Oldal frissítése

Gőzsütés, az egészséges ételek elkészítésének legmodernebb módja – gőzsütős receptek

Aktualizálva

A gőzsütőben rövid idő alatt készíthetsz egészséges ételeket, miközben a felhasznált alapanyagok eredeti íze megmarad, a vitaminok és fontos tápanyagok pedig nagyobb arányban kerülnek bele. A gőzsütőben elkészítheted ugyanazokat az ételeket, mint a légkeveréses sütőkben, de gőzzel is süthetsz benne. A továbbiakban ismertetjük a főbb előnyöket és hátrányokat, valamint inspirációként bemutatunk néhány ízletes gőzsütős receptet.

Gőzzel sütés

Gőzsütés, gőzsütős receptek – TARTALOM

  1. Miért jó a gőzsütő?
  2. Hogyan működik a gőzsütő?
  3. Milyen gőzsütőt vegyek?
  4. Egészséges ételek készítése sütőben - receptek

Miért jó a gőzsütő?

A gőzsütésnek és a párolásnak számos jelentős előnye van, amelyek nemcsak az egészséges táplálkozás rajongói számára, hanem mindazok számára is fontosak lehetnek, akik szeretnek főzni. A gőzsütők a következő előnyökkel rendelkeznek:

  • Többfunkciós használat – nemcsak különböző húsokat süthetsz benne, hanem rizst vagy gombócokat is főzhetsz benne. A gőzsütők az ételek gyors felmelegítésére is alkalmasak, így helyettesíthetik a mikrohullámú sütő funkcióját. De ez még nem minden. A gőzfunkcióval vegetáriánus ételeket, gyerekeknek szánt ételeket, leveseket, élesztős tésztát, halat, zöldségeket, gyümölcsöket és desszerteket is készíthetsz. A gőzsütő használható például konzervkészítésre, gyümölcslé készítésére és cumisüvegek sterilizálására is.
  • A klasszikus légkeveréses sütő jellemzői – a gőzsütő a klasszikus légkeveréses sütők előnyeit egyesíti a gőzfunkcióval. Így a sütés, a karácsonyi sütemények sütése és a tökéletes ropogós kéreg elkészítése a kedvenc ételeden nem jelent gondot. Ugyanilyen hatékonyan helyettesítheti a hagyományos ételpárolót.
  • Egészséges ételek készítése – a gőzsütés akár 50%-kal több vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet megőriz, mint a hagyományos főzési módok. Az ételek megőrzik formájukat, színüket és természetes ízüket is. Nincs szükség zsír vagy ízesítő hozzáadására (az ételek energiaértéke nem növekszik). A gőzölés nem égeti meg az ételt.
  • Gyorsaság – a gőzsütőben való sütés gyors és kényelmes. Egyes ételek sütési ideje jelentősen csökken (akár 20%-kal). A húst nem kell folyamatosan ellenőrizgetni, mégsem szárad ki.
  • Gyors és kényelmes karbantartás – ha a sütőben ételmaradék marad, nem is lehetne egyszerűbb dolgod, mint bekpacsolni a gőzfunkciót egy időre. A gőz mindent fellazít. Ezután csak annyit kell tenned, hogy fogsz egy szivacsot vagy rongyot, és letörlöd.

i

Egyes gőzölős sütőmodellek lehetővé teszik az ételek SousVide módszerrel történő elkészítését is. Ez egy olyan funkció, amely lehetővé teszi, hogy "vákuum alatt" főzz. Az ételek egy légmentesen záródó műanyag edényben, vízfürdőben, pontos hőmérsékleten készülnek.

Miért jó a gőzsütő?
A gőzsütőben készült ételek egészségesebbek, több vitamint és ásványi anyagot őriznek meg.

Hogyan működik a gőzsütő?

A gőzsütők 100 °C-ig terjedő hőmérsékletű, nyomás nélküli gőzt használnak az ételek elkészítéséhez. Ehhez a sütő egy víztartállyal van felszerelve, amelyből gőz keletkezik, majd a gőz a sütőbe kerül. Egyszerűen csak ki kell választani a megfelelő programot. A program típusától függően a gőz ezután meleg levegővel egyesül. Az egyes programokat különböző típusú ételekhez tervezték. Ez biztosítja, hogy mindig a lehető legjobb eredményt kapjuk.

Az ételek nagy mennyiségben megőrzik a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. A gőz 35 és 100 °C között szabályozható, ami számos nyers irányzatot is támogat.

Milyen gőzsütőt vegyek?

Ahhoz, hogy elégedett légy a döntéseddel, előzetesen figyelembe kell venned számos fontos műszaki paramétert. Az első dolog, amit érdemes szem előtt tartani, a gőzsütő méretei és térfogata. A beépíthető készülékek esetében a méretnek teljesen pontosnak kell lennie.

Mekkora az optimális térfogat egy gőzsütő esetében?

A sütő megfelelő térfogatát a háztartás tagjainak számát és a gőzsütő használatának gyakoriságát figyelembe véve kell meghatározni.

  • Egy kis méretű, 35-43 literes gőzsütő elegendő 1-2 személy számára.
  • 3-4 személy számára egy 40-70 literes kapacitású gőzsütő az ideális választás.
  • A nagycsaládosok számára 70 liternél nagyobb kapacitású gőzsütő az ajánlott.

Gőzsütő programok

Mielőtt döntést hoznál, gondold végig, milyen ételeket főzöl leggyakrabban, majd ehhez igazítsd a kiválasztást. Egy modern gőzsütő ugyanúgy rendelkezik felső és alsó sütési programokkal, mint a hagyományos sütők. De speciális programokkal is rendelkezik, amelyekkel sokkal könnyebbé válik a különböző típusú ételek elkészítése. Nagyon hasznos program például a True Hot Air, melynek köszönhetően a húsnak és kenyérnek mindig tökéletesen átsült kérge lesz. A kör alakú fűtőelem lehetővé teszi, hogy egyszerre többféle ételt készíts el anélkül, hogy a sütés során keverednének az ízek.

A gőzsütők modelltől függően egyéb praktikus programokat is kínálnak: ventilátor, kiolvasztás, pizza fokozat, grill, mikrohullámú fűtés, előre beállított programok és statikus sütés, amely biztosítja, hogy a kenyér, az élesztős tészta és a sütemények tökéletesen egyenletesen süljenek meg.

Milyen gőzsütőt vegyek?
A gőzsütő egy víztartállyal van felszerelve, amelyből gőz keletkezik.

A könnyű karbantartás is fontos

Minden sütő rendszeres karbantartást igényel. A gőzsütők nagyban megkönnyíti ezt a nem túl népszerű feladatot, mivel sok esetben öntisztító funkcióval is fel vannak szerelve. Modelltől függően a következő három tisztítási módszert használhatod: gőztisztítás, pirolízis és katalitikus tisztítás. További tudnivalók a Hogyan tisztítsuk ki a sütőt című cikkünkben olvashatók.

i

Ha van kisgyermeked, válassz olyan modellt, amely rendelkezik a Cold Door funkcióval, amely gondoskodik róla, hogy a sütő ajtaja hűvös maradjon, függetlenül attól, hogy milyen szinten sütsz. Hasznos lehet a gyermekzár is, amely lezárja a vezérlőgombokat. A sütő kiválasztásával kapcsolatos tippjeinket a Milyen beépíthető sütőt vegyek című útmutatónkban találod.

Egészséges ételek készítése sütőben - receptek

Szeretnél finom vasárnapi ebédet, vacsorát, házi süteményt vagy desszertet készíteni a családnak, de kifogytál az ihletből? Összeállítottunk néhány érdekes receptet a gőzsütőben való sütéshez.

Sertés bélszín petrezselymes pestóval

Ez a recept ünnepi alkalmakra és akár hétköznapokra is kiváló. A gőzsütő gondoskodik róla, hogy a sertéshús tökéletesen szaftos legyen. A recept nem bonyolult, így még a kezdők is könnyen megbirkóznak vele.

Hozzávalók:

  • 1 sertés szűzpecsenye
  • 1 szál rozmaring
  • 1 mogyoróvaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál só

Pesto:

  • 60 g édes petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 g fenyőmag
  • 50 g reszelt parmezán sajt
  • 100 ml olívaolaj
  • Só és bors

Fűszerezzük meg a húst, majd a többi hozzávalóval (vaj, rozmaring, fokhagyma) együtt tegyük vákuumzacskóba és vákuumozzuk le. Ezután süssük 58 °C-on 90 percig vákuumfőző üzemmódban.

A pestóhoz szükséges összes hozzávalót turmixoljuk le vagy törjük össze mozsárban. A párolt zöldségeket és a sült burgonyát tálaljuk a pestóval.

Házi bagel

A bagel egy sűrű tésztatípus, amely ideális alapot biztosít egy kiadós reggelihez. Megtöltheted szalámival, sajttal, szalonnával, tojással és salátával, vagy egy jó adag lekvárral és gyümölccsel, ha inkább egy kis édességre vágysz.

Hozzávalók:

  • 600 g sima liszt
  • 300 ml langyos víz
  • 15 g élesztő
  • 2 evőkanál só
  • 1 teáskanál olaj

Főzéshez szükséges víz:

  • 5 l víz
  • 1 evőkanál méz
  • 2 teáskanál só

Megszóráshoz:

  • 1 habosra vert tojás
  • Szezámmag vagy mák

Egy konyhai robotgépben dolgozzuk meg a tésztát, majd hagyjuk szobahőmérsékleten kelni körülbelül egy órán át. Miután megkelt, osszuk a tésztát 7 egyforma nagyságú cipóra (lisztezett sodrófával dolgozzuk meg). Sodorjuk őket 20 cm hosszú tekercsekre, a végeket kössuk össze. Ezután további 10 percig hagyjuk kelni.

Közben forraljuk fel a vizet a mézzel és a sóval. A bageleket a vízben mindkét oldalukon kb. fél percig főzzük. Tegyük át egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg magokkal vagy mákkal, és 220 °C-os sütőben süssük 12-15 percig.

Sárgarépa citromos majonézzel

Ez a recept a fitnesz és az egészséges táplálkozás minden rajongójának örömet fog okozni. A szokatlan kombináció bővelkedik a vitaminokban és az ásványi anyagokban.

Hozzávalók:

  • 4 sárgarépa
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 szál kakukkfű
  • Cukor

Majonéz:

  • 2 tojássárgája
  • 150 ml napraforgóolaj
  • 3 citrom
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • Bors

Tisztítsuk meg a sárgarépát, majd tegyük egy vákuumzacskóba a többi hozzávalóval együtt, és 90°C-on 30 percig süssük vákuumfőzési üzemmódban. Keverjük össze a tojássárgáját, a citromlevet, a mustárt, majd lassan adjuk hozzá az olajat. Végül reszeljük le a citrom héját, ízesítsük sóval és borssal.

Gőzsütős receptek
A gőzsütőben számtalan páratlanul ízletes ételt készíthetsz el.

A gőzsütő egy modern, többfunkciós készülék, amely teljes mértékben helyettesíti a klasszikus légkeveréses sütőt, a mikrohullámú sütőt és az ételpároló edényt. Az ételek nagyszerű, jellegzetes ízt kapnak, és megőrzik a legtöbb fontos tápanyagot. A gőzsütés teljesen le fog venni a lábadról.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05