Oldal frissítése

Hogyan válasszunk zsák nélküli porszívót

A zsák nélküli vagy ciklonos porszívók a klasszikus zsákos porszívók alternatívái. Ezek a porszívók nem csak a zsákok megvásárlásának gondját vetik el, hanem egyenletes szívóerővel is büszkélkedhetnek. De hogyan válasszunk minőségi ciklonos porszívót, amely mindent nyújt, amit elvársz tőle?

Hogyan válasszunk zsák nélküli porszívót

Tippek zsák nélküli porszívó kiválasztásához

 1. Nem érdemes spórolni a zsák nélküli porszívón. A minőségnek magas az ára, és az alacsony ár jelentősen befolyásolhatja a porszívó hatékonyságát.

 2. Mielőtt zsák nélküli porszívót vásárolsz, győződj meg arról, hogy az adott modellhez kaphatók-e cserefilterek.

 3. Ha vannak háziállataid, a turbókefe hasznos kiegészítő.

 4. Ha a lakásodban kemény padló van, válassz puha kerekű porszívót.

Fontos paraméterek a zsák nélküli porszívó kiválasztásához

A porszívó kialakítása

A minőségi ciklonos, zsák nélküli porszívó egyik legfontosabb kritériuma a kialakítása. A zsák nélküli porszívók ugyanis az ún. ciklonikus hatást használják, amelynek során a centrifugális erő leválasztja a nagyobb és kisebb szennyeződéseket a beszívott levegőből. A tartályban nem maradó apró részecskéket a motor előtt és mögött elhelyezett szűrők szűrik ki. A porszívónak ekkor csak tiszta levegőt kell visszajuttatnia a helyiségbe. Ha a zsák nélküli porszívó kialakítása jó minőségű,  a forgó ciklonhatásnak köszönhetően a por 99,999%-a a tartályban marad.

A rossz minőségű zsák nélküli porszívók, amelyek nem használják ki teljes mértékben a centrifugális hatást vagy a ciklont, a port a centrifugális kamrán keresztül közvetlenül a szűrőbe terelik, ami hasonló hatást vált ki, mint a zsákos porszívóval történő porszívózás, amelyből azonban hiányzik a zsák.

És honnan lehet tudni, hogy a ciklonos porszívó minőségi konstrukciója milyen? A porszívóról a boltban ránézésre nem lehet megmondani, de a vételár, amely egyenesen arányos a minőséggel, támpontot adhat. Figyelj a porkibocsátásra, amely a befújt levegő minőségéről és a szőnyegporszívózás hatékonyságáról árulkodik.

A ciklonos porszívó energiafogyasztása

A teljesítmény a felhasznált villamos energia mennyiségét jelenti, és természetesen minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb az energiafogyasztás. A zsák nélküli porszívók teljesítményértékei 200 és 1600 W között mozognak. A nagy teljesítmény azonban nem jelent jó porszívó-teljesítményt, az alacsony teljesítmény pedig nem zárja ki a jó szívóerőt és a porszívózás hatékonyságát. Ne tekintsd tehát a teljesítményt irányadónak a porszívó kiválasztásakor. Ha kíváncsi vagy, hogy miért van ez így, többet olvashatsz erről "A porszívó teljesítménye vs. a porszívó szívóereje. Hogyan lehet eligazodni a fogalmakban?" című cikkben.

A ciklonos porszívó szívóteljesítménye

A szívóteljesítmény az egyik legfontosabb paraméter. A gyártók azonban nem mindig jelentik, mert nincs egységes mérési rendszer, és ezért az egyes gyártók adatai nem hasonlíthatók össze egyértelműen. Általánosságban elmondható, hogy a szívóteljesítmény a bemeneti teljesítmény 20-35 %-át teszi ki.

Különösen a zsák nélküli porszívók esetében fontos a szívóteljesítmény értéke. Legalább 350 W-nak kell lennie, hogy a ciklonikus hatás hatékony legyen, és a szűrők ne tömődjenek el.


Megj.: Ha többet szeretnél megtudni a porszívó szívóteljesítményéről és arról, hogy mitől függ, ajánljuk figyelmedbe "A porszívó teljesítménye vs. a porszívó szívóereje. Hogyan lehet eligazodni a fogalmakban?" című cikket.

A szűrés típusa

Annak ellenére, hogy az igazán jó ciklonos rendszer befogja a szennyeződéseket és a porszemcsék túlnyomó részét, a legkisebb porszemcsék tovább jutnak, és szűrővel kell őket szűrni ahhoz, hogy csak tiszta levegőt fújjanak ki. Mint fentebb mondtuk, a minőségi konstrukció szempontjából nagyon fontos, hogy a ciklon ne csak félrevezető név legyen. Az edényben nem maradt port kiszűrjük a motor turbina előtt és mögött elhelyezett szűrőkön keresztül. A legfontosabb a kimeneti szűrő, amely biztosítja az elszívott levegő tisztaságát.

A zsák nélküli porszívó mikrofiltert, EPA vagy HEPA szűrőt vagy vízszűrést tud használni. Egyes szűrők moshatók is.


 • Mikrófilter

Ez egy szövetből vagy habszivacsból készült alaptípusa a mikrószűrőknek. A mikrószűrőt leggyakrabban bemeneti motorszűrőként használják, hogy megvédje a motort a szennyeződésektől. Nem rendelkezik tanúsítvánnyal.

 • EPA és HEPA filter 

Ezek a tanúsított és  legmegbízhatóbb levegőrészecske-szűrők. 0,01 mikrométertől 100 mikrométerig terjedő méretű mikrorészecskéket képesek befogni, és hatékonyságuk szerint több osztályba sorolhatók. Az EPA vagy HEPA jelölést egy szám követi, amely az osztályt jelzi. Minél magasabb a szám, annál nagyobb a hatékonyság. Régebben a porszívók csak a HEPA jelöléssel rendelkeztek, a 10-13-as számokkal. Ma az új szűrőosztályozások az EPA E10-E12 és a HEPA H13, mely utóbbi a részecskék akár 99,95%-os befogó hatékonyságával rendelkezik.

A 13-as osztályúnál magasabb porszívókat nem szoktak használni, mert minél jobb a szűrő, annál nagyobb ellenállásba ütközik a légáramlás. Ennek oka, hogy az ilyen hatékony szűrők túl nagy ellenállást fejtenek ki a levegővel szemben, és növelik a porszívó teljesítményével és kialakításával szemben támasztott követelményeket.


Hogy jobb képet kapj a különböző EPA és HEPA szűrőosztályok hatékonyságáról:


EPA 10 85 %
EPA 11 95 %
EPA 12 95,5 %
HEPA 13 99,95 %

Ha otthonodban allergiás vagy asztmás beteg él, mindenképpen EPA E12 vagy HEPA H13 tanúsítvánnyal rendelkező szűrőket válassz, amelyek a baktériumokat és azok ürülékét is kiszűrik. Az ilyen problémákkal nem küzdő emberek esetében nincs szükség HEPA-szűrők használatára.

A szűrők lehetnek moshatók vagy nem moshatók.

A mosható szűrőket könnyebb karbantartani, mivel egyszerűen leöblíthetők folyó víz alatt, így könnyen eltávolítható róluk a látható szennyeződés. A szűrőkben lévő apró részecskék továbbra is megrekednek. Hagyd a kimosott szűrőt alaposan megszáradni, mielőtt újra használnád. Ellenkező esetben a szűrő tönkretételét vagy akár a motor tönkretételét kockáztatod.

A nem mosható szűrőt mechanikusan kell tisztítani (kis lapáttal lekaparni vagy kiütögetni) vagy levegővel kifújni, ami allergiások esetében nem ajánlott.

A mosható és a nem mosható szűrők élettartama hasonló. A zsák nélküli porszívók esetében ajánlott a szűrőt legalább félévente egyszer, vagy az eltömődés mértékétől függően akár hamarabb is cserélni.


Megj.: Egy adott modell megvásárlása előtt mindenképpen érdeklődj a szűrők elérhetőségéről a kiválasztott zsák nélküli porszívó típusához.

 • Vízszűrő

A ciklonos rendszer lehetővé teszi a vízszűrést is. Az elv az, hogy a vízörvény felszedi a szennyeződéseket a porgyűjtő tartály belsejében lévő levegőből, ezáltal párásítja a porszemcséket. A vízszűrővel ellátott ciklonos porszívókat allergiásoknak és asztmásoknak ajánljuk, mivel az ilyen porszívók nagyon tiszta levegőt fújnak, és a portartály kiürítése is biztonságosabb az allergiások számára. A vizet egyszerűen kiöntik, és a por nem kerül vissza a levegőbe. Természetesen a vízszűrővel ellátott porszívó további szűrőkkel is rendelkezik.

A vízszűrővel ellátott zsák nélküli porszívók hátránya néha a gyengébb szívóteljesítmény, amelyet szabályozni kell, hogy a tartályból származó víz ne kerüljön a porszívó motorjába.

Szennyezésgyűjtő tartály térfogata

A zsák nélküli porszívóknál a portartály térfogata nem játszik olyan nagy szerepet, mint például a zsákos porszívóknál, mivel a portartályt minden porszívózás után ajánlott kiüríteni. A térfogat 0,7 l és 4,9 l között lehet. A tartály űrtartalma leggyakrabban 1,2 - 2 liter között van, míg egy átlagos háztartásban 1,5 l körüli űrtartalom elegendő. Nagyobb helyiségek esetében érdemes nagyobb kapacitásút választani, hogy a takarítás során ne szóródjon ki a szennyeződés.

A tartály kiürítési módja

A tartály kiüríthető minden porszívózás után vagy a töltöttségnek megfelelően, ami a gyakorlatban legfeljebb néhány porszívózás után következhet be. Annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé érintkezzen a felszívott porral, a tartályt egyérintéses rendszerrel vagy bármely más olyan rendszerrel kell felszerelni, amely megkímél a szennyeződéssel való közvetlen érintkezéstől.


TIPP: Ha van rá lehetőséged, ürítsd ki a tartályt a lakáson kívül, azaz közvetlenül a szeméttartályba, hogy elkerüld a por visszaszóródását a lakásba.

A porszívó tömege

Bár a porszívók kerekeken mozognak, ami megkönnyíti a lakásban való mozgatásukat, a súlyuk még mindig jelentős paraméter. Ezt egy nagyobb lakásban való mozgatáskor, és különösen a porszívó lépcsőn való felcipelése közben fogod észrevenni. Az időseknek szánt porszívó vásárlásakor ezt is figyelembe kell venni. A zsák nélküli porszívók szokásos súlya 5-7 kg között van, de vannak könnyebb, 3-4 kg-os ciklonos porszívók is, vagy éppen ellenkezőleg, nehezebb, 8-9 kg-os porszívók is.

A kábel hosszúsága

Vedd figyelembe a tápkábel hosszúságát is, mivel egy rövid kábel eléggé bosszantóvá teheti a porszívózást egy nagyobb lakásban. A porszívók általában 9 méter körüli kábelhosszúsággal kaphatók.

Hatósugár

A hatósugár azt a távolságot jelzi, amelyet porszívózás közben a konnektortól elérhetsz. Ez tehát a tápkábel hosszának, a tápkábel bemenetének a porszívó szívónyílásától való távolságának, a szívófúvóka és a csövek hosszának összege. Az összegezés során feltételezzük, hogy a fogantyú normál magasságban van megfogva. A zsák nélküli porszívók esetében a hatósugár 6-13 m.

A cső anyaga és ergonómiája

A csőnek nem szabad meghajolnia porszívózás közben, ezért kerüld a műanyag változatokat az acél vagy rozsdamentes acél javára. Ezek előnye a teleszkópos hosszabbítás, amely lehetővé teszi, hogy a cső magasságát a Te magasságodhoz igazítsa. A teleszkópos hosszabbításnak könnyen rögzíthetőnek kell lennie, hogy a rúd tisztítás közben ne húzódjon vissza.


TIPP: A ciklonporszívók néhány drágább modellje forgatható fogantyúval rendelkezik, amellyel egy kézzel könnyedén bejutsz minden sarokba és szegletbe, és még a falakról és a mennyezetről is eltávolíthatod a port és a pókhálókat.

A porszívó szabályozása és szívóteljesítménye

Apróságnak tűnhet a szívóerő szabályozása vagy a porszívó be- és kikapcsolása is. A legtöbb modellnél ezek a kezelőszervek a porszívó testén találhatók. De ha a szívóerőt és a be-/kikapcsolót elektronikusan, a fogantyún vezérelheted, az jelentősen növeli a porszívó kényelmét. Nem kell lehajolnod, és kényelmesen beállíthatod a szívóerőt a fogantyún, amikor olyan felületeken mozogsz, amelyek kevesebb vagy több erőt igényelnek. A teljesítményszabályozás lehet kézi vagy elektronikus, LED kijelzővel ellátott.

A zsák nélküli porszívó további jellemzői és tartozékai

Nedves porszívózási funkció

Használd ezt a funkciót, ha folyadék ömlött a padlóra. A nedves porszívózás üzemmód kezelni fogja. Alkalmas makacs foltok eltávolítására, illetve szőnyegek vagy kárpitok nyomás alatti tisztítására is. Minden szennyeződést beáztat, hogy könnyebb legyen eltávolítani. Ez a módszer kíméletes mindenféle felülettel szemben. A zsák nélküli porszívóval végzett nedves tisztítás nem kavarja fel a port, így allergiások számára is alkalmas.

Szűrő eltömődésének jelzője

A kijelző tudatja Veled, hogy mikor kell a szűrőt cserélni. Így nem kell minden használat után kinyitni és ellenőrizni a porszívót.

Soft Start funkció

Ha szeretnéd védeni a porszívó motorját és meghosszabbítani annak élettartamát, tetszeni fog a Soft Start funkció, amely fokozatosan indítja el a porszívót, és a bekapcsolás kíméletesebb a motorhoz.

Felszerelések és tartozékok

Minden porszívóhoz tartozik egy szőnyeg- és egy keménypadló-fúvóka, vagy egy univerzális fúvóka mindkét típusú felülethez. Egyes zsák nélküli porszívók azonban sokkal szélesebb körű felszereltséggel rendelkeznek.

A résfúvókát biztosan hasznosnak találod majd a nehezen hozzáférhető helyekre való bejutáshoz, a kárpittisztító fúvókát pedig egyszerűen használhatod a kárpitozott bútorok porszívózásához.

A turbókefe alkalmas a háziállatok szőrének vagy a szőrszálaknak a szőnyegről való hatékony eltávolítására. Ez egy vagy több forgó, kemény sörtékkel ellátott keféből áll. Ha el kell távolítanod a szőrszálakat az ülésekről, egy mini turbókefe segíthet. Egyes porszívók még speciális szőrfúvókát is biztosítanak, amelyet a háziállatok bőrének és szőrének kezelésére terveztek. Megszabadítja a háziállatokat a szennyeződésektől, szennyeződésektől és allergénektől (pl. por, pollen, poratkák).

A portalanító kefe hasznos lehet a por eltávolításához a függönyökről vagy a festményekről a törékeny tárgyak megóvása érdekében.


TIPP: Ha nincs kedved újra és újra fúvókát cserélni a padló típusától függően, a pneumatikus padlómop megoldja ezt a problémát a számodra. Automatikusan beállítja magát az optimális tömítéshez minden padlótípuson. Így nincs szükség a padlófúvókák cseréjére. Eddig csak a magasabb árkategóriájú ciklonos porszívók büszkélkedhettek ilyen fúvókával.

Lágyított kerekek

Ha az otthonodban kemény padló van, szerezz be lágyított kerekekkel ellátott porszívót, hogy elkerüld a készülék mozgatásakor keletkező sérüléseket vagy karcolásokat.

Porzsák nélküli (ciklonos) porszívók

Porzsák nélküli porszívók

 • A szennyeződéseket a portartályban gyűjtik össze
 • Nem szükséges porzsákot vásárolni
 • Állandó szívóteljesítménnyel rendelkeznek

A zsák nélküli porszívók ideálisak a durva szennyeződések tisztítására. Rendszeres karbantartás mellett állandó szívóerővel rendelkeznek, és nem kell aggódnod a porzsákok megvásárlása miatt. A szennyeződéseket egy speciális tartályban tárolja, amelyet csak ki kell ürítened. A tartály kiürítésekor érintkezhetsz a porral, vagy legalábbis szétszóródhat a szobában, ami negatívum, és nem megfelelő az allergiásoknak. A gyártók azonban egyre kifinomultabb módszereket fejlesztenek ki a tartály kiürítésére, így kiküszöbölve ezt a nem higiénikus helyzetet. Ezenkívül, ha a ciklonos porszívó vízszűrővel rendelkezik, a megnedvesedett szennyeződés egyszerűen kiömlik a vízzel együtt, és nem történik meg a por szétszóródása a levegőbe. A zsák nélküli porszívók általában tetszetős kialakításúak, de egyeseket zavarhat a szennyeződéssel teli átlátszó tartály látványa.

Előnyök és hátrányok
 • Nincs szükség a porzsák cseréjére
 • Állandó szívóteljesítmény (megfelelő karbantartás esetén)
 • A minőségi készülékeknél nagyon hatékony szűrés
 • Lehetséges a nedves porszívás is
 • Az átlátszó tartálynak köszönhetően látod s szennyeződés mennyiségét
 • Minden vagy majdnem minden porszívózás után a portartályt ki kell üríteni
 • Előfordulhat porszivárgás a térbe a szennyeződések ürítésekor
 • Gyakoribb szűrőcsere, mint a zsákos porszívóknál
 • Igényesebb karbantartás

Gyakran ismételt kérdések

Alkalmas-e a zsák nélküli porszívó az allergiások számára?

Általában a zsák nélküli porszívók nem ajánlottak allergiásoknak. A portartály kiürítésekor szennyeződéssel érintkezhetnek, és ami még fontosabb, a porszemcsék újra a levegőbe szóródhatnak. A gyártók azonban mostanra olyan kifinomult portartály-ürítési rendszerrel álltak elő, amely kiküszöböli ezt a kellemetlenséget. Ezenkívül létezik az úgynevezett vízszűrés is, amelynek köszönhetően a szennyeződések megnedvesednek, és nem jelentenek veszélyt az allergiás betegre. Ezenkívül a nedves porszívózás lehetővé teszi, hogy porfelverődés nélkül porszívózz. Tehát elmondhatjuk, hogy egy minőségi ciklonos porszívó ezekkel a tulajdonságokkal mindenképpen alkalmas az allergiások számára.

Miért kell tisztítani és cserélni a porzsák nélküli porszívó szűrőjét?

Még a drágább porszívók esetében is csökkenhet a teljesítmény az eltömődött szűrők miatt. Minden ciklonos porszívó szűrőjét rendszeresen tisztítani és cserélni kell. Cseréje hathavonta ajánlott a normál háztartási használat során.

Mi történik, ha a szűrő eltömődött?

 • A szűrő túl nagy légellenállást fejt ki, a porszívó nem szív, a szívóteljesítmény csökken.
 • A motor túlmelegszik és elromlik
 • Nő az energiafogyasztás

TIPP: A legdrágább zsák nélküli háztartási porszívók némelyike még élethosszig tartó karbantartásmentes szűrőket is garantál. A porszívók porleválasztásának olyan hatékonynak kell lennie, hogy más porszívókkal ellentétben ne legyen szükség a szűrők mosására vagy cseréjére. Ez nemcsak a zsákok, hanem a szűrők megvásárlását is kiküszöböli.

Mi a különbség a mosható és a nem mosható szűrők élettartama között?

Semmi. Élettartamuk megközelítőleg azonos. Az egyetlen különbség a tisztítási módszer. A mosható szűrő könnyebben karbantartható. A zsák nélküli porszívók esetében ajánlott a kimeneti szűrőt hathavonta egyszer cserélni.

Miből áll a zsák nélküli porszívó karbantartása?

A ciklonporszívók karbantartása nem nehéz, de fontos szem előtt tartani, hogy a porszívó biztosan jól szolgáljon.

Nem elég a gyűjtőtartályt kiüríteni, azt időről időre alaposabban ki is kell mosni. A tömítőgumit is célszerű rendben tartani, hogy a tömítő tulajdonságai működőképesek maradjanak. A gyártó utasításaiból megtudhatod, hogyan kell ezt megtenni.

Mint minden más porszívónál, a ciklonos porszívónál is rendszeresen cserélni kell a szűrőt. Egyes modellek szűrőeltömődés-jelzővel figyelmeztetnek erre. Ha a porszívód nem rendelkezik ilyennel, akkor neked kell figyelned rá, és a zsák nélküli porszívók esetében ajánlott a zsákot félévente cserélni.


Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10