Oldal frissítése

Milyen vízforralót vegyek?

Aktualizálva

A vízforraló egy olyan fontos segítő a konyhában, aminek a segítségével nem kevés időt takarítasz meg. Rövid idő alatt forralhatsz vizet teához vagy kávéhoz, de a főzésben is segítségedre lehet. Hogyan válasszuk ki a megfelelő vízforralót, hogy az illeszkedjen az otthonunkba, és emellett még meghibásodások nélkül szolgáljon?

Hogy válasszunk vízforralót

Néhány tipp a vízforraló kiválasztásához

 1. Gondold át, hogy mennyi vizet és milyen gyakran szeretnél forralni, ettől függjön a vízforraló mérete és egyéb tulajdonságai.
 2. Ha azt szeretnéd, hogy a vízforraló hosszú élettartamú legyen, ne spórolj a vételáron, és válassz egy drágább, minőségibb darabot.
 3. A vízforraló szinte minden nap használatba kerül majd, ezért szánj időt arra is, hogy annak külső megjelenését is figyelembe vedd.
 4. A modern vízforralók számos funkcióval rendelkeznek, amelyek megkönnyítik annak kezelését.

Alapvető paraméterek a vízforraló kiválasztásához

Alapanyag

A vízforraló anyaga nem csak a megjelenését befolyásolja, hanem néhány tulajdonságát is meghatározza. Manapság műanyag, rozsdamentes acél, üveg és akár kerámia vízforralók is elérhetők. Gyakran előfordul, hogy ezek az anyagok kombinálva vannak a termékekben.

 • Műanyag

A műanyag vízforralók a legkedvezőbb árkategóriába tartoznak. Előnyük közé sorolható az alacsony ár, alacsony tömegük és egyszerű karbantartásuk. Lehet, hogy kezdetben tapasztalható egy jellegzetes műanyag illat, de ez több használat után általában eltűnik. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a megjelnésük alacsonyabb minőséget sugallhat, de meg kell jegyezni, hogy ez nem minden esetben áll fenn, mivel a termék minőségét nagyban befolyásolja a műanyag típusa és ez a kiviteltől függően változhat.

 • Rozsdamentes acél

A rozsdamentes acél vízforralók a legelterjedtebbek a piacon és népszerűségük folyamatosan növekszik, annak ellenére, hogy áruk valamivel magasabb lehet a műanyag változatokhoz képest. Kiemelkedően passzolnak a konyhában lévő egyéb háztartási eszközökhöz, elegáns és időtálló megjelenéssel rendelkeznek, és a jó karbantartás mellett hosszú élettartamúak. Fontos tudni, hogy víz forralásakor a rozsdamentes acél felszín nagyon felmelegedhet, ezért fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy ne égesd meg magad. Az égési sérülések elkerülése érdekében mindig óvatosan bánj a forró felülettel, és alkalmazd az eszközön elhelyezett fogantyúkat vagy egyéb védőmechanizmusokat.

 • Üveg

Az üveg vízforralók gyönyörű dizájnnal rendelkeznek, és remek kiegészítői lehetnek a konyhának, különösen akkor, ha háttérvilágítással is kombináljuk őket. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az üveg vízforralók magasabb fokú karbantartást igényelhetnek. Az üveg felszínén könnyebben lerakódik a vízkő, ami jelentősen csökkentheti a vízforraló küllemét. Emellett az üveg vízforralók tömege is érezhetően nagyobb lehet, mint például a műanyag vagy rozsdamentes acél változatoké. Ez az extra tömeg néhány ember számára kényelmetlen lehet.

 • Kerámia

A kerámia vízforralók biztosan lenyűgözik a klasszikus vagy retró stílus kedvelőit. Hagyományos megjelenésükkel hozzájárulnak az otthon belsejének kellemes atmoszférájához. Emellett rendelkeznek vitathatatlan gyakorlati előnyökkel is – kiváló zajszigetelést biztosítanak, így csendesebbek lehetnek más típusú vízforralóknál. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kerámia anyag hajlamosabb lehet repedésekre, és ezt szem előtt kell tartani a használat során.


TIPP: Vedd figyelembe nem csak a vízforraló anyagát, hanem annak alakját is. Ha a vízforraló formája alacsonyabb és szélesebb, akkor lehetővé teszi a hő jobb elosztását és felhasználását a vízforraló talapzatától kiindulva, ahol a fűtőtest található. Egy ilyen vízforraló gazdaságosabb, mint a magas és keskeny változatok.

Űrtartalom

Ez a legfontosabb tényező a választás során. A vízforralók kínálata valóban gazdag, és 0,5 valamint 3 liter közötti térfogatú modellek közt rengeteg típus közül választhatsz.

Az űrtartalom kiválasztása elsősorban a háztartás tagjainak számától (és életkoruktól), valamint a rendszeres vendégek számától függ. Vagyis a csészék száma, amelyekhez a vizet általában melegítik. Ne feledd, hogy egy liter vízből 4-5 szokásos csésze teát vagy kávét készíthetsz. Az 1 liter alatti vízforraló ideális utazáshoz vagy egyedülálló személyek számára. Két-három tagú háztartás számára legalább 1,2-1,5 literes vízforralót javasolunk. Négy fős vagy annál nagyobb családok vagy vendégeket gyakran fogadó háztartások 1,6 literes vagy annál nagyobb térfogatú vízforralót is használnak.

A 3 literes vízforralók inkább vállalatok és irodák számára használatosak, ahol egyszerre sok ember számára készítenek italokat egy időben.


TIPP: Ne csak az űrtartalom méretét vedd figyelembe, hanem a lehető legkevesebb vízmennyiséget is. Ha vizet készítesz egy csésze kávéhoz, fél liter víz felmelegítése nem a leggazdaságosabb.

Energiafogyasztás

Az áramfogyasztás határozza meg az energiafelhasználást, valamint azt, hogy milyen sebességgel tud a vízforraló meleg vizet készíteni. Minél nagyobb az energiafogyasztás, annál gyorsabban melegszik fel a víz, ugyanakkor több elektromos áramot is igényel. A vízforralók energiafogyasztása általában 600 W és 3000 W között változik. Az alacsonyabb energiaigényű vízforralók is hatékonyan működnek, például a 0,5 literes űrtartalmú vízforralók, amelyek kevesebb energiát használnak fel, mégis gyorsan forrósítják a vizet. Az úti vízforralókra leggyakrabban maximálisan 1000 W teljesítményfogyasztás jellemző. 1 literes vízforraló esetén a teljesítményfelvételnek legalább 1500 W-nak kell lennie. Egy nagyobb, például 1,6 liter űrtartalmú vízforralónak már legalább 2000 W, vagy nagyobb energiafogyasztásúnak kell lennie.


A fűtőtest elhelyezkedése

A fűtőspirál felmelegíti a vizet, ami lehet fedetlen, vagy a vízforraló aljába beépített. Bár a fedetlen fűtőtekercs hamarabb felforralja a vizet, a vízkő jelentősen rátelepszik, és egy ilyen vízforraló karbantartása nagyon nehéz. Ezért javasoljuk a rejtett spirállal ellátott elektromos vízforralót. Bár a víz felmelegítése valamivel több időt vesz igénybe, a fűtőszál ebben az esetben védve van a vízkőtől.


A szűrő típusa

A víz keménységétől függően a vízforralót többé-kevésbé eltömíti a vízkő. A szűrő a vízkő elleni védelemre és a lerakódás minimalizálására szolgál. Ezen kívül felfogja a lerakódásokat és az esetleges szennyeződéseket, amikor forralt vizet öntesz a csészébe.

A szűrőt rendszeresen tisztítani kell, csakúgy, mint magát a vízforralót. Ha a szűrő kivehető, könnyebb karbantartani. A beépített szűrőt nehezebben lehet tisztítani. Ha az otthonodban lágyabb a víz, vagy egyszerűen nincs szükséged szűrőre a vízforralóban, akkor a piacon találsz szűrő nélküli vízforralókat is.

Jellemzők és funkciók

Az elektromos vízforralók valóban széles választékából választhatsz, amelyek különféle tulajdonságokkal és praktikus funkciókkal büszkélkedhetnek. Csak tőled függ, mely változatok hasznosak számodra.

 • forgótalp 360 fokkal elfordulva jelentősen leegyszerűsíti a vízforraló kezelését (tetszés szerint helyezhető az asztalra).

 • vízszint jelző gyakran kétoldalas, lehetővé teszi a vízforraló vízszintjének ellenőrzését.

 • víz hőmérsékletének szabályozásának köszönhetően beállíthatod a kívánt fűtési szintet (a típustól függően 30 és 100 °C közötti tartományban), ez ideális a kávé vagy tea megfelelő elkészítéséhez.

 • hőmérséklet-fenntartó funkció, gyakran Warm Keep néven nevezik, akár tíz percig is megtartja a vizet a beállított hőmérsékleten.

 • teaszűrő jól jön, ha szeretsz teafűből teát főzni. Egy ilyen vízforralóból azonban nem hiányozhat a vízszabályozó funkció sem.

 • működésjelző nem hagy kétséget afelől, hogy a vízforraló be van-e kapcsolva vagy sem.

 • LED megvilágítás a vízforraló működése közben világít. Ez esetben azonban nem feltétlenül csak dizájn kérdésről van szó. Egyes modelleknél a vízforraló színes háttérvilágítása a víz hőmérsékletétől függ.

 • Az LCD kijelző különösen hasznos, ha hőmérséklet-szabályozós vízforralót szeretnél. A fűtési hőmérséklet kényelmes és egyértelmű beállítására szolgál.

 • Az automatikus fedélnyitás biztosítja a vízforraló biztonságos kinyitását, és ezáltal minimalizálja annak kockázatát, hogy leforrázzuk magunkat. Ebben az esetben a fedelet egy mechanizmussal szerelték fel, amely a gomb megnyomásakor automatikusan kinyitja a vízforralót.

 • Az üresjárat elleni védelem egy fontos biztonsági funkció, amely kikapcsolja a vízforralót, amennyiben szükséges.

 • Az automatikus kikapcsolás biztosítja, hogy a vízforraló kikapcsolja magát túlmelegedés, üres járat vagy a fűtőtalapból történő eltávolítás esetén.

 • Az Anti-Drip rendszer a víz lehető legkönnyebb kitöltésére szolgál, kicsepegtetés nélkül.

A vízforralók típusai

Műanyag vízforralók

Műanyag vízforralók

 • Kedvelt és elterjedt típusú vízforralók
 • Megfizethető árú termékek

A műanyag vízforralók töretlen népszerűségnek örvendenek. Változatos színpaletta, minőségi kialakítás, valamint elfogadható ár jellemzi őket. Könnyűek és egyszerűen karbantarthatók. Ez azonban erősen függ a felhasznált műanyag minőségétől, amely nemcsak a vízforraló  tartósságát, hanem a megjelenését is meghatározza.

Előnyök és hátrányok
 • Praktikusak és megfizethetők
 • Kis tömeg
 • Sok színváltozat
 • Néha kevésbé igényes megjelenés
 • Melegítéskor esetleg kellemetlen szaguk lehet
Rozsdamentes acél vízforralók

Rozsdamentes acél vízforralók

 • Ár, teljesítmény és funkcionalitás kitűnő aránya
 • Számos modern funkciót kínálnak

A rozsdamentes acél vízforralók egyre népszerűbbek, és ennek oka nem csupán az elegáns és időtálló kialakításuk, hanem számos praktikus és hasznos funkció is, amelyek néhány évvel ezelőtt alapjáraton nem voltak elérhetők. A rozsdamentes acél vízforralókat kiváló minőségű kivitelezés jellemzi. A rozsdamentes acél extrém hőmérsékleten is stabil, egészségre ártalmatlan és jól karbantartható.

Előnyök és hátrányok
 • Vonzó dizájn
 • Könnyű karbantartás és tisztítás
 • Sok funkció
 • Hosszú élettartam
 • Jó ár- és teljesítmény arány
 • Forralás közben nagyon felmelegedhetnek
Üveg vízforralók

Üveg vízforralók

 • Megjelenésükkel szó szerint felfrissítik az egész konyhát
 • Információt nyújt a vízforralóban levő víz mennyiségéről

Az üveg mindenhova illik és minden konyhát díszít, különösen a színes háttérvilágítással, amely a fűtés bekapcsolásakor aktiválódik. Az üveg vízforralót azonban nehéz karbantartani, mert több vízkő halmozódik fel benne, ami sajnos jól látható. Fontos a fogantyú alakja is, amelynek csúszásmentes anyagból kell készülnie, és jól kell illeszkednie a kézbe.

Előnyök és hátrányok
 • Tökéletes áttekintés a víz mennyiségéről
 • Elegáns dizájn
 • Igényesebb karbantartás
 • Rendszeres vízkőtelenítés
 • Hajlamos a törésre
Kerámia vízforralók

Kerámia vízforralók

 • A legkevésbé használt vízforralók, de annál eredetibbek
 • A bennük lévő víz felforralás után néhány percig még tovább forr

A kerámia vízforralók minden otthonban kitűnnek. A kerámia tartós, ártalmatlan az egészségre, és a jó szigetelésnek köszönhetően a vizet még a főzés után is melegen tartja. Ezek a vízforralók kiválóan elnyelik a zajt, ezért halkabbak, mint az egyéb típusú vízforralók.

Előnyök és hátrányok
       
 • Vonzó dizájn és eredetiség
 • Jó hőszigetelők
 • Kevésbé zajosak
 • Nagyobb tömeg
 • Magasabb ár
Vízforralók hőmérséklet-szabályozással

Vízforralók hőmérséklet-szabályozással

 • Ezek lehetővé teszik a víz hőmérsékletének pontos beállítását
 • Ideálisak a tea rajongói számára, valamint bébiételek elkészítéséhez

A vízforraló hőmérséklet beállításának lehetősége nagyon praktikus és hasznos funkció. Éppen ezért a hőmérséklet-szabályozással ellátott vízforralók egyre inkább terjednek piacon. Nemcsak a kávé és a különféle teafajták megfelelő elkészítéséhez használhatók. Kisgyermekes háztartásokban is kiválóan alkalmazhatóak, ha bébiételt vagy tápszert készítünk. A modelltől függően 30 °C és 100 °C közötti hőmérséklet-beállításokat tesznek lehetővé, amelyek gyakran kényelmesen elvégezhetők az LCD kijelzőn.

Előnyök és hátrányok
 • A víz hőmérsékletének igény szerinti beállítása
 • Nem kell várni, amíg a víz visszaesik a forrásponttól
 • Teák és más italok vagy ételek megfelelő elkészítéséhez is alkalmasak
 • Egyes modelleknél megtalálható a Keep Warm funkció
 • Magasabb árfekvés
Úti vízforralók

Úti vízforralók

 • A kis méret és az alacsony tömeg egyszerűsíti a szállítást
 • Ideálisak gyakori utazásokhoz és nyaralásokhoz

Az úti vízforraló legfontosabb jellemzői a kis tömeg és a kis térfogat, utóbbi általában 0,5 liter körül van. Egyes modelleknél találhatsz a készletben egy vízforralót, két csészét kanállal, néha cukortartóval vagy kávéval. Előnyük a praktikus utazótáska, amelyben kényelmesen tárolhatod magát a teáskannát és annak tartozékait. Az ilyen típusú vízforralók energiafogyasztása 650 W és 1000 W között mozog.

Előnyök és hátrányok
 • Kis tömeg és kis méretek
 • Választható a 220 vagy 120 V feszültség
 • Praktikus úti csomagolás
 • Kiegészítők
 • Hiányoznak a magasabb színvonalú funkciók

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan kell tisztítani a vízforralót?

A vízforralót időről időre nemcsak kívülről, hanem belülről is meg kell tisztítani, mivel a vízkő leülepszik benne. A vízkő nemcsak rontja az italok minőségét, hanem a vízkő-réteg meghosszabbítja a víz felforrásának idejét, és ez károsíthatja a vízforralót is.

Hogy kell a vízkövet eltávolítani a vízforralóból? Erre több lehetőséged van. Itt olvashatsz három bevált módszerről:

 • A vízforraló tisztítása citromsavval

Önts vizet a kannába majdnem a maximumig. Adj hozzá egy evőkanál citromsavat, és forrald fel a vizet. Ezután hagyd az oldatot egy órán át a vízforralóban. Ezután öblítsd le a vízforralót, majd forralj benne tiszta vizet 1-2 alkalommal, hogy lemosd a maradékot.

 • A vízforraló tisztítása ecettel

Az ecet bevált segítő a háztartásban. Nagyon hatékony a vízforralóban keletkező vízkő ellen. Önts ecetet és vizet a vízforralóba (1 rész ecet + 2 rész víz). Forrald fel az oldatot, majd hagyd állni a forralóban legalább egy órán át. Ezután öntsd ki az oldatot, és töröld le a lerakódásokat szivaccsal. Ezután legalább kétszer forralj tiszta vizet a forralóban, és öntsd ki.

 • A vízforraló tisztítása speciális tisztítószerrel

A vízkőtelenítők a vízforralóhoz a biztos siker kulcsai. Hatékonyak, és mindenekelőtt nincs kellemetlen szaguk. A vízforralónak hosszú élettartamot biztosítanak, és nem hagynak nyomot maguk után. Általában folyékony állagúak, de tabletta formájában is kaphatók.

Szükséges a vízforralót a vásárlás után egy első forralással megtisztítani?

Igen, maguk a gyártók azt javasolják, hogy a vízforraló első használatakor 2-3 alkalommal forraljunk vizet, amit majd kiöntünk, mivel a vízforraló szennyeződéseket tartalmazhat. Öblítsd le külön a vízforralót és a szűrőt. Műanyag modell esetén a vízforralót többször is kitisztíthatod. Előfordulhat, hogy az első főzési ciklusok során kellemetlen íz szabadul fel a vízben.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15