Bevált recepteket keresel kenyérsütőhöz? Olyan kenyersütő recepteket, amelyek mindig jól sikerülnek, vagy inkább desszert- és édes receptekre vágysz, amelyeknek nagyszerű az íze, mégis könnyedén elkészíthetők? Akár új vagy az otthoni sütésben, akár tapasztalt házi pék, mi a legjobb kenyérrecepteket, zsemle, édes kifli és gluténmentes sütemények receptjeit, valamint finom pizza- és joghurtrecepteket válogattuk össze számodra.
Amikor a friss kenyér illata bejárja a lakást, senki sem tud ellenállni neki. A friss, illatos és ropogós kenyérsütőben készült kenyeret bármikor élvezhetjük, amikor csak szükségünk van rá, vagy amikor csak szeretnénk. És nem csak a házi kenyeret készítheted el kedvedre, egy kenyérsütővel a finom desszertek és a pizzatészta is varázsütésre elkészül. Csak legyen meg a megfelelő recept, és tartsd be a kenyérsütővel való sütés alapszabályait.
A sikeres kenyérsütőben történő kenyérsütéshez (és minden más recepthez) elengedhetetlen, hogy pontosan betartsd az összetevők mértékét és a hozzávalók sorrendjét.
Kenyérsütéskor először az összes folyékony hozzávaló (víz, olaj, tej, író, joghurt, sör) kerül bele. Ezután következik a só.
A második lépésben az ömlesztett összetevők (liszt, fűszerek, fűszernövények, magvak, gabonafélék, például pehely, szemek) következnek, és ezeket a hozzávalókat előre összekeverheted egy tálban.
Végül hozzáadjuk az élesztőt, amihez egy mélyedést készítünk a lisztbe. Az élesztő így először a liszttel lesz bevonva, és később érintkezik a folyadékkal. Ha friss élesztőt használsz, érdemes a cukrot közvetlenül az élesztőhöz adni (egy teáskanál mézet is hozzáadhatsz).
Ha nem adunk sót a folyékony hozzávalókhoz, a végén hozzáadhatjuk, de vigyázzunk, hogy a só ne érintkezzen az élesztővel. Tehát a sót öntsd az egyik sarokba, az élesztőt és a cukrot pedig a másik sarokba.
Minden felhasznált összetevőnek szobahőmérsékletűnek kell lennie. Ha tehát azonnal el akarod készíteni a tésztát, használj meleg hozzávalókat. Más a helyzet azonban, ha késleltetett indítást szeretnél alkalmazni. Ebben az esetben használj hideg hozzávalókat, hogy megakadályozd az élesztő felfutását.
A tészta és a kenyér minőségét befolyásoló legfontosabb összetevők a folyadék, a liszt, a só, a cukor és az élesztő. Ezért ezeket a megfelelő arányban, grammra mérve kell felhasználni. Ha például több vizet használsz, vagy túl sok élesztőt adsz hozzá, a tészta túl nedves lesz, és a kenyér szétesik.
A kenyér ízét és illatát befolyásoló legfőbb összetevők a vaj, az olaj, a tej, a kefir, a joghurt, a fűszerek és a gyógynövények. Ezekkel az összetevőkkel könnyedén a saját ízlésedre hangolhatod kedvenc receptedet. Ha már tapasztalt vagy a kenyérsütésben, akkor a lisztet is lecserélheted, de légy óvatos vele. Minden lisztnek más-más tulajdonságai vannak, és más-más arányú egyéb összetevőket igényel.
Készíts igazi házi kenyeret, belül gyönyörűen puha, kívül ropogós héjú kenyeret, amely a tökéletes reggeli szerves része lesz. Nem csak a hagyományos köményes, teljes kiőrlésű vagy rozskenyeret próbálhatod ki. Inspirálódhatsz a hagymás kenyér, a ropogós kenyér vagy a krumplis kenyér receptjeiből is, amelyekkel extra különlegessé és változatossá teheted a menüt.
Összetevők:
400 ml víz
|
Elkészítés: Öntsük a vizet és az ecetet a kenyérsütőbe. Adjuk hozzá a sót, a köménnyel elkevert lisztet és igény szerint más fűszereket. Adjuk hozzá az élesztőt. Süssük az alapprogramon. |
Forrás: recepty.vareni.cz |
Hozzávalók (1 kg):
415 ml víz
|
Elkészítés: Helyezd a hozzávalókat a felsorolt sorrendben a sütőedénybe, és süsd a WHOLE WHEAT programon. |
Forrás: SAGE kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
200 ml tej
|
Elkészítés: Tedd bele a kenyérsütőbe az összes hozzávalót a felsorolt sorrendben. A lisztet és a fűszereket előzetesen keverd össze egy tálban. Süsd az alapprogramon (nem teljes kiőrlésű). |
Forrás: www.mimibazar.cz |
Hozzávalók:
300 ml langyos víz
|
Elkészítés: Tedd a hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütőbe, és kapcsold be a Tészta programot. A program befejezése után hagyjuk a tésztát fél órát kelni, mivel a kovászosnak több időre van szüksége. Ezután indítsd el a sütőprogramot. Megjegyzés: Ha nem szeretnéd, hogy a kenyér túl sűrű legyen, a rozsliszt egy része helyett használhatsz búzalisztet. |
Rozsból készült kovász: Egy 1,5-2 literes edényben keverj össze 100 ml langyos vizet és annyi teljes kiőrlésű lisztet, hogy pépes állagú legyen. Fedjük le az edényt egy száraz ruhával, és hagyjuk szobahőmérsékleten másnapig. Másnapra apró buborékokat kell látnod a kovászon. Ha nem, hagyd állni a tésztát még egy napig. Ha már láthatóak a buborékok, adj hozzá 70-100 ml langyos vizet és annyi lisztet, hogy a tészta ismét pépes legyen az edényben. Ismét hagyd állni másnapig. A következő napon a kovásznak savanykás szagúnak kell lennie. "Tápláljuk meg" langyos vízzel és liszttel, mint a második napon, és hagyjuk a melegben állni. A kovásznak fel kell kelnie. A negyedik napon a kovásznak határozottan savanyú szaga és íze van. Újra "etetni" kell. Ha egyszer megetettük, a kovásznak meg kell kelnie. A négy napig "nevelt" kovász felhasználható a tészta ízesítésére, de egy igazán erős kovász kb. 14 napos rendszeres "fiatalítás" után lesz kész. Az egészséges kovászindító szürke színű, savanyú szagú, puha tészta állagú, és körülbelül olyan az íze, mint a citromlével kevert lisztnek. Ha a kovász színe megváltozik, vagy inkább acetonszaga van, vagy más módon szokatlan, akkor el kell dobni, és új kovászt kell indítani. |
Hozzávalók (1 kg):
390 ml víz
|
Elkészítés: A WHOLE WHEAT programmal sütünk, amelyet az összetevők figyelembevételével állítunk be, és amely lehetővé teszi, hogy a nehéz lisztek folyadékot szívjanak magukba, megpuhuljanak és megkeljenek. |
Forrás: SAGE kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
270 ml víz
|
Elkészítés: Helyezd a hozzávalókat a felsorolt sorrendben a kenyérsütőbe. Tedd az élesztőt az adagolóba. Indítsd el a teljes kiőrlésű kenyér programot. |
Forrás: Tefal kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
300 ml víz
|
Elkészítés: A hozzávalókat a felsorolt sorrendben tedd a sütőedénybe, a kenyérfűszereket előzőleg keverd a lisztbe. Szórjuk a sót a sarokba, és tegyük az élesztőt a cukor tetejére. Süssük a teljes kiőrlésű programon, ha a kenyérsütőn van ilyen. |
Forrás: www.toprecepty.cz |
Hozzávalók:
350 ml író
|
Elkészítés: Helyezd a hozzávalókat a sütőedénybe, a sípszó után add hozzá a magvakat. Süsd az alapprogramon. |
Forrás: domacipekarny.dama.cz |
Hozzávalók:
500 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
|
Elkészítés: Töltsd a magkeveréket a mazsolás és diós adagolóba. Tedd a száraz élesztőt az élesztőadagolóba. Az összes többi hozzávalót egyenként tedd a kenyérsütőbe. Indítsd el a mazsolás speciális programot. |
Forrás: Panasonic kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
200 ml tej
|
Elkészítés: Helyezd a hozzávalókat a felsorolt sorrendben a kenyérsütőbe, majd kapcsold be a toast programot. Kéregfokozat - könnyű, kenyérméret - kicsi. |
Forrás: www.toprecepty.cz |
Hozzávalók:
330 ml víz
|
Elkészítés: Helyezd a hozzávalókat a felsorolt sorrendben a kenyérsütőbe. Először a lisztet keverjük össze a köménymaggal és a töpörtyűvel. Végül tegyünk az edény egyik sarkába 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, a másik sarkába pedig 2 teáskanál sót. Süssük az alapprogramon. |
Forrás: www.tradicnirecepty.cz |
Hozzávalók:
250 ml víz
|
Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, a hozzávalókat hozzáadjuk a kenyérsütőhöz, és az alapprogramon megsütjük. |
Forrás: www.labuznik.cz |
Hozzávalók:
300 ml víz
|
Elkészítés: Először a folyékony hozzávalókat, majd az ömlesztett hozzávalókat tedd a kenyérsütőbe. A lisztbe keverd bele a zúzott köménymagot ízlés szerint. A sípszó után add hozzá az egész köménymagot. Süssük gyorsprogramon, amennyiben a kenyérsütőn van ilyen. |
Forrás: www.toprecepty.cz |
Hozzávalók:
250 ml víz
|
Elkészítés: Helyezzük a hozzávalókat a felsorolt sorrendben a kenyérsütőbe. Süssük az alapprogramon. |
Forrás: domacipekarny.dama.cz |
A gluténmentes péksütemények önmagukban is egy fejezetet jelentenek. Hogyan kell úgy megsütni, hogy nedves legyen és ne morzsálódjon? Milyen hozzávalókat használjunk és milyen arányban, hogy még a gluténmentes kenyérnek is olyan íze legyen, mint a hagyományos gluténmentes péksüteményeknek, és másnapig elálljon? Van számodra kész keverékből és különböző egyszemű lisztekből készült gluténmentes kenyérreceptünk is. Bátran próbáld ki mindet, és válaszd ki a kedvencedet.
Hozzávalók (1 kg):
520 ml meleg víz
|
Elkészítés: Helyezd az első 4 hozzávalót a felsorolt sorrendben a sütőformába. Egy nagy tálban jól keverd össze a többi hozzávalót, majd tedd át a formába, amelyet ezután helyezz a tepsibe, és pattintsd rá a fedelet. Nyisd fel a fedelet, amikor az automata adagoló hangjelzést ad, hogy hozzáadhasd a hozzávalókat, de ne kapcsold ki a kenyérsütőt. Egy spatula segítségével óvatosan töröld le a forma oldalát, majd a tésztát a horoggal megegyező irányban keverd, amíg a hozzávalók megfelelően összeállnak. Ezután zárd le a fedelet, és hagyd, hogy a kenyérsütő befejezze a programot. Sütés után hagyd a kenyeret 5 percig pihenni a formában, mielőtt kiveszed, és hagyd kihűlni egy fémrácson. |
Forrás: SAGE kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
410 ml víz
|
Elkészítés: Helyezd a hozzávalókat a felsorolt sorrendben a kenyérsütőbe, majd készítsd a gluténmentes programon. |
Forrás: Kenwood kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
150 ml víz
|
Elkészítés: Forrald fel a chia magokat kb. 150 ml forró vízben, majd hagyd lefedve a hűtőben másnapig. Az útifű maghéjat áztasd be 200 ml vízbe kb. fél órával a kenyér sütése előtt. Helyezd a hozzávalókat a fenti sorrendben a kenyérsütőbe. Süssük gluténmentes programon, ha a kenyersütőn van ilyen. Sütés után hagyjuk a kenyeret kb. 15 percig hűlni, majd borítsuk ki egy rácsra. |
Forrás: www.radyzezivota.cz |
Hozzávalók:
300 ml víz
|
Elkészítés: Tedd a hozzávalókat a felsorolt sorrendben a kenyérsütőbe, és süsd a gluténmentes programon, ha a sütő rendelkezik ilyennel. |
Forrás: domacipekarny.dama.cz |
Hozzávalók:
380 ml meleg víz
|
Elkészítés: Keverd össze a kinoát, a kukoricalisztet, a gluténmentes keveréket és a fűszereket egy tálban. Tedd az élesztőt a megfelelő adagolóba. Válaszd ki a gluténmentes sós sütőprogramot, állítsd be a kéreg színszintjét, és nyomd meg a START gombot. Itasd fel a napon szárított paradicsomról a felesleges olajat egy szalvétával. Amint meghallod a jelzést, tedd őket a tartályba. |
Forrás: Tefal kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
350 ml langyos víz
|
Elkészítés: Tedd a hozzávalókat a felsorolt sorrendben a kenyérsütőbe, és süsd a gluténmentes programon, ha a sütő rendelkezik ilyennel. |
Forrás: www.receptyonline.cz |
A kenyérsütőben finom tésztát készíthetsz zsemléhez és egyéb péksüteményekhez is, amelyeket formázhatsz és a sütőben megsüthetsz. Ha a kenyérsütő zsemlesütő programmal is rendelkezik, akkor még egyszerűbb lesz az utad a finom péksütemények felé.
Hozzávalók:
310 ml víz
|
Elkészítés:
|
Forrás: SAGE kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
375 ml víz
|
Elkészítés: Helyezd a hozzávalókat a felsorolt sorrendben a kenyérsütőbe. Ha francia kenyeret szeretnél sütni a kenyérsütőben, kapcsold be a CRUSTY LOAF programot (a hozzávalók 1 kg kenyérre vannak feltüntetve). Ha a bagettet a kenyérsütőben szeretnéd megformázni, majd hagyományos sütőben megsütni, kapcsold be a Tészta programot. |
Forrás: SAGE kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
200 ml író
|
Elkészítés:
|
Forrás: www.mamincinyrecepty.cz |
A különböző pizzatészta receptek folyamatosan versenyben állnak egymással a legjobb és legautentikusabb olasz pizzarecept címért. Az igazság az, hogy mindenki mást szeret, és mindenkinek meg kell találnia a saját tésztareceptjét. És ha megtaláltad a sajátodat, akkor a gyerekeid bármikor a kedvencüket ehetik ebédre, hiszen pizzatészta készítése a kenyérsütőben szó szerint gyerekjáték.
Hozzávalók (750 g):
240 ml víz
|
Elkészítés: Tedd a hozzávalókat a kenyérsütőbe a feltüntetett sorrendben. Helyezd az élesztőt az élesztőadagolóba. Válaszd ki a megfelelő programot, a megfelelő súlyt, állítsd be a kéreg színének szintjét, és nyomd meg a START gombot. |
Forrás: Tefal kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
250 ml víz
|
Elkészítés: Tedd a hozzávalókat a felsorolt sorrendben a kenyérsütőbe, és kapcsold be a Tészta programot. A tésztát helyezd át egy enyhén lisztezett munkafelületre, és kézzel dolgozd el kb. 1 percig. Oszd a tésztát 3 egyenlő részre, és mindegyik részt tekerd kör alakúra. Ha vastagabb tésztát szeretnél, letakarva, meleg helyen hagyd kelni. Ha vékony tésztát szeretnél, azonnal dolgozd meg. Tedd egy enyhén kizsírozott pizzatálcára. Díszítsd a kiválasztott feltéttel. Süsd 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 12-15 percig, vagy amíg a pizza átsül és a sajt megolvad. Ajánlott feltétek: paradicsomszósz, gomba, paprika, hagyma, paradicsom, kapribogyó, ananászdarabok, olajbogyó, zöldfűszerek, szalámi, sonka, szardella, szardínia, mozzarella, parmezán. |
Forrás: SAGE kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
500 g búza rétesliszt (550-es)
|
Elkészítés: Add hozzá a száraz élesztőt az élesztőadagolóhoz, majd az összes többi hozzávalót tedd a kenyérsütőbe. Indítsd el a Pizza programot. Ha a program befejeződött, vedd ki a tésztát, és nyújtsd ki egy kizsírozott sütőlemezre. Most add hozzá a feltétet és a fűszereket ízlés szerint. Hagyd a tésztát kb. fél órát pihenni, majd előmelegített sütőben, kb. 200 °C-on 20-30 perc alatt süsd aranybarnára. Tippek a feltéthez: A pizzát kend meg olívaolajjal és szórd meg rozmaringgal. Vagy megkenheted paradicsomszósszal és megszórhatod sajttal. Vagy megkenheted a tésztát tejföllel, és befedheted szalonnával és hagymával. |
Forrás: Panasonic kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Finom fonott kalács készítése kenyérsütővel, amit nemcsak karácsonykor fogsz szeretni? Használd ki a kenyérsütőben rejlő lehetőségeket, készíts egyszerű és édes finomságokat az egész családnak. A kenyérsütővel készült élesztős süteménytésztát és a fánkokat biztosan mindenki imádni fogja, az lesz az egyetlen gondod, hogy hova rejtsd el a finomságokat, hogy legalább másnapra maradjon egy kevés.
Hozzávalók:
250 ml tej
|
Elkészítés
|
Forrás: www.toprecepty.cz |
A kenyérsütőben készült élesztős tészta receptje sokoldalú, így fánkokhoz, muffinokhoz és egyéb édes süteményekhez is használható.
Hozzávalók:
1 csésze tej
|
Elkészítés: Tedd a hozzávalókat a kenyérsütőbe a felsorolt sorrendben, és kapcsold be a Tészta programot. A kelesztés után szükség szerint dolgozd meg a tésztát. |
Forrás: www.toprecepty.cz |
Hozzávalók:
250 ml tej
|
Elkészítés: Állítsd a kenyérsütőt a Tészta programra. Tedd a tésztát egy sodrófára, majd sodorj belőle 2 cm vastag lapot, amelyből fánkvágóval vagy pohárral fánkokat vághatsz ki. A kivágott fánkokat olajban süsd ki. Az egyik oldalát fedő alatt, a másikat fedő nélkül. A fánkokat helyezzük szalvétára, és töltsük meg lekvárral (például egy nagyobb lyukú fecskendővel). A recept szerzőjének tippje: Ahhoz, hogy a fánkok ne nyíljanak ki sütés közben, ne vágjunk ki köröket a kinyújtott tésztából, hanem csak enyhén jelöljünk ki köröket a fánkon egy fánkvágóval vagy egy pohárral. A lekvárt a megjelölt körökre kenjük, és befedjük a második tésztalappal. Csak ezt követően vágjuk ki a köröket, és hagyjuk őket kelni egy konyharuha alatt. Először a felső oldalával tegyük a zsírba, majd fordítsuk meg. Biztos, hogy nem fognak kinyílni. |
Forrás: www.toprecepty.cz |
Hozzávalók:
200 g felvert tojás
|
Elkészítés: A felvert tojásokat, a cukrot és a csipet sót keverjük simára. Ezután tegyük az összes hozzávalót a kenyérsütő formájába (először a folyadékot, majd a lazát). Süssük a Pite programon. |
Forrás: Tefal kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
500 g búza rétesliszt (550-es)
|
Elkészítés: Tegyük a lisztet, a tejet, a vizet, a vajat, a mézet, a tojást és a sót a kenyérsütőbe. Tegyük a gojit és a diót az adagolóba. Adjuk hozzá a száraz élesztőt az élesztőadagolóhoz. Süssük az alap gyorsprogramon. |
Forrás: Panasonic kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
A kenyérsütő receptek listája még mindig nem ért véget. A kenyérsütő végtelen lehetőségeket kínál, így csak a fantáziád szabdhat határt, alkalmazhatod saját ötleteidet, vagy inspirálódhatsz a profi szakácsoktól. Sőt, egyes kenyérsütők mellé egy stílusos receptkönyv is jár, amelyben klasszikus és eredeti recepteket találsz kenyérsütéshez, péksüteményekhez, tésztákhoz, gabonafélékhez, lekvárokhoz, tejtermékekhez és mindenféle csábító házi készítésű desszerthez. Íme, legalább egy kis ízelítő abból, hogy mit varázsolhatsz elő a kenyérsütődből.
Hozzávalók (750 g):
310 ml víz
|
Elkészítés: Helyezd a hozzávalókat a kenyérsütőbe. Tedd a metélőhagymát, a cheddar-t és a parmezánt az aszalt gyümölcsök és diófélék automatikus adagolójába, vagy add hozzá, amint a második dagasztás során megszólal a hangjelzés. |
Forrás: SAGE kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
300 g búza rétesliszt (550-es)
|
Elkészítés: Hámozz meg egy kis tököt vagy egy fél Hokkaido tököt. Reszeld durvára egy reszelőn. Tedd a hozzávalókat a kenyérsütőbe. Adj hozzá 1 teáskanál száraz élesztőt az élesztőadagolóhoz. Add hozzá a tökmagot a mazsolás és diós adagolóhoz. Add hozzá a többi hozzávalót az automata adagolóhoz, egyenként, a fenti sorrendben. Indítsd el a mazsolás alapprogramot. Tipp: A dagasztás utolsó szakasza után (miután a tészta pihent) szórd meg a tésztát egy kis tökmaggal, hogy a kenyér szép megjelenésű legyen. |
Forrás: Panasonic kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók (750 g):
180 ml víz
|
Elkészítés: A sütőtököt megfőzzük, pürésítjük és lecsepegtetjük. Tedd a hozzávalókat a sütőformába, és alapprogramon süsd meg. |
Forrás: SAGE kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
|
Elkészítés: Tedd a lisztet, a zsírszegény túrót, a sót, a melaszt, a vizet, a lenmagolajat és a citromlevet a tepsibe. A mazsolás és diós adagolóba tedd a lenmagot, szójapelyhet, kendermagot, tönkölybúza-pelyhet és diót. Add hozzá a száraz élesztőt az élesztőadagolóhoz. Indítsd el a 14. számú programot (mazsolás különlegesség). |
Forrás: Panasonic kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
200 g tönkölyliszt (630-as)
|
Elkészítés: Add hozzá a száraz élesztőt az élesztőadagolóhoz, majd az összes többi hozzávalót tedd a tepsibe. Indítsd el az alapprogramot. |
Forrás: Panasonic kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók (750 g):
250 ml víz
|
Elkészítés: Tedd a hozzávalókat a formába. Tedd az apróra vágott csokoládét az aszalt gyümölcsök és diófélék automata adagolójába, vagy a második dagasztás során a hangjelzés után add hozzá. Süsd az Édes programon. |
Forrás: SAGE kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók (750 g):
310 ml víz
|
Elkészítés: Süsd az Édes programon. |
Forrás: SAGE kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók 850 ml joghurthoz:
750 ml zsíros tej
|
Elkészítés: Öntsd a hozzávalókat a joghurtos edénybe, és keverd addig, amíg a keverék sima nem lesz. Helyezd a tartályt a főtartályba, mielőtt eltávolítanád a lapátokat. Válaszd ki a joghurtprogramot. Növeld a programidőt 9 órára, majd nyomd meg a START gombot. Tipp: Ha sűrűbb állagot szeretnél, hosszabbítsd meg a programidőt 12 órára. Tárold a joghurtot a hűtőszekrényben, és 7 napon belül használd fel. |
Forrás: Tefal kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
1,5 l kefir
|
Elkészítés: Keverd össze az összes hozzávalót, és öntsd a kenyérsütőbe. Válaszd ki a Túróprogramot. Növeld a program időtartamát 3 órára. Amikor a program befejeződött, hagyd a túrót 1-2 percig lecsepegni. Tipp: Adj hozzá friss, apróra vágott fokhagymát. A legjobb íz érdekében csak a legfrissebb hozzávalókat használd fel. A hideg sajtot zárt edényben legfeljebb 3 napig tárold a hűtőszekrényben. |
Forrás: Tefal kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
600 ml tej
|
Elkészítés Tedd a hozzávalókat a tartályba a feltüntetett sorrendben. Válaszd ki a Gabonafélék programot. Növeld a program időtartamát 15 percre. |
Forrás: Tefal kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
450 ml víz
|
Elkészítés: Helyezd az összetevőket a tartályba a feltüntetett sorrendben. Válaszd ki a Gabonák programot. Tipp: Adj hozzá sok vajat, miközben a hozzávalókat adagolod, és addig keverd, amíg a vaj elolvad. |
Forrás: Tefal kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
580 g eper, őszibarack, rebarbara vagy sárgabarack
|
Elkészítés: Vágd fel a gyümölcsöket, és tedd a tartályba a felsorolt sorrendben. Kapcsold be a lekvárprogramot. |
Forrás: Tefal kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
2 enyhén felvert tojások
|
Elkészítés: Készítsük a Pizzatészta programmal. |
Forrás: SAGE kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
Hozzávalók:
220 ml víz
|
Elkészítés: Készítsük a Pizzatészta programmal. |
Forrás: SAGE kenyérsütőhöz mellékelt szakácskönyv |
A kenyérsütő megkönnyíti a friss kenyér elkészítését, felesleges eszközök nélkül. Nem kell azonban csak a kenyérsütésre szorítkoznod. Ha a kenyérsütő kínál programot bagett, zsemle, édes sütemények sütésére is, vagy programot a tejtermékek tartósítására vagy elkészítésére, akkor könnyedén készíthetsz vele minőségi házi készítésű ételeket, amelyeket az egész család szeretni fog.
Hogyan válassz olyan kenyérsütőt, amely megfelel az elvárásaidnak? Milyen kenyérsütőt érdemes választani, hogy az ne a pincében landoljon pár hónap múlva, hanem a kenyérsütővel való sütés a konyha szerves és kedvelt részévé váljon? Fordíts kiemelt figyelmet a következő paraméterekre.
A sütőforma mérete, amelyben a kenyeret sütjük, meghatározza, hogy mekkora kenyeret süthetünk. A piacon található kenyérsütők 500 g és 1 800 g közötti súlyú kenyeret tudnak megsütni. Egy átlagos háztartásban a 750 g vagy 1 000 g súlyú kenyér a leggyakoribb.
Az otthoni sütéshez szükséges tésztát bármelyik modell elkészíti, de ha kényelmesen, egyszerűen és a sütőben való sütés nélkül szeretnél bagelt, zsemlét és bagettet sütni, akkor bagett kiegészítőre és speciális bagett programra lesz szükséged, amellyel azonban csak néhány modell rendelkezik.
Tanulmányozd át alaposan a kenyérsütő által kínált programkínálatot. A programok sokfélesége határozza meg, hogy mi mindenre használhatod a kenyérsütőt. Vannak például gluténmentes kenyérre, élesztős tésztára, zabkására, lekvárra, bagettre és zsemlére való programok, sőt, egyes kenyérsütők még tejtermékekre és süteményekre való speciális programmal is rendelkeznek.
Tény, hogy manapság a legtöbb kenyérsütőn már van gluténmentes kenyér program. Egyes modellek azonban a gluténmentes kenyérsütés módszerét tudományos szintre emelik, és több programot is kínálnak a gluténmentes sütés legjobb eredményeinek elérése érdekében.
A kijelzővel és a kémlelőnyílással ellátott kenyérsütő tökéletes áttekintést nyújt arról, hogy mit állítottál be, és hogyan halad a kenyérsütés folyamata. Ha különböző hozzávalókból fogsz kenyeret vagy péksüteményt sütni, mindenképpen olyan kenyérsütőt válassz, amelyik automatikus összetevőadagolóval rendelkezik. Egy automata adagoló, amelybe magokat, diót, mazsolát vagy akár csokoládét is tehetsz, a megfelelő pillanatban a süteménybe önti ezeket az összetevőket, anélkül, hogy a segítségedre lenne szüksége.
A funkciók célja, hogy még egyszerűbbé tegyék a kenyérsütő használatát, ugyanakkor azt is lehetővé teszik, hogy a sütési paramétereket a saját igényeid szerint állítsd be.
A dagasztók száma nem olyan fontos, mint azt a legtöbben gondolják. Ha azonban a kenyérsütőt nemcsak kenyérsütésre, hanem gyakran magának a tésztának a dagasztására is használni kívánjuk, abban az esetben jobb, ha kétkampós kenyérsütőt választunk. Nagyobb mennyiségű tészta feldolgozására is jobban alkalmasak a kétkampós kenyérsütők, mint az egykampósak.
Tulajdonképpen nincs sok értelme az energiatakarékosság miatt árgus szemekkel figyelni a kenyérsütők paraméterei közt feltüntetett teljesítményt, mivel a kenyérsütők teljesítménye nem befolyásolja közvetlenül a fogyasztást. Nem működnek állandóan teljes teljesítményen, csak sütés közben, így az energiafogyasztásuk valójában nagyon alacsony.
Süss, kísérletezz és élvezd a házi készítésű péksütemények széles választékát könnyedén. A megfelelő kenyérsütővel ez zökkenőmentes és szórakoztató.