Oldal frissítése

November 1-jén budapesti bemutatótermünk zárva tart, de az interneten ezeken a napokon is kényelmesen lehet vásárolni.

Hogyan válassz edzett üveget vagy fóliát a telefonodra

• Szerző: Szerkesztőség

A kijelző a mobiltelefon legsérülékenyebb alkotóeleme. Ugyanakkor, azonban minden nap szembe kell néznie a karcolódások vagy törések kockázatával, ezért fokozott védelemre szorul. Az edzett üveg és a védőfólia pont ezt a célt szolgálja. De vajon melyik nyújt jobb védelmet? Melyek az előnyeik és a hátrányaik? Adunk néhány tanácsot az ilyen típusú védelem megválasztásával kapcsolatban.

Hogyan válassz telefontöltő

Üveg vs. fólia: Hogyan védik meg a telefonod kijelzőjét – TARTALOM

Tippek edzett üveg vagy fólia választása előtt

 1. Mindig olyan edzett üveget vagy védőfóliát válassz, amely kifejezetten a telefonodhoz készült.
 2. Mindig gondold át, hogy milyen szélsőséges körülményeknek teszed ki napi szinten a telefonodat. Ennek függvénye, hogy az üveg, vagy inkább a fólia lesz számodra a megfelelő választás.
 3. Döntsd el, hogy fel tudod-e magadnak ragasztani a védőüveget/védőfóliát a telefon kijelzőjére. Ha igen, mindig válassz szettben kapható védelmet. Ellenkező esetben jobb, ha profi szervizre bízod a dolgot.
 4. Mivel az edzett üveg és a védőfólia csak a telefon kijelzőjét védi, javasoljuk, hogy egészítsd ki azt védőtokkal vagy mobiltartóval.
 5. A közép- és csúcskategóriás telefonok kijelzői általában már edzett üveggel vannak ellátva. A legtöbb esetben ez Corning Gorilla Glass néven fut, kiegészítve a verzió számával. Ám ez ne bátorítson fel, a gyártó üvegei is könnyedén megkarcolódhatnak, úgyhogy jobb, ha beszerzel egy védőüveget vagy védőfóliát.
 6. A rosszul felrögzített üveg negatívan befolyásolhatja a színváltozásokat és az érintőképernyő válaszát.
iA kijelzővédelem mellett gondolj telefontok vagy -tartó beszerzésére is. Hogyan válaszunk mobiltelefon tokot cikkünk átsegít a választási folyamaton.
Edzett üveg

Edzett üveg

 • Magas fokú védelem a karcolódások és leesés ellen
 • Elérhető a legtöbb típusú telefonhoz
 • Általában magas áron

Az edzett üveg megbízható védelmet jelent. Védi a telefon kijelzőjét a kulcsok karcolásától, a különféle, véletlenszerű ütődésektől, és még a készülék leejtésekor is fontos szerepet játszik. Szinte minden telefontípushoz elérhető, beleértve a lekerekített szélű modelleket is. A védőüvegek hatékonyabb védelmet nyújtanak, mint a fóliák. Keményebbek, jobban használhatók és kellemesebb érintésűek. És nem sokkal kerülnek többe.

Előnyök és hátrányok

 • Magas fokú védelem és ellenállás számos behatással szemben
 • Egyszerűen felhelyezhető
 • Különféle gyártók és keménységi típusok széles választéka
 • Drágább, mint a fólia

Fontos információk a mobiltelefonhoz való edzett üveggel kapcsolatban

Telefon típusa

Mindig a telefonod típusának megfelelő védőüveget válassz! A kijelző mérete és átmérője a döntő. Az edzett üvegek csomagolásán vagy a leírásukban egyértelműen meg kell határozni, hogy melyik márka pontosan melyik telefonhoz való, ugyanis az üvegen speciális kivágás található a hangszóró, a mikrofon és a hardvergomb számára (mint például az iPhone SE esetében).

Az üveg vastagsága

Az edzett üveg általában 0,2, 0,3 vagy 0,4 mm vastagságú, az átlagérték az ajánlott. A vastagság már eleve védelmet jelent a leejtés során, ráadásul jól is mutat a kijelzőn. Minél erősebb, annál jobb védelmet nyújt, és vice versa.

A legvékonyabb, 0,2 mm-es üveg nem igazán véd, mivel az üvegréteg túl vékony ahhoz, hogy ellenálljon egy erősebb behatásnak. Azonban, az ennyire vékony üvegek előnye, hogy gyakorlatilag láthatatlanok a kijelzőn.

Ez azonban már nem mondható el a legvastagabb változatra, amely nem hiányozhat a kijelződről. Másrészt a legmagasabb védelmet nyújtja. A teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy az edzett üveg vastagsága nem befolyásolja a telefon érintőképernyőn keresztül történő vezérlését.

Keménység

A mobiltelefon védőüvegek keménységére az utóbi időben ugyanazt a megjelölést kezdték el alkalmazni, mint a ceruzák, ill. a grafit esetében. Azonban rögtön egyértelmű, hogy bármelyik üveg keményebb lesz, mint egy ceruza (így nem is lehetne írni vele), így ez a rendszer orientációs értékeket szolgáltat.

Ezen rendszer szerint tehát a legkeményebb üveg a 9H, mely a leggyakrabban használt edzett üveg típus a mobiltelefon kijelzők védelmére. Ez a legnagyobb keménységű grafitnak felel meg. A gyakorlatban viszont ez azt jelenti, hogy az edzett üveg "keményebb", mint az ilyen típusú grafit.

Csak néhány edzett üveg nyújt egy szinttel alacsonyabb - 8H - keménységet. A választásnál szintén fontos paraméter a felhasznált anyag. A legmagasabb minőségű és a legkeményebb üvegek közé tartozik az ún. zafírüveg, mely a 9H üveg keménységével rendelkezik.

Az üveg élének alakja

A lekerekített kijelzők elterjedésének következtében a kijelzők éleinek védelme is szükségessé vált. A piacon az edzett üvegek élének három típusával találkozhatunk, amelyek a 2D, 2,5D és 3D jelölést viselik.

 • A 2D egyenes szélű üveg, amely csak a kijelző védelmére szolgál, a telefon keretét nem védi. A szélek az ujjaddal jól kivehetők. A gyártók fokozatosan hagyják el ezt az edzett üveg típust, hiszen ez a telefonkijelzők első, üveg használatával történő védelmi módja. Fontos szempont, hogy lekerekített szélű kijelzők számára nem alkalmas, nem nyújt tökéletes védelmet és kissé ki is emelkedik.
 • A 2,5D üveg széle lekerekített, ujjal végigsimítva kevésbé észrevehető és közvetlen átmenetet képez a telefon teste és maga az üveg között. Még az ilyen típusú edzett üveggel is csak a kijelzőt védheted, a telefon káváját nem. Azonban nem igazán alkalmas lekerekített szélű kijelzők számára, hiszen kiemelkedik és nem is nyújt teljes védelmet.
 • A 3D üveg hajlítottabb, ezáltal lefedi a telefon teljes előlapját, beleértve a kávát vagy a kijelző lekerített széleit. Ennek köszönhetően ezeket a részeket is védi. Adott telefonmodellhez igazodik, amelynek megfelelő vágások találhatók rajta a hangszóró, hardvergomb és a kamera számára.

Antireflex

Néhány védőüveg úgy van kialakítva, hogy elnyelje a kijelző nem kívánt tükröződéseit, így jobb olvashatóságot biztosít.

Gyakran ismételt kérdések az edzett üveggel kapcsolatban

A védőüveg jobb, mint a fólia?

Igen, a védőfóliával szemben számos előnnyel rendelkezik. Először is keményebb, ezért jelentősen nagyobb védelmet nyújt a telefon számára. Maga a felhelyezése is egyszerűbb, és nem fenyeget a buborékképződés veszélye. Ráadásul az üveg semmilyen módon nem befolyásolja az érintőképernyő működését vagy színét, amely különösen az alacsonyabb minőségű védőfóliák, vagy azok nem megfelelő tapadása esetén fordulhat elő.

Mi az az úgy nevezett Liquid Glass vagy Nano glass?

A Liquid Glass a telefonkijelzők védelmének modern módja. A folyékony üveg előnye, hogy nem befolyásolja a telefon súlyát vagy az érintőképernyő működését, és gyakorlatilag szinte láthatatlan. A mellékelt folyadékot vékony rétegben kell a kijelzőre permetezni, majd megszilárdítani a szintén mellékelt UV fénnyel. A védelmi jellemzők azonban nem jobbak, mint a fóliáé. Ellenáll a kisebb karcolásoknak, de leejtés esetén nem nyújt védelmet.

A nano kijelzővédelem hasonló alapelven működik. Maga a védelem hasonló, de előnye, hogy a folyadék megkeményedik, és emellett létrehoz egy hidrofób, azaz víztaszító réteget.

Mi az a gyémántüveg?

A gyémántüveg lényegében a Corning Gorilla Glass védőüveg továbbfejlesztett változata. A hagyományos védőüvegekhez képest ez a típus gyémántréteggel van bevonva, így hatszor ellenállóbb és tízszer keményebb. Ugyanakkor kedvezően hat a teljes telefon hűtésére, amelynek a gyártó szerint a normálhoz képest 800-szor hidegebbnek kell lennie. Azonban a gyémántüveg gyártási folyamata meglehetősen igényes, ebből kifolyólag pedig az ára is magas. Ezért továbbra is kihasználásra vár.

Hogyan helyezd fel az edzett üveget a telefonodra – útmutató

 1. Az edzett üveg telefonra történő felragasztásához olyan helyet keress, ahol minimális mennyiségű por van.
 2. Próbáld meg szárazon felhelyezni az edzett üveget. Keresd meg a hangszóró, kamera és egyebek számára kialakított vágatokat. Tapasztald ki azt is, hogy hol hajlik meg az üveg.
 3. A csomagban általában két törlőkendő található - egy nedves és egy száraz. A nedvessel távolítsd el a zsírt, ujjlenyomatokat stb. a telefon kijelzőjéről.
 4. A száraz törlőkendővel szárítsd meg és töröld le a kijelzőt.
 5. Óvatosan távolítsd el a védőréteget az üvegről, és helyezd egyenletesen a kijelzőre.
 6. A felület nagy részén öntapadónak kell lennie, a szélein valószínűleg le kell simítani. Ezt a mellékelt spatula segítségével is megteheted.
 7. Töröld le ismét az újonnan felhelyezett üveget, és kész is. Ha valamilyen javításra van szükség, az edzett üveg könnyedén leszedhető a telefonról, ugyanis soha nem szilárdul meg teljesen.

Hogyan távolítsd el az edzett üveget a telefon kijelzőjéről – útmutató

Néha, például sikertelen ragasztás vagy az üveg sérülése (ezért van ott) esetén szükséges.

 1. Javasoljuk, hogy mielőtt megkísérled a védőüveg eltávolítását, hajszárító segítségével kissé melegítsd fel. Tizenöt másodperc elegendő lesz.
 2. Kezdd bármelyik saroknál. Próbáld meg felpiszkálni az üveget a körmöddel, vagy például egy fogpiszkálóval (figyelj oda, nehogy a kijelző megkarcolódjon).
 3. Ha sikerült, helyezz be valamilyen kemény kártyát (régi hitelkártyát vagy bármely más hűségkártyát) az üveg alá.
 4. Majd csúsztasd a kártyát az üveg alatt mindaddig, amíg az le nem válik.
iMi az igazán fontos telefon választásakor és mi az, ami nem számít annyira, hogy megbánd? Nézd meg Hogyan válasszunk mobiltelefont cikkünket.
Védőfólia

Védőfólia

 • A kijelző védelmének olcsó módja
 • A felhelyezés trükkös lehet
 • Alacsony védelmi fokozat

A fóliák képviselik a védelem legegyszerűbb módját, és egyben legalacsonyabb fokozatát is. Védelmet nyújtanak a telefon kijelzője számára a hordozás okozta sérülésekkel és a karcolódásokkal szemben, amely a normál napi használat során előfordulhat (körmök, zsebben hordott telefon stb.). Azonban nem védik a kijelzőt a leeséstől, és ahogy számos teszt bebizonyította, a kulcsok okozta sérüléstől. Valójában csak műanyagból készülnek. Másrészről, a fóliák olcsóbbak, mint az edzett üveg.

Előnyök és hátrányok

 • Alacsony ár
 • Széles választék
 • Alacsony védelmi fokozat
 • Trükkös felhelyezés
 • Az olcsóbb típusok befolyásolhatják a kijelzőn megjelenő képet

Fontos információk a védőfóliákkal kapcsolatban

Matt/fényes

A fényes luxusabb megjelenésű, ám előfordulhat, hogy a kijelző nehezebben olvasható, például közvetlen napfényben. Habár a matt nem mutat olyan jól, mint a fényes, jobban megakadályozza a tükröződést.

Vastagság

Minél vastagabb a védőréteg, annál jobban védi a telefont. Azonban többet is láthatsz a kijelzőn. A vastagság nem befolyásolja a telefon vezérlését. 

Gyakran ismételt kérdések a védőfóliával kapcsolatban

Hogyan előzd meg a buborékképződést a felhelyezés során?

A ragasztást nagyon óvatosan és körültekintően végezd. Ajánlott a telefon alsó széleinél kezdeni, tartsd a fóliát magad felé hajlítva, hogy csak az alsó rész tapadjon. A már felragasztott részt mindig a szélektől kezd el simítani, így elkerülhetők a buborékok.

A védőfólia jobb, mint az edzett üveg?

A fóliák természetesen nem képesek ugyanolyan védelmet nyújtani, mint az üveg - mindössze alapszintű védelmet biztosítanak. Védi a kijelzőt a normál használatból eredő karcolódásokkal szemben. Olcsó megoldás, ha biztonságban akarod tudni a telefonodat éles tárgyaktól (pl. kulcsok). Jó választás lehet akkor is, ha azonnal szükséged van a fóliára, és fel is tudod helyezni.

Hogyan helyezd fel a védőfóliát a telefon kijelzőjére – útmutató

 1. Válaszd a legportalanabb környezetet.
 2. Alaposan tisztítsd meg a telefon kijelzőjét a mellékelt törlőkendővel. Szemüvegtörlő kendő is megteszi.
 3. Helyezd a fóliát "szárazon" a telefon kijelzőjére, így jobban megnézheted, hogy áll a szélekhez képest stb.
 4. Óvatosan távolítsd el a védőréteget.
 5. Ragaszd le a védőfóliát az alsó széleinél, a többi részt tartsd úgy, hogy ne tapadjon, és óvatosan simítsd le a ragasztott részt.
 6. Finoman ragaszd le az egész fóliát, ügyelve arra, hogy az a teljes felületen szilárdan tapadjon a kijelzőre, így nem képződhet nem kívánt buborék. Javasoljuk, hogy a fóliát simítsd le törlőkendő vagy bankkártya segítségével.
 7. Ügyelj rá, hogy a fólia megfelelően illeszkedjen, nem ferde és nincs alatta buborék. Probléma esetén a fóliát el kell távolítani és újra felragasztani. A folyamat ugyanaz.

Hogyan távolítsd el a védőfóliát a telefon kijelzőjéről – útmutató

  A fólia eltávolítása hasonló, mint a védőfólia eltávolítása.

 1. Válaszd fel a fóliát az egyik saroktól kiindulva.
 2. Szedd fel a fóliát akár körömmel, akár fogpiszkálóval vagy bármi mással. Közben ügyelj a kijelzőre, és ha bármilyen más eszközt használsz, az mindig a fólia, és ne pedig a kijelző felé mutasson.
 3. Ha sikeresen felpiszkáltad a fóliát, csak húzd le. Meglehetősen egyszerű.
 4. Egy erős ragasztószalaggal rá is segíthetsz: ráragasztva húzd le a fóliát. 
Instalace ochranných skel
Kipróbálnád az üveget vagy a fóliát? Az Alza Védőfóliák és üvegek felhelyezése szolgáltatást is nyújt.

Szójegyzék –Védőüveg és fólia

Tükröződésgátló bevonat

Hozzájárul a szemfáradtság csökkentéséhez azáltal, hogy kiszűri a fényes felületek tükröződéseit.

Kijelző technológia

Vagy más néven: a kijelző típusa. Ebből a szempontból LED, OLED, AMOLED és LCD kijelzőkkel találkozhatunk a leggyakrabban.

Kijelző felbontása

A kijelző felbontása egy olyan jellemző, amely megmutatja a megjelenített képpontok (pixelek) számát a képernyőn.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.

További információ
Értem Részletes beállítások
P-DC1-WEB00