Magic5 és Magic5 Pro (BEMUTATÓ): az újdonságok a legfelső lépcsőfokot célozzák meg

Javítottak a digitális zoomon, a Samsung Galaxy S23 Ultra már valóban képes jól fókuszálni

A elvárásoknak megfelelően a főkamera felbontását 200 megapixelre növelték. A többi hátlapi kamera változatlan - egy 12 Mpx-es ultraszéles látószögű és egy pár 10 Mpx-es teleobjektív. A P-alakú érzékelő elrendezése változatlan, beleértve a lézeres autofókusz és a vaku helyét is. A tavalyi, szükségtelenül nagy, 40 megapixeles előlapi szelfikamera felbontása 12 megapixelesre csökkent. Ezek lennének a specifikációk, a nyers számok. Vajon az eredmények igazolják a számokat?

Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, objektívek Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, kiálló lencsék
A fotóérzékelők elrendezése változatlan. Nem állnak ki olyan masszívan a telefon testéből, mint mondjuk az új iPhone 14 Pro esetében.

A Galaxy S23 Ultra kameráját különböző körülmények között teszteltem, a napsütéstől a borús égbolton át az éjszakai felvételekig. Az utófeldolgozás fontossága itt még inkább szerephez jut, mint az előző generációnál. A keresőben mindenféle dolgokat látunk a felvétel közben, változó szemcsézettséget, rossz színtelítettséget stb. Különösen az éjszakai felvételeknél, de a jó látási viszonyok között készült felvételeknél is. Azonban a galériába való áttérés után többnyire nagyon kellemes meglepetést okoztak az eredményül kapott felvételek.

Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, 100x zoom Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, 200 Mpx-es kivágás
A 100x digitális zoom és a 200 Mpx-es kép kivágásának összehasonlítása. Az első esetben az eredmény valóban figyelemre méltó.

A maximális 200 Mpx-es felbontásnak valószínűleg nem sok haszna lesz. Nem hiszem, hogy megéri egy csomó olyan fotót készíteni, amelyek mérete 30 MB körül mozog, miközben a részletességük nem olyan kristálytiszta. Viszont az, hogy a szenzor ennyi pixelt tud rögzíteni, jó dolog, hiszen több pixelt egybe tud kombinálni, így jobb eredményeket lehet elérni, pl. éjszaka. A kapott képek minden kamerával olyan jók voltak, mint amilyenre számítottam.

Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, éjszakai fotó Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, éjszakai 10x zoom
Éjszaka néhány másodpercig kell csak a telefont a helyén tartani, majd az eredmények önmagukért beszélnek. A második képen a 10x optikai zoom látható.

A Samsung Galaxy S23 Ultra nem a legjobb fotómobil a piacon, de rohadtul jó. Az élethű színvisszaadás és az élesség a teljes képkereten belül szinte minden fotón jól látszik. Az ultraszéles kamera képei azonban még mindig inkább csak magára a telefon kijelzőjére készülnek, nem sokat ér rajta a zoomolás. Erre való a két teleobjektív. Mind a 3x-os, mind a 10x-es a stabilizálásnak köszönhetően nem hagyja cserben az embert. A digitális zoomolással azonban még közelebb mehetsz.

Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, zoom nélkül Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, 3nx zoom Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, 10x zoom
Normál fotó összehasonlítása a 3x és a 10x optikai zoommal.

Térjünk vissza a 100x digitális zoomhoz, amely első ránézésre is lényegesen jobb eredményeket nyújt. Nem helyettesíti a távcsövet, a valós idejű kép nem fog a végtelenségig elérni. Bár a táblán lévő szöveg elmosódott, miután lefényképeztük és a galériába helyeztük, mintha varázsütésre fókuszba kerülne a kép és hirtelen olvasható adatok tárulnak elénk. A Samsung szoftvere tehát még a 100-szoros digitális zoomot is valóban használhatóvá teszi.

Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, makró Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, széleslátó
A Samsung Galaxy S23 Ultra a makrófotók készítésekor is megmutatta az erejét. A széles látószögű felvételek természetes nappali fényben nyújtják a legjobb eredményt.

A portré mód még éjszakai felvételek készítésekor is könnyedén használható. A Samsung az úgynevezett Nightography-ra épít, és ezt nem csupán marketingfogalomnak veszi. Érdemes a Samsung Galaxy S23 Ultra készüléket állványra szerelni és a Hypertime módot használva rögzíteni az elhaladó autók mozgását, vagy akár bolygónk mozgását a környező csillagokhoz képest. Az optikai stabilizálás minősége videók készítésekor szintén említést érdemel. Még jelentős kézremegés esetén sem mozdul el a kép, szinte úgy tűnik, hogy a kép megdermedt. A nagy teljesítménynek köszönhetően akár 8K videókat is készíthetünk 30 képkocka/másodperc sebességgel.

i

Black Shark 5 Pro 5G (BEMUTATÓ): kiváló okostelefon, gamer trükkökkel a tarsolyában

A Galaxy S23 Ultra konkurenciája a saját szériáján belül és a csúcsmobilok között keresendő

Ez lenne a Samsung Galaxy S23 Ultra, amely az S23 sorozat új modelljei közül egyértelműen a legkiválóbb. A kevésbé igényes, kompakt méreteket kedvelő felhasználók számára még mindig ott vannak az S23 és az S23+ modellek. Le kell ugyan mondani a 200 Mpx-es kameráról és a 10x optikai zoomról, de egyébként tényleg semmi lényeges nem hiányzik belőlük. Bár néhányan hiányolhatják az S Pen tollat is, de akik nem rajonganak a tollakért, azoknak tökéletes alternatíva, így mégis egy tartós telefont kaphatnak és magmaradhatnak a Samsung OneUI rendszerénél.

Samsung Galaxy S23 Ultra, S23 és S23+ modellek
A Galaxy S23 és a Galaxy S23+ külseje is megváltozott. Eltűnt a fotómodul, a kamerák önállóak lettek. Forrás: samsung.com

Ugyanezek a hiányosságai a két kiválasztott versenytársnak is, ugyanakkor valóban kimagasló specifikációkat mutatnak fel, aminek köszönhetően könnyedén felveszik a versenyt a Samsung S23 Ultra okostelefonnal.

A Vivo telefonok ugyan kevésbé elterjedtek, de a Vivo X90 Pro 5G számunkra ideális ellenfélnek tűnik. Hasonlóképpen megfigyelhető rajta a széleken túlcsorduló kijelző. A Samsung-hoz viszonyítva alul marad a teleobjektív tekintetében. Csak egy van belőle és az is csak 2x-es optikai zoommal rendelkezik. A MediaTek Dimensity 9200 chip teljesítménye a Snapdragon 8 Gen 2 mellett az elitbe sorolható. De a Vivo határozottan kiemelkedik a 120 W-os töltésével. Az árkülönbség sem elhanyagolható.

Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, konkurencia Samsung Galaxy S23 Ultra, bemutató, konkurencia
A Samsung kemény versenytársnak bizonyul - Vivo X90 Pro és iPhone 14 Pro Max.

A másik versenytárs az általunk is tesztelt iPhone 14 Pro Max. Elsősorban az Apple ökoszisztémájába tartozó felhasználóknak szól, de más, igényesebb felhasználóknak is megfelelhet. Az iPhone-nak is csak egy teleobjektívje van, de az ász a tarsolyában a LiDAR szenzor. Az eltérő operációs rendszerek miatt nem olyan könnyű összehasonlítani a teljesítményt, de az A16 Bionic chip tényleg az egyetlen chip, amely jelenleg képes legyőzni a legújabb Snapdragon-t. Sajnos nem tudja az egy órás töltést nulláról 100%-ra, az Apple még mindig nem mutatott fel úttörő teljesítményt ebben a tekintetben.

Paraméterek/ Modell Samsung Galaxy S23 Ultra Vivo X90 Pro 5G iPhone 14 Pro Max
Kijelző 6,8" (20 : 9) 6,78" (20 : 9) 6,7" (19,5 : 9)
3 088 × 1 440 px, 501 ppi 2 800 × 1 260 px, 453 ppi 2 796 × 1 290 px, 460 ppi
Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz AMOLED, 120 Hz OLED, 120 Hz
Hátlapi kamera fő: 200 Mpx, f/1,7, OIS, 8K video 30 fps
fő: 50 Mpx, f/1,8, OIS, 8K video 24 fps
fő: 48 Mpx, f/1,78, OIS, 4K video 60 fps
teleobjektív: 10 Mpx, f/1,12
teleobjektív: 50 Mpx, f/1,6, OIS, 2x optikai zoom
teleobjektív: 12 Mpx, f/2,8
széleslátó: 12 Mpx, f/1,4,
széleslátó: 12 Mpx, f/2,0
széleslátó: 12 Mpx, f/2,2
teleobjektív: 10 Mpx, f/1,12
LiDAR
Előlapi kamera 12 Mpx, f/2,0, 4K video 60 fps
32 Mpx, f/2,0, Full HD video 60 fps
12 Mpx, f/1,9, 4K video 60 fps
Lapkakészlet Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 8magos MediaTek Dimensity 9200, 8magos Apple A16 Bionic
RAM 8/12 GB 8/12 GB 6 GB
Belső tárhely 256/512/1 024 GB 256/512 GB 128/256/512/1 024 GB
Operációs rendszer Android 13 Android 13 iOS 16
5G támogatás
Akkumulátor 5 000 mAh 4 870 mAh 4 323 mAh
Gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 45 W / 10 W Gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 120 W / 50 W
Gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 27 W / 15 W
USB-C
3,5 mm-es jack
IP védettség IP68 IP68 IP68
Hangzás sztereó, Dolby Atmos sztereó, Dolby sztereó, Dolby Atmos
Méret 163,4 × 78,1 × 8,9 mm 164,1 × 74,5 × 9,3 mm 160,7 × 77,6 × 7,85 mm
Súly 233 g 215 g 240 g

A Samsung Galaxy S23 Ultra nem okozott csalódást, számos újítást hozott magával

Samsung Galaxy S23 Ultra; bemutató

Samsung Galaxy S23 Ultra

Mobiltelefonok

A mobilgyártóknak nincs könnyű dolguk. Ha sikerül is a legjobb felszereltséget beletenniük a telefonjukba, a következő évben várhatóan úgyis túlszárnyalják azt. A Samsung Galaxy S23 Ultra az elődök nyomdokaiba lép, amelyek mindig is a csúcsot meghaladó specifikációkat nyújtották. Az új S23 Ultra ebből a szempontból mindenképp dicséretet érdemel. A teljesítmény javulása minden évben el is várható. A Samsung azonban egy nehéz területet, nevezetesen az éjszakai fényképezést és videózást tökéletesítette. Az új élek már elsőre is megkülönböztetik a telefont, emiatt sokáig emlékezni fogok rá. Decens változtatás ugyan, de kézben tartva jól érezhető.

Előnyök

 • Szubjektíven jobb tapadás a laposabb éleknek köszönhetően
 • A piac legerősebb Snapdragon 8 Gen 2 processzora
 • Jobb fotó/videó sötétben és használható 100x zoom
 • Gyönyörű dinamikus AMOLED kijelző
 • Hosszú akkumulátor-üzemidő

Hátrányok

 • Az arcfelismerés még mindig nem tökéletes
i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A Samsung parádés, új zászlóshajója átment az tesztünkön. A kiértékelés során a gyártó által népszerűsített összes újítás megmutatta magát és bizonyított is. A Samsung Galaxy S23 Ultra készüléket nyugodt lelkiismerettel tudjuk ajánlani.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10