Az ételtároló dobozok szinte minden konyha alapvető felszerelései közé tartoznak. Meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatóságát és frissességét, lehetővé teszik az ételek kényelmesebb szállítását és nem utolsósorban segítenek az élelmiszerek hűtőszekrényben vagy fagyasztóban történő tárolásában. A piacon nagy választékot találhatsz, ami az ételtároló dobozok anyagát, méretét, formáját és zárórendszerét illeti. Segítünk eligazodni az ételtárolók kínálatában, és a te konyhádba legmegfelelőbbet kiválasztani.
Az ételtároló kiválasztásakor nagyon fontos paraméter, hogy milyen a doboz zár-rendszere. Hiszen a fedél és az edény tömítése az étel frissességét és eltarthatóságát is befolyásolja. Ha az edény nem jól záródik, és a levegő behatol a dobozba, a benne lévő étel sokkal gyorsabban megromlik, mint egy jó tömítéssel rendelkező dobozban.
Milyen zár-rendszerekkel találkozhatunk az ételtároló dobozoknál?
Az ezzel a zár-rendszerrel ellátott edények az olcsóbbak közé tartoznak. A tartály fedele nem záródik 100%-osan, a levegő behatolhat az edény belsejébe, így az étel gyorsabban elveszíti frissességét és nem tartható el sokáig. Az sem jó, ha egy ilyen edényt megdöntünk. A folyékony ételek, például levesek vagy szószok kiszivároghatnak a fedél és az edény között.
A csatos rendszer sokkal megbízhatóbb és a klasszikus pattintós fedéllel ellentétben 100%-osan szigetel. Így sokkal hosszabb ideig eltartható a benne tárolt étel és a szállítás is biztonságos. A fedél nagyon szilárdan rögzül az edényhez, így nem kell aggódnod amiatt, hogy a hátizsákba ömlik a leves, vagy a hűtőszekrény szaga behatol a dobozba (és fordítva).
Míg a rápattintható fedelű dobozok nem rendelkeznek tömítéssel, a csatos zár-rendszerrel ellátott edényeknél ügyelni kell a fedél tömítéseire. Lehet:
Ételek tárolására szolgál, anélkül, hogy azt levegő érné, ami meghosszabbítja az étel frissességét, és az étel hosszabb ideig megőrzi aromáját is. A vákuumdobozok tökéletesen alkalmasak kávé, tea, keksz (vákuumdobozban tárolva nem szívják magukba a nedvességet), valamint ebédmaradék, szalámi és sajt stb. tárolásához.
Az ételtároló dobozokat minden háztartásban másként használják. Vannak, akik tízórait csomagolnak benne a gyerekeknek az iskolába, mások ételt tárolnak benne a hűtőben vagy a fagyasztóban, megint mások ebédet visznek benne magukkal a munkahelyükre. Ezért a piacon többféle doboz létezik, amelyek meghatározott tulajdonságokkal és felhasználási területtel rendelkeznek:
Leggyakrabban műanyag vagy polipropilén (PP) dobozokkal találkozhatunk, ez utóbbi a műanyag tartósabb formája. Ezek a dobozok általában univerzálisak, mind mikrohullámú sütőben, mind mosogatógépben használhatók. Az üvegből készült dobozok inkább száraz élelmiszerek tárolására alkalmasak, néhány üvegtál ételek tárolására és sütésére egyaránt használható. A boroszilikát üvegből készült dobozokat nagy ellenállóképesség jellemzi. Környezetbarát megoldást jelentenek a bambusz dobozok, amelyek főleg természetes anyagokból készülnek. Mosogatógépben moshatók és általában egyedi kialakításúak. Kávé, tea és egyéb ömlesztett áru tárolására kiválóan alkalmasak a rozsdamentes acél dobozok. A vaj hűtőszekrényben történő tárolására a kerámia dobozok a legmegfelelőbbek.
Ha szeretsz sütőben sütni vagy melegíteni, akkor egy üvegből készült doboz nagy segítség lehet. Lasagnet, sült tésztát és pitét is készíthetsz benne. A hagyományos sütőedényektől eltérően az üvegedényt műanyag fedéllel fedheted le, miután az elkészült étel kihűlt, és magaddal viheted piknikezni, a nyaralóba vagy beteheted a hűtőbe. Az elkészített étel sokkal tovább friss marad. Az üveg dobozok kiválasztásakor ügyelj arra, hogy az edény hőálló üvegből készült-e, hiszen csak ebben az esetben lehet a sütőben is használni.
A műanyag dobozok, ha ételtárolót szeretnél, a legnépszerűbbek az összes anyag közül. Leggyakrabban az élelmiszerek hűtőszekrényben vagy fagyasztóban történő tárolásához, az ételek iskolába vagy munkahelyre történő viteléhez, az ebéd mikrohullámú sütőben történő melegítéséhez stb. használják. Ha kiváló minőségű tömítéssel és zárral rendelkeznek, akkor jelentősen meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatóságát. Számos forma és méret közül választhatsz. Néhány műanyag doboz 100% BPA mentes jelöléssel büszkélkedhet, azaz nincs benne olyan vegyi anyag, amely negatív hatással lenne az emberi szervezetre. Az ilyen dobozok nemcsak neked, hanem gyermekeidnek is megfelelőek.
A Tritan egy viszonylag új anyag, amelyet egyre gyakrabban használnak az élelmiszerekhez használt palackok és dobozok gyártásához. Néhány műanyag edénytől eltérően nem tartalmaz BPA-t, kristálytiszta, könnyű és rendkívül ütésálló. A Tritan 90 °C-ig ellenáll a magas hőmérsékletnek, és nem deformálódik. Ezért nyugodtan beleöntheted a forró mártást vagy levest a Tritan dobozokba anélkül, hogy az károsítaná a dobozt. A Tritan dobozok íztelenek és szagtalanok, ezért nem befolyásolják az ételek ízét és illatát. Ugyanakkor nem szívják magukba a szagokat. Ezért nyugodtan tárolhatsz például fokhagymát a tritan dobozban, anélkül, hogy attól kellene félned, hogy soha többé nem fogsz megszabadulni a fokhagyma szagától.
Minden műanyagot, különösen azokat, amelyeket az élelmiszeriparban használnak, alaposan bevizsgálnak, így nincsenek hatással a bennük tárolt élelmiszerekre. Gyakran találkozhatsz a műanyag dobozokon BPA-mentes jelöléssel, ami azt jelenti, hogy az ilyen edények biztonságosak.
A fagyasztóba alkalmas dobozok leggyakrabban műanyagból vagy üvegből készülnek. Ezek az anyagok ellenállnak az alacsony hőmérsékletnek, és a bennük tárolt élelmiszerek megőrzik hosszú eltarthatósági idejüket a megfelelő tárolásnak köszönhetően. A fagyálló dobozokat általában hópihe jelöli.
A mosogatógépben való gyakori mosás szempontjából a legtartósabb anyag egyértelműen az üveg. A mai napig kevés az olyan doboz, amely nem mosható mosogatógépben, azonban a műanyag dobozok gyakori mosogatógépben történő mosogatása nemkívánatos elszíneződést vagy karcolásokat okozhat.
A legtöbb műanyag, üveg és szilikon doboz alkalmas arra, hogy nyitott fedéllel megmelegítsd bennük az ételt a mikrohullámú sütőben. A szeleppel ellátott fedél akkor térül meg, ha gyakrabban használod melegítéshez. Melegítés előtt csak nyisd ki, és az étel gyorsabban felmelegszik. Az olyan anyagok, mint a rozsdamentes acél, a zománc vagy a bambusz, nem alkalmasak a mikrohullámú sütőbe.