Oldal frissítése

Mekkora a power bank valós kapacitása?

Előfordulhat, hogy veszel például egy 10 000 mAh-s power bankot, és azt tapasztalod, hogy ez nem elég az 5000 mAh-s telefonod két teljes feltöltéshez. Ez egy gyártási hiba vagy a gyártók trükközése lenne? Nem. Sajnos ez a tulajdonság összefügg azzal, ahogyan a power bankokat tervezték. Mi okozza az alacsonyabb valós kapacitást, és mennyire tér el az állítólagos kapacitástól?

A powerbank valós kapacitása

Powerbankok kapacitása – TARTALOM

  1. Az akkumulátor és a powerbank USB-kimenete különböző feszültségen működik
  2. A telefonok Li-Ion akkumulátorokkal rendelkeznek
  3. Még a powerbankok sem tudják elkerülni az energiaveszteséget
  4. Hogyan lehet kiszámítani a powerbank valós kapacitását?

Az akkumulátor és a powerbank USB-kimenete különböző feszültségen működik

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy ha a gyártó azt állítja, hogy a powerbank 10 000 mAh-s, akkor a benne lévő akkumulátor általában valóban rendelkezik ezzel a kapacitással. Hol keresendő tehát a probléma? A legtöbb akkumulátor manapság lítiumion (Li-Ion) felhasználásával készül, és a leggyakoribb feszültség, amire ezek az akkumulátorok képesek, 3,7 V. Az USB szabvány azonban 5 V.

Powerbank kapacitása
A powerbankok tényleges kapacitása általában eltér a megadott értéktől.

Mit jelent ez? Az akkumulátort magasabb feszültségre kell átalakítani az akkumulátor és az USB-kimenet között, ami körülbelül 25 %-kal csökkenti a valós kapacitást. Ez már hatalmas veszteség, de sajnos nemcsak az akkumulátor és a powerbank USB-portjának eltérő feszültségei jelentik a problémát.

A telefonok Li-Ion akkumulátorokkal rendelkeznek

Ezt a feszültségátalakítást ismét el kell végezni, ezúttal a mobiltelefon (vagy más eszköz) USB-bemenete és az akkumulátor között. Ebben az esetben is ugyanazzal a feszültségkülönbséggel kell számolni. A jó hír az, hogy az alacsonyabb feszültségre történő átalakítás kevésbé veszteséges, mint a magasabbra történő. Csak néhány százalékos egységnyi kapacitásveszteségről van szó.

i

A power bank kapacitása is változik az idő múlásával. A legtöbb gyártó ma már felsorol egy "tipikus kapacitást", amelyet ideális körülmények között, laboratóriumban mérnek, majd egy "névleges kapacitást", amely kompenzálja a nem ideális körülményeket, a kopást és egyéb tényezőket.

Még a powerbankok sem tudják elkerülni az energiaveszteséget

Az utolsó fontos tényező, mint sok más elektronikus eszköz esetében, az energiaveszteség. Sem a powerbank és a telefon belső elektronikája, sem maga az USB-kábel nem képes ellenállás nélkül vezetni az áramot. Egyelőre az ilyen anyagok csak a jövő zenéi. Emiatt is csökken még néhány százalékkal a valós kapacitás.

Powerbank kapacitása
Az energiaveszteség a vezetékekkel kapcsolatos probléma, nem pedig a csatlakozókkal. Ezt sajnos nem lehet elkerülni. A vezeték nélküli töltés sem kivétel.

Hogyan lehet kiszámítani a powerbank valós kapacitását?

A tényleges kapacitás pontos kiszámításához ismerned kell a powerbank és a töltendő eszköz műszaki jellemzőit. A durva becsléshez azonban használhatsz egy egyszerű képletet:

kapacitás 5 V-on = (3,7 V * megadott kapacitás) / 5 V.

Egy 10 000 mAh-s powerbank esetében a tényleges kapacitás 7400 mAh.

i

A kapacitást közvetlenül is segítheted. Az optimális tartósság érdekében győződj meg arról, hogy a powerbank nem melegszik túl töltés közben (az ideális hőmérséklet nem haladja meg a 40°C-ot), és kezdd el a készülék töltését a lehető legalacsonyabb beállításon. A hosszú, fokozatos töltés jobb a powerbank kapacitásának, mint a néhány százalékos hirtelen töltés.

Ha egy kicsit többet tudsz a powerbankról, különösen a kialakításának hatékonyságáról, még pontosabbá teheted a számítást. Vagyis míg a fenti képlet csak az akkumulátorról az USB-portra történő átvitel utáni veszteséget tartalmazza, a hatékonyságnak köszönhetően a hőveszteséget is figyelembe veheted. A képlet ekkor a következő:

kapacitás 5 V-on = (3,7 V * megadott kapacitás * hatékonyság tizedesjegyben) / 5 V.

Ha a fent említett 10 000 mAh-s powerbank hatékonysága 93% (0,93), akkor a végső érték 6882 mAh.

i

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Amint láthatod, a power bank kapacitása nem rakétatudomány. Most, hogy már tudod, hogyan működnek a power bankok, talán könnyebb lesz kiválasztani a valóban szükséges kapacitást.

Power bankok Mobiltelefonok

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15