Hogy működik a joghurtkészítő?
Adjunk hozzá joghurt kultúrát a melegített tejhez az érlelési folyamat megkezdéséhez. A megfelelő hőmérséklet és érési idő fontos. Ha friss tejet használsz, melegítsd legalább 80 °C-ra, hogy a baktériumok elpusztuljanak, és hagyd lehűlni kb. 40 °C-ra. Jobb választás a pasztőrözött tej, amelyet csak 35-40 °C-ra kell felmelegíteni, hozzá kell keverni a kultúrát, és hagyni, hogy a keverék megérjen. A joghurtkultúrát a friss natúrjoghurt tartalmazza, melyből kb. 2 evőkanállal kell hozzáadni a tejhez. Azonban ha csak most kezded a házi joghurtkészítést, javasoljuk, hogy vegyél hozzá kész joghurtkultúrát egy egészséges táplálkozásra szakosodott boltban. A joghurt körülbelül 6 óra alatt készül el. De nyugodtan ott is hagyhatod reggelig. Az elkészítés miatt nem aggódj, részletes leírást találsz a dobozban a joghurtkészítő használatáról, és gyakran egyszerű recepteket is, például ízesített joghurt készítéséről.
Hogyan válaszd ki a joghurtkészítőt?
A joghurtkészítő áramfelvétele
Ez elsősorban a fogyasztását jelzi a készüléknek, de a hatékonyságáról is tudósít. A joghurtkészítő teljesítménye általában 20 W körül van, vagyis használata nagyon gazdaságos.
A joghurtkészítő funkciói
Időzítő - A érlelési idő hatással van a joghurt állagára, és az időzítő lehetővé teszi, hogy pontosan olyanra készítsd el, ahogy szereted.
LCD kijelző - áttekintést nyújt a joghurt érlelődéséről. Különösen, ha a készüléknek van időzítője.
Joghurtos poharak
A joghurtos poharak száma
Szeretnéd inkább külön poharakban, vagyis adagonként készíteni a joghurtot, vagy jobb lenne egy nagyobb tálban, és aztán szétosztani? Mindkét lehetőség közül választhatsz. A legtöbb joghurtkészítő kis poharakkal rendelkezik. De vannak olyan készülékek is, amelyek a joghurtot egy nagyobb edényben készítik el.
A joghurtos poharak mérete
A joghurtos poharak optimális mérete természetesen attól függ, hogy mennyi joghurtot tervezel csinálni. Különösen a gyermekes családok részére, ahol a joghurt nagy mennyiségben fogy, biztosan nem szabad figyelmen kívül hagyni ezt az információt.
Győződj meg róla, hogy készülék könnyen kezelhető és tisztítható. Javasoljuk, hogy olyat válassz, ami mosható a mosogatógépben.
Tippek a joghurt elkészítéséhez
- Ha nem használhatsz pasztőrözött tejet, a friss tej is jó. A joghurt készítése előtt azonban legalább 80 °C-ra melegítsd fel az alapos hőkezelés érdekében.
- Nemcsak lekvárt, hanem nádcukrot, kakaót, magokat, dióféléket, aszalt gyümölcsöt vagy juharszirupot is keverhetsz hozzá.
- Mindig az elkészítés után ízesítsd a joghurtot. Fontos, hogy az érlelési folyamat eredményeként kapott natúr joghurtra ebben az esetben csak alapanyagként tekintsünk.
- A kész joghurtot közvetlenül a hűtőszekrénybe helyezzük a készülék részét képező poharakban. A joghurt élettartama 3-7 nap.