Oldal frissítése

Mi az a Chromecast, illetve a Google TV?

Aktualizálva

A Google Chromecast egy olyan eszköz, amely segítségével multimédiás tartalmakat streamelhetsz az okostelefon, tablet vagy laptop képernyőjéről a televízióra vagy más nagyobb kijelzőre. Ráadásul az új Google TV Chromecast segítségével bármilyen projektort vagy tévét okoseszközzé alakíthatsz. Hogyan működik ez a technológia a gyakorlatban? Mely alkalmazások támogatják a Chromecast streaminget? És melyeket telepítheted közvetlenül a Chromecastra?

Mi az a Chromecast?

Mi az a Chromecast? – TARTALOM

  1. Mi az a Google Chromecast?
  2. Google Chromecast vs. Chromecast Google TV
  3. A Google Chromecast használata
  4. A legjobb Google Chromecast alkalmazások

Mire jó a Chromecast?

Szinte hihetetlen, hogy a Google Chromecast már 2013 óta kapható. Ez egy kicsi és olcsó eszköz, amely nem sokkal nagyobb, mint egy hagyományos pendrive, és amely bármilyen HDMI-csatlakozóval rendelkező kijelzőt képes okostévévé alakítani. Hogyan lehetséges ez? És mi áll a népszerűsége mögött?

Chromecast Google TV
A Chromecast segítségével a nagyképernyőn élvezheted a filmes szórakozást.

Az egész a kényelemről, az alkalmazásokról és az általános felhasználóbarátságról szól. Mert bárki könnyedén csatlakoztathatja, telepítheti és használhatja a Google Chromecastot. Ezért dicséret illeti a Google-t, hiszen egy remek és hasznos eszközről van szó.

A Chromecast a Google mini számítógépeként írható le, amellyel a multimédiás tartalmak lejátszása a nagy kijelzőn szinte gyerekjáték. Alacsony ára mellett, amelynek tényleg nehéz ellenállni, mindenekelőtt egyszerűségével és magas használati értékével tűnik ki, pontosan a Google filozófiájának stílusában. A modern okoseszközökhöz, például a számítógéphez, a tablethez vagy az okostelefonhoz való egyszerű csatlakoztatásának köszönhetően használata igazi élmény lesz, és többé nem kell amiatt aggódnod, hogy hol hagytad már megint a távirányítót.

Google Chromecast vs. Chromecast Google TV

Nézzük meg, hogyan is néz ki valójában a Chromecast, és milyen verziók vannak jelenleg a piacon.

A régebbi és olcsóbb változat a Google Chromecast 3. Ez egyfajta mágikus korong, amelynek egyik kábelét a HDMI-portba, a másikat pedig a tévé USB-csatlakozójába kell bedugni, ez utóbbi a tápellátásért felel. A harmadik generációs Chromecast támogatja a 802.11ac szabvány szerinti gyors, 5 GHz-es WiFi-hez való csatlakozást, valalmint 60 FPS sebességű Full HD videokimenettel rendelkezik. Funkcionalitását tekintve a legtöbb felhasználó teljesen elégedett lehet vele, de ha még magasabbak az igényeid, akkor ajánljuk figyelmedbe a 4K lejátszást támogató Chromecast 4 Google TV-t.

Chromecast;stremování;netflix;youtube;apple tv;
A Google Chromecast 3 nagyszerűen működik, beleértve a Full HD felbontás támogatását is.

A Chromecast 4 Google TV legfontosabb újdonsága azonban a Google TV által használt operációs rendszer, amely az Android TV-t váltotta fel. Az okostévégyártók ugyanígy járnak el, ahol az eredeti Androidot szintén a Google TV váltja fel. Ugyanakkor aggodalomra semmi ok, hiszen a Google magát az alaprendszert változatlanul hagyta. Az összes Android TV alkalmazás tehát gond nélkül működik az új Google TV-n. Természetesen a klasszikus alkalmazásbolt is elérhető, és opcionálisan, saját felelősségre telepíthetünk alkalmazásokat külön APK fájlokból is.

Chromecast Google TV

A Chromecast Google TV egy szép Bluetooth-kompatibilis távirányítóval is rendelkezik (így még arra sincs szükség, hogy a tévé irányába mutass vele, amikor használod). A klasszikus vezérlők mellett, mint a középső OK-gombbal ellátott vezérlő kör, a YouTube és a Netflix közvetlen elérésére szolgáló gombokat is kínál. A távirányító beépített mikrofonnal is rendelkezik. Így egy gombnyomással elindíthatod a Google Asszisztenst, és a hangoddal vezérelheted a tartalomkeresést vagy az időjárási információkat. Mindent egybevetve, a Chromecast Google TV számos funkciót kínál megfizethető áron. A teljesítménytartaléknak köszönhetően pedig hosszú évekig megbízhatóan fog szolgálni.

Chromecast Google TV
A legújabb Chromecast Google TV egy praktikus vezérlővel együtt érkezik, ami kényelmesebbé teszi a mindennapi használatot. Nincs szükséged további eszközökre a streaming megkezdéséhez.

A Chromecast telepítése és használata a gyakorlatban

Miután megfelelően csatlakoztattad a Chromecastot a tévéhez, töltsd le a Google Home alkalmazást az okostelefonodra - ez Android és iOS rendszerre is elérhető. Amikor bekapcsolod a tévét a Google Chromecast csatlakoztatásával, az alkalmazás felismeri magát az eszközt, és végigvezet egy rövid és egyszerű beállításon. Alapvetően csak egy jelszóra lesz szükséged a WiFi hálózatodhoz, majd a Chromecast hozzáadódik a Google-fiókodhoz.

Google Chromecast használati útmutató
A felhasználói felület a leggyakrabban használt szolgáltatásokhoz irányítja a felhasználókat.

A Google Chromecast a sikeres telepítés után már felismeri a WiFi hálózatot és a csatlakoztatott eszközt, így a megfelelő webes alkalmazások és webhelyek mellett megjelenik a logó, amelyre kattintva szükség esetén streamelhetsz. Ami az olyan oldalakat illeti, mint a YouTube, a Google Chromecast csak magát a videót fogja streamelni, de a számítógép képernyőjének teljes tartalmát is tükrözheted a Chromecast segítségével a tévére (például a nyaralási fotók kivetítése közben). Alkalmazásokat közvetlenül a Chromecast Google TV-re is telepíthetsz, így azok használatához még a mobiltelefonodra sincs szükséged.

i

Chromecast WiFi nélkül

Ha nem tudod a Chromecastot WiFi-hez csatlakoztatni, akkor is streamelhetsz rá tartalmakat egy közvetlenül csatlakoztatott eszközről. Ehhez azonban a Vendég módot kell használnod.

A legjobb Google Chromecast alkalmazások

Amint azt már korábban említettük, az új Google Chromecast eszközökre alkalmazásokat tölthetsz le. Ha ezt megteszed, akkor azok a Chromecastban található kis belső tárhelyre települnek, ami a Google TV Chromecast esetében 8 GB. Ez nem sok, de néhány alkalmazáshoz elegendő. És melyek a legjobb alkalmazások, amelyeket feltelepíthetsz a Google Chromecastra?

Netflix, HBO GO, Prime Video - filmkönyvtárak tele csúcsminőségű alkotásokkal

A streamingszolgáltatások a különféle műfajú filmek és sorozatok hihetetlenül széles választékát kínálják, legálisan és kiváló minőségben. A kínálat szélességét tekintve természetesen a Netflix áll az élen, de a három platform általános vonzereje nagyjából megegyezik. Fontos azonban, hogy mindannyian kínálnak olyan alkalmazást, amelyet feltelepíthetsz a Chromecast Google TV készülékedre. Így könnyedén megnézhetsz egy filmet a tévéden vagy projektorodon anélkül, hogy a számítógép hagyományos HDMI-n keresztül történő csatlakoztatásával kellene foglalkoznod.

Chromecast Google TV, Netflix
A Netflix alkalmazást letöltheted közvetlenül a Chromecastra, de csak akkor, ha az egy Google TV Chromecast.

IPTV - internetes TV azoknak, akiknek nincs hagyományos TV-előfizetésük

Ha azok közé tartozol, akiknek nincs hagyományos tévé-előfizetésük, vagy ha van is, nem szereted a korlátozott programkínálatot, mindenképpen vedd fontolóra az IPTV-előfizetést. Ez hozzáférést biztosít több tucat tévécsatornához, valamint egy archívumhoz, amelyből vissza tudod játszani a műsorokat. Számos szolgáltató kínál Google TV Chromecast alkalmazást, így mindent a nagyképernyőn nézhetsz, ráadásul az internetes tévét távirányítóval is vezérelheted, mint a hagyományos tévét.

Spotify, YouTube Music, Tidal - streaming zene mindig kéznél

Az olyan zenei streaming alkalmazásokat, mint a Spotify, a YouTube Music vagy a Tidal minden bizonnyal nem kell bemutatni. Ezek elfogadható havidíj ellenében legális hozzáférést biztosítanak gyakorlatilag bármilyen zenéhez, amit csak el tudsz képzelni. Sokunknak vannak ilyen alkalmazások a telefonján, és valószínűleg a számítógépén is. Miért ne lehetne a Chromecaston is? Ha egy kellemes estét szeretnél eltölteni, a zenék vezérlése a Google TV praktikus Chromecast távirányítójával sokkal élvezetesebb lehet, mint állandóan a telefonodért nyúlni.

Plex, Jellyfin - multimédia streamelés saját szerverről

Ha van NAS-od vagy csak egy számítógéped, amelyet médiaszerverként használsz, a Plex vagy a Jellyfin segítségével ugyanúgy streamelheted a rajta lévő fájlokat, mint a Netflixet. Az összes saját zenédet és videódat egy helyen tarthatod, és az otthonodban lévő bármelyik számítógépről, okostelefonról vagy Chromecastról hozzáférhetsz.

Google Fotók - állj készenlétben arra az esetre, ha látogatók érkeznek

A Google Fotókkal egyszerűen kivetítheted digitális albumaidat bármely képernyőre, amelyhez a Chromecast csatlakoztatva van. Így könnyedén megmutathatod a nyaralási fotókat a látogatónak, vagy esetleg kivetíthetsz egy emlékalbumot egy családi partin.

Ennek eredményeképpen olyan alkalmazásokat adhatsz hozzá a régebbi tévékészülékedhez, amelyek nélkül sok felhasználó el sem tudja képzelni a szombat estéjét. Az is igaz, hogy a klasszikus tévéműsorok folyamatos nézése fokozatosan a háttérbe szorul, hiszen sok felhasználó a Netflixet, a YouTube-ot, a Prime Videót, az HBO GO-t és egyéb szolgáltatásokat részesíti előnyben. A közelmúlt újdonsága, hogy a Chromecast már a saját eredeti tartalmakat kínáló Apple TV+ streaming szolgáltatás is támogatja.

Chromecast Google TV
A Chromecast mostantól támogatja a népszerű Apple TV+ szolgáltatást is.

Ambient üzemmód

Ha éppen nem streamelsz semmit a Chromecaston, akkor egy bizonyos idő után ún. Ambient üzemmódba kapcsol, és gyönyörű professzionális fotókat jelenít meg a világ minden tájáról. Ugyanakkor opcionálisan kiválaszthatod a Google Fotókban található saját képalbumodat is a környezeti módhoz. Emellett az aktuális helyszínre vonatkozó idő és időjárás is megjelenik a képernyőn.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szeretsz videókat nézni az okostelefonodon vagy számítógépeden, de szívesebben néznéd a nagyképernyőn? Akkor a Google Chromecast hasznos lehet számodra, hiszen a segítségével vezeték nélkül streamelhetsz videókat és zenéket okoseszközeidről bármilyen HDMI-csatlakozóval rendelkező tévére.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20