Oldal frissítése

Hogyan válasszunk órát úszáshoz vagy merüléshez

A vízállóság kulcsfontosságú lehet az új óra kiválasztásakor. És ha olyanra van szükséged, amelyek többet kibír, mint néhány csepp vizet  esőben járás közben, érdemes tudni, hogy mi szerint ismersz fel egy ilyen órát. Válassz sporttevékenységekhez tervezett órát, és derítsd ki a víztaszítás és a vízállóság közötti különbséget, és hogy mire kell figyelned, amikor vízálló órát választasz az úszáshoz vagy a búvárkodáshoz.Vízálló óra

Vízálló szemben a víztaszító órával

Ha az órádon „víztaszító” vagy „water resistent” megjelölést látsz, az azt jelenti, hogy csak nedvességálló. Működését nem zavarhatja meg néhány csepp víz esős időben vagy a kézmosásnak való kitettség. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a vízálló óra alkalmas úszásra vagy búvárkodásra, ahhoz mindenekelőtt az ATM értékét kell ismerned.

A víz az összes óra ellensége, és nemcsak maga a víz, ami bejuthat az órába, és zavarhatja annak működését, hanem a víznyomás is. Ezért a „water resistent” címkén kívül olyan ATM-mel vagy vízoszlop-nyomással is találkozhatsz, amelynél az óra sérülés nélkül életben marad. Tehát, sok ember véleményével ellentétben, az ATM nem azt jelenti, hogy milyen mélységbe merülhetsz le az órával, hanem az a légköri nyomásnak azt az értékét, amelynél még víztaszító.

Mire kell figyelni vízbe való óra kiválasztásánál

Az új órád lesz a társad felszíni úszás során? Ebben az esetben keresd a „water resistant” 5 ATM megjelölést, amelynek elegendőnek kell lennie a hétköznapi szabadidős úszók számára. Például az Apple Watch Series 3 intelligens órák megfelelnek ezeknek a követelményeknek.

  • Sportos úszáshoz és snorkelinghez már 10 ATM-re lesz szükséged. Érdekelhet a Garmin Descent Mk1 Sapphire Silver csúcsminőségű intelligens óra, amely számos, búvárok számára hasznos funkciót kínál.
  • Rekreációs búvárkodáshoz, amelynél a merülés legfeljebb 40 méter, a 20 ATM-óra nem fog csalódást okozni.
  • Professzionális búvárok számára a 30 ATM-es órát héliumszeleppel tervezték, amely automatikus vagy kézi nyomáscsökkentésre ad lehetőséget.
Óra uszodába és medencébe
A medencébe alkalmas órának legalább 50 méterig vízállónak kell lennie.

Az óra vízállóságának fokozatai

Water resistant (víztaszító) – Ellenáll az esőnek vagy az izzadt csuklónak. A kézmosásnál azonban légy óvatos, az óra nem merülhet bele a vízbe.

  • 3 ATM (vízálló 30 méterig) – Magaddal viheted a zuhanyozóba, vagy kezet moshatsz vele. Óvakodj a samponoktól és a szappanoktól, mivel azok károsíthatják az órát.
  • 5 ATM (vízálló 50 méterig) – Szabadidős úszáshoz alkalmas.
  • 10 ATM (vízálló 100 méterig) – Megbirkózik a víz alatti snorkelinggel és a sportos úszással.
  • 20 ATM (vízálló 200 méterig) – Ajánlott rekreációs búvárkodáshoz, akár 40 méteres merülésig.
  • 30 ATM (vízálló 300 méterig) – Nem fog csalódást okozni még légzőkészülékkel végzett professzionális merülés során sem.

Magasabb értékekkel találkozhatsz a légzőkészülékkel végzett professzionális mélységi merülésre tervezett óráknál.

i Nagy teljesítményű búvárkomputert rejt magában a  Garmin Descent Mk1 Sapphire Silver  intelligens karóra. Merülhetsz velük 10 ATM-ig, ami 100 méterig terjedő merülési mélységnek felel meg.
Óra búvárkodáshoz
A búvárkodáshoz legalább 100 méterig vízálló órára van szükséged.

Hogyan őrizzük meg az óra vízállóságát

Mindig ellenőrizd, hogy a korona be van-e helyezve, mielőtt vízbe merülnél, egyes modellek lehetővé teszik a korona behelyezését az óratok belsejébe. Soha ne manipulálj a koronával vagy a vezérlőkkel a víz alatt, vagy ha az óra nedves. Leggyakrabban a korona és a gombok az a hely, ahol a vízszigetelés károsodik.

Figyelembe kell venni az olyan heves hőmérsékleti ingadozásokat is, amelyek az órának nem tesznek jót. A hőmérséklet-változások miatt a tömítés eltörhet, így bejuthat a víz az órába. Ezért jobb, ha leveszed  az órát, mielőtt ellátogatsz a szaunába.

A vízállóság fenntartása érdekében ajánlott vízállósági vizsgálatot és nyomáspróbát végezni évente vagy kétévente. Az órát minden szervizelés, például az elem cseréje után is ellenőrizni kell. Az órák vízállóságát száraz vagy nedves módszerrel, vagy ezek kombinációjával, speciális műszerek segítségével tesztelhetik.

Elsősegély nem-vízálló óra vízbe merülése esetén

És mi a teendő, ha véletlenül úszás közben a kezeden felejted a nem vízbe szánt órádat?

A legnagyobb károk elkerülése érdekében helyezd az órát fűtőberendezésre vagy más hőforrásra. Lehetséges, hogy sikerül kiszárítani a vizet a korona és a vezérlőgombok körül, ahol behatolhat a gépezetbe. Hagyd az órát a kezeden, a test melege segít távoltartani a nedvességet az érzékeny mechanizmustól. Hazaérkezésed után hagyd az órát kiszáradni, ellenőrizd és szükség esetén javítsd ki a víz által okozott károkat.

Óra-vízállósági táblázat

Mielőtt eldöntöd, hogy megvásárolsz egy adott órát, kérjük, olvasd el az alábbi táblázatot, és nézd meg, hogy annak vízállósági minősége megfelel-e az  igényeidnek.

Megjelölés Vízállósági fokozat Fröcskölő víz, sűrű eső Zuhanyozás, kézmosás Úszás, merülés légzőkészülék nélkül Mélységi merülés
Water resistant 0 m
3 ATM/ 3 BAR 30 m
5 ATM/ 5 BAR 50 m
10 ATM/ 10 BAR 100 m
20 ATM/20 BAR 200 m
30 ATM/ 30 BAR 300 m
50 ATM/ 50 BAR 500 m
100 ATM/100 BAR 1000 m

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15