Oldal frissítése

Motorola Moto G72 (TESZT): jól felszerelt, középkategóriás készülék, kevés gyenge ponttal

Motorola Moto G72, bemutató

Motorola Moto G72 (TESZT): jól felszerelt, középkategóriás készülék, kevés gyenge ponttal

A telefonok középosztálya eléggé zsúfolt lett az utóbbi időben. Alapvetően minden gyártó igyekszik néhány olyan telefonnal is bővíteni a portfólióját, amelyekkel kiszolgálhatja a kevésbé igényes vásárlók igényeit. Azon vásárlókét, akiknek nincs szükségük csúcstechnológiára és lenyűgöző dizájn-megoldásokra. Ennek az osztálynak mutatta be az egyik képviselőjét a Motorola még 2022 őszén. Hogyan teljesít a gyakorlatban a Motorola Moto G72? Bemutatónkból megtudhatod.Teszt

Szerző: Jiří V. Matýsek

Motorola G72 (TESZT) – TARTALOM

 1. A Motorola Moto G72 dobozában minden benne van, beleértve a töltőt is
 2. A Motorola Moto G72 formatervezése szép, bár ez nem meglepő
 3. A Motorola Moto G72 kijelzője kiváló minőségű
 4. A Motorola Moto G72 elegendő teljesítményt nyújt a zökkenőmentes használathoz
 5. A Moto G72 kamerája a sok-sok megapixellel hívja fel magára a figyelmet
 6. Az akkumulátor hosszú ideig képes energiával ellátni a Motorola Moto G72 készüléket
 7. A Motorola Moto G72 használata
 8. Motorola Moto G72 bemutató: összegző értékelés

A Motorola Moto G72 dobozában minden benne van, beleértve a töltőt is

Egy egyszerű fekete doboz rejti magát a telefont és a szükséges tartozékokat. A Motorola Moto G72 a már felszerelt szilikon védőtokkal érkezett meg a felülvizsgálatra. Ezen kívül a gyártó egy papír tokot is mellékelt a dokumentációval, és ami a legfontosabb, egy töltőt a hozzá tartozó USB-A/USB-C kábellel. Tulajdonképpen a Motorola a trendek ellenére nagyrészt azt a megközelítést alkalmazza, hogy pontosan azt a töltőt adja az ügyfélnek, amely a legtöbbet tudja kihozni a töltésből.

Motorola Moto G72, csomagolás Motorola Moto G72, csomagolás
A Motorola sok esetben ad megfelelő töltőt is a telefonjaihoz. Ez a Moto G72-re is igaz.

A Motorola Moto G72 formatervezése szép, bár ez nem meglepő

Egy szürke színű Motorola Moto G72-t kaptam kézhez, hogy teszteljem, legalábbis a gyártó szerint szürke. Az én szememnek a telefon inkább fekete színűnek tűnik. A dobozból kivéve az új Motorola meglepően keveset nyom. A mindössze 166 grammos, 6,5 hüvelykes kijelzővel és 160,5 × 74,4 × 7,9 mm-es méretekkel rendelkező telefon súlya tényleg alig érezhető a kézben. A telefon még a szilikon tok nélkül is nagyon jó ergonómiával büszkélkedhet, vékony kialakítással, jól fekszik a kézben, emellet a telefon jól ki van egyensúlyozva. Nem érződik úgy, mintha ki akarna csúszni a kézből.

i Google Pixel 7 Pro (BEMUTATÓ): az amerikai gyártó ismét felülmúlta önmagát

A matt műanyag hátlapon a Motorola logó és a felirat nagy hangsúlyt kapott. A bal felső sarokban egy majdnem négyzet alakú, háromszemű fotómodul található, amely két részre van osztva: az alsó fényes fekete, a felső, a külön elhelyezett 108 Mpx-es lencsével, árnyalatában a hátlaphoz igazodik. Maga a Moto G72 fotómodulja kiemelkedik a telefon felületéből, és a lencsék is kilógnak belőle. Ez azt jelenti, hogy a telefon a tok nélkül, sík felületen nem sok stabilitást biztosít.

Sajnos a telefon nem rendelkezik semmilyen IP-védettséggel, másrészt viszont legalább vízlepergető felületet kínál. Ez akkor jöhet jól, ha kicsit megázol, a víz ekkor szépen lepereg a Motorola Moto G72 hátlapján cseppek formájában, amelyeket aztán könnyen letörölhetsz. A készülék alsó szélén találjuk a sztereó hangszóró kimeneteket, valamint a vezetékes fülhallgató-csatlakozót.

A műanyag szerkezet ellenére a Motorola Moto G72 egészében véve elég tartósnak tűnik. A kivitelezés magas színvonalú, minden alkatrész jól illeszkedik egymáshoz, minden egyben van. Ráadásul semmi sem nyikorog, ahogy az olcsóbb telefonoknál az sok esetben tapasztalható.

Motorola Moto G72, bemutató, dizájn Motorola G72, bemutató, dizájn
A Motorola Moto G72 teljesen műanyag, a dizájn a meglepő egyszerűség mellett teszi le a voksát.

A Motorola Moto G72 kijelzője kiváló minőségű

A kijelző az egyik olyan dolog, amire a Motorola büszkén hívja fel a figyelmet. Az OLED-kijelzők lassan a középkategóriában is teret hódítanak - és az ilyen telefonok képesek is kitűnni a tömegből. A Motorola Moto G72 is ezen telefonok közé tartozik. Az alkalmazott 2460×1080 px (Full HD+) felbontású panel élénk színeket, kiváló kontrasztot, valamint olyan fényerőt kínál, hogy a legmagasabb beállítás szó szerint megfájdítja az ember szemét.

i

Black Shark 5 Pro 5G (BEMUTATÓ): kiváló okostelefon, gamer trükkökkel a tarsolyában

Maga a fényerő adaptív, a kijelző jól reagál a környezetére, minden fényviszonyok között jól olvasható. Ebből a szempontból kevés lehetőségem volt a telefon tesztelésére, de az biztos, hogy közvetlen napfényben gond nélkül olvasható.

Recenze, Motorola Moto G72, dizájn
A 16 megapixeles szelfikamera a kijelző felső részén lévő kivágásban található, és semmilyen módon nem zavaró.

A képfrissítési frekvencia két fokozatban áll rendelkezésre, 120 és 60 Hz. A két érték között manuálisan is válthatsz, vagy rábízhatod a telefonra, amely a képernyőn megjelenő tartalomnak megfelelően változtatja az értékeket. A változás zökkenőmentes, ha az automatizálásra bízod magad, akkor nem is fogod észrevenni. Ha azonban manuálisan kapcsolod át, majd összehasonlítod az értékeket, a különbség nagyon is észrevehető. Én személy szerint egy idő után átkapcsoltam a telefont 120 Hz-re, ebben az esetben a kijelzőn minden csodálatosan simán jelenik meg, az alacsonyabb képkockasebességre való visszaállás viszont elég kellemetlen lehet.

A Motorola Moto G72 elegendő teljesítményt nyújt a zökkenőmentes használathoz

Az új Motorola G72 a hardveres tulajdonságai tekintetében a felső középkategóriába tartozik. Kapunk egy nagyon szilárd és ebben a kategóriában még mindig biztosan nem szabványos 6 GB RAM-ot (a magasabb változat akár 8 GB-ot kínál) és egy okta-core MediaTek MT8781 Helio G99 processzort. Ezt már láthattuk több Realme és Vivo modellnél és az olyan Európában szinte ismeretlen márkáknál is, mint az Oukitel vagy a Tecno.

i ASUS ROG Phone 6 (BEMUTATÓ): nagyszerű gamer telefon, de nem való mindenkinek

A hardver papírformája egy dolog, a gyakorlati használat pedig egy másik. A gyakorlatban a Motorola Moto G72 bizonyított. A 6 GB RAM-nak köszönhetően a telefon minden műveletet gond nélkül kezel, nincs akadozás, amikor gyorsan ugrálsz az alkalmazások között. A játékteljesítmény (az Asphalt 9 versenyjátékon tesztelve) szintén zökkenőmentes. A Motorola Moto G72 elsősorban nem játéktelefon, de a legtöbb jelenlegi játékot (még az olyan grafikailag nagyon igényeseket is, mint a Diablo Immortal) alapvetően gond nélkül futtatja.

A normál tevékenységek során, mint például az internetes és közösségi oldalak böngészése, YouTube-nézés, Spotify-hallgatás, nem fogsz olyan komolyabb problémával találkozni, amely kellemetlenné tenné a telefon használatát. Az egyetlen kisebb probléma, amire rámutatnék, az az esetenkénti akadozás a készülék feloldásakor. Vélhetően a Moto G72 valamilyen energiatakarékos üzemmódba kapcsol, és a normál üzemmódba való átállás mégiscsak nagyobb teljesítményugrást jelent számára. De még itt sincs semmi olyan, ami bármilyen módon zavaró vagy korlátozó lenne a készülék használata szempontjából.

A Moto G72 kamerája a sok-sok megapixellel hívja fel magára a figyelmet

A 108 Mpx felbontású kamera a Motorola Moto G72 másik nagy vonzereje a kijelző és a nagy akkumulátor mellett. Ami a felbontást illeti, ilyen magas értékeket inkább csak zászlóshajó készülékeknél láthatunk. Természetesen ez nem érhet fel a rekorder, 200 Mpx-es Motorola Edge 30 Ultra modellhez, de még így is nagyon magas. Az eredményt azonban nemcsak a felbontás, hanem a kamera általános beállítása és a vezérlőszoftver is meghatározza. A teljesség kedvéért a kameracsaládot egy 8 Mpx-es ultraszéles látószögű objektív és egy 2 Mpx-es makró egészíti ki. A szelfikamera 16 Mpx-es.

i

POCO M5 és POCO M5s (BEMUTATÓ): sokoldalú készülékek, kedvező árcédulával

A képek még a borús téli időjárásban is, amikor kevés a napsütés, szilárd, valósághű színeket kínálnak. A Moto G72 nem színezi a fotókat, nem viszi túlzásba a telítettséget. A dinamikus megjelenítés meglehetősen átlagos, ha egy témát az éggel szemben fotózol, és sajnos a kontrasztosabb területeken a színezés kissé elhalványul. Az élesség nagyon jó, bár érthető, hogy ha ráközelítünk a kapott fotóra, a távolabbi tárgyak elmosódnak, és elveszítik élesebb kontúrjaikat.

A másik két szenzorral eléggé észrevehető a felbontás csökkenése, bár jó fényviszonyok mellett elfogadható eredményeket lehet elérni a makró- és a nagylátószögű szenzorokkal is. Másrészt nem látok sok okot arra, hogy a megapixelekkel bőkezűen felruházott főérzékelőn kívül mással is fényképezzek.

Motorola Moto G72, bemutató, kamera
A fotómodulban a 108 Mpx-es érzékelő dominál, de az eredmények inkább átlagosak.

Az életlenség, különösen a képnek a fotóstól távolabb eső részein, még hangsúlyosabb az éjszakai fotókon, amelyek minőségét nagyban befolyásolja a környezeti megvilágítás. Így az utcáról nézve a képek nagyon sárgák lesznek, fluoreszkáló fények alatt inkább kékek és így tovább. Azonban a megfelelő beállításokkal a Moto G72-vel készült éjszakai felvételek nagyon jól tudnak kinézni, például a fotó fekete-fehérre váltásával. Ebben az esetben elég jó hangulatot adhatsz a képnek. Sajnos külső alkalmazással kell elősegítened a dolgot, maga a telefon nem kínál szerkesztési lehetőséget a kamera alkalmazásban, ami kicsit kár.

i

iPhone 14 (BEMUTATÓ): decens újdonságok a már megszokott köntösben

A fényképek szolidak, de a fő érzékelő nagy felbontása ellenére nem nyűgöznek le különösebben. A telefon bemutatása úgy tűnik, hogy ennél valami jobbat ígér. Másrészt, ha teljes napsütésben, kék ég alatt és egy sokkal színesebb környezetben fotózol, a Motorola Moto G72 szép képeket fog készíteni.

Motorola Moto G72 bemutató - mintaképek

Motorola Moto G72, galéria Motorola Moto G72, kamera Motorola Moto G72, galéria Motorola Moto G72, galéria Motorola Moto G72, galéria Motorola Moto G72, galéria Motorola Moto G72, galéria Motorola Moto G72, galéria Motorola Moto G72, galéria

Az akkumulátor hosszú ideig képes energiával ellátni a Motorola Moto G72 készüléket

Az új Motorola Moto G72 5000 mAh-s akkumulátorral büszkélkedhet. Ez egy kellemesen átlagon felüli érték, amely normál napi használat során két napig problémamentesen kitart. Az optimalizálás ebben a tekintetben példaértékű, így az akkumulátor valóban nagyon lassan merül le. A kevésbé igényes felhasználók (vagyis akiknek a telefon csak az asztalon hever és csak néha pillantanak rá) legalább öt nap akkumulátor-üzemidőre számíthatnak. Le a kalappal és nagy dicséret. YouTube-nézés vagy játszás közben 10 percenként körülbelül 1%-os csökkenésre számíthatsz, de még ez is nagyon stabil.

A 33 W-os vezetékes töltés manapság már meglehetősen standard, ezen az árszinten azonban kellemes meglepetésnek számít. Ráadásul a mellékelt töltővel maximális teljesítményt érhetsz el, ami azt jelenti, hogy a Motorola Moto G72 körülbelül ötven perc alatt teljesen feltölthető. Teljesen hiányzik belőle a vezeték nélküli töltés, de ebben a kategóriában ez egyébként is elég szokatlan lenne.

i Samsung Galaxy S23 (BEMUTATÓ): kisebb dizájnváltozásokkal és rekorder kamerával érkezik

A Motorola Moto G72 használata

A Motorola G72 operációs rendszerként tiszta Android 12-t használ. Ez azt jelenti, hogy nincsenek benne olyan gyártói bővítések, amelyek drasztikusan megváltoztatnák magának a rendszernek a formáját, és sok esetben csak kellemetlenséget jelentenek. Egy letisztult operációs rendszer a klasszikus Google-alkalmazások alapkészletével, amelyet a Moto alkalmazás egészít ki. Ez utóbbi egyfajta csomópont a telefon kényelmes testreszabásához, a vezérlőmozdulatokhoz, a kijelzőhöz és így tovább. És akkor ott van még a YouTube és a Facebook, amit a legtöbb felhasználó amúgy is feltelepítene. A többi teljesen a felhasználó ízlésétől és igényeitől függ.

A Motorola Moto G72 használata két szóban foglalható össze: maximális elégedettség. A gyártó egy rendkívül kiegyensúlyozott telefont mutatott be, amely mindent tud, amire az életben szükséged lehet, és mindezt nagyon kedvező áron. Nem akar technológiai vívmányokkal és vizuális eredetiséggel elkápráztatni. A Motorola Moto G72 inkább a praktikusságra helyezte a hangsúlyt, és mint ilyen, sokat kínál. Ez nem egy kivételes telefon, amely elsöpörné a konkurenciát.

Motorola Moto G72, bemutató, dizájn
A Motorola Moto G72 alján a kötelező USB-C mellett egy fülhallgató-csatlakozót és egy sztereó hangszóró kimenetet is találunk.

A készülékkel szinte azonnal meg lehet barátkozni, az operációs rendszer és a gesztusok intuitívak és ismerősek. Nos, tiszta Android. Összességében véve a Motorola G72-t egyszerű használat és kezelhetőség jellemzi, ez egy olyan telefon, amelyet nagyjából azonnal meg fogsz szokni. De a maga hétköznapiságában is nagyon lenyűgöző és a maga módján szinte varázslatos is lehet. Mindent megkapsz, amit egy jó telefontól elvársz. És ez a legnagyobb előnye. Az egyetlen kritika az oldalsó gombokat illeti. Legalábbis a szilikon tokkal olyan merevek, hogy nem is tudod, hogy sikerült-e megnyomni őket vagy sem. A tok nélkül nem volt velük probléma, ergonómiailag jól helyezkednek el.

i

Xiaomi 12T Pro (BEMUTATÓ): nagy teljesítményű zászlóshajó rekorder kamerával

Motorola Moto G72 bemutató: összegző értékelés

Motorola Moto G72; bemutató

Motorola Moto G72

Mobiltelefonok

A Motorola Moto G72 a szilárd teljesítmény, a megbízhatóság és a megfizethető ár kiegyensúlyozott kombinációja. Nagyszerű kijelzőt és tiszta Androidot kínál. Kár a kameráért, amely ugyan megfelelő fotókat készít, de összességében inkább középszerű. A Motorola meglehetősen széles közönséget szólíthat meg ezzel a telefonjával. Valójában az előnyök messze felülmúlják a hátrányokat.

Előnyök

 • Nagyszerű kijelző
 • Hosszú akkumulator-üzemidő
 • Tiszta Android
 • Fülhallgató-csatlakozó
 • Töltő mellékelve

Hátrányok

 • Gyengébb fotók
 • Nincs IP-tanúsítvány
 • Merev tok
i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A mobiltelefonok középkategóriája egy meglehetősen zsúfolt terület. A Motorola egyike azoknak, akik otthonosan mozognak ezen a téren, az új G72 pedig egy olyan készülék, amelynek érdemes adni egy esélyt. Lényegében véve az ár, a dizájn és a funkciók tekintetében egy rendkívül kiegyensúlyozott készülékről van szó, az összképen talán csak a fotók középszerűsége ronthat kicsit. Mindazonáltal a Moto G72 képes meglepetést okozni és lenyűgözni.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15