Oldal frissítése

Powerbankok repüléshez: melyek ezek és mire kell figyelni?

• Szerző: Szerkesztőség

Az okostelefon remek társként szolgál a szórakozáshoz a repülős utazásokon. De ha a repülés hosszú, előfordulhat, hogy áramellátási problémába ütközöl. Erre kínálnak ideális megoldást a powerbankok. Ahogyan a mobiltelefonokhoz is kapcsolódnak bizonyos mítoszok - mint péládul, hogy egy mobiltelefon képes a repülőgép lezuhanását okozni -, úgy a powerbankokhoz is sok féligazság és teljes valótlanság társul. Például, hogy felrobbanhatnak a repülőgépeken. Engedélyezett a powerbank a repülőgépeken? Ha igen, milyen korlátozásokkal? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Powerbankok repüléshez

Powerbank a repülőn: többnyire nincs vele gond

Kezdjük a jó hírrel: a powerbank engedélyezett a repülőgépen, vagyis a fedélzeten vagy a kézipoggyászban. Így nem kell amiatt aggódnod, hogy mobiltelefonod vagy tableted lemerül, miközben zenét hallgatsz, filmet nézel vagy könyvet olvasol rajta.

Van azonban egy korlátozás: a powerbank kapacitása általában nem haladhatja meg a 100 Wh-t, azaz a 27 027 mAh-t. Ez azonban légitársaságonként eltérő lehet, pl. a Ryanair 160 Wh-ig engedélyezi - minden repülés előtt nézz utána a légitársaság weboldalán a "tartalék lítiumakkumulátorokra" vonatkozó információknak. Hogy is van akkor ez?

  • A repülőgépekre a powerbank csak a kézipoggyászban vihető fel.
  • A Smartwings a 100 Wh maximális értéket adja meg.
  • A Ryanair legfeljebb 160 Wh-t enged fel a fedélzetre.
  • Hasonlóképpen jár el a Lufthansa is, emellett személyenként legfeljebb két powerbankot engedélyez a fedélzeten.
  • A Wizz Air ugyanazokat a feltételeket szabja meg, mint a Lufthansa, azaz legfeljebb két darab 100 és 160 Wh közötti kapacitású powerbankot engedélyez.

i

Nagy kapacitású utazós powerbankok, zsebméretű modellek, amelyek szükség esetén feltöltik a telefonodat, vagy napelemes powerbankok, amelyekkel gyakorlatilag bárhol feltöltheted a készülékeidet - az AlzaPower powerbankok között számos típus megtalálható, emellett az ár és a minőség megnyerő kombinációjával büszkélkedhetnek.

A piacon ma kapható powerbankok kilencven százaléka gond nélkül belefér ebbe a határértékbe. Ez azt jelenti, hogy egy téglaméretű készüléket kéne magaddal vinned ahhoz, hogy a poggyászod ne menjen át a reptéri biztonsági ellenőrzésen.

A powerbank kapacitását fel kell tüntetni a készülék testén. Egyes olcsó modelleken azonban gyakran nincs feltüntetve ez az információ, ezzel pedig fennáll a kockázata annak, hogy a bejelentkezéskor lefoglalják a powerbankot. Ezért azt javasoljuk, hogy vásárlás során hagyatkozz a bevált gyártókra, vagy ellenőrizd, hogy a kapacitás egyértelműen fel van-e tüntetve a készüléken.

Powerbankok repüléshez
A telefon powerbankkal történő töltése a repülőn nem jelent problémát.

A repülőgépre felvihető powerbankok száma korlátozott

Nem vihetsz fel a repülőre egy teljes hátizsáknyi powerbankot. Az aranyszabály személyenként egy darab, ennél több már gyanús, így az elkobzás veszélye áll fenn.

Másrészt teljesen tilos a repülőgép csomagterében, azaz az úgynevezett feladott poggyászban powerbankot szállítani. A fedélzeten csak kézipoggyászban szállítható a powerbank. Ellenkező esetben azt kockáztatod meg, hogy kinyitják a bőröndödet, majd a készüléket minden további értesítés vagy akár a reklamáció lehetősége nélkül elkobozzák.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A szigorú korlátozások a fedélzeten szállított powerbankok tekintetében már a múlté. Semmiképpen sem kell otthon hagynod. A repülés közbeni töltésre vonatkozóan nincsenek korlátozások, így ha telefonodnak vagy tabletednek fogytán van az energiája, nyugodtan használhatod a powerbankodat a repülőn.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05