Oldal frissítése

Mi az a WiFi 6?

Cikk

Aktualizálva

A WiFi hálózatok az otthoni irodák fellendülésének köszönhetően soha nem látott növekedést tapasztalnak. Ezért kell stabil és gyors kapcsolatot biztosítanod otthonod minden szegletében. Az egyik legfontosabb lépés a WiFi 6 vezeték nélküli szabványra való átállás, amely elég széles sávszélességet kínál több eszköz számára is. Mire lesz szükséged ehhez?

Mi a wifi 6?

Mi a WiFi 6? –TARTALOM

  1. Egyetlen modern otthon sem nélkülözheti a WiFi 6-ot
  2. Az otthoni WiFi-kapcsolat legújabb trendjei
  3. Miért jó a Mesh hálózattal kombinált WiFi 6?
  4. Gyorsítás a WiFi 6E felé

A WiFi 6 nem hiányozhat a modern otthonokból

Gyorsan számold ki fejben, hogy hány eszköz csatlakozik az internetre otthonodban. Valószínűleg van egy munkahelyi laptop, egy otthoni számítógép vagy tablet a gyerekeknek, és persze mobiltelefonok, játékkonzolok vagy okostévék. És ha mindez egy régebbi WiFi routerhez csatlakozik, amely jellemzően a túlterhelt 2,4 GHz-es sávban sugároz, akkor még a gyors internet kapcsolat sem segít. Mi lehet erre a megoldás?

WiFi beállítása

Szükséges lépés egy új WiFi router vásárlása, amely támogatja mind az 5 GHz-es, mind a régebbi 2,4 GHz-es sávot. Ez egy kétsávos routert jelent, ideális esetben WiFi 6-tal. Egy ilyen router masszívan kihasználja az 5 GHz-es sávot, amit a jobb lefedettség, a nagyobb sebesség és mindenekelőtt a széles frekvenciasáv jellemez. Ennek köszönhetően nem zavarja a szomszédokat a lakóházon belül. Ezzel szemben a régebbi 2,4 GHz-es sáv alacsonyabb átviteli sebességtől és a korlátozott frekvenciaterület általános zsúfoltságától szenved.

Az új kétsávos WiFi router azonban érezhető javulást jelent. Az újabb laptopok, tabletek és telefonok automatikusan csatlakoznak az 5 GHz-es WiFi-hez. A régebbiek esetében pedig ez rengeteg helyet szabadít fel a stabilabb internetkapcsolat számára.

i

Nem mered otthon beüzemelni az új WiFi routeredet? Vásárláskor válaszd a Router beállítása szolgáltatást, és máris vége a gondjainak. Szakembereink letöltik a legújabb firmware-t, beállítják a tűzfalat, végrehajtják az ajánlott biztonsági intézkedéseket és beállítják a hozzáférési jelszavakat. Csak csatlakoztasd WiFi routert az internethez egy kábellel, és máris szörfözhetsz a weben PC-ről, tabletről vagy okostelefonról.

2,4 GHz-es WiFi a régebbi készülékek számára

A WiFi szabvány az elmúlt néhány évben igen gyorsan fejlődött. Éppúgy, ahogyan megnőtt az igény az egyszerre több, nagy átviteli sebességgel rendelkező, csatlakoztatott eszköz iránt. Emiatt a régebbi szabványokat, mint a 802.11a, 802.11b és 802.11g, már nem érdemes megfontolni. Ezek elavultak és mai szemmel nézve teljesen alkalmatlanok.

Lecserélni az összes régi, hagyományos WiFi-t használó eszközt egyetlen lépésben nem igazán praktikus vagy gazdaságos. Ezért a modern WiFi routerek általában mind a 2,4 GHz-es, mind az 5 GHz-es frekvenciasávokat támogatják, hogy kompatibilisek legyenek a különböző generációs eszközökkel. Amikor új készüléket vásárolsz, érdemes a gyors WiFi-t a nélkülözhetetlen funkciók listájára tenni. Egy új routerrel nemcsak gyorsabb WiFi-kapcsolatot érhetsz el, hanem hatékonyabban használhatod ki a vezeték nélküli sávszélességet, és ami talán a legfontosabb, élvezheted a biztonságosabb WPA2 vagy WPA3 titkosítás előnyeit.

Az 5 GHz-es sávban működő otthoni WiFi előnyei

Az 5 GHz-es WiFi-sáv összesen 19 nem átfedő csatornával rendelkezik Európában (szemben a 2,4 GHz-es sáv mindössze 3 csatornájával). Ez elegendő hely a megbízható telepítéshez, még egy tipikus lakóházban is, ahol a WiFi hálózatok jelentősen átfedik egymást.

i Nem tudod, milyen kapcsolatot használsz otthon? Töltsd le például a WiFiman alkalmazást, amely egy könnyen áttekinthető felületen mutatja be a hálozatod aktuális állapotát. Ideális esetben az egyes WiFi hálózatok nem fedik egymást, és minden úgy működik, ahogyan kell. Ha ez nem így van, akkor be kell jelentkezned a WiFi router felületére, és át kell állítanod a csatornát a legkevésbé használtak egyikére vagy egy teljesen szabadra.

Tippek a WiFi hálózat sebességének és stabilitásának azonnali növeléséhez

Mielőtt vadonatúj routert vennél, volna itt néhány dolog, ami a lassú WiFi hálózaton segíthet.

  • Helyezd a routert lehetőleg a lakás közepére.
  • Ugyanakkor ügyelj rá, hogy a WiFi routert nem szabad a hűtőszekrény vagy a mikrohullámú sütő mögé rejteni.
  • Ellenőrizd, hogy milyen átviteli csatornát használ, és ha szükséges, válassz egy másik (legkevésbé foglalt) csatornát az router beállításaiban.
  • Próbáld meg a kevésbé fontos eszközöket leválasztani a WiFi-ről.
  • Frissítsd a WiFi routert a legújabb firmware-re - az eljárást a gyártó weboldalán találod.
  • Ha a szolgáltatásminőség (QoS) elérhető, állíts be magasabb prioritást a leggyakrabban használt eszközök számára.

A WiFi szabványok áttekintése

A 2018 végén a WiFi szabványok elnevezési rendszerét átalakították. A korábbi, hétköznapi felhasználók számára nehezen érthető kódok, mint például 802.11a/b/g/n/ac, helyett egy új, egyszerűbb megnevezési rendszert vezettek be. A WiFi Alliance ezzel a lépéssel megkönnyítette a szabványok megkülönböztetését, mivel az új rendszerben a WiFi hálózatok generációját egyszerűen egy számmal jelölik, amely világosan mutatja a technológia fejlődését.

A jelenleg széles körben használt 802.11n szabvány, amelyet WiFi 4 néven is ismerünk, mind a 2,4 GHz, mind a 5 GHz sávban képes adatot továbbítani. Ennek a technológiának egyik kulcseleme a MU-MIMO (többutas jelterjedés), amely nagyban hozzájárul a hálózati teljesítmény növeléséhez. A MU-MIMO lehetővé teszi, hogy a WiFi router egyszerre több készülékkel kommunikáljon magas sebességgel, így biztosítva stabil és gyors internetkapcsolatot minden csatlakoztatott eszköz számára otthoni környezetben.

A magasabb igényeket támasztó háztartások számára a 802.11ac szabvány, ismertebb nevén WiFi 5, jelentős előnyöket kínál. Ez a szabvány tizenkilenc, egymást nem átfedő 20 MHz széles csatornát használ, ami kulcsfontosságú a zavartalan működés szempontjából. Ennek köszönhetően más eszközökkel nem zavarják egymást, így lehetővé teszi a nagy sebességű adatátvitelt. Ha fizetsz a szolgáltatódnak a gyors internetért, de az otthoni WiFi rendszered folyamatosan akad a videók lejátszása közben, akkor érdemes lehet áttérni a WiFi 5-re, hogy kihasználhasd a szolgáltatás teljes potenciálját.

Ha otthonodban online gamerek is vannak, vagy nagyszámú eszköz kapcsolódik a hálózatra, akkor valószínűleg szükséged lesz egy WiFi 6 (802.11ax) támogatású routerre. Ez a router típus továbbra is használja a 2,4 GHz-es sávot, miközben biztosítja az 802.11n és 802.11ac szabványokkal való visszafelé kompatibilitást. A WiFi 6 legnagyobb előnyei közé tartozik a kiemelkedő átviteli sebesség és a jelstabilitás. A gyártók adatai szerint egy csatlakoztatott felhasználóra jutó átlagos átviteli sebesség akár négyszeresére is nőhet, ami különösen előnyös intenzív internetfelhasználás esetén, mint például online játékoknál vagy sok eszköz egyidejű használatakor.

Szabvány Elnevezés
Sáv Max.sebesség
IEEE 802.11a WiFi 1 5 11 Mbit/s
IEEE 802.11b WiFi 2 2,4 54 Mbit/s
IEEE 802.11g WiFi 3 2,4 54 Mbit/s
IEEE 802.11n WiFi 4 2,4 vagy 5 150
IEEE 802.11ac WiFi 5 2,4 vagy 5 6,9 GB/s
IEEE 802.11ax WiFi 6 2,4 vagy 5 9.6 GB/s
IEEE 802.11be WiFi 7 2.4, 5, 6 GHz 46 GB/s

A WiFi csatlakoztathatóság legújabb trendjei

Néhány évvel ezelőtt a vezeték nélküli hálózatok hatótávolságának növelésére gyakran WiFi jelerősítő (repeater) nevű eszközöket használtak. Ennek az eszköznek az alapelve, hogy kapcsolódik a meglévő WiFi hálózathoz, és növeli annak lefedettségét. Egyes modellek rendelkeznek szabad LAN-porttal is, ami lehetővé teszi a vezetékes kapcsolatot anélkül, hogy falat kellene fúrni. Azonban ez a megoldás gyakran csak ideiglenes, mivel a hálózat sebessége és stabilitása csökkenhet a távolabbi pontokon. Idővel a Mesh WiFi jelent meg alternatívaként, amely általában egy főegységből és két szatelitből áll, biztosítva így a hálózat egyenletesebb és stabilabb lefedettségét az egész épületben.

WiFi, jelerősítő

Egy nagy házban a WiFi routerhez hozzáadhatsz még egy egységet, például jelerősítő formájában.

i

A Powerline adapterek érdekes alternatívát jelentenek az otthoni internetkapcsolathoz. És nem csak abban az esetben, ha a hagyományos WiFi hálózat kifullad. Az elmúlt években a technológia jelentősen fejlődött, így elméletileg elektromos kábelen keresztül is kaphatjuk a gigabites Ethernetet. Melyek a powerline adapterek legfontosabb előnyei, és szükséges-e villanyszerelőt hívni a csatlakoztatásukhoz?

Miért jó a Mesh hálózattal kombinált WiFi 6?

A WiFi Mesh rendszerek működési elve rendkívül egyszerű és hatékony. E rendszerek nem egyetlen központi WiFi routert használnak, amelynek a jele gyakran nem éri el a ház minden pontját, hanem több, például három, WiFi 6 támogatású egységből állnak. Ezek az egységek egymással kommunikálnak, így simán biztosítanak WiFi lefedettséget az egész házban vagy nagyobb lakásban, helyettesítve a hagyományos WiFi router funkcióit. A WiFi Mesh rendszerek elve zseniálisan egyszerű és a gyakorlatban is tökéletesen működőképes.

Az elmúlt években a WiFi router gyártók elsősorban az adatátviteli sebesség növelésére koncentráltak. Ennek ellenére, bár további antennákat adtak hozzá a készülékekhez, egyetlen WiFi router nem képes megbízhatóan ellátni egy teljes lakást vagy házat. Különösen a gyenge WiFi jel miatt frusztráló lehet az internetes szolgáltatások használata, például amikor egy videó lejátszása folyamatosan megszakad.

WiFi MESH szatellitek Hétköznapi WiFi router; WiFi hatótávolság

A bal oldalon a házat WiFi 6 Mesh hálózattal fedik le. A jel hatótávolsága észrevehetően nagyobb, mint egy hagyományos, extenderrel ellátott WiFi routeré (jobb oldali kép).

Gyorsítás a WiFi 6E felé

Lehet, hogy azt vártad, a WiFi 6 után a következő szabvány a WiFi 7 lesz, de a gyártók ehelyett egy új változattal, a WiFi 6E-vel jelentkeztek. A WiFi 6E alapvetően ugyanazt nyújtja, mint a WiFi 6, de egy új frekvenciasávval bővül, amely 5,925 GHz és 6,425 GHz között helyezkedik el. Ez az új sáv 500 MHz-cel növeli a használható spektrumot. A 6 GHz-es sáv előnye, hogy nincsenek benne átfedő vagy zavaró csatornák, amely nagyobb sávszélességet, gyorsabb adatátvitelt és alacsonyabb késleltetést tesz lehetővé. Ez különösen hasznos lesz olyan fejlett technológiák esetében, mint az kiterjesztett vagy virtuális valóság, a 8K videó streaming és más, nagy sávszélességet igénylő alkalmazások. A WiFi 6E eszközök a 6 GHz-es sáv engedélymentes használata révén szélesebb csatornákon képesek több gigabites sebességre, miközben a telepítési költségek relatíve alacsonyak maradnak.

WiFi 6E; csatlakozás; gyors hálózat; WiFi;
A WiFi 6E szabvány bevezetése előtt a WiFi korábbi generációi csak a 2,4 és 5 GHz-es sávokat használták. Ezzel szemben a WiFi 6E az otthoni hálózatokat a 6 GHz-es spektrumra is kiterjeszti.

Az egyik legizgalmasabb jellemzője a WiFi 6E-nek, hogy kizárólag az ezt a frekvenciasávot támogató berendezések használhatják. A korábbi WiFi szabványokra épülő régebbi eszközök nem férhetnek hozzá ehhez az új sávhoz. A 6 GHz frekvencián működő készülékeket nem érinti a meglévő berendezésekkel való sávszélességért folytatott verseny. Az új funkciók, mint az OFDMA, sokkal hatékonyabban működnek a régebbi eszközök nélkül, így a WiFi 6E teljes potenciálját ki lehet használni. Ez általános teljesítménybeli növekedést jelent.

Másfelől a 6 GHz-es sávon működő WiFi jellemzője lehet a rövidebb hatótávolság. A fizikai elvek szerint a magasabb frekvenciájú vezeték nélküli jelek gyorsabban elveszítik az erejüket, különösen akadályokkal találkozva. Ezért a WiFi 6E szabvány kiváló olyan műsorszóró alkalmazásokhoz, amelyek nagy átviteli sebességet és alacsony késleltetést igényelnek, de csak kisebb távolságokra szorítkoznak.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Egy modern WiFi router már minden otthon szerves részét képezi. A kényelem érdekében mindenképpen érdemes olyan WiFi routert beszerezni, amely támogatja a WiFi 6 szabványt.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05