Oldal frissítése

Milyen gőzállomást vegyek?

A gőzfejlesztők, vasalórendszerek vagy gőzállomások a luxust testesítik meg a vasalók között. A nagy gőzkibocsátásnak köszönhetően akár felére is csökkenthetik a vasalási időt, minimális erőfeszítéssel. De hogyan válasszunk ilyen gőzállomást? Mit jelentenek az egyes paraméterek? Segítünk többet megtudni ezekről, és tanácsot adunk azzal kapcsolatban, hogy mire kell összpontosítani a gőzállomás kiválasztásakor.

Milyen gőzállomást vegyek?

Mielőtt kiválasztanád a megfelelő gőzállomást, gondold végig a következőket

 1. Az új gőzállomásnak állandó helye lesz a lakásban, vagy gyakran át fogod helyezni?

 2. Szeretnéd kihasználni a mai gőzállomások által kínált összes funkciót és kényelmet, vagy elegendő lesz egy alapmodell?

 3. Nem bánod a hosszabb felmelegedési időt, vagy gyorsabban induló, gyorsabban reagáló gőzállomásra van szükséged?

Fontos paraméterek a gőzállomás kiválasztásához

A vízmelegítés módja

A vízmelegítés módja szerint kétféle gőzállomás létezik a piacon. Az első egy nagy kazánnal rendelkezik, amelybe a vizet öntöd, mielőtt elkezdenél vasalni, és akkor kezdhetsz el vasalni, amikor ez a víz felmelegedett. Vasalás közben a vizet már nem lehet utántölteni. Az ilyen típusnál a kezdeti melegítés ezért hosszabb ideig tart (néha akár 10 percig is), és a víz körülbelül egy óra vasaláshoz elegendő.

A második típus egy nagynyomású gőzfejlesztő, nagy kivehető víztartállyal és egy kis kazánnal, amelybe a vizet egy szivattyú juttatja be. Ez lehetővé teszi, hogy vasalás közben vizet tölts hozzá anélkül, hogy ki kellene kapcsolnod a készüléket, ellentétben a gőzölős vasalókkal. Az ilyen típusú gőzállomások két percen belül üzemkészek.

Vasalótalp

Mint minden vasaló esetében, a gőzállomásnál is fontos szempont a vasalótalp. Erre a két paraméterre figyelj:

 • A vasalótalp anyaga

Általában olyan anyagok közül választhatsz, mint alumínium, rozsdamentes acél, kerámia, durilium, zafír. Az alumínium és a rozsdamentes acél a vasalótalp esetében a gyengébb minőségű anyagok közé tartozik. Másrészről a kerámia, durilium vagy a zafír tartóssága, kiváló siklási tulajdonságai és a kiválasztott hőmérséklethez való gyors alkalmazkodása miatt az egyik legjobb minőségű anyagnak számít.

Manapság a gyártók saját szabadalmaztatott vasalótalpakkal állnak elő, amelyek pontos összetételének titkát féltve őrzik. Alapvetően az alkalmazott típusok közül az egyik, pl. zománc, kerámia, rozsdamentes acél, amelyet más, a vasalás minőségének javításához hozzájáruló anyagok hozzáadásával javítanak (pl. Durilium AirGlide a Tefal-tól vagy T-ionicGlide és SteamGlide a Philips-től).

 • A gőznyílások elrendezése és száma

A talpon lévő gőznyílásoknak szintén fontos szerepe van. Nem igazán számít, hogy mennyi van, bár minél több van, annál jobb, inkább az elrendezésük fontos. Ideális esetben csoportosan vannak elrendezve a vasalótalp különböző pontjain - tehát a csúcson, az oldalakon és a közepén, hogy a gőz egyenletesen és szabályosan jusson be az anyagba.

Gőzteljesítmény

A gőzteljesítmény az állandó sebességgel előállított gőz mennyiségét jelzi, ami jelentős hatással van a vasalás sebességére, a függőleges gőzölés hatékonyságára és nem utolsósorban a nagyméretű dolgok, például a több rétegben összehajtogatott vászon vasalhatóságára. A gőzteljesítményt gramm/percben adják meg, és a gőzállomások esetében az értéke nem lehet kevesebb 100 g/percnél. A gőzállomások legújabb modelljeinek gőzteljesítménye akár 180 g/perc is lehet. Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy egy erős gőzölős vasaló teljesítménye 50 g/perc.

Gőzlöket

A gőzlöket, néha gőz impulzusnak is nevezik, nagy mennyiségű gőz egyszeri kibocsátását és a szövetbe történő juttatását jelenti. Használata különösen alkalmas a függőleges gőzöléshez vagy a rakoncátlan gyűrődések vasalásához. A vasalórendszerek gőzlöket értékei 130 g/perc-nél kezdődnek, és a legmodernebb gőzfejlesztő-modelleké akár 600 g/perc is lehet.

Gőznyomás

A gőzállomások nem a vasalótalp hőmérsékletével, hanem nagy nyomású gőzzel működnek. Ezért a gőzállomásoknál fontos paraméter az is, hogy milyen nyomáson állítják elő a gőzt. Minél nagyobb a nyomás, annál könnyebben és hatékonyabban kerül a gőz a szövetek belsejébe. A gőzállomások gőznyomása általában 4 és 8 bar között mozog. Itt megjegyeznénk, hogy a 6,5 bar nyomású gőzállomás már a nagy teljesítményűek közé tartozik.

Víztartály

 • A víztartály mérete

A víztartály méretét az általában vasalni kívánt ruhanemű mennyiségének megfelelően válaszd ki. A gőzállomások általában nagy víztartállyal rendelkeznek, de azért vannak különbségek. A tartály térfogata 0,7 l, de akár 2,0 l is lehet. Egy kellően nagy tartály űrtartalmának, amely 2 óra vasaláshoz elegendő 1,6 vagy 1,8 l-esnek kell lennie.

 • A tartály levehető-e a gőzállomásról

Nézd meg azt is, hogy a víztartály eltávolítható-e. Ha nem, akkor a vizet egy üvegbe kell tölteni, majd ebből kell beönteni a vizet a gőzállomásba az egész alap megdöntésével, ami nem éppen praktikus. A levehető tartályt a vízcsap alatt fel lehet tölteni, és vasalás után egyszerűen ki lehet önteni.

A tápkábel hossza

Gondold végig, hol fogsz a leggyakrabban vasalni, és hova fogod tenni a gőzállomást. Ennek megfelelően figyelj a tápkábel hosszára is, amely 1,6 m, de akár 2,5 m is lehet.

A gőzfejlesztők funkciói és tulajdonságai

Vízkőmentesítés

A gőzállomás kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy a vízkő bizony lerakódik benne. Ezért a vízkőtelenítő rendszerrel ellátott vasalórendszerek sokkal könnyebbé teszik a vasaló karbantartását. A vízkőmentesítés a vasalóban kémiailag (vízlágyítás) vagy mechanikusan (a vízkő lebontásával) zajlik. A vízkőmentesítés gomb megnyomásával a vízkő a vasalótalp nyílásain keresztül kerül kimosásra.

Öntisztítás

A finom szálak megégetésének elkerülése érdekében a vasalótalpnak öntisztító funkcióval is rendelkeznie kell, amely meghosszabbítja annak élettartamát és hosszú távon megőrzi annak jó siklási tulajdonságait.

Függőleges gőzölés

A függőleges gőzölés lehetővé teszi a függőleges helyzetben történő vasalást anélkül, hogy a vasaló közvetlenül érintkezne a textíliával.

Automatikus kikapcsolás

Az automatikus kikapcsolás funkció biztosítja, hogy a vasaló magától kikapcsoljon, ha néhány percig nem használod. Ez nemcsak energiát takarít meg, hanem biztonságosabbá is teszi az otthonodat.

Automatikus hőmérséklet-beállítási funkció

Bizonyos gőzállomások a biztonságos hőmérsékleten történő vasalás rendszerét kínálják. Többé nem kell foglalkoznod a különböző hőmérsékletek beállításával, a beállításokra való várakozással vagy a ruhák vasalás előtti szortírozásával. Ezzel a technológiával bármilyen anyagot kivasalhatsz a farmertől a selyemig anélkül, hogy módosítanod kellene a hőmérsékletet. A vasalót akár a vasalódeszkán is hagyhatod, és a gyártó garantálja, hogy nem fogja azt kiégetni vagy károkat okozni.

Csendes üzemmód

A csendes üzemmód funkciót biztosan értékelni fogod, ha vasalás közben például tévét nézel vagy zenét hallgatsz. A csillapító szűrők minimalizálják a gőz zaját, a hangelnyelő platform pedig csökkenti az alapegység rezgései által okozott zajt. Még az erőteljes gőzölés sem fogja elnyomni a tévét vagy a zenét.

Hordzár

A vasalórendszerről nem hiányozhat a biztonsági hordzár sem. Ez nemcsak akkor előnyös, amikor magát a készüléket viszed egyik helyről a másikra, hanem azt is megakadályozza, hogy gyermeked érintkezésbe kerüljön a forró vasalótalppal.

Milyen gőzállomást vegyek?

Gőzállomás

 • Nagy gőzkibocsátás, amelynek köszönhetően a vasalás gyorsabb és hatékonyabb
 • Minimális erőfeszítéssel akár a felére is csökkentheti a vasalási időt
 • A kényes anyagok vasalását is lehetővé teszi maximális gőzkibocsátás mellett
 • Nagyobb ruhadarabok több rétegben összehajtva vasalhatók

A gőzfejlesztő, gőzállomás vagy vasalórendszer az egyik legnagyobb teljesítményű, otthoni használatra alkalmas vasalórendszer. A hagyományos vasalókhoz képest többszörös mennyiségű gőz előállítására képes, így a vasalási idő akár a felére is csökkenhet. Könnyedén kezeli a selyemblúzt, ugyanakkor kivasalja a több rétegben összehajtogatott vásznat is. A gőzállomásokat tehát nemcsak azok a háztartások fogják értékelni, ahol nagy mennyiségű ruhát vasalnak, hanem mindenki, aki a lehető legkevesebb időt szeretné vasalással tölteni.

Milyen gőzállomást vegyek - Gyakran ismételt kérdések

Mi a különbség a gőzállomás és a gőzölős vasaló között?

 • A vasalórendszerek gőzteljesítménye a sokszorosa

A gőzállomással ellátott vasalók bármely típusú vasalónál nagyobb teljesítményt nyújtanak. Az intenzív és állandó gőznyomás legtöbbször nagyobb, mint egy hagyományos gőzölős vasalónál. Ráadásul a gőzállomással ellátott vasaló gőze nemcsak nagyobb nyomású, hanem szárazabb és stabilabb is, így mélyen behatol a textilszálakba, és felgyorsítja a vasalást.

 • A gőztermelés független a beállított hőmérséklettől

A gőzállomások fontos jellemzője az is, hogy a vasalótalp hőmérsékletétől függetlenül termelnek gőzt. Míg a hagyományos gőzölős vasalóknál a gőztermelés a beállított hőmérséklettől függ, a vasalórendszerrel a legfinomabb anyagokat is maximális gőzkibocsátás mellett vasalhatod.

 • A vasaló tömege

A gőzállomások vitathatatlan pozitívuma, hogy a vasaló tömege kisebb, mint a gőzölős vasalóké.

Van-e valamilyen hátránya a gőzállomásnak?

 • Nagyobb tömeg és méret

A gőzállomásoknál bizonyos hátrányt jelent a teljes méretük és tömegük. Nagyobb helyre van szükség a tárolásukhoz, és 5 kg körüli össztömegük miatt nem ideálisak arra, hogy a lakásban ide-oda vidd.

 • Magasabb vételár

Egy másik tény, amely hátrányként értékelhető, hogy magasabb a vételára a hagyományos vasalókhoz képest. A legolcsóbb gőzállomások körülbelül 40 ezer forintnál kezdődnek, azonban a legdrágább modellek ára elérheti a 200 ezer forintot is.

 • Hosszabb indítási folyamat a vasalás megkezdése előtt

A gőzállomások kevésbé gyorsak, mint a hagyományos vasalók, és hosszabb a felfűtési idejük is. Inkább olyan háztartásokba alkalmasak, ahol egyszerre nagy mennyiségű ruhaneműt vasalnak.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20