A gőzsütőben rövid idő alatt készíthetsz egészséges ételeket, miközben a felhasznált alapanyagok eredeti íze megmarad, a vitaminok és fontos tápanyagok pedig nagyobb arányban kerülnek bele. A gőzsütőben elkészítheted ugyanazokat az ételeket, mint a légkeveréses sütőkben, de gőzzel is süthetsz benne. A továbbiakban ismertetjük a főbb előnyöket és hátrányokat, valamint inspirációként bemutatunk néhány ízletes gőzsütős receptet.
A gőzsütésnek és a párolásnak számos jelentős előnye van, amelyek nemcsak az egészséges táplálkozás rajongói számára, hanem mindazok számára is fontosak lehetnek, akik szeretnek főzni. A gőzsütők a következő előnyökkel rendelkeznek:
i
Egyes gőzölős sütőmodellek lehetővé teszik az ételek SousVide módszerrel történő elkészítését is. Ez egy olyan funkció, amely lehetővé teszi, hogy "vákuum alatt" főzz. Az ételek egy légmentesen záródó műanyag edényben, vízfürdőben, pontos hőmérsékleten készülnek.
A gőzsütők 100 °C-ig terjedő hőmérsékletű, nyomás nélküli gőzt használnak az ételek elkészítéséhez. Ehhez a sütő egy víztartállyal van felszerelve, amelyből gőz keletkezik, majd a gőz a sütőbe kerül. Egyszerűen csak ki kell választani a megfelelő programot. A program típusától függően a gőz ezután meleg levegővel egyesül. Az egyes programokat különböző típusú ételekhez tervezték. Ez biztosítja, hogy mindig a lehető legjobb eredményt kapjuk.
Az ételek nagy mennyiségben megőrzik a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. A gőz 35 és 100 °C között szabályozható, ami számos nyers irányzatot is támogat.
Ahhoz, hogy elégedett légy a döntéseddel, előzetesen figyelembe kell venned számos fontos műszaki paramétert. Az első dolog, amit érdemes szem előtt tartani, a gőzsütő méretei és térfogata. A beépíthető készülékek esetében a méretnek teljesen pontosnak kell lennie.
A sütő megfelelő térfogatát a háztartás tagjainak számát és a gőzsütő használatának gyakoriságát figyelembe véve kell meghatározni.
Mielőtt döntést hoznál, gondold végig, milyen ételeket főzöl leggyakrabban, majd ehhez igazítsd a kiválasztást. Egy modern gőzsütő ugyanúgy rendelkezik felső és alsó sütési programokkal, mint a hagyományos sütők. De speciális programokkal is rendelkezik, amelyekkel sokkal könnyebbé válik a különböző típusú ételek elkészítése. Nagyon hasznos program például a True Hot Air, melynek köszönhetően a húsnak és kenyérnek mindig tökéletesen átsült kérge lesz. A kör alakú fűtőelem lehetővé teszi, hogy egyszerre többféle ételt készíts el anélkül, hogy a sütés során keverednének az ízek.
A gőzsütők modelltől függően egyéb praktikus programokat is kínálnak: ventilátor, kiolvasztás, pizza fokozat, grill, mikrohullámú fűtés, előre beállított programok és statikus sütés, amely biztosítja, hogy a kenyér, az élesztős tészta és a sütemények tökéletesen egyenletesen süljenek meg.
Minden sütő rendszeres karbantartást igényel. A gőzsütők nagyban megkönnyíti ezt a nem túl népszerű feladatot, mivel sok esetben öntisztító funkcióval is fel vannak szerelve. Modelltől függően a következő három tisztítási módszert használhatod: gőztisztítás, pirolízis és katalitikus tisztítás. További tudnivalók a Hogyan tisztítsuk ki a sütőt című cikkünkben olvashatók.
i
Ha van kisgyermeked, válassz olyan modellt, amely rendelkezik a Cold Door funkcióval, amely gondoskodik róla, hogy a sütő ajtaja hűvös maradjon, függetlenül attól, hogy milyen szinten sütsz. Hasznos lehet a gyermekzár is, amely lezárja a vezérlőgombokat. A sütő kiválasztásával kapcsolatos tippjeinket a Milyen beépíthető sütőt vegyek című útmutatónkban találod.
Szeretnél finom vasárnapi ebédet, vacsorát, házi süteményt vagy desszertet készíteni a családnak, de kifogytál az ihletből? Összeállítottunk néhány érdekes receptet a gőzsütőben való sütéshez.
Ez a recept ünnepi alkalmakra és akár hétköznapokra is kiváló. A gőzsütő gondoskodik róla, hogy a sertéshús tökéletesen szaftos legyen. A recept nem bonyolult, így még a kezdők is könnyen megbirkóznak vele.
Hozzávalók:
Pesto:
Fűszerezzük meg a húst, majd a többi hozzávalóval (vaj, rozmaring, fokhagyma) együtt tegyük vákuumzacskóba és vákuumozzuk le. Ezután süssük 58 °C-on 90 percig vákuumfőző üzemmódban.
A pestóhoz szükséges összes hozzávalót turmixoljuk le vagy törjük össze mozsárban. A párolt zöldségeket és a sült burgonyát tálaljuk a pestóval.
A bagel egy sűrű tésztatípus, amely ideális alapot biztosít egy kiadós reggelihez. Megtöltheted szalámival, sajttal, szalonnával, tojással és salátával, vagy egy jó adag lekvárral és gyümölccsel, ha inkább egy kis édességre vágysz.
Hozzávalók:
Főzéshez szükséges víz:
Megszóráshoz:
Egy konyhai robotgépben dolgozzuk meg a tésztát, majd hagyjuk szobahőmérsékleten kelni körülbelül egy órán át. Miután megkelt, osszuk a tésztát 7 egyforma nagyságú cipóra (lisztezett sodrófával dolgozzuk meg). Sodorjuk őket 20 cm hosszú tekercsekre, a végeket kössuk össze. Ezután további 10 percig hagyjuk kelni.
Közben forraljuk fel a vizet a mézzel és a sóval. A bageleket a vízben mindkét oldalukon kb. fél percig főzzük. Tegyük át egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg magokkal vagy mákkal, és 220 °C-os sütőben süssük 12-15 percig.
Ez a recept a fitnesz és az egészséges táplálkozás minden rajongójának örömet fog okozni. A szokatlan kombináció bővelkedik a vitaminokban és az ásványi anyagokban.
Hozzávalók:
Majonéz:
Tisztítsuk meg a sárgarépát, majd tegyük egy vákuumzacskóba a többi hozzávalóval együtt, és 90°C-on 30 percig süssük vákuumfőzési üzemmódban. Keverjük össze a tojássárgáját, a citromlevet, a mustárt, majd lassan adjuk hozzá az olajat. Végül reszeljük le a citrom héját, ízesítsük sóval és borssal.
A gőzsütő egy modern, többfunkciós készülék, amely teljes mértékben helyettesíti a klasszikus légkeveréses sütőt, a mikrohullámú sütőt és az ételpároló edényt. Az ételek nagyszerű, jellegzetes ízt kapnak, és megőrzik a legtöbb fontos tápanyagot. A gőzsütés teljesen le fog venni a lábadról.