Oldal frissítése

Kávékészítés otthon

Ébreszd fel érzékeidet egy otthon főzött, finom kávéval. Ezentúl nem kell ezért drága kávézókba menned, és az instant keverékeket is elfelejtheted. Látni fogod, hogy a kávékészítés mindenkinek megy, lehetővé teszi, hogy te szabd meg, hogy mit iszol, és még remek móka is lehet. Csak annyit kell tudnod, hogy hogyan csináld.

Az otthoni kávéfőzés módszerei két fő megközelítésre oszthatók szét. Az első a kávéfőző használata. Gyors, egyszerű, gyakorlatilag nem lehet elrontani, és az elkészült kávé biztosan élmény lesz. Ugyanakkor, az utóbbi időben egy sor tradicionális (bár alternatív) kávékészítési módszer is egyre népszerűbbé válik. Miben különböznek ezek?

Vizsgáljuk meg mindkét csoportot közelebbről is.

A kávéfőzés kávéfőzővel egyszerű

Két fő erényük van: elegancia, képesség arra, hogy az otthonod designer dísze legyen, valamint a használat egyszerűsége, amelynek hála bárki gond nélkül elkészítheti kávéját. A megfelelő kávéfőző kiválasztásakor célszerű ügyelni a funkciókészletére, arra, hogy elégséges nyomással dolgozzon, valamint a hozzá illő kávékapszulák árára, amely nagy mértékben megdobhatja a költségeket.

KávékapszulákA legkevesebb odafigyelést igénylő gépek az automata kávéfőzők. Ugyan az áruk magasabb lehet, mint az Andok csúcsai, amelyek alatt a kiváló kolumbiai kávé terem, ezek mindent megcsinálnak egy gombnyomásra: kávédarálást, csészék melegítését, önmaguk kitisztítását, stb. Remek példát jelentenek rá a nagy múltú Saeco cég automata kávéfőzői.

Hasonlóan működnek a kapszulás kávéfőzők, amelyek olcsóbbak, de a kapszulák magas ára miatt csak ritkábban éri meg őket használni. Egy gombnyomással nem csak a megszokott kávé, hanem cappuccino és más kávéváltozatok is készíthetők.

Vagy próbálj ki egy Staresso kézi kávéfőzőt, amely nem csak őrőlt kávéból és kapszulából képes italt készíteni, hanem akár teából is. Sőt akár tejhabosításra is használható. Működése nem igényel áramellátást, így akár utazáskor is magaddal viheted.

karos kávéfőzőkhöz szükséged lesz egy külön kávédarálóra is, hogy a megfelelő finomságúra őrölhesd a kávét. A kávéfőzés ezekkel szertartásosabb, az ízlésedhez tudod igazítani őket, de kézi tisztítást igényelnek.

Mik azok az E.S.E. kávéfőzők?

Szeretnéd kombinálni a jó minőségű kávét és a kényelmes elkészítést? A megoldást számodra az E.S.E. kávéfőzők jelenthetik, amelyek az E.S.E. kávépodokkal működnek, azaz 44 mm átmérőjű, különleges védőgázos tasakokkal. Ezek adott mennyiségű és minőségű kávét tartalmaznak (tömeg, mennyiség, finomság, letömöttség) eszpresszó készítéséhez. Ez a rendszer garantálja minden pod használhatóságát bármely E.S.E. kávéfőzőben, és a belőlük készült eszpresszó tökéletes crema-ját.

Minden higiénikus, gyors és pontos. Ebben persze semmi meglepő nincs: a megfelelő kávémennyiség a podban garancia a tökéletes adagolásra és minőségre, a hermetikus lezárás pedig segít elkerülni a betöltéskor a kávé kiszóródását.

Vegyük át újra a kávéfőzőket

  • Automata kávéfőzők (kasználhatók: szemes, vagy őrölt kávéval)
  • Kapszulás kávéfőzők (használhatókkapszulákkal)
  • Karos kávéfőzők (használhatók: őrőlt kávéval)
  • E.S.E. kávéfőzők (használhatók: E.S.E. kávépodokkal)

Fedezd fel a zöld kávé titkait

Mielőtt rátérnénk a kávékészítés további módszereire, beszéljünk egy egyre népszerűbb dologról. Mi is az a zöld kávé? Nem más, mint szokványos arabica kávé, de pörkölés nélkül, így a belőle készült ital íze némileg a zöld teáéhoz lehet hasonlatos.

Kávé

Miért jött létre egyáltalán? A pörkölés magas hőmérséklete előnyös és hasznos anyagokat (pl.: klorogénsav) távolít el a kávéból. Ez a zöld kávé esetében nem így van, valamint több koffeint tartalmaz, mint a hagyományos feketekávé. A zöld kávé emiatt segít a fogyásban, csökkenti a vérnyomást, pozitívan hat a húgyólyagra, serkenti az agyműködést, és ellene hat a cellulitisznek is. Ideális a french press kávéfőzőkhöz. Ugyanakkor terhes nőknek és szoptatós anyák számára nem ajánlott.

A koffeinmentes kávétól nem félve

Az utolsó bekezdésben a koffeinmentes kávé ellen szóltunk, ez igényelhet némi magyarázatot. A koffeinnel önmagában semmi gond nincs. Serkenti a központi idegrendszert és a szívműködést, segít az emésztésben, és vízhajtó hatású (emiatt célszerű a kávé mellett megfelelő mennyiségű vizet is bevinni).

A túlzott koffeinbevitel azonban káros lehet, ezért a pörkölés után eltávolítható a kávéból. A koffeinmentes kávé azonban vegyszeres ízt kap, és az esszenciális anyagok és olajok mennyiségének csökkenése miatt az aromájából is veszít.

Alternatív kávékészítési módszerek

A kávékészítés hagyományos módszerei sokfélék lehetnek. Különböznek az eredet helyében és időszakában, technológiai megoldásokban, a hozzájuk szükséges őrölt kávé minőségében, és természetesen a csészédbe kerülő italban.

Az egyszerű chemex

Az excentrikus amerikai feltalálónak, Peter Schlumbohm-nak sok találmánya van, de csak egy terjedt el a gyakorlatban. Az 1940-es chemex üvegedény nevében és alakjában a vegyészetre utal, homokórára emlékeztető, szűkített testén bőrből készült fogantyú található - hogy ne égesd meg az ujjadat. Jó minőségű filteres kávét készíteni egyszerű vele, csak a filtert kell megvenned.

French press

A népszerű french press

Míg Schlumbohm edénye a kevésbé ismert módszerek közé tartozik, a mechanikus french press szó szerint igazi klasszikus. Felhasználóinak világszerte egyszerűséget, gyorsaságot, és könnyű karbantartást nyújt. A beépített szűrőn felépülő nyomás ízletes filterkávét eredményez. Csak használj körülbelül 94 fokos vizet, valamint frissen őrölt kávét, és hagyd ázni 4 percig.

A nevében az Franciaország lehet? Igen, ott találták ki a 19. században, de mai formáját az olasz Calimani és Moneta keze nyomán nyerte el 1929-ben.

Az egzotikus dzsezva

Újabb hagyományos módszer a dzsezva. Az arab országokból terjedt el, ahol az erős török kávé készítésére használják. Egy csésze és kancsó elegáns variánsának tűnik, nyelének köszönhetően könnyű kezelni, csőre pedig megkönnyíti az ital kitöltését. Mivel a zacc az italban marad, ezért a hozzá használt kávénak nagyon finomszemcsésnek kell lennie.

A kicsontozott csepegtető (Hario)

Ázsiából érkezett ez az „okos“ (angolul clever dripper) eszköz, amellyel filterpapíron (vigyázat, külön kell megvásárolni) átszűrve készíthetjük a kávét. Jellemzői a verhetetlen kontrollálhatóság, sebesség, és kiváló végeredmény. A külseje egy csészealjas porceláncsészére emlékeztet, amelynek alján a kávé kicsepeg a szűrőnyíláson. Két méretben is elérhető, és választhatunk kancsós és közvetlen őrlős (grindripper) változatok közül is, ahol a csepegtetőt egy kávéőrlővel is kombinálták.

Dzsezva

Az olasz mokka presszófőző

Valószínű, hogy a kávéról még mindig ez a koros forma jut eszedbe. Kérlek ismerkedj meg Alfonso Bialetti-vel, a mokka főző/kotyogó (1933) megalkotójával. Olaszországból érkezett, így nem meglepő, hogy alumínium edények, amelyben víztartály és szűrő is helyet kaptak, nagyon népszerűek az olasz csizmán, sőt generációról generációra öröklődnek. Működésének alapja, hogy a nagynyomású vízgőz keresztülnyomja a vizet egy (zaccot is megfogó)  frissen őrőlt kávét tartalmazó szűrőn, fel, az edény tetejébe. Az eredmény egy erős, kiegyensúlyozott ízű ital, amely közel áll az igazi eszpresszóhoz. A kávé sokáig nem hűl ki, mivel az edényben maradhat hosszabb időre is.

Nézzünk két kevésbé ismert módot imádott kávénk elkészítésére.

A varázslatos szifon/vacuum pot

Első ránézésre egy ősi alkímista titoknak tűnik, de ne aggódj. Bárki képes remek kávét készíteni a múlt századi Németországból származó vákumos kávékészítővel. A víz az alsó gömbbe kerül, ahol melegítés hatására gőz képződik, amely a vizet a felső gömbbe nyomja a kávé mellé. A hőforrásról eltávolítva a képződő vákum a (külön megvásárolt) szűrőn keresztül visszahúzza a folyadékot az alsó részbe, és már kész is a kitűnő kávé.

Kotyogó

A modern aeropress

Az utóbbi évek friss újsága az amerikai Alan Adler aeropress-e. A látszólag komplikált eszközzel gyorsan és könnyen lehet kávét készíteni. Ugyan nem eszpresszót csinálsz vele, de az elkészült italnak karakteres íze lesz, és a minőségi szűrőnek köszönhetően tiszta,  zaccmentes lesz. Mindenki értékelni fogja, aki szívesen kísérletezik, vagy sokat van úton.

Kávékészítés az Alza.hu-val

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10