Oldal frissítése

Milyen robotporszívót vegyek?

Frissítve

A robotporszívók a tisztítás legmodernebb módját képviselik. Csak programozd be a készüléket és hagyd, hogy kitakarítson helyetted. Azonban alaposan fontold meg a választást, hogy ne érjen csalódás. Mire érdemes figyelni robotporszívó választásakor? Melyik a jobb - a szőnyegekhez is alkalmas robotporszívó vagy a feltörlő robot? Tanácsokkal látunk el, hogy melyik robotporszívó lehet a legjobb választás az otthonodba.

Milyen robotporszívót vegyek

Tippek, hogyan válasszunk robotporszívót

 1. Válassz az otthoni padlófelületnek megfelelő robotporszívót. Amennyiben szőnyeged is van, egy erőteljes robotra lesz szükséged, amely képes azt kezelni.

 2. Ha olyan robotporszívót szeretnél, amely nem csak felszívja, de fel is törli a padlót, akkor választhatsz kifejezetten moppal ellátott készüléket. Többé nem lesz szükséged két különféle robotra, a mai robotporszívók már minden probléma nélkül végzik el a feltörlést is.

 3. Robotporszívó választásakor vedd figyelembe a helyiség elrendezését, amelyben a robot mozogni fog. Amennyiben akadályokkal teli területről van szó, válassz jó navigációval rendelkező robotot.

 4. Vedd figyelembe a töltési és a működési idő arányát. Minél alacsonyabb az arány, annál magasabb az akkumulátor kapacitása.

 5. Robotporszívó vásárlásakor ne csüggedj a hagyományos porszívókhoz viszonyított, gyengébb szívóteljesítmény miatt. A robotporszívónak nem kell átvezetnie a port a tömlőn keresztül, ezért alacsonyabb teljesítmény is elegendő.

Fontos paraméterek robotporszívó választásakor

Navigáció

Az alapvető kritérium a kérdés megválaszolásához, hogy melyik robotporszívót válasszuk, az a szobában való tájékozódás és mozgás módja. Ez határozza meg, mennyire szisztematikusan és hatékonyan mozog a robotporszívó a helyiségben, és hogy mennyire lesz független. A piacon találhatsz navigációval ellátott és anélküli robotporszívókat is.

 • Robotporszívók navigáció nélkül

A navigáció nélküli robotporszívók kedvezőbb árú modellek, amelyek vagy teljesen véletlenszerűen, csak ütésérzékelők segítségével mozognak a helyiségben (ezek a legkevésbé hatékonyak a tisztítandó felület lefedése szempontjából), vagy a saját algoritmusuk alapján, amelynek révén kiértékelik az ideális tisztítási útvonalat. Az érzékelők rendszere (például az infravörös és az ultrahang) segíti a robotokat a tájékozódásban, valamint abban, hogy észleljék az akadályokat és a másik irányban haladjanak tovább. A navigáció nélküli, mindössze ütésérzékelőkkel ellátott robotporszívók nem tudják, hol takarítottak már fel és hol nem, ezért néha visszatérnek a már tiszta részhez, vagy épp ellenkezőleg, kihagynak pár területet. Átlagosan a felület 70%-át tisztítják meg.

 • Robotporszívók navigációval

A navigációval rendelkező robotporszívók a szobában való tájékozódás érdekében modern technológiákat alkalmaznak. A leggyakrabban lézeres vagy kamerás navigációval, vagy pedig belső GPS-sel vannak ellátva. Nem ritka a kamerás és lézeres rendszer kombinációja sem. Manapság a legfejlettebb a kamerás navigációs rendszer vSLAM (Vision simultaneous localization and mapping) technológiával, amikor a robotporszívó el tudja készíteni a környezeti térképet, ugyanakkor monitorozza a saját pozícióját.

A navigáció nélküli robotporszívó rövidebb ideig, ám sokkal hatékonyabban takarít, hála a szisztematikus mozgásának. Először is feltérképezi a területet, majd kiértékeli az ideális tisztítási útvonalat. Nem ütközik akadályokba, nem esik le a lépcsőn és lefedi a helyiség 99%-át. A navigációval ellátott robot képes visszatérni arra a helyre, ahol abbahagyta az takarítást, amikor a folyamat az akkumulátor újratöltése miatt megszakadt. Nem fordulhat elő, hogy a szoba néhány része szennyezett marad, vagy hogy a robot mindig csak ugyanazon a helyen porszívózna. Egy intelligens robotporszívó el is tudja menteni az alaprajz térképét. Egyes modellek akár 10 térkép kezelésére is képesek, ezáltal mindegyikhez különböző tisztítási ütemezést állíthatsz be.


Akkumulátor és töltés

Az akkumulátor típusa és kapacitása szintén egy fontos adat, hiszen meghatározza, hogy mekkora területet képes megtisztítani a porszívó egy töltéssel.

 • Az akkumulátor típusa

A robotporszívók vagy Ni-Mh akkumulátorral, vagy a modernebb Li-ion akkumulátorral vannak ellátva.

Az Ni-Mh egy régebbi akkumulátor típus és az úgy nevezett memória hatásban szenved, vagyis csökkenhet a kapacitása, amennyiben nem merítjük le 100%-osan.

Li-ion akkumulátorok a legmodernebb és a jelenleg használatban lévő típusok, amelyekre, másrészről, a teljes lemerítés káros is lehet. A Li-ion akkumulátorok jobb jellemzőkkel büszkélkedhetnek.

 • Az akkumulátor kapacitása 

Az akkumulátor mérete általában a terület méretétől függ, amelyet a robotporszívó egy töltéssel fel tud porszívózni. Szóval minél nagyobb az akkumulátor kapacitása, annál nagyobb területet képes bejárni.

A töltési és a működési idő aránya jelzi a kapacitást. Minél alacsonyabb a töltés/üzemidő-aránya, annál nagyobb az akkumulátor kapacitása. Ha, tehát több szobát is szeretnél kitakaríttatni, mindenképpen figyelj erre az információra. Természetesen, a legtöbb robot folytatja a munkát a töltés után, ám ez mindig késlekedést jelent, gyakran akár több órát is.

 • Működési idő egy töltéssel

A robotporszívók üzemidejében Jelentős különbségeket fedezhetünk fel. A működési idő 40 és 240 perc között mozog. Robotporszívóval a tisztítási idő töltésenként leggyakrabban 120 és 180 perc közé esik, amely tisztességes és elegendő teljesítmény jelent, természetesen, mindig annak a területnek a méretéhez viszonyítva, amelynek tisztításáért a robotporszívó felelni fog.

 • Töltési idő 

A töltési idő modellenként is eltér. Az egyik készülék feltölthet akár 2 óra alatt is, míg a másiknak 6 órára van szüksége.

A kefe típusa

Csak egy kiváló minőségű kefével ellátott robotporszívó takarít fel alaposan mindenhol. A legtöbb robotporszívó kétféle kefével rendelkezik - főkefe (hosszanti) és oldalkefe (seprő).

 • Főkefe (hosszanti)

A főkefe a szívónyíláshoz söpri a szennyeződéseket. Néhány modellnek két ilyen keféje is van. Találkozhatsz gumi- vagy sörtés kefével.

A gumikefe megbirkózik a makacs szennyeződésekkel, és a szőr- vagy hajszálak nem tekerednek rá. Remekül teljesít keménypadlókon. Azonban, a sörtés keféhez képest zajosabb, mivel a gumi a padlónak ütődik és forog is.

A sörtés kefe szőnyegekhez alkalmas, ugyanis jobban összeszedi a port, a hajszálakat és az állatszőrt. Hátránya a bonyolultabb karbantartás, mivel a haj- és szőrszálak rátekeredhetnek. Ideális esetben minden egyes porszívózás után meg kell tisztítani.

A legjobb megoldás a kombinált forgókefe, amelynek köszönhetően kompromisszumok nélkül használhatod a robotporszívót szőnyegen és keménypadlón is. 


TIPP: Az öntisztító főkefével ellátott robotporszívók egyre gyakrabban jelennek meg a piacon. Elvileg arról van szó, hogy képes leporítani a felszedett hajszálakat, és könnyebben juttatja el azokat a portartályba. Egyes kefék a töltőállomáson tisztítják meg magukat. Amennyiben a kefe öntisztító funkcióval rendelkezik, az nagyban megkönnyíti a robotporszívó karbantartását.

 • Oldalkefe (seprő)

Az oldalsó (seprő) kefe lesepri a falakat és a bútorokat. Hosszú sörtéivel eléri a sarkokat, és ezáltal megnöveli a robot hatótávolságát. Ideális esetben egy robotporszívó két oldalkefével van ellátva, mivel egy nem elég. Léteznek oldalkefe nélküli robotporszívó modellek is, ám tisztítási hatékonyságuk alacsony.

A portartály űrtartalma/a víztartály űrtartalma

A robotporszívók tárolási kapacitása általában kicsi. Választhatsz olyan robotporszívót, amely 0,3 - 0,77 literes portartállyal rendelkezik. Nagyobb területekhez válassz 0,5 l vagy nagyobb portartályú modellt, ám a tartályt bármelyik esetben ajánlott kiüríteni minden egyes használat után.

A portartály lehet behelyezhető vagy felülről eltávolítható, amely praktikusabb.

A moppal ellátott robotporszívó a nedves feltörlés funkció érdekében beépített víztartállyal van felszerelve, amelynek űrtartalma lehet 150 ml, 250 ml vagy akár 300 ml is.

A szűrő típusa

Ahogy minden porszívó esetében, a szűrő a robot modellekből sem hiányozhat. Ez akadályozza meg, hogy a felszívott por visszakerüljön a helyiségbe, továbbá biztosítja, hogy a porszívó tisztább levegőt fújjon ki. A robotporszívók döntő többsége HEPA szűrőt használ, amely egyben a leghatékonyabb, és főleg az allergiában szenvedők számára ajánlott. Ám ez ne tévesszen meg, egy prémium márkájú robotporszívó rendelkezhet más nevű, de ugyanolyan hatékonyságú szűrővel. Például, az iRobot márka rendkívül hatékony AeroForce szűrőt helyez a modelljeibe, amely megszűri a pollen és az allergének 99%-át.

A HEPA filter hatékonysága különböző lehet, amelynek fokozatát a számok jelzik. Minél magasabb a szám, annál jobb szűrési hatékonyságról beszélünk. Korábban a porszívók csak a HEPA megjelölést használták a számokkal 10-től 13-ig. Manapság már a szűrők új besorolásának megfelelően az EPA E10 - E12 és HEPA H13 megnevezésekkel találkozhatunk.

A jobb átláthatóság érdekében megmutatjuk a használt HEPA szűrők egyes osztályainak hatékonyságát. A robotporszívókra leggyakrabban a 11-es osztály a jellemző.


EPA 10 85 %
EPA 11 95 %
EPA 12 95,5 %
HEPA 13 99,95 %

A szűrőt időnként ki kell cserélni, mivel egy eltömődött szűrő veszít a hatékonyságából. Az ajánlott intervallum három havonta/fél évente egy alkalom.


Megjegyzés: Ha hozzászoktál, hogy a hagyományos porszívó szűrőjét kimosod, itt figyelj oda. Ez a tisztítási módszer csak néhány robotporszívó modell esetében lehetséges. A gyártó mindig jelzi, ha a robotporszívó mosható szűrővel van ellátva.

Az akadályok magassága, amelyen a robotporszívó tovább tud haladni

Ne felejtsd el ellenőrizni az akadályok maximális magasságát, amelyen a robot át tudja küzdeni magát. Ez az információ rendkívül fontos, hiszen ettől függ, hogy a robotporszívó át tud-e menni a küszöbön, vagy fel tud-e kapaszkodni a szőnyegre. A legtöbb készülék megbirkózik az 1 cm-es magassággal, ám ha neked magasabb a küszöböd vagy hosszabb szálú a szőnyeged, válassz olyan robotporszívót, amely számára a 1,5 - 2,2 cm-es magasság sem jelent akadályt.

A robotporszívó méretei, formája és tömege

Ha számodra úgy tűnik, hogy a robotporszívók méretei megegyeznek és nem szükséges odafigyelni a különbségekre, ki kell, hogy ábrándítsunk. Ha nem ellenőrzöd a magasságát vagy a szélességét, új segítőtársad folyamatosan beszorulhat a kanapé alá vagy egy szűkebb helyre. Hogyan válasszunk robotporszívót a mérete és alakja alapján?

 • A robotporszívó magassága

A robotporszívó magassága fontos jellemző a szobában található bútorok tekintetében. Éppen ezért, porszívó vásárlása előtt javasoljuk, hogy mérd meg az ágy, a kanapé és az egyéb bútordarabok alatti hely magasságát, amely alá a robot beszorulhat. Ellenkező esetben nem csak a kivétel miatt kellene aggódnod, de a robotporszívók egyik fő előnyét sem használhatnád ki, nevezetesen azt, hogy ezek a készülékek még a bútorok alatti, nehezen elérhető helyeken is képesek kitakarítani. A legalacsonyabb robotporszívó kisebb, mint 6 cm, a legmagasabb pedig 10 és 14 cm között van.

 • A robotporszívó szélessége

A robotporszívó szélessége akkor fontos, ha szűk helyek is találhatóak a lakásban a fal és az egyes bútordarabok között. 17 - 35 cm szélességű robotok közül választhatsz.

 • A robotporszívók alakja 

Négyféle formájú robotporszívóval találkozhatsz. Kerek, háromszög, négyzet és D-alakú.

A háromszög, a négyzet és a D alak lehetővé teszi, hogy a robot jobban elérje a sarkokat. Ám ez nem jelenti azt, hogy a kerek formájú nem takarít jól. A kiváló minőségű kerek robotporszívó oldalsó forgókeféje megtisztítja a falmenti területeket.

 • A robotporszívó tömege 

A robotporszívó tömege csak akkor kulcsfontosságú, amikor a robot nem igazán független és neked kell áthelyezned, például töltéshez. Súlya, azonban, nem megterhelő, a legtöbb modell 3 - 6 kg-ot nyom.

A robotporszívók zajszintje

Más porszívókhoz képest a robotporszívók az alacsony szívóteljesítmény révén jelentősen csendesebbek.

A legcsendesebb robotporszívók zajszintje 55-56 dB körül van. Zavartalanul TV-zhetsz, miközben ők végzik a dolgukat. A 60 dB-es robotporszívók még mindig komfortzónán belül mozognak. A leghangosabb robotporszívó 70 dB körüli zajt bocsát ki. Ha csendes modell választasz, használhatod akkor is, amíg otthon vagy, és nem kell aggódnod amiatt, hogy bármiben is megzavarna.

A robotporszívók funkciói és kiegészítői

Automatikus töltés funkció és a tisztítás befejezése funkció

A robotporszívó vagy a robot mop függetlenségét növeli az automatikus töltés és a takarítás folytatása ott, ahol megszakadt funkció. A robot maga észleli, hogy a töltöttsége alacsony, majd visszatér a töltőállomásra. A feltöltést követően visszamegy arra a helyre, ahol korábban a takarítást megszakadt, hogy folytassa a műveletet. Az ezzel a funkcióval nem rendelkező modellek ott maradnak, akik kifogytak a "szuszból", és gyakran nem folytatják a megszakadt tisztítást. Az ilyen modellek ezért inkább egyszerre csak egy szoba tisztítására alkalmasak.

Távirányítás

távirányítás lehetővé teszi a robot távirányítóval történő vezérlését. És nem csak ezt! Például, ha szeretnéd, hogy a robot nagyobb figyelmet fordítson egy szennyezett területre, a távirányító segítségével kiválaszthatod a padló azon részét, amelyre a készüléknek összpontosítania kell.

Vezérlés okostelefonnal, mobilalkalmazáson keresztül

Egy intelligens robotporszívót mobiltelefonnal is irányíthatsz. Csak telepítsd a gyártó által biztosított alkalmazást a mobiltelefonodra vagy tabletedre. Szükségtelennek találod? Biztosan nem! Ha Wi-Fi-re tudod csatlakoztatni a robotot, akkor onnantól kezdve bárhol és bármikor szabályozhatod azt a mobiltelefonod segítségével. Akár munka közben is bekapcsolhatod és ellenőrizheted a tevékenységét, állíthatsz be takarítási ütemezést, az alkalmazás értesít a töltöttségi állapotról, a takarítás elkezdéséről és befejezéséről, a portartály ürítésének szükségességéről vagy a szűrő és az ecset tisztításáról. Továbbá, az alkalmazásban a szükséges technikai információkat is megtalálhatod.

Késleltetett tisztítási funkció

Ez a funkció egyre népszerűbb, ám ez nem is csoda. Rendkívül hasznos tud lenni. Már a munkahelyen megtervezheted a robotporszívó vagy a robot mop tisztítási tevékenységét, így hazatérve már patyolattiszta padló fogad.

Egyes robotporszívók lehetővé teszik a takarítás naponta más-más időpontra történő beütemezését, míg a többinél csupán állandó időpont megadására van lehetőség, így az ütemezett takarítás minden nap ugyanabban az időben megy végbe.

Virtuális fal

virtuális fal láthatatlan akadályt képez, amelybe a robotporszívó nem ütközik bele. Olyankor használd, amikor csak egy bizonyos területet szeretnél felporszívóztatni, vagy ha szeretnéd megakadályozni, hogy a robot törékeny tárgyak közelébe menjen.

Akadályérzékelő

Az ultrahangos vagy infravörös ütésérzékelők felismerik az akadályokat és minimalizálják az ütközéseket.

Leesésgátló érzékelők

leesésgátló szenzorok a robot alján foglalnak helyet, ezáltal észlelik a készülék alatti üres helyet, és megakadályozzák, hogy leesen a lépcsőn. A robot megáll, megfordul és más irányban folytatja az útját.

Rendszer a kábelek felcsavarodása ellen

A gyártók által néha ANTITANGLE-nek nevezett rendszer megakadályozza a kábelek vagy szőnyegrojtok felcsavarodását és beszorulását. Amikor a forgókefe ellenállást észlel, megfordítja a forgás irányát. Ezáltal a kábel kiszabadul, a robot pedig folytathatja a takarítást.

Szennyeződés észlelése

Ennek a sokszor Dirt Detect-ként emlegetett funkciónak köszönhetően a robot maga észleli területet erősebb szennyezettségét, és nagyobb figyelmet fordít rá. Többször tisztítja meg. A szennyeződések felismerése jelentősen megnöveli a robotporszívó hatékonyságát és függetlenségét.

SPOT program 

A SPOT program helyi tisztításra használatos. A program manuális aktiválása után a robot alaposan megtisztítja a területet, általában 1 mátmérőben. Ez hasznos lehet, ha kiöntötted a lisztet a padlóra vagy ha a koszos lábtörlő szorul tisztításra.

Automatikus beállítás a padló felületéhez

A különböző padlótípusok különböző szintű szívóteljesítményt igényelnek. A magasabb árkategóriájú robotporszívók a nagyszerű automatikus beállítás a padlótípusnak megfelelően funkcióval büszkélkedhetnek. A lényege, hogy a robot felismeri, hogy szőnyegen vagy padlón van, és egy funkción keresztül - amelyet minden gyártó másképp hív - gondoskodik a por és a szennyeződések optimális összegyűjtéséről. Azaz, beállítja a kefék sebességét és a szívóteljesítményt (szőnyegen akár többször is megnövelheti). A magas szívóteljesítmény jó szolgálatot tesz a keménypadlón.

Megtelt tartály jelzés

A robotporszívók megtelt tartály jelzése hívja fel rá a figyelmed, hogy eljött a tartályürítés ideje.

Automatikus portartály-ürítés

Az automatikus portartály-ürítéssel rendelkező robotporszívók automatikusan felismerik, ha megtelt a tartály. Abban a pillanatban megszakítják a porszívózást és visszatérnek a töltőállomásra, hogy a beépített rekeszbe ürítsék a tartály tartalmát. Ezt követően visszatérnek, hogy befejezzék a megszakított munkát.

UV lámpa a baktériumok elpusztításához

Melyik robotporszívó ajánlott allergiások számára? Mi mindenképpen az UV lámpás modelleket javasoljuk. A gyártók szerint az UV lámpa képes eltávolítani a baktériumok 99%-át. Azonban, az UV lámpák általában annyira kicsik, hogy funkcionalitásuk nem mindig 100%-os.

A robotporszívók típusai

Hogyan válasszunk robotporszívót – robotporszívók szőnyegre

Robotporszívók szőnyeghez

 • Porszívózás erőfeszítés nélkül
 • Alkalmas keménypadlókhoz és szőnyegekhez

Ezeket a robotporszívókat szőnyegekhez és különböző típusú keménypadlókhoz tervezték. A forgókeféknek köszönhetően összegyűjtik a port, a hajszálakat és az állatszőrt. Az alapmodellek csak a rövid szálú szőnyegekhez alkalmasak, mivel a hosszabb szálakba beleakadhatnak. Nem képesek átmenni a küszöbökön, ezért egyszerre inkább csak egy helyiség tisztításához ajánlottak. Kevésbé függetlenek és erőteljesek. A szofisztikáltabb modellek jobban kezelik a szőnyegeket, akár a 1,5 cm hosszú szállal rendelkezőket is. Akár 2 cm magas küszöbre is felkapaszkodnak, töltésenként hosszabb üzemidővel bírnak, ezáltal egyszerre több helyiségben is használhatóak. A szőnyeghez és keménypadlóhoz való prémium robotporszívók jobb minőségű forgókefe-rendszerrel vannak ellátva, magasabb a szívóteljesítményük, amely általában a felület típusának megfelelően állítható be, továbbá navigációval és különféle hasznos funkcióval is büszkélkedhetnek, amely hatékony, nagy teljesítményű és független porszívózást tesz lehetővé.

Előnyök és hátrányok
 • Minden típusú sima padló és járólap porszívózásához
 • Alkalmas minden típusú padlóhoz és szőnyeghez 1,5 cm-es magasságig
 • Modern, továbbfejlesztett funkciók és programok
 • Egyszerű karbantartás
 • Nedves feltörlés nélkül
 • Alacsonyabb tisztítási hatékonyság az alapmodellek esetében
Hogyan válasszunk robotporszívót – robotporszívók kutyaszőrre

Robotporszívók állatszőrhöz

 • Felszívja az extra finomságú szőröket is
 • Hatékony szőnyegen és keménypadlón

Ha kisállatot tartasz, tudod, hogy a négylábú pajtásod utáni takarításra minden nap szükség van. Ebben az esetben különösen értékelni fogod az állatszőrhöz alkalmas robotporszívót, amelyet elsősorban annak összegyűjtése érdekében terveztek. A kifinomult keferendszer összeszedi a legfinomabb szőrszálakat, akár az olyan nehezen elérhető helyekről is, mint a szobák sarkai és a falak menti helyek. A megfelelő szívóteljesítmény, továbbá, a magasabb szőnyegszálakról is képes leszedni az állatszőrt. A kisállatos robotporszívók gyakran rendelkeznek antibakteriális funkcióval is az allergének, baktériumok, vírusok és atkák megbízható eltávolításához, éppen ezért alkalmasak az allergiában és asztmában szenvedők számára.

Előnyök és hátrányok
 • Mindennapos takarítás a kisállatok után
 • Alkalmas allergiások és asztmások számára
 • Még a nehezen elérhető helyekről is eltávolítja a szennyeződéseket
 • Lehetőség porszívózásra és feltörlésre
 • Magasabb beszerzési ár
Hogyan válasszunk robotporszívót – robotporszívók moppal

Robotporszívók felmosó funkcióval

 • Felporszívózzák és feltörlik a különböző típusú keménypadlókat
 • Száraz és nedves feltörlés

A mopos robotporszívók átfogó tisztítási szolgáltatást nyújtanak minden keménypadló típus számára, hiszen felporszívózzák és fel is törlik azt. A feltörlő funkcióval rendelkező robotporszívók kategóriájában egyaránt találhatunk száraz feltörlésre alkalmas készülékeket és víztartállyal ellátott darabokat is, amelyek a nedves feltörlést teszik lehetővé, ám a robotok a leggyakrabban képesek a választásod alapján kombinálni a kétféle feltörlési módot. A száraz feltörlés funkcióval bíró mopos robotporszívók csak száraz, azaz víz nélküli feltörlése alkalmasak. Általában a nedves feltörlésre való mopos robotokkal közös kínálatban találhatod meg őket, ám a gyártók mindig jelzik, hogy csak száraz feltörlésre tervezték őket. A készülékre rögzített száraz mopot minden keménypadlón használhatod, ám szőnyegtisztítás esetén el kell távolítani.

Előnyök és hátrányok
 • Alaposan megtisztítja a padlót még a legfinomabb porszemektől is
 • Levehető és mosható mop
 • Választható tisztítási üzemmód moppal vagy mop nélkül
 • Modern funkciók és programok
 • Hiányzó víztartály száraz felmosás esetén 
 • Nedves felmosás esetén eltérő űrtartalmú víztartályok
Hogyan válasszunk robotporszívót – Ablaktisztító robotok

Ablaktisztító robotok

 • Üvegfelületek egyszerű tisztítása
 • Mos és fényesít egyszerre

Az ablaktisztító robotok az egyszerű és erőfeszítésmentes ablaktisztítás modern útját képviselik. Lejtős felületen is képesek függőleges helyzetben dolgozni, valamint távirányító vagy a választott előre beállított üzemmód segítségével is szabályozhatók. A tisztítási program kiválasztása után a robot teljes mértékben egyedül munkálkodik, hála a navigációs rendszernek és a mesterséges intelligenciának. Az ablaktisztító robotok nem csak ablaktáblák, de csempék, járólapok, zuhanykabinok és egyéb üvegfelületek tisztítására is alkalmasak, amelyek a tökéletes takarítást és polírozást követően ragyogóan tiszták lesznek, foltok nélkül.

Előnyök és hátrányok
 • Könnyű kezelhetőség
 • Alkalmas ablakokhoz, csempékhez és egyéb üvegfelületekhez
 • Nem okoz környezeti szennyeződést
 • Mosás és fényezés egy lépésben
 • Magasabb beszerzési ár
 • Csak az üveget tisztítja, a keretet nem
Hogyan válasszunk robotporszívót – Robot mopok

Feltörlő robotok

 • Feltörölnek minden típusú keménypadlót
 • Egyszerű vezérlés és karbantartás

A robot mopokat elsősorban a keménypadlók feltörlésére szánják, és automatikusan elkerülik a szőnyegeket még száraz tisztítás üzemmódban is. Úgy lettek programozva, hogy ne menjenek fel a szőnyegre vagy át a küszöbön. A feltörlés során vizet fecskendeznek maguk elé, majd feltörlik a padlót a moppal. Egyes feltörlő robot modellek lehetővé teszik a száraz feltörlést, és sikeresen birkóznak meg a makacs szennyeződésekkel, porral vagy az állatszőrrel. Azonban, nem rendelkeznek külön portartállyal, ezért egy speciális mopon gyűjtik össze a szennyeződéseket. A mop törlőkendők mikroszálból készülnek, amelynek köszönhetően mosógépben is moshatóak.

Előnyök és hátrányok
 • Háztartásokba, amelyekben főleg keménypadló található
 • Függetlenül töröl fel, nincs kézi tisztítás
 • Mosható és cserélhető mikroszálas törlőkendő
 • Modern és továbbfejlesztett funkciók
 • Nem alkalmas szőnyegfelületre
 • Magasabb beszerzési ár
Hogyan válasszunk robotporszívót – Okos porszívók

Intelligens porszívók

 • Mobilalkalmazás segítségével vezérelhető porszívók
 • A legmodernebb funkciók és programok

Az okos porszívók az úgy nevezett Okosotthonok egy része, amely a technológiai fejlődésre és innovációra épül. Az okos készülékek - Wi-Fi-n keresztül, ebben az esetben a porszívó és a releváns alkalmazással rendelkező telefon vagy tablet - kapcsolatán alapul. A megfelelő alkalmazás révén a felhasználónak lehetősége van bárhonnan és bármikor szabályozni az eszközét, amely számos előnnyel kecsegtet, és rengeteg időt spórol meg. Néhány alkalmazás általános áttekintést is nyújt a készülék működéséről, lehetőséget teremt egyedi beállítások megadására, az egyes programok kiválasztására, és felhívja a figyelmet a lehetséges problémákra és működési gondokra. Tökéletes irányításra tehetsz szert a takarítás felett, amely a leghatékonyabb módon valósul meg.

Előnyök és hátrányok
 • Távvezérlési lehetőség
 • Azonnali áttekintés a porszívó állapotáról és működéséről
 • Technológiailag a legfejlettebb készülék
 • Modern és időtlen funkciók
 • Wi-Fi csatlakozás szükséges
 • Magasabb beszerzési ár
Hogyan válasszunk robotporszívót – Porszívó akkumulátorok

Porszívó akkumulátorok

 • Tartalék akkumulátorok porszívókhoz
 • Lehetővé teszik a porszívózási idő meghosszabbítását

A porszívó akkumulátorokat bizonyára értékelni fogod, ha a robotporszívód idővel már nem nyújtja a szükséges teljesítményt, és az eredeti akkumulátora is gyakrabban igényli a töltést. Viszont pótalkatrészként szerezhetsz be tartalék porszívó akkumulátort, amelynek köszönhetően megsokszorozhatod a robotod működési idejét. A porszívó akkumulátorok általában univerzálisak a porszívók egy meghatározott körében, ezáltal pedig számos modellel kompatibilisek.

Előnyök és hátrányok
 • Egyszerű akkumulátorcsere
 • Univerzális akkumulátortípusok a legtöbb modellhez
 • Lehetőség a porszívózási idő megnövelésére
 • Rosszabb rendelkezésre állás néhány modellnél
Hogyan válasszunk robotporszívót – Robotporszívó tartozékok

Robotporszívó tartozékok

 • Tartozékok és alkatrészek széles választéka
 • Lehetőség a készülék fejlesztésére és funkcióinak bővítésére

A robotporszívó tartozékok között hasznos kiegészítőket és alkatrészeket találhatsz, amelyek elsősorban a robotporszívó eredeti alkatrészeinek pótlására szolgálnak, azok ugyanis idővel elhasználódhatnak, eltömődhetnek a szennyeződésektől, vagy manuálisan károsodhatnak. Ilyenek főleg a pótszűrők, a forgó- és oldalkefék, a nedves feltörléshez szükséges törlőkendők vagy a cserélhető zsákok. A különféle márkák kínálata általában eltérő, a jobban ismert márkák többnyire szélesebb választékkal rendelkeznek, beleértve a szervizalkatrészeket. A robotporszívó tartozékok magukban foglalják a tartalék töltőállomásokat vagy a robotporszívók bizonyos modelljeihez való távirányítókat is.

Előnyök és hátrányok
 • Pótalkatrészek elhasználódás esetén
 • Kibővítik a tisztítási lehetőségeket
 • Javítási lehetőség mechanikai sérülés esetén
 • Egyes márkák szűk választéka

Gyakran ismételt kérdések

A hagyományos porszívókhoz képest a robotporszívóknak alacsonyabb a szívóteljesítménye. Ezt azt jelenti, hogy kevésbé hatékonyak?

A robotporszívók nem rendelkeznek szívófejjel, amely a gyűjtőedénybe juttatná a szennyeződéseket. A robotok esetében a portartály közvetlenül a szívónyílás mögött helyezkedik el, ezért nincs szüksége akkora szívóerőre. Továbbá, a jobb robotporszívók forgókefével vannak ellátva, amely növeli a porszívózási hatékonyságot.

A robotporszívó minden padlótípusra alkalmas?

A robotporszívók elsősorban keménypadlók, mint például parketta, linóleum vagy járólap tisztítására lettek tervezve. A szőnyegeket csak nagyobb teljesítményű robotporszívókkal lehet alaposan kitisztítani, általában azokkal, amelyek a 1,5 cm magasságú rojtokkal is képesek megbirkózni.

Mi a különbség az olcsó és drága robotporszívó modellek között?

A robotporszívók egyes modelljei között észrevehető árkülönbségek vannak. A témában kevésbé jártas emberek általános válasza, hogy csak a márkát fizetjük meg, de a minőségben nincs különbség. Ám ennek az ellenkezője igaz. A különbség a robotporszívók minden fontos paraméterében számottevő.

 • Tájékozódás a helyiségben 

A kedvezőbb árú robotporszívó modellek különféle mozgástípusra vannak beprogramozva, amelyeket folyamatosan kombinálva vagy véletlenszerűen mozog, majd ha akadályba ütközik, más irányba megy tovább. Sajnos, ez előfordul, függetlenül attól, hogy mennyire hatékony a porszívó. Nem tudják, merre takarítottak már fel és merre kellene még menniük. Ezért megeshet, hogy egy helyet többször is felporszívóznak, míg más területek érintetlenek maradnak. A navigációval vagy kifinomult algoritmussal és érzékelőrendszerrel ellátott, fejlettebb modellek jelentősen hatékonyabbak. Először is, feltérképezik a helyiséget, körbejárják az akadályokat, mozgásuk szisztematikus és nem térnek vissza a már megtisztított helyekre. Épp ellenkezőleg, a portartály kiürítése vagy az akkumulátor feltöltése miatt megszakított tisztítás után visszatérnek arra a helyre, ahol abbahagyták, és folytatják a szisztematikus takarítást.

 • Szőnyegtisztítás és a szennyeződések felismerése

Az alapmodelleket inkább sima padlókra szánták, a szőnyeget nem kezelik túl jól. Továbbá, nem tudják meghatározni, hogy egy hely szennyezettebb-e, és ugyanúgy kezelik, mint a többi területet. Ebben a drágább robotporszívók szintén következetesebbek és tökéletesebbek. Amellett, hogy nem okoz gondot számukra a szőnyeg tisztítása, a szívóteljesítményt a padlótípusnak megfelelően állítják be. Ha pedig egy szennyezettebb területre érkeznek, nem mennek el addig, amíg meg nem tisztították.

 • Az akkumulátor kapacitása és automatikus töltés

Amennyiben a robotporszívó alacsony kapacitású akkumulátorral lett ellátva, kevesebb ideig lesz képes dolgozni, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy szobát nem képes egy töltéssel kitakarítani. Ugyanez vonatkozik az automatikus töltésre is. Ha a robot akkumulátora lemerül, ott marad azon a helyen, amíg te magad el nem viszed a töltőállomásra. Az újratöltés pedig órákat vesz igénybe. Nem beszélve arról, hogy a töltési idő jelentősen hosszabb, mint az az idő, amelyet a robot takarítással tud tölteni.

Az erőteljes akkumulátorral bíró robotporszívók, ezzel ellentétben, jelentősen hosszabb ideig képesek talpon maradni egyetlen töltéssel. És ha kifogyott a szufla, maguktól visszatérnek a töltőállomásra.

 • Hasznos és intelligens funkciók

Szükségtelen említenünk, hogy az alacsonyabb árkategóriájú robotporszívó modellek gyakran nem rendelkeznek olyan funkciókkal, amelyek a gyakorlatban igen praktikusak, és amelyek igazán hatékonnyá és intelligens segítőtárssá teszik a robotot.

Milyen robotporszívó ajánlott kutyaszőrhöz?

Ha kutya- vagy általában állatszőr miatt keresel robotporszívót, akkor az erre vonatkozó jelzést elsősorban a készülék leírásában kell keresni. Ezután feltétlenül figyelni kell a keferendszerre, amelynek képesnek kell lennie a finom szőrszálak felszívására a megfelelő szívóteljesítménnyel. Előnye az oldalkefék, amelyek a fal mentén és a sarkokból is összeszedik a port és a szőrszálakat. A két főkefés rendszer egy oldalkefével az ideális. Alapvetően, a legbiztosabb módja annak, hogy a kiválasztott robotporszívó a megfelelő a számodra, hogy alaposan átolvasod azon felhasználók visszajelzéseit, akik már kipróbálták az adott modellt.

Melyek a legjobb robotporszívók?

Ha már tisztában vagy azzal, hogyan válaszd ki a megfelelő robotporszívót, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy vedd figyelembe az utolsó két paramétert, olvasd el a felhasználók robotporszívókkal kapcsolatos véleményeit, és természetesen, nézd meg a robotporszívó árát. Ebben minden bizonnyal a segítségedre lesz a robotporszívók nagy összehasonlítása, amely megmutatja, hogy összességében melyek a legjobb robotporszívók, melyek a legjobb ár/érték-arányú robotporszívók, és hogy melyik olcsó robotporszívóba érdemes befektetni.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05