Oldal frissítése

Mi az USB?

Aktualizálva

Az USB (Universal Serial Bus) a legszélesebb körben használt csatlakozó, amellyel perifériákat és tartozékokat csatlakoztathatunk nemcsak számítógépekhez, hanem mobiltelefonokhoz, tabletekhez és más eszközökhöz is. Jelenleg a legelterjedtebb generációk az USB 2.0, az USB 3.2 Gen 1 és az USB 3.2 Gen 2. Egyre inkább előtérbe kerül a szimmetrikus USB-C csatlakozótípus is.

USB szabványok

Az USB csatlakozó az 1995-ös kezdetek óta hosszú fejlődésen ment keresztül. Idővel számos szabvány jelent meg, amelyek különböznek egymástól, főleg az átviteli sebesség tekintetében.

USB 2.0

A legrégibb USB csatlakozó szabvány, amellyel még mindig gyakran találkozhatunk. Az elődjét, az USB 1.0-t többek között már a lassú átviteli sebessége miatt sem használják. Az mindössze 12 Mbit/s-os volt, míg az USB 2.0 maximális elméleti átviteli sebessége 480 Mbit/s.

Az USB 2.0 már 2000-ben a piacra került és fokozatosan újabb szabványok váltják fel. Az USB 2.0-hez USB 3.0 végű kábel is csatlakoztatható, de az átviteli sebesség a régebbi szabványéra fog korlátozódni.

USB 3.2 Gen 1

Az USB 3.2 Gen 1 generáció, amelyet korábban USB 3.0 és USB 3.1 Gen 1 néven ismertek, 2008-ban jelent meg, de csak 2013-ban terjedt el szélesebb körben. Az USB 2.0-hoz képest 5 Gbit/s-ra növeli az átviteli sebességet. Formája azonban ugyanaz (A típus), így az USB 3.0 visszafelé kompatibilis az USB 2.0-val. A csatlakozó könnyen megkülönböztethető elődjétől. A csatlakozók belsejében lévő műanyag rész kék színű, míg az USB 2.0 esetében fekete volt és ma is az.

USB 3.2 Gen 2

Az USB 3.2 Gen 2 szabvány egyelőre a legújabb USB-A csatlakozószabvány, amely a következő években felváltja a régebbieket. Akár 10 Gbit/s sebességet is támogat, így 10 GB adat akár 8 másodperc alatt is átvihető. Az USB 3.2 Gen 2 kábelek szintén csatlakoztathatók a régebbi portokhoz, ennek ára a kisebb átviteli sebesség.

USB 3.2 Gen 2×2

Ha valóban a legnagyobb átviteli sebességre vágysz, szerezz be egy USB 3.2 Gen 2×2 szabványú kábelt, mely akár 20 Gbit/s átviteli sebességre is képes, de van egy kis bökkenő. Ezt a szabványt csak az USB-C kábeleken találod meg. Ennek oka a speciális architektúra. A legújabb szabvány az úgynevezett „multi-lane“ („×2“ a jelölésben) technológiát használja, amely lehetővé teszi, hogy az adatok a szokásos egy sorral szemben két sorban áramoljanak.

i

A többsávos technológiáról bővebben az USB 3.2 szabványról szóló cikkünkben olvashatsz.

USB 4.0

Egy újonnan bejelentett szabvány, amelyet egyelőre még kevés helyen látni, de a következő években bizonyára egyre nagyobb teret nyer majd. Az átvitel sebessége akár 40 Gbit/s is lehet, így a szabvány a Thunderbolt 3 kábelekhez hasonlítható. Ezt a fejlesztést valószínűleg úgy érik el, hogy mind a négy vonalat használják, amivel az USB-C csatlakozó rendelkezik.

USB csatlakozók

A szabványok mellett az USB csatlakozók alakban vagy típusban is eltérnek egymástól. Mindegyiknél megkülönböztetünk apát (amit csatlakoztatunk) és anyát (amihez csatlakoztatunk). Ezek a leggyakoribb szabványméret típusok.

  • USB-A – A legszélesebb körben használt csatlakozó típusa téglalap alakú. Az USB-A apa csatlakozó minden laptopon és számos más eszközön is megtalálható. Hátránya, hogy az USB-A kábelek csak egy vonallal rendelkeznek.
  • USB-B – Ez a csatlakozó négyzet alakú, enyhén lekerekített sarkokkal. Például a nyomtatóknál használatos.
  • USB-C – A legérdekesebb az utóbbi időben a szimmetrikus USB-C csatlakozó, amely a hagyományos tartozékok csatlakoztatási lehetősége mellett töltéshez is használható. Akár 5 A-t is kínál 20 V mellett, vagyis 100 W-t (ami akár 40× több a régebbi verziókhoz képest), és ez elegendő egy laptop töltéséhez. Ezenkívül a HDMI, VGA vagy DisplayPort jelátvitelt is biztosítja. Azonban nem minden USB-C csatlakozó azonos. Bár egyforma az alakjuk és külsőre nem lehet felismerni a különbséget de összesen kilenc különböző megjelenése létezik, például DisplayPort, Thunderbolt, PCI Express és USB 2.0. Az USB-C csatlakozók akár négy vonalat is kínálnak, így messze a leggyorsabb csatlakozók közé tartoznak.

USB A, B, C

Miközben az USB-szabványok köre folyamatosan bővül, arra kell törekednünk, hogy mindig naprakészek legyünk. Ugyanakkor, ha nem tudsz választani az USB-kábelek közül, nézd meg saját AlzaPower-kábel kínálatunkat, amely prémium minőségű kivitelezéssel büszkélkedhet.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10