Oldal frissítése

Mi az a Google TV - Lejárt az Android TV-k ideje?

Aktualizálva

Az Android TV, melyet például a Sony, a Philips, a Panasonic és a TCL okostévék operációs rendszerként használnak, lassan feledésbe merül, hiszen megérkezett az utódja - a Google TV. Az új rendszer számos változást hoz magával, különösen a felhasználói felületet illetően, amely mostantól sokkal áttekinthetőbb, modernebb és funkcionálisabb. Egyes tévékészülékek már 2021-ben is Google TV-vel ellátva kerültek ki a gyárakból, de 2022-ben minden bizonnyal minden olyan márka, amely korábban Android TV-t használt, az új készülékeire már az új rendszert telepíti fel. Mi az a Google TV? Olvass tovább, cikkünkben minden fontos tudnivaló megtalálható.

Google okos TV

Google TV vs. Android TV - TARTALOM

  1. Mi az a Google TV?
  2. Android TV vs. Google TV - Mi a különbség?
  3. Google okos TV - Mely tévékre és mikor lesz elérhető a Google TV?

Mi az a Google TV?

Leegyszerűsítve, a Google TV az okostévék új operációs rendszere, amely a régebbi Android TV rendszert váltja fel. A korábbihoz képest az új rendszer számos fejlesztést hoz magával, amelyek közül a legjelentősebb kétségtelenül a teljesen újratervezett felhasználói felület. Ezt gyakran az Android TV gyenge pontjaként emlegetik, különösen az Apple TV és az Amazon Fire TV vonzó megjelenéséhez viszonyítva. Az új Google TV-nek azonban nincs miért szégyenkeznie, hiszen kezelőfelülete a lehető legmodernebb köntösbe bújt.

Google TV - Mi az a Chromecast?
A Google TV új felülete modernebb és letisztultabb tartalomorientált környezettel rendelkezik.

A Google TV valójában "csak" az Android TV új verziója. Ez azt jelenti, hogy technikai szempontból nem sok minden változott a színfalak mögött, valamint a Google TV természetesen ugyanúgy lehetővé teszi az összes Android TV alkalmazás telepítését. Tulajdonképpen, ha megnézzük a Google TV beállításaiban a rendszerverziót, még mindig az Android TV-t látjuk. Sajnos ez nem jelenti azt, hogy a régebbi Android TV készülékek tulajdonosai a szoftver frissítésével teljes értékű Google TV-t kaphatnak. Nem, a Google TV csak azokon az új tévékészülékeken érhető el, amelyekre már gyárilag feltelepítésre került az új rendszer. De ahogy az majd a cikk végén is kiderül, a meglévő Android TV-k felhasználói sem maradnak ki teljesen a jóból.

i

Chromecast Google TV

A Google TV-t ugyanakkor a régebbi tévéden is használhatod. Akár Android TV-vel, akár más operációs rendszerrel ellátott készülékkel, akár "buta" tévével rendelkezel, használhatsz hozzá Chromecast Google TV médialejátszót. Mi az a Chromecast? Lényegében véve egy Google TV okosító, egy kicsi, meglehetősen egyszerű számítógép, amelyet HDMI-n keresztül csatlakoztathatsz a tévéhez, mely ezáltal egy teljes értékű Google TV rendszerré alakul át. Az új Chromecast Google TV mellé távirányító is jár, ezáltal teljes TV-élményt nyújt.

Android TV vs. Google TV - Mi a különbség?

A legfőbb változás – a teljesen újratervezett felhasználói felületet – első ránézésre is szembetűnő. Mostantól a főképernyő felső részén olyan fülek találhatók, amelyek segítségével gyorsabban juthatsz el a keresett tartalomhoz. Mindezek közül talán a For You (Neked) elnevezésű lap a leghasznosabb, mely összegyűjti a számodra érdekes filmek, sorozatok és műsorok ajánlóit. Ezen a felületen csak az általad használt streaming-szolgáltatások ajánlásait láthatod. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem kell a különböző streaming-szolgáltatók alkalmazásain belül böngészned, mivel a tartalmakat közvetlenül a Google TV környezetében is elérheted. Innen minden filmet és sorozatot azonnal elindíthatsz, és megtalálod az alapvető adatokat is, beleértve a Rotten Tomatoes értékeléseket is.

Google TV vs. Android TV
A Google TV-ben minden egyes film saját oldallal rendelkezik, melyen az alapvető információk olvashatók. Innen azonnal el is indíthatod a filmet valamelyik előfizetéses streaming-szolgáltatáson keresztül. Forrás: tv.google

Az előfizetett streaming-szolgáltatások tartalmainak ez a fajta összesítése nemcsak a kezdőképernyőn érhető el. Hasonlóan működik a keresés a Filmek és TV-sorozatok lapon is, valamint azokon a lapokon is, ahol a tartalmak műfaj és egyéb kritériumok alapján rendeződnek. Pontosan ebben rejlik az Android TV és a Google TV közötti különbség lényege. Míg a régebbi operációs rendszer alkalmazásközpontú volt, vagyis az alkalmazások jelentették az elsődleges utat a tartalomhoz, addig az új rendszer közvetlenül tartalomközpontú, így nem kell túl sokat foglalkoznod az alkalmazásokkal, ha nem szeretnél. A Google TV környezetében mindent könnyen megtalálhatsz és elindíthatsz. Az alkalmazások azonban továbbra is rendelkezésre állnak a kezdőképernyőn és az Alkalmazások lapon is.

A Google okos TV további új funkciói a következők:

  • Google TV mobilalkalmazás – az azonos elnevezésű okostelefonra letölthető applikáció lehetővé teszi, hogy közvetlenül a telefonról vezérelhesd a tévét, böngészhess a rendelkezésre álló tartalmak között, válogathass és elmenthesd azokat a későbbi lejátszáshoz. A filmeket és tévéműsorokat közvetlenül a Google keresőből is kiküldheted a lejátszólistára. Mindössze annyit kell tenned, hogy bejelentkezel a Google fiókodba az adott készüléken.
  • Felhasználói fiókok – a Google okos TV készüléken több felhasználói fiókot is létrehozhatsz, melyek mindegyikéhez saját ajánlások tartoznak és külön kezelik a megtekintett műsorokat is. Így mindenki azt nézheti, ami neki tetszik, anélkül, hogy a megjelenő ajánlókat és tartalmakat befolyásolná a háztartás többi felhasználójának megtekintései.
  • "Buta" üzemmód – amennyiben nem érdekelnek az okos funkciók, az online videótárak elérése, a Google-fiókba való bejelentkezés vagy a tartalmak személyre szabása, akkor az új Google TV rendszerben bekapcsolhatod az egyszerűsített üzemmódot, amely újra úgymond "butává" teszi a tévét. Így mindössze két alapvető funkció marad: a tévécsatornák indítása a DVB-T2 tuneren keresztül és a HDMI-csatlakoztatott eszközökről származó képi tartalom lejátszása. Ezt az üzemmódot nemcsak az idősebb felhasználók fogják tudni értékelni, akik az egyszerűséget részesítik előnyben a sokféle funkcióval szemben, hanem azok a gamerek is, akik számára a tévé elsősorban egy játékkonzol nagy képernyőjeként funkcionál.
Google TV vs. Android TV
A filmeket és tévéműsorokat hozzáadhatod a Google TV lejátszólistájához közvetlenül az internetes keresőmotorból is. Forrás: tv.google

Google okos TV - Mely tévékre és mikor lesz elérhető a Google TV?

Amint azt feljebb már említettük, a jelenlegi és régebbi Android TV-k már nem kapják meg a Google TV frissítést. A tévéknek kompatibilisnek kell lenniük a Google TV-vel, így a rendszerre csak az új modellekben lehet számítani. Ezek azonban már a 2021-es kínálatban is megjelentek. Csak keress rá az Android TV-vel rendelkező tévékre, majd keresd meg azokat a modelleket, amelynél már fel van tüntetve a Google TV. Ezt általában a termékleírásban találod. Azok a márkák, amelyek eddig még Android TV rendszerrel látták el tévéiket, 2022-ben már minden bizonnyal Google TV-vel dobják piacra a legújabb készülékeiket.

Android TV vs. Google TV
A legújabb Android TV frissítés nem sokban különbözik az új Google TV-től. Forrás: android.com

Kétségbeesésre azonban semmi ok, még akkor sem, ha korábban már megvettél egy Android TV-t. Valójában nagyon is lehetséges, hogy előbb-utóbb egy olyan rendszerfrissítés érkezik majd rá, amely sokkal közelebb hozza a felhasználói élményt ahhoz, amit a Google TV kínál. Persze az is lehet, hogy miközben ezt a cikket olvasod, ez már meg is történt. Bár az Android TV továbbfejlesztett változata nem lesz teljes értékű Google TV, így nem rendelkezhet annak minden funkciójával, a látvány mégis olyan, mint az újoncé. Mindazonáltal talán éppen ez a legfontosabb dolog, hiszen a felhasználói felület és az áttekinthetőség volt az elavult Android TV legfőbb hiányossága.

Hivatalos Google TV előzetes.
i Az Alza.hu Hírek további érdekes cikkeket tartogat számodra:

A Google TV számos új funkcióval rendelkezik, amelyek jobb okostévé rendszerré teszik, mint amilyen az Android TV valaha is volt.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10