Oldal frissítése

Mi az NFC?

Aktualizálva • Szerző: Szerkesztőség

Az NFC technológia gyors, egyszerűen használható és legfőképp biztonságos módot kínál a környezetünkkel való interakcióra. Mi az az NFC? Miért található meg ez a technológia ma már szinte minden mobiltelefonban és tabletben? És hogyan kell beállítani az NFC-t? Ez csak néhány a sok kérdés közül, amelyekre választ adunk ebben a cikkben.

Mi az NFC?

Mi az az NFC?

 1. NFC: mi az?
 2. Az NFC működése
 3. Az NFC használata a gyakorlatban, nemcsak NFC fizetések lebonyolításához
 4. Az NFC-nek köszönhetően működik a Google Pay, Apple Pay és további fizető szolgáltatások
 5. NFC képes telefonok - mely modelleknél találjuk meg?
 6. Mik azok azok az NFC tag-ek
 7. Legjobb NFC alkalmazások
 8. Hogyan aktiválhatod az NFC-t?

NFC: mi az?

Az NFC egy olyan technológia, amely gyors és biztonságos adatcserét tesz lehetővé 4 cm-en belül. Számos okostelefon (ezeket NFC-s telefonoknak hívhatjuk) és tablet támogatja már, mivel a kis távolság miatt biztonságos, és nem igényel azonosítást. A kapcsolat ezért automatikus és rendkívül gyors. Az NFC-nek kevesebb, mint 100 ms elegendő, a Bluetooth 4 viszont sokkal hosszabb időt igényel a csatlakozáshoz.

Mi az az NFC?

Az NFC-t ma már minden jobb telefon támogatja, és sokan szinte minden nap használjuk.

Az NFC működése

Két NFC-képes készülék összeérintésével vagy közelítésével automatikusan elindul köztük a kommunikáció. Az NFC rövid rádióhullámokon működik, nagyon alacsony energiafogyasztású, és a Bluetooth-tól eltérően passzív pontok, úgynevezett „tagek“ létrehozását teszi lehetővé (erről bővebben később). Egyszerűen ragaszd fel ezeket a szükséges helyekre, vagy hordd őket magaddal. Tulajdonképpen ma szinte mindenki NFC mobilt hord a zsebében.

Az NFC használata a gyakorlatban, nemcsak NFC fizetések lebonyolításához

Az NFC leggyakrabban fizetés lebonyolítására használatos. Egy bolt pénztáránál állsz és ahelyett, hogy elővennéd a bankkártyát a pénztárcádból vagy aprót keresnél, egyszerűen csak a terminálhoz érinted a telefonodat és abban a pillanatban meg is történik a fizetés. A mobiltelefonnal történő NFC fizetés egyre elterjedtebb, elegendő hozzá Google Pay vagy Apple Pay használata, mely már nálunk is működik. Az NFC azonban számos más helyzetben is használható.

i

Samsung Galaxy S24 Ultra (TESZT): az evolúció következő lépcsőfoka a mesterséges intelligencia

Példák az NFC használatára:

 • Mikrotranzakciók, vagyis vezeték nélküli fizetések a boltokban Google Pay, Apple Pay, esetleg Fitbit Pay vagy Garmin Pay használatával, melyeket okosórákhoz terveztek
 • A Bluetooth gyors párosítása, például két mobiltelefon között
 • NFC fülhallgató – fő előnye ismét a gyors párosítás, így a névjegyek gyors átküldése a készülékek között
 • Ajtónyitás – azokhoz az ajtókhoz, amelyek NFC zárrendszert (ún. Smart Locks) használnak, csak érintsd oda NFC-s mobilodat és már nyílnak is
 • Az éttermi menük olvasása – az étterem ajtajára egy NFC-tag van felragasztva, amire ha ráhelyezed a mobilodat, a kijelzőn megjelenik az étlap
 • Névjegyek importálása – például egy NFC-chip használatával a névjegykártyán – a névjegykártyát érintsd a telefonodhoz és ezt követően megjelennek az adott személy elérhetőségei, amelyek el is menthetőek
 • A WiFi jelszó megosztása barátaiddal
 • A telefon rezgésre állítása vagy az ébresztőóra bekapcsolása a telefon éjjeliszekrényre helyezésekor
 • A navigáció elindítása, amint a mobilt az autós tartóra vagy állványra helyezed
 • Ébresztőóra, amely mindenképp felébreszt - beállíthatod úgy, hogy csak akkor kapcsoljon ki, ha a telefont egy NFC-matricára helyezed, például egy másik szobában
 • Gyorsabb csatlakozás vezeték nélküli hangszórókhoz
 • Elõre beállított SOS üzenet küldése - ideális gyermekeknek, akik nem tudnak írni, vagy idõseknek
 • Tárolódobozok címkézése költözéskor
 • Kommunikáció a hatóságokkal - 2021-től kezdve az NFC a személyi igazolványba lesz építve
Fájlok megosztása az NFC segítségével
NFC-s mobil segítségével egyszerűen megoszthatod másokkal a fotóidat, vagy importálhatsz névjegyeket.

Az NFC-nek köszönhetően működik a Google Pay, Apple Pay és egyéb szolgáltatások

Az NFC leggyakoribb felhasználási területe a mobilfizetés. Az első nagy cég, amely Magyaroszágon elindította, a Google volt a Google Pay fizetési rendszerével. Kezdetben csak egy maroknyi bank támogatta hazánkban, de fokozatosan más bankintézetek is bevezették. Ezt követte az Apple Pay, a Garmin Pay és a Fitbit Pay. A mobilfizetésről bővebben az NFC mobilfizetés (ÚTMUTATÓ) c. cikkünkben olvashatsz.

i

A Google Pay-jel például úgy fizetsz, hogy egy virtuális kártyát hozol létre az eszközön, amely kapcsolódik a fizikai kártyához, de nem tárolja a kártyaszámot és a PIN-kódot sehol. Így senki sem juthat hozzá az információkhoz, amikor a telefonoddal fizetsz. A fizetés a mobiltelefonban lévő NFC-technológiával történik, amely a fizetési rendszerek egyfajta sarokköve. Az NFC-nek köszönhetően csak a telefonodat kell a terminálhoz tartanod, pont úgy, mint egy normál érintésmentes kártyát. A legtöbb esetben még a PIN-kód megadása sem szükséges. Az ujjlenyomattal vagy arcfelismeréssel történő feloldásnak köszönhetően a telefon tudja, hogy te vagy az, aki fizet, és hogy te vagy a kártya jogos felhasználója is.

NFC képes telefonok - mely modelleknél találjuk meg?

Az NFC technológia lassan és biztosan a mobilhálózatok szabványává válik. Már minden középkategóriás telefonban és afelett is megtalálható, a zászlóshajókról nem is beszélve. Az Apple telefonok szerelmesei már az iPhone 7 megjelenése óta használhatják az NFC-t, így magától értetődően az NFC az olyan újabb modellekben is megtalálható, mint az iPhone 15, iPhone 14, iPhone SE vagy a korábbi iPhone 13 és iPhone 12. Az NFC azonban már nem csak a magasabb kategóriájú és funkciógazdagabb modellek kiváltsága. Az alsó középosztályban is egyre elterjedtebbek, például az érdekes felszereltségű Xiaomi 13 és Realme 11 Pro+ telefonokban.

i

Mik azok az NFC-tagek?

Az NFC az ún. NFC-címke elvén is működik. Egy matricába vagy zsetonba rejtett chipről van szó, amely gyakorlatilag bárhova felragasztható vagy elhelyezhető. Lehet például mobiltelefon hátulján, az éjjeliszekrényen vagy egy étterem ajtaján is.

NFC tagek
Ezek az NFC-címkék (NFC-chipek), amelyek bárhova felragaszthatóak.

Az NFC-címkék programozhatók, és NFC-s eszköz, mondjuk a mobiltelefonod hozzáérintésekor elvégzi a kívánt műveletet. Például lefekvéskor a mobilt érintsd az éjjeliszekrényen elhelyezett NFC-címkéhez és az rögtön csendes üzemmódra vált. Az NFC-címkék nem igényelnek áramot, mivel egy aktív adó (pl. a telefon) közelében elektromágneses mező jön létre és ekkor a passzív vevő (vagyis az NFC-tag) aktiválódik. Hogyan programozhatók az NFC-címkék? Egyszerű, csak használd az alábbi alkalmazásokat.

NFC banky

Az NFC technológiát kihasznál mobiltelefonos fizetések hazánkban is kezdenek elterjedni..

A legjobb NFC-s alkalmazások

Az NFC már pár alkalmazással használható a telefonodon, akár az NFC iPhone vagy NFC Android alkalmazásokkal is. Fizetésre általában a legjobb a már említett Apple Pay és Google Pay. A legtöbb vállalatnak azonban már van, vagy lesz saját verziója, ezért az alkalmazás kiválasztását a telefon márkája is befolyásolja.

 • Az NFC Reaer (Android) egy igen egyszerűen használható alkalmazás. Bármilyen taget képes elolvasni és megjeleníteni a tartalmat.
 • Az NFC Tools (Android) vagy az NFC Actions (iOS) segítségével saját elképzeléseidnek megfelelően programozhatod be az NFC-címkéidet. Ehhez elég ezeket beszkennelni és megadni a parancsokat. Ezután már használhatod is a személyre szabott NFC-tageket.

i

Xiaomi 14 és 14 Pro (BEMUTATÓ): Snapdragon 8 Gen 3, HyperOS és újratervezett dizájn

Hogyan aktiválhatod az NFC-t?

Az NFC aktiválása alapvetően nem bonyolult. Az eljárás nem sokban különbözik az Android vagy az iOS operációs rendszert használó telefonoknál: mindkét esetben az NFC technológiát aktiváló ikon a telefon főmenüjében található, amit a felső állapotsor lehúzásával érhetünk el. Az NFC be van kapcsolva, ha az ikon világít. Ha nem, csak koppintsunk rá, és már kezdheted is pl. az érintés nélküli fizetést.

NFC, iPhone, Android
Bal oldalon az NFC Android által használt ikonja, a jobb oldalon az Apple ikonja.

Mit tegyél, ha a kérdéses ikon (lásd a fenti képet) nincs a menüben, de tudod, hogy mobiltelefonodnak támogatnia kell ezt a funkciót? Ebben az esetben hozzá kell adnod az ikont a menühöz.

 • Android operációs rendszer esetén csak annyit kell tenned, hogy a fent említett menü végén megkeresed a Testreszabás ikont. Ezután a telefon lehetőséget kínál arra, hogy a felső menühöz további ikonokat adhassunk hozzá - itt megtalálhatjuk az NFC ikonját.
 • iOS operációs rendszer esetén a funkciót NFC Tag Olvasónak hívják, és ha nem találod a felső menüben, lépj be a Beállításokba, és koppints a Vezérlőközpont elemre. Ezután csak meg kell találnod az NFC Tag Olvasó ikont, és a zöld plusz jelre koppintva hozzá is adhatod a menühöz.
i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Az NFC technológia használata rendkívül széleskörű – mobil fizetés, egyszerű feladatok automatizálása, adatok letöltése, névjegyek továbbítása, egyszerű feladatok automatizálása, valamint marketing, stb. Ha legalább néhányat ki szeretnél próbálni e sok lehetőség közül, ellenőrizd, hogy a telefonod támogatja-e az NFC funkcót.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20