Oldal frissítése

Mobil és számítógép: hogyan hozhatod ki a legtöbbet a kettő kapcsolatából?

• Szerző: Szerkesztőség

Sokunknak alig kerül ki a kezéből a mobiltelefon. Használjuk az internet és a közösségi hálózatok böngészésére, telefonálunk vele, csevegünk az instant messenger szolgáltatásokon, és persze játszunk. De biztos vagy benne, hogy valóban a lehető legtöbbet hozod ki a készülékedből? Érdemes a legolcsóbb mobiltelefont választani, vagy inkább egy középkategóriás, sokkal gazdagabb felszereltségű, de még mindig kedvező árú gépre fogadni? Cikkünkben azt nézzük meg, hogy mit nyújthat a mobiltelefon és a számítógép kombinációja, s hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet belőle.

Mobiltelefon és számítógép

Mobil és számítógép – TARTALOM

 1. Az olcsó telefon sok helyzetben elegendő, de nem elég a nagyob teljesítményigényű használathoz
 2. A telefonon történő spórolás megmutatkozik a funkciókban
 3. A jobb hardver megkönnyíti a telefon használatát
 4. A dizájn nem minden, bár megvan a szerepe
 5. Mobiltelefon és számítógép: kapcsolat, amely mindkét eszközben rejlő lehetőségeket felszabadítja

Az olcsó telefon sok helyzetben elegendő, de nem elég a nagyob teljesítményigényű használathoz

Még a legolcsóbb telefonnal is lehet telefonálni és SMS-t küldeni. Ha azonban többet várnál egy ilyen készüléktől, akkor már problémába ütközöl. Még az alacsonyabb középkategóriás telefonokkal is szenvedni fogsz - az akkumulátor gyorsabban lemerül, a tárolókapacitás hamar elfogy, és a fényképek sem lesznek jó minőségűek. És ne is említsük a nagyobb teljesítményt igénylő tevékenységeket, mint a játék vagy néhány összetettebb alkalmazás használata. A drágább telefon vásárlása tehát semmiképpen sem hóbort, mivel ezek a készülékek több fontos területen is kiemelkednek.

 1. Jobb felszereltség - jobb kamerák, jobb hardver - felgyorsítja a telefonnal végzett összes tevékenységet, nem fenyeget az alkalmazások összeomlásának, szaggatásának és hasonló problémáknak a veszélye.
 2. Jobb multitasking, azaz több alkalmazás használata, több tevékenység egyidejű elvégzése.
 3. A drágább modellek minden alkatrésze hosszabb élettartamú. Többet kell ugyan fizetned, de a telefon hosszabb ideig fog működni, köszönhetően az összes alkatrész jobb minőségének. Tehát a drágább telefonok lassabban öregszenek.
 4. Jobb csatlakoztathatóság - a drágább telefonok gyakran képesek a modern 5G hálózatok kezelésére. Ez gyorsabb adatátvitelt és ezáltal alacsonyabb akkumulátor-használatot jelent. Emellett az drágább telefonok NFC funkciót is kínálnak, amely lehetővé teszi az érintés nélküli fizetést mobiltelefonnal.
 5. Nagyobb tárhely - nagyobb mennyiségű fájlok, pl. zenefájlok, tárolása a telefonon is megoldható, így nincs szükség adatkapcsolat használatára a streamingszolgáltatások használatakor.
 6. Környezetvédelmi megfontolások - minél kevesebb alkalommal cserélsz mobiltelefont, annál kevesebb nehezen lebomló elektronikus hulladék keletkezik.
i

A telefonon történő spórolás megmutatkozik a funkciókban

Ha habozol új telefon vásárlása előtt, és azon gondolkodsz, hogy nem-e lenne jobb spórolni kicsit, mert "úgysem fogom használni a drágább telefon funkcióit", vedd figyelembe, hogy nem csak a funkciók határozzák meg a telefon árát. A magasabb ár tükröződik az általános konstrukcióban, a felhasznált technológiákban és a hardverben is. Általánosságban elmondható, hogy ha többet fizetsz, többet is kapsz. Az olcsóbb telefonnal pillanatnyilag pénzt takaríthatsz meg, de a jövőben előfordulhat, hogy hamarabb kell szervizre vagy új telefonra költened. Telefonunkat naponta számtalanszor kézbe vesszük, és felesleges elrontani a használat élményét azzal, hogy alacsony minőségű és képességű modellt vásárlunk. Egy drágább telefon lehetővé teszi, hogy teljes mértékben kihasználd az általa nyújtott előnyöket.

Olcsó mobiltelefonok
Sajnos az olcsó telefonok nem bírják sokáig. (Forrás: Flickr.com)

A jobb hardver megkönnyíti a telefon használatát

Bármire is használod a telefont, a jobb hardvert észre fogod venni. Egy erősebb processzor kényelmesebbé és gyorsabbá teszi a telefonon használatát, akár dolgozol, akár szórakozol rajta. Az alkalmazások azonnal elindulnak, nem kell másodperceket várni egy-egy ikon megérintése után.

Ugyanez elmondható az akkumulátorról is. A drágább telefonok akkumulátora egy vagy akár több napot is kibírhat aktív használat mellett. Így nem kell már délután töltőt keresned, vagy powerbankot, azaz hordozható töltőt cipelni magaddal. Emellett a magasabb árkategóriájú, nagy teljesítményű mobiltelefonok szó szerint tartalék energiával rendelkeznek, és lehetővé teszik más eszközök vezeték nélküli töltését, az ún. fordított töltést.

i

A dizájn nem minden, bár megvan a szerepe

A legolcsóbb, 10-20 ezer forintos telefonokat mindenki ismeri. Gyenge kivitelezés, a telefon recseg használat közben, és első ránézésre is látszik, hogy nem tartós. A drágább telefonok jobb minőségű anyagokat és kivitelezést kínálnak. Már a fémkeret is csodákat művel, és jelentősen növeli a telefon tartósságát, de még a műanyag kivitelezés is jobb minőségű és szebb lesz. Az üveg hátlap különleges luxus megjelenést kölcsönöz, a telefon prémium összbenyomását pedig a lekerekített kijelző és a hasonló részletek is kiemelik.

Amikor barátaiddal vacsorázol vagy üzleti megbeszélésen veszel részt, drágább telefon miatt biztosan nem kell majd szégyenkezned. Ugyanakkor nem feltétlenül van szükséged 300-400 ezer forintos telefonra. Már a középkategóriában is találhatsz olyan készülékeket, amelyek dizájnja szinte egyenértékű a drágább modellek kialakításával.

Mobil, design
Egy drágább telefon sokkal többre képes. (Forrás: Pixabay.com)

Mobiltelefon és számítógép: kapcsolat, amely mindkét eszközben rejlő lehetőségeket felszabadítja

A drágább telefonok azonban nem csak jobb dizájnt kínálnak, hanem ennél jóval többre is képesek, pl. igényesebb alkalmazások támogatása, fotó- és videofeldolgozás közvetlenül a telefonon vagy számítógéphez csatlakozva. A középkategóriás telefonok előnyei például a következő területeken mutatkoznak meg.

Szinkronizálás és kompatibilitás a rendszeren belül

A mobiltelefonok két legnagyobb platformja, a Google Android és az Apple iOS platformja, bizonyos mértékig automatikus kapcsolatot kínálnak a mobiltelefon és a számítógép között. Ha az iPhone-t a Windows operációs rendszerrel együtt használod, az iTunes kínál átfogó platformot, az Android esetében pedig a Google-szolgáltatások közötti szinkronizálás alapértelmezett. Így a telefonodon szerkesztheted a számítógépen lévő dokumentumokat is, kezelheted az e-maileket, és hozzáférhetsz felhőalapú (cloud) tárhelyeken található fájlokhoz. Így már nincs szükség a fájlok kissé kényelmetlen másolgatására vagy átmozgatására vezetékes megoldásokkal. Csak töltsd fel őket egy cloud tárhelyre, és bármikor hozzáférhetsz adataidhoz vagy le is töltheted a fájlokat, bárhol is vagy.

Ráadásul, ha szereted a digitális eszközöket és a kifinomult műszaki megoldásokat, nem rossz ötlet hűségesnek maradni egy adott gyártóhoz. A kifinomult ökoszisztémák, mint amelyet például a Xiaomi vagy a Huawei kínál, gondoskodnak a zökkenőmentes szinkronizálásról például. telefon és okosóra között is.

A fenti állítás érvényes Windows 10-es PC-k és Android telefonok között is. Csak telepítsd a YourPhone alkalmazást mindkét eszközre, és máris lehetőséged lesz üzeneteket küldeni és fogadni a számítógép képernyőjén, SMS-ekre válaszolni, vagy akár hagyományos telefonhívásokat lebonyolítani.

Érdekes lehetőség a Samsung DeX rendszer, amely a telefont a monitorhoz csatlakoztatva lényegében egy kényelmes asztali (desktop) rendszert indít el. A DeX használatát a felsőbb kategóriás Samsung telefonok széles skálája támogatja, különösen a Galaxy S10, Galaxy S20, Note 9, Note 10 és Note 20 sorozat, valamint bizonyos tabletek (a Galaxy Tab 4-től felfelé). Az alábbi fényképeken láthatod, hogyan néz ki ez a környezet a gyakorlatban. Bővebben a rendszer használatáról következő a cikkben olvashatsz: Hogyan működik a DeX Station a Samsung Galaxy S8 telefonnal? Kipróbáltuk!. A Samsung a telefon vezérlési lehetőségeinek további kibővítését kínálja a Samsung S pen, amely ideális eszköz a kézzel történő rajzoláshoz vagy gyors jegyzetek írásához. 

Samsung DeX a gyakorlatban Samsung DeX a gyakorlatban Stylus S Pen Stylus S Pen
Így néz ki a Samsung DeX és az S Pen a gyakorlatban.

A mobil mint második monitor

Egy mobiltelefont, vagy ebben az esetben még jobb, ha egy nagyobb tabletet, csatlakoztathatsz másodlagos monitorként is, például egy laptophoz. Az iPad-eken a képernyőtükrözés natív funkció, míg Windows tablet és Android-eszköz csatlakoztatásakor az egyik külön erre a célra készült alkalmazást kell használnod. Ilyen például a Duet Display (Android, iOS), amely már pár ezer forintért beszerezhető. Csak telepítsd az alkalmazást mindkét eszközre, és csatlakoztasd őket ugyanazzal a felhasználói fiókkal, akár USB-kábelen, akár WiFi-n keresztül. Az egyetlen fontos beállítás a képkockák száma másodpercenként. mivel ez befolyásolja a kép minőségét. Egyértelmű, hogy minél nagyobb teljesítményű a telefon, annál kevesebb problémára számíthatsz a megjelenítéssel.

E szoftver használata ideális például utazáskor, amikor másodlagos kijelzőre van szükséged, de nem tudsz magaddal cipelni egy egész monitort. Az egyszerűbb irodai felhasználás szintén nem jelent problémát a Duet Display számára.

i

A mobil mint webkamera

A világjárvány időszakában a webkamerával ellátott számítógépes berendezésekkel szemben támasztott követelmények jelentősen megnőttek. De mit tehetsz, ha sürgősen szükséged van egy webkamerára, de nincs lehetőséged vagy időd vásárolni egyet? A megoldás egyszerű - használd a mobiltelefon kameráját. Tölts le egy megfelelő alkalmazást, pl. DroidCam (Android, iOS), majd telepítsd a telefonra és a számítógépre is. Az alkalmazás az otthoni WiFi hálózaton keresztül csatlakoztatja a számítógépet mobiltelefonhoz. Ezután csak annyit kell tenned, hogy kiválasztod a DroidCam-et a kommunikációra használt alkalmazásban. A DroidCam-nek van egy másik előnye is: ingyen jobb képminőséget kapsz, mint sok hagyományos webkamerával.

i

Hasonló elven működik az IP Webcam alkalmazás (ingyenes, de a képen vízjellel, csak Androidra) vagy az iVCam (Android, iOS), amely hang- és videofelvételt is támogat.

Hogyan használjunk perifériákat és egyéb kiegészítőket a telefonnal

A mobiltelefonok felszereltségüket tekintve ma már gyakran sok számítógéphez hasonlíthatók. Nem meglepő, hogy különböző perifériákat, például egereket és billentyűzeteket is használhatunk velük. Ennek megoldása ma már nem is bonyolult, hiszen gyakorlatilag az összes Bluetooth technológiát használó eszköz képes zökkenőmentesen együtt működni a telefonoddal.

Ha nincs ilyen eszközöd, van egy másik megoldás is, melyet USB OTG-nek, azaz USB on-the-go-nak hívnak. Ezt a funkciót számos mobiltelefon támogatja a középkategóriától kezdve, és lehetővé teszi, hogy perifériákat csatlakoztass a mobiltelefonhoz azáltal, hogy a mobiltelefont host eszközként használja, hasonlóan ahhoz, ahogyan a számítógéphez való csatlakozásnál működik. Egéren és billentyűzeten kívül csatlakoztathatsz külső meghajtókat, játékvezérlőket vagy DVB-T tunert a földfelszíni televíziós vételhez. Két feltétele van: a készüléknek támogatnia kell az OTG-t (megtudhatod az interneten, a telefon dobozán vagy egy erre a célra kifejlesztett alkalmazással), és rendelkezned kell egy USB - micro USB adapterrel.

Mobil és PC
Így néz ki a Link To Windows funkció a gyakorlatban. (Forrás: Samsung.com)

Távoli hozzáférés a számítógéphez mobiltelefonról

Néha hasznos lehet, ha képes vagy a telefonról távolról is csatlakozni a számítógéphez. Ráadásul az okostelefon használata azt jelenti, hogy nem vagy a monitor elé láncolva, hanem bárhonnan képes leszel dolgozni és problémákat megoldani. Hogyan? Több módja is van.

i

Az Android felhasználók számára a legegyszerűbb a Google Remote Desktop használata. Töltsd le és telepítsd a klienst a weboldalról, és máris távolról csatlakozhatsz a számítógépedhez. Ha arra van szükség, hogy valaki más is csatlakozzon a számítógépedhez, a Támogatás menüben kódot generálhatsz, amelyet az adott személynek kell elküldened, aki a kód segítségével máris csatlakozhat a számítógépedhez.

A jól ismert TeamViewer alkalmazás (Android, iOS) hasonló elven alapul. Az alkalmazást telepíteni kell mindkét eszközre, s máris lehetőséged van távoli hozzáférésre mobiltelefonon keresztül, annak minden előnyével együtt. Külön pozitívum, hogy mindkét fenti módszer használható Apple-eszközökön.

Jobb biztonság

A drágább telefon és számítógép kombinációja az adatok biztonságára is pozitív hatással van. És itt nem csak a szinkronizálásra gondolunk, ahogy fentebb említettük, hanem a telefonon lévő összes adat általános biztonságára, így drágább telefonnal anélkül csatlakoztathatod telefonodat a számítógéphez, hogy adatvesztés miatt kellene aggódnod. Erre a célra szolgál például a Samsung által kifejlesztett Knox rendszer, amely egy hardware- és software-védelmet egyesítő, több rétegből álló védelmi platform. Hasonló szolgáltatást kínál az Apple cég is Apple DEP néven.

i Szintén érdekelhet

Egy drágább telefon megvásárlása egyáltalán nem felesleges vagy hiábavaló befektetés, mert messze nem csak néhány extra funkcióról van szó. A telefon általános használhatósága kulcsfontosságú. A drágább telefonok zökkenőmentes működést, jobb teljesítményt és nagyobb tárolókapacitást kínálnak. Természetesen nem feledkezhetünk meg a stílusosabb kialakításról és a kellemesebb ergonómiáról sem. Az ilyen telefonok magasabb árcédulája tehát számos előnyt nyújt.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20