Oldal frissítése

Az Apple bemutatja az M1 Pro és M1 Max chippel érkező MacBook-ot

Cikk

Aktualizálva

Az Apple bemutatta az ikonikus MacBook Pro új generációját, amely 14" és 16" képátlóval érkezik. Az átdolgozott kijelző mellett (túlzás nélkül) hihetetlen változás történt a teljesítményben is. Néhány várva várt csatlakozó is visszatért. A cikkből többet megtudhatsz a MacBook M1 Pro és M1 Max áráról, akkumulátor-üzemidejéről és a két modell összehasonlításáról.

i

Az új MacBook Pro M1 és M1 Max előrendelése már megkezdődött.

MacBook Pro 2021

MacBook Pro M1 és M1 Max 2021 - TARTALOM

 1. Megérkezett az új MacBook Pro
 2. M1 Pro és M1 Max
 3. A MacBook Pro akár 21 órás akkumulátor-üzemidőt biztosít
 4. Új Liquid Retina XDR kijelző
 5. A MagSafe visszatér a MacBook Pro-ra
 6. Az új MacBook Pro 14" és a MacBook Pro 16" összehasonlítása
 7. Összefoglaló és ajánlások

Megérkezett az új MacBook Pro

Amikor az Apple tavaly bemutatta saját M1 chipjét, az hatalmas felhördülést okozott. Teljesítménye gyakorlatilag felülmúlta az összes eddigi Intel termékét. Egy év elteltével is el kell ismernünk, hogy a tavalyi MacBook Air az M1 chippel a felhasználók nagy része számára továbbra is nagyszerű eszköz. A profik, programozók, tartalomkészítők és sokan mások azonban még nagyobb teljesítményt igényelnek a munkájukhoz. És ezt meg is kapják az új MacBook Pro-ban, amelyet vadonatúj egyedi chipek működtetnek!

MacBook M1 Pro és M1 Max

Már a címből is látszik, hogy az Apple nemcsak egy, hanem mindjárt két új chipet mutatott be. Az M1 Pro esetében az Apple 70%-kal nagyobb processzorteljesítményt és az M1-hez képest akár kétszeres grafikus teljesítményt ígér. Bár az alapul szolgáló architektúra (SoC) ugyanaz az M1 Pro esetében, az Apple egy új, akár 10-magos processzort használ, amely 8 nagy teljesítményre optimalizált és 2 energiatakarékos magot kínál. A grafikus részről egy 16 magos GPU gondoskodik.

i

Az M1 Pro és M1 Max egy ún. SoC (socket on chip). Ez egy viszonylag nagyméretű chip, amely integrálja a CPU-t, a GPU-t, a DDR4 memóriát, a Thunderbolt 4 vezérlőt, az I/O interfészt vagy a T2 biztonsági chipet. Az Intel platformon mindez az alaplapon volt szétszórva. Az Apple M1 és most már az M1 Pro és M1 Max esetében mindezeket a komponenseket egyetlen chipben egyesítette, ami teljesítménynövekedést ígér, kisebb energiafogyasztás mellett.

Az új M1 Pro chip több RAM-ot is támogat, akár 32 GB-os konfigurációs lehetőséggel (bár az M1-hez hasonlóan a memória továbbra is közvetlenül a chipbe van integrálva, és nincs lehetőség a későbbi bővítésre), 200 GB/s sávszélességgel. Az M1 Pro összesen 33,7 milliárd tranzisztort tartalmaz, ami nagyjából kétszer annyi, mint az M1-ben lévő tranzisztorok száma. Az M1 Pro chip a 14"-os és a 16"-os MacBook változathoz is konfigurálható.

Apple M1 Pro 2021
Az Apple M1 Pro chip közelről.

Az erősebb M1 Max ugyancsak 10 magos (8 nagy teljesítményre optimalizált CPU + 2 energiatakarékos), de 400 GB/s sávszélességgel. A chip akár 64 GB RAM-ot is támogat, amit elsősorban akkor fogsz értékelni, ha igényes 3D grafikával dolgozol. Erre teljes mértékben készen áll a 32 magos GPU, amely az M1-hez képest akár 4x nagyobb teljesítményt nyújt. Az Apple M1 Max összesen 57 milliárd tranzisztort tartalmaz, ami az Apple eddigi legnagyobb chipjévé teszi. Az új technológiáknak köszönhetően akár négy külső kijelző is csatlakoztatható.

Apple; Apple M1 Pro
Első pillantásra látszik, hogy az Apple M1 Max chip sokkal komplexebb.

Nézd is meg az új Apple M1 Pro/Max chip legfontosabb előnyeit:

 • 5 nm-es gyártási folyamat,
 • Akár 57 milliárd tranzisztor,
 • Akár 10 magos CPU + akár 32 magos GPU,
 • 16 magos Neural Engine,
 • memória sávszélesség 400 GB/s,
 • integrált biztonsági technológiák,
 • nagyobb teljesítmény kisebb energiafogyasztás mellett,
 • drámaian megnövelt akkumulátor-üzemidő,
 • ugyanaz a HW platform, mint az iPhone és az iPad esetében = azonos alkalmazások állnak rendelkezésre,
 • Thunderbolt / USB 4 támogatás.

A MacBook Pro akár 21 órás akkumulátor-üzemidőt biztosít

Az Apple új M1 Pro és M1 Max chipjeinek teljesítménye páratlan, de hogyan teljesít a MacBook Pro az akkumulátor üzemidő terén? Kétszer is ellenőriznünk kellett a hivatalos adatokat, de valóban, a 16"-os MacBook Pro akár 21 órányi filmlejátszásra is képes az Apple TV alkalmazáson keresztül. A webes böngészésnél 14 óra akkumulátor-üzemidőre számíthatsz.

A 14"-os MacBook Pro esetében a számok valamivel alacsonyabbak. Konkrétan 17 órányi filmlejátszás az Apple TV alkalmazáson. Vagy 11 óra vezeték nélküli internetezés. Ezek mindkét esetben fantasztikus adatok, és egy átlagos munkanap során egyáltalán nem kell majd aggódnod a töltés miatt.

MacBook Pro 2021
A MacBook Pro esetében egyáltalán nem kell aggódnod az akkumulátor üzemideje miatt. Egy egész munkanapot végig tud csinálni.

Új Liquid Retina XDR kijelző

Az Apple meghallotta a változásra való igényt, ezért az új MacBook Pro teljesen új kijelzővel rendelkezik. Igen, ez a Liquid Retina XDR, amely a legújabb iPad Pro-ban használt mini LED technológiával büszkélkedhet. Ez a technológia teljes képernyőnként akár 1000 nites tartós fényerőt, hihetetlen 1600 nites csúcsfényerőt és 1 000 000:1 kontrasztarányt biztosít. Az extrém dinamikatartomány a HDR-tartalmakat elképesztő árnyékrészletekkel, élénk fényes tükröződésekkel, mélyebb feketékkel és minden eddiginél élénkebb színekkel kelti életre. Gyönyörű színskálával rendelkezik, és egymilliárd színt támogat a zökkenőmentesebb átmenetek érdekében.

Az Apple a ProMotion technológiát is alkalmazta, amelyet az iPadekből és az új iPhone 13 Pro-ból is ismerünk. Ez egy akár 120 Hz-es adaptív frissítési frekvencia. A ProMotion automatikusan módosítja a frissítési sebességet, hogy az illeszkedjen a felhasználó képernyőjén megjelenő tartalom mozgásához, így segít megőrizni az akkumulátor üzemidejét, és minden animáció zökkenőmentesebbé válik.

MacBook Pro 2021
Az M1 Max segítségével akár négy monitort is csatlakoztathatsz a MacBook Pro-hoz (vagy csak két monitort az M1 Pro segítségével).

Mindkét új MacBook Pro kijelzője nagyobb, mint a korábbi generációké - a MacBook Pro 16" valódi 16,2"-os, 7,7 millió pixeles, ami a legnagyobb a Mac a laptopok történetében. A 14"-os MacBook Pro pedig 14,2"-os képet ad a felhasználóknak, összesen 5,9 millió pixellel, ami több pixel, mint a korábbi 16"-os MacBook Pro esetében volt.

A MagSafe visszatér a MacBook Pro-ra

Az új MacBook Pro minden idők legfejlettebb és legsokoldalúbb csatlakoztathatóságával rendelkezik. Mindkét modell három USB-C porttal és Thunderbolt 4 csatlakozóval rendelkezik, amelyekhez gyakorlatilag bármilyen tartozék csatlakoztatható. Visszatért azonban a teljesen új SDXC-kártyaolvasó, a HDMI-port a kijelzők és tévék kényelmes csatlakoztatásához, valamint a továbbfejlesztett fejhallgató-csatlakozó, amely támogatja a piacon kapható legjobb minőségű vezetékes fejhallgatókat.

Apple; Apple M1 Pro; Apple M1 Max; procesor; MacBook Pro;
A HDMI-t és a memóriakártya-nyílást sok felhasználó fogja értékelni.

A népszerű MagSafe mágneses csatlakozó újjáélesztésével kapcsolatban régóta voltak találgatások, ami most be is igazolódott, így számos Apple-felhasználó rendkívül boldog. Előnye a könnyű csatlakoztatás, de a villámgyors leválasztás is. Ha például valaki megbotlik a töltőkábelben, a MacBook Pro nem esik le az asztalról. Előnye továbbá a gyorstöltés támogatása, amellyel az akkumulátor 50%-át mindössze 30 perc alatt töltheted vissza. És ne aggódj, az USB-C csatlakozón keresztül is töltheted.

Apple; Apple M1 Pro; Apple M1 Max; procesor; MacBook Pro;
A MagSafe segítségével történő töltés kényelmes, gyors és biztonságos.

Bár a fenti szöveg tele volt szuperlatívuszokkal, a MacBook Pro kamerája "csak" jó. A Full HD felbontás kétségtelenül jó, de ez nem egy forradalmi ugrás, de a feladatát könnyedén elvégzi. Az elhelyezésével kapcsolatban a tervezőknek ugyanazzal a problémával kellett megküzdeniük, mint a keret nélküli telefonkijelzők esetében: hová tegyem? A "notch" lett a megoldás, ami valószínűleg a lehető legjobb számunkra.

Apple; Apple M1 Pro; Apple M1 Max; procesor; MacBook Pro;
A kivágásban lévő FaceTime-kamerát nem lehet nem észrevenni.

A MacBook Pro 14" és a MacBook Pro 16" összehasonlítása: ár, specifikációk és paraméterek

Nézzük meg közelebbről a két új Macbook paramétereinek összehasonlítását. A cikk előző részeiből már kiderült, hogy nem sokban különböznek egymástól. A kisebb, 14"-os változat tehát határozottan nem csak egy szegény rokon. A fő különbség a kijelző átlómérete mellett az akkumulátor kapacitása.

Kiválasztott paraméterek MacBook Pro 14" M1 Pro/Max M1 Pro/Max MacBook Pro 16" M1 Pro/Max M1 Pro/Max
Chip Apple M1 Pro 8 magos CPU‑val, 14 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel;
Apple M1 Pro 10 magos CPU‑val, 16 magos GPU-val és 16 magos Neural Engine-nel;
Apple M1 Max 10 magos CPU‑val, 32 magos GPU-val és 16 magos Neural Engine-nel
Apple M1 Pro 10 magos CPU‑val, 16 magos GPU-val és 16 magos Neural Engine-nel;
Apple M1 Max 10 magos CPU‑val, 32 magos GPU-val és 16 magos Neural Engine-nel
Hűtőrendszer Aktív Aktív
A kijelző mérete 14,2", 1000 nit fényerővel 16,2", 1000 nit fényerővel
A kijelző felbontása 3 024 × 1 964 px 3 456 × 2 234 px
RAM méret 16 vagy 32 GB DDR4, akár 64 GB az M1 Max chippel 16 vagy 32 GB DDR4, akár 64 GB az M1 Max chippel
SSD mérete 512 GB, 1 TB, 2 TB, 4 TB vagy 8 TB 512 GB, 1 TB, 2 TB, 4 TB vagy 8 TB
Az akkumulátor kapacitása 70 Wh 100 Wh
Az akkumulátor üzemideje akár 17 órányi videólejátszás akár 21 órányi videólejátszás
Az akkumulátor üzemideje Akár 11 órányi vezeték nélküli webböngészés Akár 14 órányi vezeték nélküli webböngészés
Csatlakozók 3× USBC Thunderbolt / USB 4, 3,5 mm-es csatlakozó, HDMI, MagSafe 3× USBC Thunderbolt / USB 4, 3,5 mm-es csatlakozó, HDMI, MagSafe
Vezeték nélküli interfészek WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0 WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0
Méret 312 × 221 × 15,5 mm 355 × 248 × 16,8 mm
Tömeg 1,6 kg 1,68 kg
Ár 879 990 Ft-tól 1 079 990 Ft-tól

Összefoglaló és ajánlások

A MacBook Pro nagy előrelépés, mert senki sem számított ekkora teljesítménynövekedésre. Mindkét új kiadás ezüst és asztroszürke színben lesz kapható, az előrendelés már elérhető. A következő hetekben kerülnek be a raktárakba: a pontos dátum még nem került meghatározásra. Az biztos, hogy a tavalyi MacBook Air M1 és a MacBook Pro M1 továbbra is kapható. Egyébként ez az egyetlen, amely Touch Bar-t kínál, ami az idei modellekből már hiányzik.

i Az alábbiak is érdekelhetnek

Az Apple híres arról, hogy nagy adag teljesítményt kínál, de ezt meg is kell fizetni. Az új MacBook Pro az M1 Pro és M1 Max chipeknek köszönhetően gyakorlatilag a valaha volt legerősebb laptop.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20